Ga je instinctief in het defensief tegenover een narcist die aan schuldverschuiving doet?

schuldverschuiving

Schuldverschuiving is wanneer iemand – bijvoorbeeld een narcist iets verkeerd of ongepast doet en dan de schuld bij iemand anders legt om te voorkomen dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen gedrag.

Personen met Cluster- B-stoornissen maken regelmatig gebruik van beschuldigingen door schuldverschuiving om conflicten te manipuleren, omdat het toegeven van een fout geen optie voor hen is maar niet als het een valse verontschuldiging is die wordt gebruikt om u terug te lokken.

Plotseling van onderwerp veranderen

Ten eerste is de schuldverschuiving meestal een tactiek die later wordt gebruikt.

Bovendien verandert de narcist, net als een goochelaar, met succes van onderwerp en leid je aandacht af, door met je vinger naar je te wijzen, en je bevindt je plotseling in het defensieve einde van de gespreksbalk.

De narcist zal vragen oproepen over al je echte of vermeende fouten en je pesten.

Jij verdedigt jezelf op jouw beurt instinctief. De narcist, net als Houdini, tovert het oorspronkelijke onderwerp van hun slechte gedrag weg. Hij ontsnapt aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden door daden te verzinnen van zijn slachtoffer.

Ondertussen misleidt de narcist u om de verdedigende positie aan te nemen. Hij of zij beschuldigt u nog eens voor het creëren van problemen en drama in de relatie. Een van de meest voorkomende tactieken is dat de narcist het slachtoffer speelt van jou. U kunt uw partner vragen om te stoppen met het bekritiseren of bespotten van u. Omdat die situatie je als slachtoffer beschildert, zijn ze snel aan het werk, omdat ze altijd het grootste slachtoffer moeten zijn.

Dus in plaats van je rechtmatige zorgen aan de orde te stellen, brengen ze iets op de proppen of verzinnen dat totaal niets met het onderwerp te maken heeft en waarvan ze beweren dat je ze pijn hebt gedaan. Voor je het weet, ben jij degene die zich verontschuldigt.

Schuldverschuiving of “de schuld geven aan het slachtoffer” is een vorm van context-switching (context verandering) en gekmakerij.

Wanneer je ze confronteert met iets wat ze hebben gedaan of pogingen hebben gedaan om grenzen te stellen, schakelen ze de hele focus terug naar jou, en stellen ze je in de verdediging.

Narcisten zijn zelf defensieve wezens tot het punt van hyper waakzaamheid en controle.

Dit verklaart waarom ze gemakkelijk de tafels omdraaien – schuldverschuiving – van de persoon met wie hen op dat moment confronteert.

Het is emotioneel uitputtend voor narcisten om de realiteit onder ogen te zien. Vooral als iemand ervoor heeft gezorgd dat ze zich plotseling hun pijnlijke jeugdherinneringen van verlatenheid herinneren worden ze pissig.

Immers narcisten liegen pathologisch. Op zich is de schuldverschuiving ook een leugen. Zij geloven in hun eigen leugens en het maakt voor hen minder uit of u het er mee eens bent of niet.

Ze erkennen geen logica. Bovendien baseren ze hun redenering uitsluitend op emoties. Als een narcist het op bepaalde manier aanvoelt, zo moet het ook zijn. Het maakt niet uit wat de feiten zijn.

Stop met slachtoffer te zijn van de narcist. Klik dan hier.

Blaming the Victim. EBOOK.

Geef een reactie, vraag of antwoord.