Goede keuzes met een NPD maken na misbruik. Deel 3

7. Vraag  niet om de goedkeuring van de narcist(e).

Als je leeft met iemand die lijdt aan NPD, zullen hun daden, woorden en stemmingen op en neer gaan afhankelijk welke gevoelens ze op dat moment hebben.  Als je op zoek bent om een goedkeuring voor je eigen acties, zul je zeer gemengde berichten van hen ontvangen.

Dezelfde actie die ze eerst goedkeurden kunnen ze korte tijd daarna afkeuren.

Hetzelfde als je vraagt wat ze willen. Dat maakt een keuze met een NPD buitengewoon moeilijk. Evenals als je wilt weten wat ze van je denken.

Maar ook als je wilt weten wat ze wel en niet leuk vinden. Net als je wilt weten wat voor soort persoon ze denken  te zijn, blijkt dat ze daar niet echt kunnen op antwoorden.  Soms zullen ze je een gloeiend verslag uitbrengen en soms zullen ze je neerschieten.

Hoewel dit uiterst moeilijk is om mee te leven betekent het dat je ergens anders gaat moeten uitkijken voor je zelf-evaluatie. Zelfs een bevestiging heeft weinig betekenis doordat ze zo instabiel zijn.

Aanvaarding en waardering kan je verkrijgen bij een vertrouwde vriend, een niet-narcistisch familielid of een therapeut. Het is vooral belangrijk dat je innerlijke vrede vindt in  je eigen geest.

keuze met een NPD
De juiste groeitaken voor stimulering zelfgenezendvermogen bij trauma!

Omdat het zo belangrijk is om objectieve terugkoppeling te verkrijgen dien je in te zien dat je die niet moet vragen aan een NPD.

Terugkoppeling van een NPD is niet op basis van de waarheid. Immers een NPD weet niet altijd wat goed voor zichzelf is, laat staan dat hij of zij de empathie zou hebben voor jou als persoon. Daarom meet de kwaliteit van jouw prestaties niet af door de goedkeuring van de NPD.

Laat jouw leven niet beoordelen door een NPD. Als immers een NPD zegt dat je geen goede moeder bent dan is dat meestal een projectie over zijn eigen vaderschap. Doe daarom wat juist is. Dat is dan ook meestal ook niet wat populair is in een goede relatie.

Als je vermoedt dat je in een relatie bent met een NPD, moet je lang en hard nadenken voordat je een kind in de relatie brengt. Een vluchtig humeur en een inconsistente of kwaadaardige vorm van liefde is geen plaats om op te groeien tot  een gezond kind. Immers een NPD is zoals gezegd nog een kind.

Je staat er niet alleen voor, je zult alle tegenkanting hebben al was het maar door het slechte voorbeeld. Een grote meerderheid van de relaties tussen minstens één persoon met een NPD eindigen in een scheiding.

Dikwijls zal een NPD weigeren om contraceptiva te gebruiken in de relatie.

Dat is een vorm van reproductief misbruik. Een relatie met een NPD houdt niet alleen een in, door zijn ontrouw, maar het kan de bedoeling zijn jou volledig te kunnen uitbuiten en te domineren door de chantage met kinderen.

Jouw liefde voor de kinderen brengt je in een complete afhankelijke rol, waar je vernedering en partnergeweld zou kunnen toelaten. Het jou willen pijn doen is immers zijn doelstelling, want daardoor voelt hij of zij zich superieur.

Alles wat als wapen kan gebruikt worden kan een vluchtige situatie nog erger maken. Onder andere, omdat de NPD onaangekondigd in razernij kan ontsteken.

In het bijzonder is het belangrijk dat jullie afzonderlijke bankrekeningen hebt, zodat je niet wordt bestolen. Dat is een keuze met een NPD die je zeker moet maken.

Om niet in een isolement te komen zijn veilige wachtwoorden zeer belangrijk. Een NPD zal niet nalaten om je identiteit te stelen. Een smaadcampagne op te zetten of jou te stalken. Exclusieve voorwerpen hou je best het het huis als je niet wilt dat ze plots verdwijnen.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees