Wat je moet weten over Cholesterol & geestelijke gezondheid?

De hersenen nemen slechts 3% van het totale lichaamsgewicht op, maar gebruiken meer dan 25% van het cholesterol in het lichaam.
Cholesterol is een essentiële voedingsstof die de membranen van onze cellen bij elkaar houdt. Het speelt ook een rol bij de productie van vitamine D, cortisol, testosteron en oestrogeen.

Studies bij ouderen laten zien dat de beste cognitieve functie en geheugen aanwezig was bij mensen met het hoogste cholesterolgehalte.
Natuurlijk heeft cholesterolfobie de vraag naar statines gecreëerd, ‘s werelds best verkochte farmaceutische stof.

Maar elke cel in ons lichaam heeft cholesterol nodig en onze hersenen hebben het nodig voor een optimale werking.

Een laag cholesterolgehalte is ook in verband gebracht met een lage impulsbeheersing, geweld en depressie.

Achtergrond: Cholesterol speelt een belangrijke rol in de cellulaire structuur en functie en veranderingen in serumspiegels kunnen de neurotransmissie in het centrale zenuwstelsel beïnvloeden.

Methode: Er werd een MEDLINE-literatuuronderzoek uitgevoerd over de periode 1990-95 met systematische citaties uit de geïdentificeerde artikelen. Er werden representatieve artikelen geselecteerd, gericht op die aspecten die elders niet grondig waren besproken, namelijk zelfmoordgedachten, depressie, persoonlijkheid en schizofrenie.

Resultaten: Verlaging van het cholesterolgehalte is in verband gebracht met een toename van gewelddadige sterfgevallen in cardiovasculaire primaire preventiestudies. Veranderde cholesterolwaarden zijn echter ook gemeld in verband met andere psychiatrische stoornissen.

Conclusie: Er is substantieel bewijs dat serumcholesterolwaarden geassocieerd kunnen zijn met variaties in mentale toestand of persoonlijkheid. Er is meer werk nodig om dit te verduidelijken en de betrokken mechanismen op te helderen.

Gepubliceerd door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe!