Ga je instinctief in het defensief tegenover een narcist die aan schuldverschuiving doet?

Schuldverschuiving is wanneer iemand – bijvoorbeeld een narcist iets verkeerd of ongepast doet en dan de schuld bij iemand anders legt om te voorkomen dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen gedrag.

Personen met Cluster- B-stoornissen maken regelmatig gebruik van beschuldigingen door schuldverschuiving om conflicten te manipuleren, omdat het toegeven van een fout geen optie voor hen is maar niet als het een valse verontschuldiging is die wordt gebruikt om u terug te lokken.

Plotseling van onderwerp veranderen

Ten eerste is de schuldverschuiving meestal een tactiek die later wordt gebruikt.

Bovendien verandert de narcist, net als een goochelaar, met succes van onderwerp en leid je aandacht af, door met je vinger naar je te wijzen, en je bevindt je plotseling in het defensieve einde van de gespreksbalk.

De narcist zal vragen oproepen over al je echte of vermeende fouten en je pesten.

Jij verdedigt jezelf op jouw beurt instinctief. De narcist, net als Houdini, tovert het oorspronkelijke onderwerp van hun slechte gedrag weg. Hij ontsnapt aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden door daden te verzinnen van zijn slachtoffer.

Ondertussen misleidt de narcist u om de verdedigende positie aan te nemen. Hij of zij beschuldigt u nog eens voor het creëren van problemen en drama in de relatie. Een van de meest voorkomende tactieken is dat de narcist het slachtoffer speelt van jou. U kunt uw partner vragen om te stoppen met het bekritiseren of bespotten van u. Omdat die situatie je als slachtoffer beschildert, zijn ze snel aan het werk, omdat ze altijd het grootste slachtoffer moeten zijn.

Dus in plaats van je rechtmatige zorgen aan de orde te stellen, brengen ze iets op de proppen of verzinnen dat totaal niets met het onderwerp te maken heeft en waarvan ze beweren dat je ze pijn hebt gedaan. Voor je het weet, ben jij degene die zich verontschuldigt.

Schuldverschuiving of “de schuld geven aan het slachtoffer” is een vorm van context-switching (context verandering) en gekmakerij.

Wanneer je ze confronteert met iets wat ze hebben gedaan of pogingen hebben gedaan om grenzen te stellen, schakelen ze de hele focus terug naar jou, en stellen ze je in de verdediging.

Narcisten zijn zelf defensieve wezens tot het punt van hyper waakzaamheid en controle.

Dit verklaart waarom ze gemakkelijk de tafels omdraaien – schuldverschuiving – van de persoon met wie hen op dat moment confronteert.

Het is emotioneel uitputtend voor narcisten om de realiteit onder ogen te zien. Vooral als iemand ervoor heeft gezorgd dat ze zich plotseling hun pijnlijke jeugdherinneringen van verlatenheid herinneren worden ze pissig.

Immers narcisten liegen pathologisch. Op zich is de schuldverschuiving ook een leugen. Zij geloven in hun eigen leugens en het maakt voor hen minder uit of u het er mee eens bent of niet.

Ze erkennen geen logica. Bovendien baseren ze hun redenering uitsluitend op emoties. Als een narcist het op bepaalde manier aanvoelt, zo moet het ook zijn. Het maakt niet uit wat de feiten zijn.

Stop met slachtoffer te zijn van de narcist. Klik dan hier.

Blaming the Victim. EBOOK.

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Like onze Facebook pagina, verwittiging nieuwe post en chat …

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

klik op de foto voor meer info

Weet je dat de meerderheid van de mensen met een giftige relatie er nooit overheen komt?

In feite worden ze vaak jarenlang en soms decennia nadat de relatie is beëindigd, geconfronteerd met slopende psychologische en gezondheidseffecten. Deze mensen zijn op zoek naar een relatie expert rond narcisme.

Melanie Tonia Evans, een relatie expert rond narcisme, weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen.

Related Post
Share
Leave a Comment

Recent Posts

 • afkicken van de narcist
 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Programma voor omgaan met narcisme
 • Recent
 • Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist
 • Waarom werd ik door de narcist zo behandeld?

Kun je voor jezelf zorgen (zelf)partner? (groeitaak)

Ik weet dat je denkt dat narcisten je machteloos maken, ze laten je getraumatiseerd, verslagen en machteloos achter. Maar dit hoeft… Read More

 • Nederland België Nederlandstalig
 • persoonlijke ontwikkeling
 • Recent

Vooruit naar actualisatie en manifestatie na misbruik.

'Misschien gaat de reis er niet zozeer om dat je iets wordt. Misschien gaat het erom dat je niet alles… Read More

 • Begrippen Narcisme
 • groeitaak
 • Nederland België Nederlandstalig
 • persoonlijke ontwikkeling
 • Recent
 • Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist
 • werktuigen voor veerkracht weerbaarheid hulpeloosheid

Herstellen narcistisch financieel misbruik: hoe doe je dat? (groeitaak)

Ik geloof echt dat narcistisch financieel misbruik één van de meest ondragelijke en moeilijke dingen is om van te herstellen.… Read More

%%footer%%