Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Het is nodig om anderen te helpen als ze geen narcist zijn. +video

Als je graag over jezelf praat of merkt dat je veel tijd aan jezelf denkt, betekent dat niet per se dat je een narcist bent of zelfs te egocentrisch: veel mensen praten graag over zichzelf. Maar denkt een empathische persoon genoeg aan zichzelf?

Het is ook begrijpelijk en zelfs een goede zaak als je veel tijd besteedt aan het nadenken over je leven en je doelen. Wanneer je ineens beseft dat je heel wat tijd aan jezelf kwijt bent, kan dat je brein in de war brengen en vragen oproepen of je niet te veel tijd aan jezelf kwijt bent – vooral als je dat niet gewend was.

Alleen omdat je het leuk vindt om over jezelf te praten, wil dat nog niet zeggen dat je een narcist bent. Als je een narcist was, zou je je waarschijnlijk niet afvragen of je dat wel was.

Ondanks dat ik in mijn hart mijn narcist vergeven heb voor alle psychologische mishandeling, betekent dat NIET dat ik ooit nog iets met haar te maken zal hebben.

Het is mogelijk, en eerlijk gezegd van vitaal belang voor onze genezing om op een punt van onze helende reis te komen om de angst en bitterheid te kunnen loslaten. Sommigen doen dat door vergeving. Maar loslaten kun je, omdat je zoveel geleerd hebt uit die ervaring dat je hoopvol bent voor de toekomst.

Wat heb je geleerd uit je relatie met de narcist voor je toekomst?

Wanneer we vasthouden aan de woede, geven we de narcist eigenlijk een plaats in onze geest.  We gaan uiteindelijk beslissen dat de narcist geen plaats heeft in ons leven. Daar komt een punt waarop we naar bevrijding verlangen en daar het nodige voor zullen doen.

Ik zal mijn verhaal, artikelen en gedachten blijven delen, niet omdat ik bitter ben, maar omdat ik het nodig vind om anderen te helpen op deze heftige reis en om een bron van hulp te zijn, onderwijs, ondersteuning en comfort.

Ieder van ons zal weten wanneer we het punt op onze reis bereiken wanneer het tijd is om te vergeven.

We hebben allemaal een ander punt. Als je jezelf daar bevindt, omarm je de immense vrijheid die ermee gepaard gaat! Je hoeft niet te vergeven als je dat niet wilt. Het is belangrijk dat je het niet vergeet.

En vergeven doe je niet, omdat de andere spijt toont, maar tegenover jezelf, het is zelfvergeving. Er zijn nu eenmaal mensen die door en door slecht zijn en meesters in oplichterij. Ben je een hoog sensitieve empathische persoon? Daar heb je ook niet om gevraagd.

Het is leerrijk als je iemand ontmoet die in veel opzichten totaal van je verschillend is. Maar het zorgt ook wel dikwijls voor moeilijkheden. Een verschil dat niet overbrugbaar is en gegarandeerd voor mislukking zorgt, is dit tussen een narcist en een empathische persoon.

De narcist heeft geen empathie dus maakt hij misbruik van de empathische persoon die dat zelfs niet inziet.

Narcisten en empathische personen zijn in veel opzichten tegenstellingen, dus wanneer deze twee in een relatie betrokken raken, kan het problemen zijn. Voor het eerst voelen ze zich in complete harmonie, omdat ze elkaar aanvullen.

Maar die spetterende harmonie blijft is niet tijdloos. Ze wordt verbroken voor de narcist zodra de empathische persoon aan dat geluksgevoel is verslaafd.

Samen zijn met een hoog sensitieve empathische persoon is als de hemel voor een narcist, die zal genieten van de overvloedige aandacht voor hen.

Voor de empathische persoon is dat eerder ook een hemel op aarde tot de narcist die streeft naar een hogere kick, nog meer macht heeft. Hij of zij wil nog meer profiteren. Hij of zij begint de relatie saai te vinden. Hij of zij verliest alle respect.

Dan leidt dit bij de empathische persoon die de haat van de narcist aanvoelt tot een helse ervaring die leidt tot mentale en emotionele angst. De empathische persoon begrijpt niet waarom hij nog steeds aangetrokken wordt op zo’n intense manier, zelfs na alle bedrog.

De wereld van de empathische persoon stort in elkaar. Ze willen het niet geloven dat de wereld niet open en bevolkt is met liefdevolle mensen.

Alleen, ze nemen van nature pijn van anderen over. Alleen, ze willen mensen die pijn hebben of leeg zijn helpen. Medelevend als ze zijn, gebruiken ze hun empathische vaardigheid om zichzelf in andermans schoenen te stellen.

Als de narcist hen opgemerkt heeft, hoeft hij weinig moeite te doen, omdat de empathische persoon zich zou opofferen.  De empathische persoon wil blijven geloven in mededogen en dat in de diepte alle menselijke wezens goed zijn. Dat is natuurlijk niet zo.

Ze hebben het moeilijk om te aanvaarden dat de persoon waarop ze verliefd werden en veel voorgedaan hebben een egoïstisch wezen is. Tegelijkertijd zullen ze een reden zoeken waarom deze persoon zo reageert. Toch denken ze dat ze met meer empathie hen kunnen genezen.

Voor hen bestaan geen slechte mensen. Ook bestaan er geen slechte denkpatronen. In contrast met de werkelijkheid bestaan er voor hen geen slechte karakters. Voor hen bestaan geen slechte gedragingen.

Als zij maar beter een narcist zouden begrijpen dan zouden ze ook het probleem kunnen oplossen.

Empathische personen gaan op zoek naar het trauma in het verleden van de narcist. Ze vergeten daarbij dat een narcist een pathologische leugenaar is, zonder dat ze zich schuldig of bang voelen voor de consequentie.

Ze maken er geen probleem van om te profiteren van de goede aard van anderen. Voor hem is dat een zwakte, en de sterke maakt daar gebruik van. Ze vinden de controle over hun slachtoffer leuk en het helpt om hun voorraad aan te leggen als ze iemand zo veel als ze willen kunnen gebruiken en manipuleren.

Ze leren zelfs enkele nieuwe technieken uit, om nog meer een empathische act te kunnen opzetten.

De empathische persoon kan moeilijk ontsnappen want de narcist beheerst de kunst van het bedrog zoals de triangulatie techniek en zijn goed thuis in het toepassen van sluwe methoden om te krijgen wat ze willen.

Het is een proces dat ze stap per stap toepassen, zodat de empathische persoon niet doorgeeft wat er gebeurt.  Er is geen balans in de relatie. En op een bepaald moment heeft de empathische persoon dat door.

Dan wordt de empathische persoon zo vernederd dat ze er ziek van wordt om voortdurend de schuld te krijgen en dat de relatie niet soepel verloopt.

empathische persoon
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Het kan jaren aanhouden voordat de empathische persoon de éénzijdigheid van de relatie doorheeft.

Het is een positieve stap als de empathische persoon weer controle over zijn leven wil. Elke stap is winst want langer blijven in deze toxische relatie eist zijn tol over je fysieke en mentale gezondheid.

De les van misbruik te leren is pijnlijk. Weten waar je grenzen zijn is moeilijk om te ondervinden. Dat is de terugkoppeling die je krijgt.

Je kunt je zelf vergeven dat je toen nog niet die kennis had. Vergeef jezelf dat je ook dat geloof niet had in je eigenwaarde. Je hebt niet al die complimenten en charmerende acties van een persoon nodig.

Zo’n liefdesbombardement opvoering zal geen invloed meer hebben op je, want je gaat jezelf meer dan genoeg graag zien nu dat ‘liefdesbombardement’ je tricky vindt en nu die verleidingstechniek doorhebt.

Voortaan knoop je goede relaties aan met geduld en niet met een act.

Je bent zo’n speciaal empathische persoon. Dank je om je tijd te nemen om dit te lezen.

Ik hou ervan als je regelmatig terugkomt, omdat dan de kennis kan gebruikt worden in je leven. Ik hou er ook van als ik van je hoor wat je het meeste raakte.

Wat ga je nog toevoegen? Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

Deel dit artikel met de mensen van wie je houdt en waarvan je weet dat ze zelf geen anderen uitsluiten in je gemeenschappen, zodat ze en hun families ook kunnen ontsnappen aan misbruik.


Reacties

2 reacties op “Het is nodig om anderen te helpen als ze geen narcist zijn. +video”

 1. Pascale avatar
  Pascale

  Beste Annemie,
  Al een paar keer heb ik willen reageren maar ik wil eerst zeker zijn dat niemand anders dit kan lezen behalve gij of Johan dan.
  Het ligt allemaal nogal gevoelig zoals je weet.
  Alvast dank !
  Mvg,
  Pascale.

 2. johanpersyn avatar

  Als je wil reageren zonder dat iemand anders dat kan lezen stuur ons dan een persoonlijke boodschap. Dat kan je via het menu. groeten Johan

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees