Codependentie en grenzen
Codependentie is een psychische aandoening die nog niet vermeld staat in de DSM V. Iemand die lijdt aan codependentie heeft geleerd zijn eigenwaarde afhankelijk te maken van de bevestiging van andere mensen.

Vaak komt dit voort uit een onveilige jeugd waarin het kind geen bevestiging, liefde, geborgenheid of steun van de ouders heeft gekregen op de manieren dat het kind het nodig had.
Burn-out door een narcistische partner. Burn-out door je partner:
Burn-out door een narcistische partner: is je partner (m/v) een narcist? Voel je je … Zo kan het zijn dat de grenzen van de ander behoorlijk overschreden worden.
Doelpalen stapsgewijs verschuiven bij het potentiële slachtoffer!
Het is geen wonder dat een narcist of misbruik persoon onze grenzen heeft overschreden, in plaats van terug te duwen en nee te zeggen, laten we ze de doelpalen net iets verder verschuiven. Dit is wat ze doen wanneer ze ons voor het eerst ontmoeten. Zodra ze ons hebben vastgehaakt met hun liefdesbombardementen, testen ze de wateren.
Ze testen ons om te zien hoe sterk onze grenzen zijn. Als ze gezond zijn of niet.
Het kan zijn dat je niet eens wist dat zoiets bestaat als grenzen.
Als je voorrang was om de behoeften van andere mensen op de eerste plaats te plaatsen en deze van jezelf te ontkennen dan is het waarschijnlijk dat je daarom werd uitgekozen door een narcist.
Het kan dat je goedkeuring van jezelf door anderen laat afhangen. Kortom, je zelfbeeld hangt af van wat anderen van je vinden.
Het is daarom niet gemakkelijk dit plots te veranderen als je dit gewend was om zo te doen. Het is nodig om er innerlijk werk aan te besteden.
De werkwijze daartoe vind je hier.
Alleen gezonde grenzen houden je veilig. Ze houden de narcisten op afstand, omdat je dan een onzichtbaar teken op je voorhoofd heeft van “geen rotzooi” met mij.
Ze zijn een manier om anderen te laten zien hoe ze je kunnen behandelen. Wat is OK en wat is niet goed in je relatie. Ze gaan over respect. Alleen jij weet wat jouw grenzen zijn.
Je bent je er misschien niet eens van bewust dat je er een hebt totdat het overschreden wordt en je dat kolkende gevoel in je maag krijgt.
Je woede begint van binnen weg te sudderen.
Maar een manier om een duidelijker beeld te krijgen, is door naar je relatie te kijken en op papier te schrijven: wat is goed en wat niet.
Er is moed voor nodig om grenzen te stellen.
Nog moeilijker is iets zeggen wanneer een van uw grenzen is overschreden. Vooral als je zelfrespect mist.
Als je deze vierdelige serie laat inzinken zal de basis gelegd zijn, als je dan de systematische oefeningen doet om sterke grenzen op te bouwen.
Laat ons weten als je vorderingen maakt en als je suggesties hebt.
Sharing is caring.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren