Categorieën
Autoritarisme narcisme en autoritarisme Nederland België Nederlandstalig Recent

Het feit dat de domme persoon vaak koppig is, mag ons niet blind maken voor het feit dat hij niet onafhankelijk is.

In 1945 schreef Dietrich Bonhoeffer vanuit de gevangenis terwijl hij wachtte om te worden opgehangen voor het bekritiseren van Adolf Hitler dat het Duitse volk niet kwaadaardig was in het steunen van Hitler, ze waren dom.

Bonhoeffer schreef dat domheid iets is wat je verwerft.

“Bij nadere observatie wordt het duidelijk dat elke sterke toename van de macht in de publieke sfeer, of het nu van politieke of religieuze of ideologische aard is, een groot deel van de mensheid met domheid besmet. Het lijkt er zelfs op dat dit praktisch een sociologisch-psychologische wet is. De kracht van de een heeft de domheid van de ander nodig.
Het proces dat hier aan het werk is, is niet dat bepaalde menselijke capaciteiten, bijvoorbeeld het intellect, plotseling atrofiëren of falen.
In plaats daarvan lijkt het erop dat mensen onder de overweldigende invloed van toenemende macht beroofd worden van hun innerlijke onafhankelijkheid, en min of meer bewust opgeven om een ​​autonome positie in te nemen ten opzichte van de opkomende omstandigheden.

Het feit dat de domme persoon vaak koppig is, mag ons niet blind maken voor het feit dat hij niet onafhankelijk is.

In gesprek met hem heb je als het ware het gevoel dat je helemaal niet met een persoon te maken hebt, maar met leuzen, steekwoorden en dergelijke die bezit van hem hebben genomen. Hij is betoverd, verblind, misbruikt en misbruikt in zijn wezen.
Door zo een hersenloos instrument te zijn geworden, zal de domme persoon ook in staat zijn tot elk kwaad en tegelijkertijd niet in staat om te zien dat het slecht is. Dit is waar het gevaar van duivels misbruik op de loer ligt, want het is dit dat voor eens en voor altijd de mens kan vernietigen.”
Deze domheid geldt voor alle politieke partijen. Elke keer dat je een vraag stelt en het antwoord is een slogan, is dat omdat ze geen antwoord hebben. Zij zijn dom.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren