Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Goede keuzes met een NPD maken na misbruik.  Deel 2

Goede keuzes met een NPD maken na misbruik. Deel 2

Wat je niet moet doen als je in een relatie bent met een narcist(e)!

1. Waarschuwingssignalen negeren.

Als iemand probeert of dreigt schade aan uzelf, uw kinderen toe te brengen dan dient u onmiddellijk actie te ondernemen. Ten eerste moet je jezelf van de situatie verwijderen. Daarna bel de politie. Vervolgens geeft u de experts de leiding. Laat waarschuwingstekens niet negeren. Dat is een keuze met een NPD die je kan moeten maken.

2. Negeer de psychische aandoening niet.

In het bijzonder dienen we een globaal uitgangspunt in gedachten te houden als het gaat om het ondersteunen van of het omgaan met een geliefd familielid die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Dat uitgangspunt is dat de “normale regels” van relaties of logica daarop niet van toepassing zijn.

Persoonlijkheidsstoornissen zijn psychische aandoeningen, en degenen die lijden aan NPD zijn inconsistent, niet logisch, onvoorspelbaar, zelfvernietigend.

Dus wat “werkt” in een typische relatie kan niet per se “werken” bij de behandeling van een persoon die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Bovendien moeten we een ander scenario bestuderen.

Zo dien je beleefd de goedbedoelde adviezen van mensen te negeren die geen ervaring hebben met aandoeningen.

Daaruit volgt dat je moet stoppen met jouw situatie te vergelijken met die van mensen die niet worden beïnvloed door een psychische aandoening. Dikwijls zal jouw familie je daarin niet steunen.

3. Niet blijven zoeken naar een remedie.

Veel mensen zijn op zoek naar antwoorden hoe ze best de NPD behandelen. Ze willen alsnog hem overtuigen om te veranderen. Al met al kun je niemand veranderen als ze dat niet willen.

Als er al een klein therapeutisch succes is met een NPD, dan is dat na een lange consultatie dus in een klinische omgeving en niet in een familiale omgeving.

Uiteraard bestaat de mogelijkheid dat jouw narcist(e) een gematigde narcist(e) is, en nog geen stoornis heeft ontwikkeld heeft.  Echter, op dit moment is er nog geen bekende behandeling voor NPD. Er worden wel enige resultaten geboekt als therapie gegeven wordt onder dwang, opgelegd door de rechtbank.

Er zijn enkele medicijnen en regimes die aanzienlijk kan verbetering brengen in de situaties van sommige mensen.

Daar dien je jouw huisarts voor te raadplegen.  Dan nog heb je een bijzonder geval wanneer de persoon die lijdt aan de stoornis een gewillige deelnemer is wat uitzonderlijk is. Dat is meestal een keuze met een NPD die je niet hebt.

Medicatie en communicatie om jouw situatie te verbeteren raad ik aan door die te verkennen met de hulp van een gekwalificeerde professionele geestelijke gezondheidszorg.

Maar laat eens en voor goed de valse hoop gaan dat je met een magische pil of strategie onmiddellijk een uitweg zal vinden uit alle problemen. Een dergelijke visie zal meestal leiden tot teleurstelling.

Dat gezegd hebbende – is het mijn oprechte hoop dat de wetenschappers onderzoeken uitvoeren naar persoonlijkheidsstoornissen om ze te begrijpen. Uiteindelijk zullen ze de oorzaken en technieken ontdekken die op een dag een remedie tot gevolg zal hebben.

Aan de andere kant zou een dramatische verbetering van de symptomen van persoonlijkheidsstoornissen ook al een grote verlichting brengen.

4. Het stellen en onderhouden van persoonlijke grenzen.

Velen van ons Non-PD hebben de laatste jaren afgezien door het contact met een narcist(e). Als het te lang duurt kunnen we vergeten wat het betekent of voelt om in een gezonde relatie te zijn.

We mogen populaire ideeën, zoals “onvoorwaardelijke liefde”, “loyaliteit”, “het “tot de dood ons scheidt” vergeten als we met een narcist(e) leven. Want de narcist(e) heeft een handicap voor liefde. Het zal betekenen dat jij alles moet geven in die relatie en je er niets voor moet terug verwachten.

Dat is niet het fundament van een gezonde relatie, maar van een disfunctionele relatie. Dat is niet de liefde – het is de volwassen gelijkwaardig van een bedorven kind.  Als gevolg zal de relatie uiteindelijk leiden tot een tragedie.

Vooreerst is het tegengif waardoor mensen over je heen lopen het opzetten van persoonlijke grenzen.  Daarna dien je ze te handhaven, anders heeft het geen enkele zin.

5. Doe het niet alleen / beter doe het niet: een keuze met een NPD maken.

Isolatie is een van de populairste controle strategieën in het misbruik scenario van een NPD.  Want isolement is de effectiefste strategie om een gezonde persoon te breken.

Het is een variant van de klassieke “verdeel en heers” benadering. Wanneer een persoon een andere persoon mishandelt, zullen ze heel vaak proberen om die persoon te isoleren door het beheersen van hun toegang tot middelen, andere mensen, vrienden, familie, sociale groepen etc.

Emotionele mishandeling.

Als je in een situatie bent waarin je wordt geïsoleerd, of door iemand anders gecontroleerd dan is dat een vorm van emotionele mishandeling.  Wanneer je niet kunt gaan waar je wilt dan is het belangrijk dit te herkennen.

Door rationalisaties proberen we dat te ontkennen. Maar het is niet gezond om dat te tolereren. Ieder gezonde relatie laat toe dat zijn partner vriendschap sluit met wie de partner wil.

Iedereen heeft sociale integratie nodig om gezond te kunnen blijven. Je hebt recht op steun waar je die kunt krijgen met inbegrip van vrienden, familie, externe groepen.

Het is niet onredelijk voor je om dat te willen – vooral als de persoon met wie je het dichtst leeft een persoonlijkheidsstoornis heeft. Gesprekken met therapeuten kan je ook ondersteunen en met ervaringsdeskundigen in steungroepen.

6. Niet je hoop op te staan bij de eerste tekenen van verbetering.

Het is zeer gebruikelijk voor mensen die last hebben van persoonlijkheidsstoornissen dat ze door drastische stemmingswisselingen en veranderingen in gedrag gaan.

Het komt net zo vaak voor dat de mensen die aan de ontvangende kant staan, namelijk de niet NPD het als een goed teken zien als de stemming van de NPD verbetert.

Net zoals een hond die trouw blijft aan zijn baasje zelfs al krijgt hij of zij 95 % van de tijd slagen. Hij of zij blijft op zoek gaan naar de 5% beloning, ook al staat die niet in verhouding tot de pijn.

keuze met een NPD
De juiste groeitaken voor stimulering van zelfgenezendvermogen bij trauma!

De NPD is zeer overtuigend.

Hij of zij kan echt geloven dat hij of zij veranderd is. Hij of zij kan nog niet weten dat hij die relatie na 3 maanden terug saai zal vinden. Als het een tijd duurt voor je dit patroon herkent kan dat je erg kwetsbaar maken.

Door stofzuigen en teleurstelling raak je immers meer en meer trauma gebonden.

In het algemeen is het geen goed idee om te kijken naar een paar dagen of zelfs een paar weken gedrag als bewijs van enig herstel bij de NPD. Dat is zeker een keuze met een NPD die je kunt maken.

Gemiddeld verandert iemands gedrag over één jaar of twee jaar.

Daardoor zul je je een veel nauwkeuriger beeld krijgen na een lange periode. Als jouw partner niet van plan is die periode van tijd dat je nodig hebt om zekerheid te krijgen niet wenst te respecteren, dan mag je aannemen dat de liefde nooit bestaan heeft of voorbij is.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Narp herstel-programma of narcissistic abuse recovery programma

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder