Het is nodig om anderen te helpen als ze geen narcist zijn.

Het is nodig om anderen te helpen als ze geen narcist zijn. Het gevaar voor de empathische persoon. Wat heb…

Als je graag over jezelf praat of merkt dat je veel tijd aan jezelf denkt, betekent dat niet per se dat je een narcist bent of zelfs te egocentrisch: veel mensen praten graag over zichzelf.

Het is ook begrijpelijk en misschien zelfs een goede zaak als je veel tijd besteedt aan het nadenken over je leven en je doelen. Als je echter merkt dat je veel tijd aan jezelf besteedt, kan dat mogelijk enkele alarmbellen in je hersenen veroorzaken en begin je je af te vragen of je wel of niet te veel tijd aan jezelf besteedt zeker als je dat niet gewoon was.

Alleen omdat je het leuk vindt om over jezelf te praten, wil dat nog niet zeggen dat je een narcist bent.
Als je een narcist was, zou je je waarschijnlijk niet afvragen of je dat wel was.

Ondanks dat ik in mijn hart mijn narcist vergeven heb voor alle psychologische mishandeling, betekent dat NIET dat ik ooit nog iets met haar te maken zal hebben.

Het is mogelijk, en eerlijk gezegd van vitaal belang voor onze genezing om op een punt van onze helende reis te komen om de angst en bitterheid te kunnen loslaten. Sommigen doen dat door vergeving.

Maar loslaten kun je, omdat je zoveel geleerd hebt uit die ervaring dat je hoopvol bent voor de toekomst.

Wat heb je geleerd uit je relatie met de narcist voor je toekomst?

Wanneer we vasthouden aan de woede, geven we de narcist eigenlijk een plaats in onze geest.  We gaan uiteindelijk beslissen dat de narcist geen plaats heeft in ons leven. Daar komt een punt  waarop we naar bevrijding verlangen en daar het nodige voor zullen doen.

Ik zal mijn verhaal, artikelen en gedachten blijven delen, niet omdat ik bitter ben, maar omdat ik het nodig vind om anderen te helpen op deze heftige reis en om een bron van hulp te zijn,  onderwijs, ondersteuning en comfort.

Ieder van ons zal weten wanneer we het punt op onze reis bereiken wanneer het tijd is om te vergeven.

En voor ieder van ons is dat punt anders.

Als je jezelf daar bevindt, omarm je de immense vrijheid die ermee gepaard gaat!

Maar het is zeker ook goed en geen punt van onbehagen als je niet vergeeft. Vergeten moet je in alle geval niet.

En vergeven doe je niet, omdat de andere spijt toont, maar tegenover jezelf, het is zelfvergeving.

Er zijn nu eenmaal mensen die door en door slecht zijn en meesters in oplichterij.

Misschien ben je een hoog sensitieve empathische persoon. Daar heb je ook niet om gevraagd.

Het is zeer leerrijk als je iemand ontmoet die in veel opzichten totaal van jou verschillend is. Maar het zorgt ook wel dikwijls voor moeilijkheden. Een verschil dat niet overbrugbaar is en gegarandeerd voor mislukking zorgt, is dit tussen een narcist en een empathische persoon.

De narcist heeft geen empathie dus maakt hij misbruik van de empathie van de ander die dat zelfs niet inziet.

Narcisten en empathische personen zijn in veel opzichten tegenstellingen, dus wanneer deze twee in een relatie betrokken raken, kan het problemen zijn. Voor het eerst voelen ze zich in complete harmonie, omdat ze elkaar aanvullen.

Maar die spetterende harmonie blijft is niet tijdloos. Ze wordt verbroken voor de narcist zodra de empathische persoon aan dat geluksgevoel is verslaafd.

Samen zijn met een hoog sensitieve empathische persoon is als de hemel voor een narcist, die zal genieten van de overvloedige aandacht voor hen.

Voor de empathische persoon is dat eerder ook een hemel op aarde tot de narcist die streeft naar een hogere kick, nog meer macht heeft. Hij of zij wil nog meer profiteren. Hij of zij begint de relatie saai te vinden. Hij of zij verliest alle respect.

Dan leidt dit bij de empathische persoon die de haat van de narcist aanvoelt tot een helse ervaring die leidt tot mentale en emotionele angst.

De empathische persoon begrijpt niet waarom hij nog steeds aangetrokken wordt op zo’n intense manier, zelfs na alle bedrog.

De wereld van de empathische persoon stort in elkaar en ze willen het niet geloven dat de wereld niet open en bevolkt is met liefdevolle mensen.

Alleen zij nemen van nature pijn van anderen over. Alleen zij willen mensen die pijn hebben of leeg zijn helpen. Medelevend als ze zijn, gebruiken ze hun empathische vaardigheid om zichzelf in andermans schoenen te stellen.

Als de narcist hen opgemerkt heeft, hoeft hij weinig moeite te doen omdat de empathische persoon zich zou opofferen.  De empathische persoon wil blijven geloven in mededogen en dat in de diepte alle menselijke wezens goed zijn. Dat is natuurlijk niet zo.

Ze hebben het zeer moeilijk om te aanvaarden dat de persoon waarop ze verliefd werden en alles voorgedaan hebben een egoïstisch wezen is. Tegelijkertijd zullen ze een reden zoeken waarom deze persoon zo reageert. Toch denken ze dat ze met meer empathie hen kunnen genezen.

Related Post

Voor hen bestaan geen slechte mensen. Ook bestaan er geen slechte denkpatronen. In contrast met de werkelijkheid bestaan er voor hen geen slechte karakters. Voor hen bestaan geen slechte gedragingen.

Als zij maar zouden beter een narcist begrijpen dan zouden ze ook het probleem kunnen oplossen.

Empathische personen gaan op zoek naar het trauma in het verleden van de narcist.

Ze vergeten daarbij dat een narcist een pathologische leugenaar is, zonder dat ze zich schuldig of bang voelen voor de consequentie.

Ze maken er geen probleem van om te profiteren van de goede aard van anderen. Voor hem is dat een zwakte, en de sterke maakt daar gebruik van.

Ze vinden de controle over hun slachtoffer leuk en het helpt om hun voorraad aan te leggen als ze iemand zo veel als ze willen kunnen gebruiken en manipuleren.

Ze leren zelfs enkele nieuwe technieken uit, om nog meer een empathische act te kunnen opzetten.

De empathische persoon kan moeilijk ontsnappen want de narcist beheerst de kunst van het bedrog zoals de triangulatie techniek en zijn goed thuis in het toepassen van sluwe methoden om te krijgen wat ze willen.

Het is een proces dat ze stap per stap toepassen, zodat de empathische persoon niet doorgeeft wat er gebeurt.  Er is geen balans in de relatie. En op een bepaald moment heeft de empathische persoon dat door.

Dan wordt de empathische persoon zo vernederd dat zij er ziek van wordt om voortdurend de schuld te krijgen en dat de relatie niet soepel verloopt.

Het kan jaren aanhouden voor dat de empathische persoon de éénzijdigheid van de relatie doorheeft.

Het is een positieve stap als de empathische persoon weer controle over zijn leven wil. Elke stap is winst want langer blijven in deze toxische relatie eist zijn tol over jouw fysieke en mentale gezondheid.

De les van misbruik te leren is pijnlijk. Weten waar je grenzen zijn is moeilijk om te ondervinden. Dat is de terugkoppeling die je krijgt.

Je kunt je zelf vergeven dat je toen nog niet die kennis had. Vergeef jezelf dat je ook dat geloof niet had in je eigenwaarde. Je hebt niet al die complimenten en charmerende acties van een persoon nodig.

Zo’n liefdesbombardement opvoering zal geen invloed meer hebben op jou want je gaat jezelf meer dan genoeg graag zien nu dat ‘liefdesbombardement’ je tricky vindt en nu die verleidingstechniek door hebt.

Voortaan knoop je goede relaties aan met geduld en niet met een act.

Jij bent zo’n speciaal empathische persoon. Dank u om je tijd te nemen om dit te lezen en te beluisteren.

Ik hou ervan als je regelmatig terugkomt omdat dan de kennis kan gebruikt worden in jouw leven. Ik hou er ook van als ik van je hoor wat jou het meeste raakte.

Wat ga jij nog toevoegen?

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties.

Liefs xx

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Probeer zo goed als je kunt deze boeken na te kijken.

Een tijd voor empathie. E-BOOK. Wat de natuur ons leert over een betere samenleving.
Nul empathie. Een theorie van menselijke wreedheid.

Als een man niet trouw kan zijn. Persoonlijke ervaringen van meer dan 70 vrouwen, De verschillende oorzaken van ontrouw, De beste manieren om de situatie het hoofd te bieden, Talrijke tips om herhaling te voorkomen.

Onmogelijke liefdes, openhartige verhalen van minnaressen, getrouwde mannen en bedrogen echtgenotes.
De duivelsdriehoek over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan.

Share

Recent Posts

 • bijbels maar geen godsdienst
 • gemeenschapsvorming
 • mijn verhaal
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zingeving

Patrick een rots in de branding: getuigenis van Annemie

Patrick die zingt Terwijl de eerste woorden op mijn computerblad verschijnen, lees ik dat de Italianen, momenteel volledig in lock-down… Read More

 • afkicken van de narcist
 • Bestrijd de krachten van het kwaad
 • mijn verhaal
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist
 • zelfgenezing
 • zelfliefde

Kracht van de geur van een Grasmachine gevonden en andere geheimen.

Verjaardag van mijn vader en zijn grasmachine De Noordstraat 29, Oostnieuwkerke waar het licht brandde op 23/9 op de verjaardag… Read More

 • afkicken van de narcist
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist
 • zelfgenezing

Een gezonde relatie ontwikkelen met een narcistisch iemand?

Deze persoon is misschien nog in uw leven als intieme partner. Of misschien zie je deze persoon momenteel niet, maar… Read More