Is jouw man een narcist? Deel 3

Is jouw man een narcist? Deel 3

Hoe weet ik of mijn man een narcist is?

De enige manier om 100% zeker te weten, is dat ze bereid zijn om vrijwillig psychologisch te testen. NPD moet worden gediagnosticeerd door een professional. Dat is de enige totale zekerheid die je dan hebt als vrouw van een narcist.

Er is een lijst met eigenschappen in de DSM-IV. Als je eerlijk kunt zeggen dat je man 5 of meer van die eigenschappen heeft, dan is er een grote kans dat hij NPD heeft.

Een doordringend patroon van grootsheid in fantasie of gedrag, behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie, te beginnen bij de vroege volwassenheid en aanwezig in verschillende contexten, zoals aangegeven door vijf (of meer) van de normen in de DSM 4.

Therapie kan een manier zijn om je stille pijn te delen met een persoon die geeft en begrijpt.

Je hoeft deze pijnlijke reis niet alleen te doorlopen. Ik ben geen psycholoog. Met deze problematiek heb ik wel ervaring en deel dat graag op mijn blog bestemt voor slachtoffers van narcisten. Maar ik verwijs  zo veel mogelijk naar officiële zienswijzen die helaas niet éénduidig zijn.

Narcisme is een van de moeilijkste psychische stoornissen om te diagnosticeren, om een paar redenen.

  1. Narcisten neigen te geloven dat er niets mis mee is, daarom geven ze niet toe dat ze een persoonlijkheidsstoornis hebben en zoeken ze in de eerste plaats geen hulp.
  2. De narcistische echtgenoot is een meester in het redelijk lijken voor de therapeut.

Als een paar in therapie is, kan de narcist zo’n geweldige show neerzetten dat zijn partner eruit ziet als het vraagstuk, en de therapeut, zo niet goed geïnformeerd over narcisme, zal het echte struikelblok niet zien.

De narcistische man manipuleert een zwakke therapeut waar de vrouw van een narcist opnieuw psychisch misbruikt wordt.

Daarmee heeft hij of zij als doel om het slachtoffer verder te misbruiken, “aannemend” dat de narcist zijn beschuldigingen dat zijn partner niet goed genoeg doet en de gedachte versterkt dat het slachtoffer meer moet doen.

De vrouw van de narcist kan proberen om het gedrag van haar narcistische man uit te leggen en waarom het de relatie beschadigt.

Echter, het misbruik is zo subtiel dat het moeilijk is om te verwoorden en aan te wijzen hoe en waarom het huwelijk verslechterd.

Het is gemakkelijker om te denken als vrouw van een narcist dat je de complicaties veroorzaakt en als je je gedrag verandert, zal alles terugkeren naar ‘normaal’ d.w.z. de gelukkige wittebroodswekenfase van je relatie.

Een bijkomende kwestie is dat de diagnostische definitie van narcisme relatief subjectief is. De narcistische man hersenspoelde zijn slachtoffers in het denken dat hun relatie uitstekend is, en zij zijn de moeilijkheid, ze kunnen niet het gedrag van hun partner zien in de volgende definitie.

DSM-definitie narcistische vrouw of man:

Hij heeft een grandioos gevoel van eigendunk. Bijvoorbeeld: Overdrijft prestaties en talenten, verwacht te worden erkend als superieur zonder evenredige prestaties, ook van de vrouw van de narcist.

De narcist houdt zich bezig met fantasieën over onbeperkt succes, macht, schittering, schoonheid of ideale liefde.

Vindt hij of zij dat hij of zij “speciaal” en uniek is en alleen kan worden begrepen door een ander ‘speciale’ persoon?  Moet de narcist worden geassocieerd met een andere ‘speciale’ personen of personen met een hoge status of instellingen?

De narcist heeft overdreven bewondering nodig.

Hij heeft een gevoel van recht d.w.z. onredelijke verwachtingen van een gunstige behandeling of automatische naleving van zijn of haar verwachtingen.

Is interpersoonlijk uitbuitend d.w.z. profiteert van anderen om zijn of haar doelen te bereiken.

Gebrek aan empathie: is niet bereid om te herkennen of zich te identificeren met de gevoelens en behoeften van anderen.

Is jaloers op anderen of gelooft dat anderen jaloers op hem of haar zijn.

Toont arrogantie, hooghartig gedrag in zijn attitude.

Er zijn soorten narcisten met hun manieren om de kenmerken weer te geven, het hangt er daarom van af.

Als je jezelf deze vraag stelt – Ben ik de vrouw van een narcist? –  kan dat op zichzelf een rode vlag zijn.

Ga door met onderzoek voordat je je zorgen maakt. NPD is zeer zeldzaam. Veel mensen vertonen echter narcistische trekken op een bepaald niveau, maar dat maakt hen geen narcist.

Een eikel is bijna altijd een eikel. Een narcist kan overschakelen van de prins charmant waar je verliefd op werd, op een monster zonder duidelijke reden.

Ik stel voor de acties van de narcistische man op te schrijven in een dagboek, dateer de tijden, wat er gezegd is en onderstreep hoe je je voelt. Let op samenhangende patronen in zijn gedrag.

Neem nooit zelf een gokje als je vermoedt dat er iets in je intuïtie opengaat. Het is ook belangrijk dat je hem niet confronteert. Je doet je analyse voor jezelf en je begrip als vrouw van een narcist en als moeder.

Ik hoop dat dat helpt!

Zoals het gezegde luidt, als je het moet vragen, is het zo.

Hij is een narcist.

Interessant genoeg, hoewel een vraag als deze of “Is mijn man een narcist?” (263.000) Een behoorlijk aantal mensen heeft die vragen aan Google gesteld, het is veel minder dan andere vragen zoals “Is mijn man een seriemoordenaar?” (270.000)

En de # 1 vraag vroeg elke 1,8 seconden op Google in de VS “Is mijn man ontrouw?” (5.790.000 in de VS)

En ja, het antwoord op al die vragen is ja, want wellicht als hij een narcist is, is hij ook ontrouw.

Een duidelijk teken dat je partner een narcist is.

Het duidelijkste teken is als alles om hem draait, ook in de slaapkamer.

Een ander belangrijk punt is dat je je voelt alsof je wel of niet aanwezig bent, dat dat niet uitmaakt of je er bent of niet.

Je wordt niet gezien of gerespecteerd als een afzonderlijk individu, maar als een aanhangsel van de narcist.

Lees dit artikel het kan helpen:  Over de houding van de narcist in de slaapkamer.

Dit is een goede vraag. Is mijn partner een narcist?

Ik vroeg me ook hetzelfde af toen ik voor  het eerst narcisten leerde kennen. Wat ik echter niet wist, was de mate van variaties en soorten narcisten.

Sommige eigenschappen pasten gewoon niet, dus ik was altijd onzeker. Ik denk dat je wat meer moet lezen en lezen en lezen. Dat is wat ik deed en concludeerde uiteindelijk dat zij een heimelijke narcist was. Een behoorlijk smerig type.

vrouw van een narcist
De juiste tools voor zelfgenezing van trauma!

Is de diagnose Narcistische persoonlijkheidsstoornis door een psychiater of psycholoog gesteld?

Zo niet, dan weet je het niet.

Ten eerste zou je moeten kunnen vaststellen of hij narcistische neigingen vertoont om ervoor te zorgen dat je niet alleen op hem projecteert.

Waarom haat de vrouw van een narcist haar geheime narcistische echtgenoot?

Over het algemeen zijn mannen niet zo enthousiast over hun gevoelens. Maar als je echtgenoot zo ver is dat hij in volledige ontkenning is of niet in contact is met zijn gevoelens, zou je een vrouw van een narcist kunnen zijn. Dit is alleen maar één van de vele mogelijke tekens.

De kans bestaat dat je door de jaren heen een narcist of twee bent tegengekomen. Je weet wel, de persoon die altijd praat over zijn nieuwste en beste prestatie.

De vriendin die denkt dat ze heter en slimmer is dan iedereen. De persoon die nog steeds in staat is om elk gesprek naar zichzelf terug te leiden.

Volgens de Mayo Clinic zijn niet alle tekenen van narcisme duidelijk.

Ik vermoed dat veel mensen verschillende kenmerken van narcisme hebben zonder echt een volwaardige narcist te zijn of de diagnose narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben.

Ter herinnering: Een officiële diagnose kan worden gesteld door een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de geestelijke gezondheidszorg en vereist dat de persoon vijf van de negen symptomen vertoont die in de DSM-IV zijn geïdentificeerd.

Klinkt dat als een geweldig resultaat?

Als de man met wie je getrouwd bent meerdere van deze tekens heeft, knip dan het touw door en ren naar de heuvels.

Het zal niet gemakkelijk zijn om hem kwijt te raken, want hij moet degene zijn die vertrekt, maar doe het toch als je je goed hebt voorbereid.

Ken je die zinnetjes:

“Dat is genoeg om over mezelf te praten; laten we je over mij horen praten. ‘

“Het is niet eenvoudig om superieur te zijn aan iedereen die ik ken.”

Psycholoog Stephen Johnson.

Hij schrijft dat de narcist iemand is die zijn ware zelfexpressie heeft begraven als reactie op vroege verwondingen en deze heeft vervangen door een hoog ontwikkeld, compenserend vals zelf.

“Deze alternatieve persona tegen het echte zelf komt vaak over als grandioos, ”boven anderen, “in zichzelf verzonken en diep verwaand”.

In onze hoogst individualistische en extern gedreven samenleving zijn milde tot ernstige vormen van narcisme niet alleen veelvoorkomend, maar worden ze ook aangemoedigd.

Populaire cultuur interpreteert narcisme.

De narcistische man is als iemand die verliefd is op zichzelf. Het is juister om de pathologische narcist te karakteriseren als iemand die verliefd is op een geïdealiseerd zelfbeeld, omdat ze proberen te vermijden en gezien te worden als het echte, rechteloze, gewonde zelf.

Diep van binnen denken de meeste pathologische narcisten over zichzelf als het “lelijke eendje”, zelfs als ze het pijnlijk niet willen toegeven.

Hoewel de meesten van ons op een of ander moment schuldig zijn aan enkele van de volgende gedragingen, neigt een pathologische narcist om gewoonlijk te verblijven in verschillende van zijn ideale personages, terwijl je als vrouw van een narcist je grotendeels niet bewust bent van of niet bezig bent met “hoe je bent.” of  “hoe je acties anderen beïnvloeden”.

Het narcisme label wordt tegenwoordig nonchalant gebruikt.

Meestal om iedereen aan te duiden die ijdel en egoïstisch is. Maar de echte persoonlijkheidsstoornis en zijn eigenschappen lopen veel diepgaander en hebben langdurige verzwakkende effecten voor degenen die bij dergelijke mensen betrokken zijn.

Als je een vrouw van een narcist bent, zou je je waarschijnlijk meer als een voorwerp voelen dat moet worden gebruikt en gemanipuleerd om te voldoen aan de doelen of behoeften van de narcistische partner.

Je beseft uiteindelijk dat je partner niet de echte jij ziet. Het is een hartverscheurende ontdekking om te weten dat je bent bedrogen of belogen door iemand die je vertrouwde en liefhad.

Narcist(e) of narcistische gedrag.

Meestal schrijf ik in mijn teksten narcist, maar liever zou ik schrijven persoon met “narcistisch”gedrag. Dus eerder het gedrag nader benoemen in plaats van ze een narcist te noemen (het etiket van de mens in plaats van het gedrag), of zegt dat ze NPD hebben (Narcistische persoonlijkheidsstoornis).

Maar dat vermindert de leesbaarheid. Toch ben ik overtuigd dat de persoon benoemen de polarisatie in de hand werkt.

Polarisatie kan ik een bepaalde fase een aanzet zijn voor het slachtoffer vanuit zijn of haar pijn en woede om afstand te nemen.  Immers gedrag zou kunnen geassocieerd worden met een gedragsverandering.

Die is echter moeilijk te doen met een niet meewerkende dader ook al ben je psychiater, en zeker niet als je een slachtoffer bent.

Het is veel genuanceerder om over een onverbeterlijk narcistisch gedrag te spreken toch in een later fase. Zoals je ook hoort over ex-narcisten: hij of zij is nog geen haar beter.  Maar zo’n term maakt het minder leesbaar.

Laten we samen een checklist maken om te bepalen of uw relatie deze verwoestende eigenschappen heeft.

Vergeet niet: Narcisme is een spectrumstoornis; iemand met een hoog niveau of enkele van deze eigenschappen kan een schadelijkere invloed op u en uw kinderen hebben.

Hoe meer kenmerken, hoe meer kans bij een volwaardige persoonlijkheidsstoornis.

Hulp heb je nodig, omdat jij zou kunnen beslissen wat je moet doen als vrouw van een narcist.

Zoals een van mijn cliënten opmerkte: Als je om 3 uur bent ontwaakt met het bonzen van je hart en een levendige zekerheid dat je de relatie met de persoon naast je moet beëindigen, maar de volgende dag zo doorgaat alsof zo’n midden van de nachtgedachten gewoon een slechte droom was, dan heb je wat hulp nodig met de strijd van wat je moet doen.

De sociale en psychologische vaardigheden van het leven van een vrouw met een narcist is niet iets waarmee we geboren worden, wetend hoe we ermee moeten omgaan of zelfs begrijpen.

Natuurlijk is er hoop en genezing voor jou.

Als je vaststelt dat je worstelt met een emotioneel gewelddadige relatie, moedig ik je aan om contact te maken, hulp te vinden en zo veel mogelijk te leren over deze verraderlijke stoornis.

Je verdient liefde en koestering, net als je kinderen. Geef nooit op! Je kunt groeien in  weerbaarheid en veerkracht.

Zal ik ooit vrij van je zijn van de narcistische man? Ik hoop het voor je. Geef nooit op.

Hoe in een hoog conflict scheiding van een narcist te navigeren en uw familie te genezen? Dat is je grootste zorg als vrouw van een narcist.

Als deze kenmerken die hier en mijn volgende blogs worden beschreven je bekend voorkomen, kun je inderdaad getrouwd zijn met een narcist.

Ik praat met mensen die me raad vragen vanwege rechtmatige zorgen over de acties en het gedrag van hun partner.

Dit geldt voor echtgenoten die zich plotseling realiseren dat de man met wie ze getrouwd zijn, niet in staat is om echte liefde of mededogen te tonen tegenover wie dan ook.

Dit zijn eigenschappen die ik persoonlijk heb kunnen waarnemen vanuit meerdere narcisten in mijn leven en mijn gesprekspartners. Ik weet zeker dat er nog veel meer is.

Ik zeg niet dat narcistische echtgenoten geen goede eigenschappen hebben. Ze kunnen een zeer overtuigende romantische of zoete show opzetten, een ‘act’ om anderen te laten vertrouwen.

Zo winden ze je op in de eerste plaats (verleiden), alleen om je te laten verliezen of je te vernietigen bij het eerste teken van problemen.

Dit laat je leeg, alleen, verward achter waardoor je helaas jezelf de schuld geeft. Uiteindelijk ben je meer een moeder dan een vrouw van een narcist geweest.

Maar nu weet je dat dat niet klopt.

Voor een regelmatige lezer is het gemakkelijker om de nieuwe kennis die ze hier vinden toe te passen.

Dus is deze site een aanrader om te volgen. Daar hou ik van. Weet je, actie nodig om te groeien.

Voor twijfelaars, stuur me een bericht op Facebook Messenger! Links vind je in het menu!

Aanwijzing en suggestie: Liever lees ik wat jou raakte. Kan je niet alles in je leven doen wat je wilt? Geef me terugkoppeling.

Bovendien zijn er andere lezers die nieuwsgierig zijn wat u te vertellen hebt als vrouw van een narcist.

Laat me weten wat je doet in je groeiproces.

Als je meer fans van jou naar dit artikel wilt brengen, like het en deel het. Velen vragen zich immers ook af of hun man een narcist is.

Tot slot, alvast bedankt. Zoals altijd wees aardig en creatief in jouw commentaar.

Volg deze site.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma

Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees