Hoe voelt een liefdesbombardement?

Je hebt een nieuwe relatie en deze voelt zo anders aan dan alle andere relaties. Het is snel, het is opwindend, het is perfect?
Een deel van je voelt zich angstig om zo snel te bewegen, maar een ander deel van je kan niet ontkennen hoe goed het allemaal voelt. Heb je ware liefde gevonden, of bombardeert je nieuwe partnerliefde je met liefde? En wat is liefdesbombardement in de context van relaties? Hieronder vind je de belangrijkste waarschuwingssignalen die je moet kennen.

Ze nemen constant contact met je op!

Hoe vaak belt of sms’t je nieuwe partner je? Voelt de relatie eenzijdig aan, waarbij ze veel meer lijken uit te reiken dan je reageert? En als je antwoordt, nemen ze dan meteen contact met je op?
Een love bombing-partner maakt van je hun topprioriteit. Ze willen dat je je speciaal en aanbeden voelt, maar dat komt ook omdat ze zich door je geobsedeerd voelen. Ze hopen dat de voortdurende interactie je hetzelfde zal laten voelen.

Ze willen elk moment met je doorbrengen!

Verliefd worden voelt goed – daar bestaat geen twijfel over. Wanneer we ons tot iemand aangetrokken voelen, geeft het lichaam aangename neurotransmitters vrij, zoals dopamine, serotonine en oxytocine, waardoor we ons verbonden voelen. Het is dus logisch dat je die samenhangende hits van extase wilt ontvangen. Maar de meeste mensen hebben ook een verstandige kant. Ze kennen de voordelen van het rustig aan doen. Ze erkennen het belang van elkaar in de loop van de tijd leren kennen. Als je partner echter elk moment met je wil doorbrengen – zonder rekening te houden met de rest van je schema – word je waarschijnlijk gebombardeerd met liefde.

Ze beginnen zeer diepe en persoonlijke gesprekken!

Het is normaal om meer over elkaar te willen weten naarmate de relatie zich ontwikkelt. Maar een liefdesbommenwerper lijkt heel snel alles van je te willen weten. Het is alsof ze in je ziel willen lezen voordat jullie elkaars verjaardag kennen! Dit verlangen naar nabijheid is niet echt. Deze persoon wil gewoon je zwakheden en trauma’s kennen. Later zullen ze waarschijnlijk juist die kwetsbaarheden tegen u uitbuiten.

Ze complimenteren je non-stop!

Je bent mooi. Je bent geweldig. Je bent de beste persoon die ze ooit hebben ontmoet. De vleierij voelt geweldig, maar kan ook overweldigend aanvoelen. Per slot van rekening kun je dit zeurende deel van je dat zegt dat je me nog niet eens echt kent, niet van je afschudden! Love bombing is een vorm van misbruik die narcisten vaak gebruiken om dicht bij anderen te komen. Ze weten dat lof ervoor zorgt dat mensen zich geliefd voelen. Als gevolg hiervan zullen ze het naar een hoger niveau tillen.

Ze uiten hun bezorgdheid over uw dierbaren!

Liefdesbombardementen kunnen zo verraderlijk zijn omdat het er vaak zo meelevend en genereus uitziet. Een narcist kan bijvoorbeeld vertellen hoe bezorgd hij is over de invloed van het gedrag van je moeder op je. In eerste instantie zou je kunnen aannemen dat ze veel om je welzijn geven. Maar echt, ze zouden gewoon kunnen proberen je familie te trianguleren en je te isoleren van je ondersteuningssysteem.

Ze beledigen elke ex!

We hebben allemaal problemen met relaties uit het verleden. Daarom behoren ze tot het verleden! Maar als je partner niet kan stoppen met het bekritiseren van zijn ex, of niet kan stoppen met leedvermaak over hoe anders je bent, let dan op! Dit is geen vorm van vleierij. In plaats daarvan betekent dit giftige patroon waarschijnlijk dat ze geen persoonlijke verantwoordelijkheid nemen voor de rol die ze spelen in hun relaties.

Het is ook een stiekeme manier om wat eerste verzorging te krijgen. Als ze je alle dingen vertellen die ze niet leuk vinden aan hun ex, zoals hoe ze de hele tijd klaagden, kan dit ertoe leiden dat je op je tong bijt als hun gedrag vaag wordt.

Ze overladen je met geschenken!

Heeft uw nieuwe partner zin om een auto voor u te kopen? Overladen ze je met dure sieraden of verrassen ze je elke week met bloemen op het werk? Kleine geschenken zijn een belangrijk onderdeel van het tonen van genegenheid. Maar als deze gebaren buitensporig zijn, is dat vaak een teken van controle. Ze willen bewijzen hoe goed een partner ze zullen zijn. Ze willen ook dat je je schuldig voelt aan hun vrijgevigheid.

Er is een gevoel van geheimhouding

Ook al heeft je partner er misschien geen probleem mee om hun intense gevoelens voor je te uiten, ze kunnen zich veel afstandelijker voordoen tegenover anderen. Sterker nog, ze kunnen je zelfs vragen om je relatie in eerste instantie geheim te houden.

Dit kan om twee redenen gebeuren. Ten eerste kan het betekenen dat ze niet echt toegewijd aan je zijn (ondanks wat ze je willen laten geloven). Ten tweede weet een deel van hen dat hun gedrag irrationeel is, en ze willen niet dat anderen erop wijzen!

Ze onthullen veel trauma

Natuurlijk kunnen sommige crises zeker reëel zijn. Maar lijkt het erop dat ze een deel van het trauma overdrijven? Voelt het alsof ze gewoon je empathie of medeleven willen? Is een deel van het trauma overdreven?
Je partner kan maar doorgaan over hun verleden in een poging om nabijheid met je te veinzen. Bovendien, als ze je met liefde bombarderen, zullen ze ook uitspraken doen over hoe je de enige bent die echt luistert of begrijpt. Deze uitspraken brengen je natuurlijk in de ongemakkelijke positie dat je het gevoel hebt dat je er onvoorwaardelijk voor hen moet zijn.

Ze willen buitensporige geruststelling en validatie

Naast alle complimenten, vleierij en geschenken willen liefdesbommenwerpers vooral één ding: je aandacht. Ze willen weten dat je er voor ze bent, zelfs als hun ware aard zichtbaar wordt. En dus zullen ze je loyaliteit vaak op de proef stellen. Ze zullen bijvoorbeeld opmerkingen maken over hoe ze niet goed genoeg voor je zijn. Of ze zullen medelijden hebben met hoe iedereen ze altijd in de steek laat. Zelfs als ze geloven dat deze beweringen waar zijn, zijn ze op zoek naar bevestiging. Maar hoeveel je ze ook overtuigt, het zal nooit genoeg zijn.

Ze gebruiken woorden als ‘zielsverwanten’ en ‘voor altijd’

Verliefd worden is een complex proces. Zodra de aanvankelijke aantrekkingskracht afneemt, is het normaal dat stellen tijd nodig hebben om zich aan de nieuwe relatie aan te passen. Daarom heeft het weinig zin voor iemand om te weten dat ze voor altijd bij je zullen zijn. Deze nieuwe persoon weet nog niet eens wie je werkelijk bent.

Ze vertonen tekenen van duidelijke of subtiele jaloezie

Mensen die van bombarderen houden, vinden dat ze recht hebben op hun partner wanneer ze maar willen. Ze zoeken controle en macht in de relatie.
Tijd doorbrengen met andere mensen of andere hobby’s nastreven zal hun giftige jaloezie opwekken. Ze kunnen subtiele, passief-agressieve opmerkingen maken, zoals: Oh, ik keek er echt naar uit om samen te gaan eten. Of misschien zijn ze directer en zeggen ze: Maar ik wil de nacht met je doorbrengen. Kun je met hen een nieuwe afspraak maken?

Ze zetten je onder druk om je te binden

Een liefdesbommenwerper wil de relatie snel veiligstellen. Ze voelen zich bedreigd door de angst dat je hun motieven heroverweegt of andere opties nastreeft. Dus kunnen ze je vragen om te verhuizen, slechts een paar weken nadat ze samen zijn geweest. Of ze zullen heel snel een aanzoek doen – lang voordat jullie twee serieus de vooruitzichten van een huwelijk bespreken.

Deze druk om te binden kan zowel intern als extern zijn. Je wilt je niet schuldig voelen omdat je hun gevoelens hebt gekwetst. Tegelijkertijd verbergen ze zeker niet hoeveel ze “geven” aan de relatie. Dit komt doordat ze weten dat als ze je eenmaal met hen in een gedeelde woning hebben, het moeilijker voor je zal zijn om dingen te beëindigen als je hun ware aard begint te zien.

Ze negeren je grenzen

Gezonde relaties vereisen gezonde grenzen. Een van de tekenen van love-bombing is dat je partner je grenzen niet tolereert, respecteert of zelfs maar vraagt. Ze gaan er gewoon van uit dat ze kunnen doen wat ze willen.
En als je een specifieke grens stelt die ze niet leuk vinden, zullen ze vaak reageren met een gevoel van woede. Afhankelijk van de situatie kunnen toxische reacties zijn: kritiek op je hebben, gaslighten, passief-agressief worden of zelfs gewelddadig worden.

Je voelt je ongemakkelijk bij anderen

Merk je dat je je relatie bagatelliseert wanneer je met anderen praat? Als mensen naar je partner vragen, verander je dan snel van onderwerp?

Als dat zo is, kunnen deze gedragingen erop wijzen dat je erkent dat de relatie problematisch is. Je weet ook dat anderen waarschijnlijk zullen oordelen of hun bezorgdheid zullen uiten over wat er aan de hand is. Helaas kan dit patroon ertoe leiden dat je jezelf van anderen isoleert, en deze neiging geeft je nieuwe partner meer toegang tot je.

Je bent bang om hun gevoelens te kwetsen

Dit is een ander klassiek teken van liefdesbombardementen. Als je het gevoel hebt dat je partner geobsedeerd is door je, heb je misschien het gevoel dat je ze al je tijd en energie verschuldigd bent. Natuurlijk kan een deel van je ook geobsedeerd zijn!

Dat gezegd hebbende, is het onvermijdelijk dat u planningsconflicten zult hebben. Op een gegeven moment moet je een verzoek of uitnodiging afwijzen. Maar als je merkt dat je meedogenloos werkt om elk relatieconflict of schuldgevoel te vermijden, komt dat omdat je onbewust hun onzekerheden of jaloezie hebt opgepikt.

Ze stoppen met liefdesbombardementen … totdat er een conflict ontstaat!

Niemand kan voor altijd een liefdesbombardement in stand houden. In bijna elke relatie raakt je partner op een gegeven moment verveeld, geagiteerd of verbroken. Wanneer dit gebeurt, maar als er een toxische dynamiek is ontstaan door de overdreven lovebombing beginnen ze al hun woede op je te projecteren. Dus als de liefdesbombardementen pas weer de kop opsteken na een rommelig gevecht of de dreiging dat je weggaat, let dan op. Ze voelen zich bedreigd en rekenen op hun ‘vriendelijke gedrag’ om je terug te lokken in hun drama.

Wat te doen als je denkt dat je partner je met liefde bombardeert?

Een liefdesbombardement is lastig omdat je je nieuwe partner het voordeel van de twijfel wilt geven. Net zo, als je eerder gekwetst bent, kan het verlangen naar een gelukkige, gezonde relatie ervoor zorgen dat je bepaalde rode vlaggen over het hoofd ziet.

Maar als een partner je bombardeert, ligt relatiegevaar om de hoek.

Deze fase duurt niet lang. Zodra de liefdesbommenwerper zich realiseert dat je maar een mens bent, voelen ze zich vaak bedrogen en woedend. Als reactie daarop zullen ze overgaan in het devalueren en afdanken van je.

Laatste gedachten

Gezonde relaties vereisen een gezond zelfgevoel. Leren hoe je giftige patronen (en relaties) los kunt laten, kan een uitdaging zijn, maar het is altijd de moeite waard. Helaas kan het misbruik na verloop van tijd toenemen – het kan zo erg worden dat je je hele zelfgevoel verliest.

Wat je omstandigheden ook zijn, je verdient van nature liefde en geluk. Het is mogelijk om uit ongezonde cycli te breken en vervulling en vreugde in het leven (en relaties) te vinden!

Krijg tools om jezelf genoeg te eren, zodat als er in de toekomst rode vlaggen verschijnen, je weg kunt lopen en het meent! Bekijk de groeitaken, en pik er één uit waar je gedurende een maand aan werkt zodat het een gewoonte wordt. Bekijk ook ons video’s op ons Youtube kanaal en op ons Instagram.
Je kunt je zelfs voorbereiden op ware en authentieke liefde. Herstel je verbrijzelde identiteit en zelfgevoel… en wordt een betere versie van Je dan ooit tevoren.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees