Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Een gesloten narcist: Wat zijn de dingen die ze niet kunnen?

Ik hou niet zo van de term “geheime narcisten”, ik hou meer van de term een gesloten narcist omdat ik het te onnauwkeurig vindt  en vatbaar voor interpretatie. Ik geef de voorkeur aan de term ‘Gesloten Narcist’ van de theoreticus James F. Masterson.

Wat is een gesloten narcist?

In tegenstelling tot “exhibitionistische” narcisten die de schijnwerpers zoeken en openlijk hun specialiteit uitstallen, is een gesloten narcist al vanaf de vroege kinderjaren getraind om te voorkomen dat ze zeggen:  Kijk me aan! 

Bovendien missen sommigen het temperament om op een extraverte en voor de hand liggende manier publiekelijk te pronken.

Thuis als kinderen werden ze meestal gestraft of gedevalueerd, omdat ze opschepten over hun prestaties.

een gesloten narcist
De verborgen narcist aan het werk.

Ten slotte hebben ze dezelfde onderliggende problemen die we tegenkomen bij Exhibitionistische Narcisten:

  • Onstabiel zelfvertrouwen
  • Weinig of geen emotionele empathie
  • Een scherp bewustzijn van statushiërarchieën en ieders plaats daarin
  • De wens om uniek en boven andere mensen te zijn
  • Onvermogen om het zelf en andere mensen op een realistische, stabiele manier te zien. Ze kunnen de realiteit niet zien als een mengeling van sympathieën en antipathieën (gebrek aan “hele objectrelaties”).
  • Onvermogen om een ​​positieve emotionele band te behouden met degenen om wie ze geven wanneer ze boos, teleurgesteld, gekwetst of gefrustreerd zijn door hen (gebrek aan “objectconstantie”).

Wat zijn enkele dingen die iemand met een “Gesloten Narcistische stoornis” moeite zal hebben te doen:

  • Spreken in het openbaar:  ze vinden het waarschijnlijk erg eng en onaangenaam om een ​​toespraak te houden over zichzelf en hun prestaties.
  • Het middelpunt van de aandacht zijn in een groep is hun doel. De meeste mensen met een gesloten narcistische stoornis zijn ongemakkelijk in de schijnwerpers. Het maakt dat ze zich te kwetsbaar voelen voor devaluatie of blootstelling, omdat ze op een bepaalde manier tekortschieten.
  • Openlijk tegenover een exhibitionistische narcist:  dit combineert twee van hun grote angsten: in de schijnwerpers staan ​​en het risico lopen publiekelijk gedevalueerd te worden.

Conclusie:  De naam “Gesloten Narcistische stoornis” zelf suggereert sterk dat een gesloten narcist er de voorkeur aan geeft om onopvallend te blijven en hun narcistische benodigdheden meer verborgen te krijgen. Vandaar dat alles wat hen in de felle, heldere schittering van de schijnwerpers plaatst, zal hen waarschijnlijk behoorlijk riskant voelen. Dat vermijden ze dan ook.

Ik antwoord graag op uw vragen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

over kenmerken toxisch persoon

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees