Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Zo reageer je op de stille behandeling door narcisten

Zo reageer je op de stille behandeling door narcisten

De stille behandeling door de narcist(e) is een passief-agressieve vorm van emotioneel misbruik.  Daarbij wordt ontevredenheid, afkeuring en minachting getoond door non-verbale gebaren terwijl de verbale stilte wordt gehandhaafd.

Maar ga niet te snel in het aannemen dat jouw partner een narcist is.

Het is moeilijk om een definitieve reactie te geven over hoe je moet reageren op de stille behandeling, zeker als je nooit de echte zekerheid hebt dat jouw partner een narcist is.

Dus is het belangrijk om je goed te informeren.  Maar durf ook te kijken naar jezelf of je niet emotioneel afhankelijk bent en een tekort aan onvoorwaardelijke liefde hebt gehad in je leven, waardoor je nu de reddende engel bent.

Die zekerheid kan er enkel komen als je partner bereid is een psychiater te raadplegen en zich te laten diagnosticeren.

Als je zelf te lijden hebt onder een persoonlijkheidsstoornis kan ook enkel als je je laat diagnosticeren. Maar vermoedelijk is je relatie uit evenwicht.

Denk eraan, het is volkomen natuurlijk voor koppels om te argumenteren. Je moet echter allebei grenzen stellen. Niet elkaar in het openbaar beledigen zou bovenaan die lijst moeten staan.

Maar als de discussie te fel op loopt dat ga je ook als liefhebbend stel een beslissing om de discussie op time-out te zetten aanvaarden. Immers hoofd, hart en ziel dienen in balans te blijven.

U moet zich eerst afvragen waarom jouw partner op deze manier handelt.

Als hij echt een angst voor confrontatie heeft, dan kun je hem misschien helpen om positieve methoden te vinden voor het oplossen van conflicten. Narcisten hebben echter weinig angst voor confrontatie.

Als je relatie disfunctioneel is of als je denkt dat je partner een narcist is, dan zou je echt moeten proberen je verliezen te beperken, omwille van je eigen geestelijke gezondheid.

Eindelijk, als je partner gewoon een lange periode van mokken heeft, dan is het beste om jezelf bezig te houden.

Zet wat muziek op. Bekijk je favoriete film of probeer een nieuw recept. Verspil gewoon je tijd niet door te proberen een reactie van hem te krijgen. Ga het huis uit en laat hem in duidelijke bewoordingen weten dat je je leven niet in de wacht zet omdat hij medelijden met zichzelf heeft.

Beschrijving van de stille behandeling:

De stille behandeling is een gebruikelijke manier om minachting te betonen voor een ander individu, terwijl confrontatie over die minachting wordt vermeden of zonder het doelwit van de minachting een kans te geven om het probleem of conflict op te lossen. Het doel is meestal om angst, verplichting of schuld op te roepen in de geest van het beoogde individu.

Merk op dat alleen stil zijn of weigeren een gesprek te hebben niet hetzelfde is als de stilte behandeling.

Vaak is het afsluiten van een gesprek een gezond en constructief iets om te doen als onderdeel van een strategie voor conflictoplossing, om een ​​circulair gesprek te beëindigen, om te ontsnappen aan verbaal geweld of gewoon om jezelf te vormen.

De stille behandeling verschilt op de volgende manieren van een time-out:

 Time-outStille behandeling
Effect
constructief
vernietigend
Looptijd
Tijdsgebonden
onbepaald
Non-verbaal
Neutraal of geruststellend
minachtend
Fysieke houding
vrij
verloofd
betrokkenheid
Wederzijds overeengekomen
eenzijdig
Betrokkenheid van derden
Zelfhulp zoeken
Om allianties te zoeken in het argument.
voorziening
Zoekt naar zelfverbetering
probeert anderen te verbeteren
Probleem Focus
Om oplossingen te vinden
Schuld verdelen

De stille behandeling is een techniek die vaak wordt gebruikt door mensen die lijden aan persoonlijkheidsstoornissen.  Toch wordt deze methode ook soms gebruikt door personen die geen persoonlijkheidsstoornis hebben, wanneer ze zich boos voelen.

Deze techniek is een klassieke vorm van passieve agressieve confrontatie. De stille behandeling kan van enkele uren tot maanden of zelfs jaren tijd in beslag nemen.

Deze techniek wordt ook gebruikt door een narcist als hij wil ruimte creëren voor nog een andere intieme relatie, zodat hij zich daarop kan concentreren.

Als je wenst meer te weten wat de mogelijke bedoeling is van de narcist dan vind je dit in dit artikel.   In alle geval dien je je niet te verdedigen tegenover een narcist voor een manipulatief gedrag dat hij zelf aan de dag legt.

Voorbeelden van de stille behandeling:

Meer dan 24 uur lang spreekt een moeder met elk gezinslid behalve één.

Je baas vraagt vrijwilligers voor een project dat vaardigheden vereist die je hebt, misschien zelfs unieke vaardigheden. Je heft je hand op en hij negeert jou. Of je zegt: “Dat zou ik graag willen doen”, en hij doet alsof hij je niet heeft gehoord en blijft helemaal stil, alsof je niet bestaat of alsof wat je zei nooit werd gezegd.

Een man is bereid om via de telefoon met deze vrienden te praten, maar weigert met zijn vrouw te praten.

Een voorbeeld kan zijn dat je moeder wil dat je voor de feestdagen komt en je kunt dit jaar niet, dus ze weigert je telefoontjes te beantwoorden of ze spreekt je aan in kortstondige, afgeknipte zinnen.

Je partner weigert om met je te praten of geeft je stomme antwoorden en kortstondig met één woord. Als je vraagt wat hen dwars zit, zeggen ze: als je om me gaf / van me hield, zou je weten wat me dwarszit. Als je erom gaf, zou je je verontschuldigen voor wat je gedaan hebt. Of ze zeggen helemaal niets.

Een medewerker spreekt openlijk over een probleem met andere collega’s, maar weigert er met de persoon er over te praten die er bij betrokken is.

Een voorbeeld kan zijn als je te laat was om een vriend in het theater te ontmoeten en je het evenement hebt gemist vanwege jouw traagheid. Zelfs als je een geldige reden hebt, ben je meestal op tijd en verontschuldig je je. Je krijgt de stille behandeling.

Hij antwoordt in nietszeggende, afgekapte zinnen terwijl hij je verontschuldiging weigert of nauwelijks erkent.

de stille behandeling
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Hoe een stille behandeling aanvoelt?

De “Stille Behandeling” is vaak ontworpen om gevoelens van angst, verplichting en schuldgevoelens bij mensen met een groot succes op te wekken.

Omgaan met de stilte behandeling:

De stille behandeling is zelden een goede benadering voor het oplossen van problemen.

Als je aan het einde van de stille behandeling bent, kan het verleidelijk zijn om de persoon uit zijn stilzwijgen te halen. Dit is echter een vorm van controle die zelden werkt.

Het is beter om te accepteren dat de persoon een slechte keuze maakt in zijn communicatie.

In essentie dien je te accepteren dat hij of zij het recht heeft om stil te zijn. Beëindig beleefd het gesprek wanneer mogelijk en verwijder je uit de kamer.

Als je boos bent op een andere persoon en in de verleiding komt om de stille behandeling op hen te gebruiken, is het beter om de benadering te nemen van een gezonde, opbouwende “Time-out”. Je kunt ze een verbale “ik” – verklaring geven. Vervolgens sluit je het gesprek af tot je je productiever voelt.

Bijvoorbeeld: “Ik ben van streek en wil nu niet praten, ik zal dit morgen met je bespreken.”

Wat doe je best niet als je geconfronteerd wordt met de stille behandeling van de narcist? 

Gebruik de stille behandeling niet op anderen. Het verbetert de communicatie zelden.

Vererger de situatie niet of probeer geen passief-agressieve actie op een persoon die de stille behandeling gebruikt. Je kunt niemand dwingen om eruit te komen. Waarschijnlijk zul je van passief-agressief naar vijandig agressief veranderen.

Geef jezelf daar niet de schuld van. De stille behandeling is een slechte keuze voor een communicatiestrategie. Dat is niet jouw keuze. Blijf niet langer dan nodig in dezelfde kamer met een persoon die zich op een passieve en agressieve manier gedraagt. Probeer geen logische verklaring te vinden voor het vreemde gedrag van een persoon met een persoonlijkheidsstoornis. HET is beter om verder te gaan.

Wat moeten we doen om een stille behandeling te verwerken?

Maak wanneer mogelijk een stille behandeling tot een time-out.  In het algemeen is het best om de tijd te gebruiken om aan jezelf te werken. Druk je gevoelens uit met ‘ik’ – uitspraken – maar doe dit maar één keer. “Ik voel me nu ongemakkelijk”. Verlaat de kamer of de omgeving. Alleen zo zul je je helderder kunt denken zonder al de druk.

Krijg steun van anderen die inzicht hebben in persoonlijkheidsstoornissen.

Mensen met ervaring die zich kunnen inleven in wat je doormaakt en die weten hoe je er kunt uitgeraken. Vergeet niet dat wat de persoon voelt tijdelijk is. Er bestaat veel kans dat in een paar dagen of een paar uur zij zich anders zullen voelen.

Heb jij ervaring met stille behandeling? Hoe heb je er dan met succes op gereageerd?  Wat vind jij een minder geslaagde actie? Laat het me weten. Heb je vragen ik antwoord graag.

Professionele hulp zoeken

Als je regelmatig en voor lange periodes de stille behandeling krijgt moet je professionele hulp zoeken, zodat je je omstandigheden gedetailleerder kunt bespreken.

Je bent het slachtoffer van emotionele mishandeling. In die positie zal het duidelijk invloed op je mentale gezondheid hebben. Doe het nu, voordat de narcist(e) je compleet vernietigt.

We hopen dat deze post over onoverwinnelijk worden je van dienst is! Als je het leuk vond, vergeet dan niet om het te delen. Zoals altijd, erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel. We zijn out-reachers die hier zijn om je te helpen naar onoverwinnelijkheid en je interne BS en blokkades te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

Als je een stille behandeling krijgt en er is een baby bij betrokken, dan zal dat zeker een negatieve invloed op de baby hebben. Zoek professionele hulp.

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol.com:

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Door op de afbeelding hierboven te klikken kun je contact met me nemen via Whatsapp, messenger, mail en sociale media!

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq


Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder