Inzicht in trauma-banden beschermt je tegen de narcist.

Inzicht in trauma-banden beschermt je tegen de narcist.

Ik had een droom gisteravond dat ik de “Geen Contact regel” met mijn narciste verbrak.

Zij lokte me naar binnen met haar charme en valse verontschuldigingen op één van haar Russische feestjes. Gelukkig had ik inzicht in traumabanden. Er was niet veel voor nodig.

Ik merkte dat ik veel sterker van haar af ben dan als ik in haar aanwezigheid ben. Net als een drugverslaafde zat ik te staren naar de bron van mijn verslavingen en probeerde ik om sterk te zijn.

Inzicht in  traumabanden: een rollercoaster met de narcist.

Het is vaak vanwege iets wat inzicht ‘traumabanden ‘ wordt genoemd, waarbij je verslaafd geraakt aan de hormonale rollercoaster waar een misbruiker je naartoe stuurt.

Eerst een grote ruzie omdat ik het geld niet had dat ze wou hebben, om dan haar spijt te verklaren en dan seks met me te willen hebben op 1000 en één manieren. Het is bijna onmogelijk.

Volgens therapeut Shannon Thomas, auteur van ‘Healing from Hidden Abuse’, is psychologisch misbruik verraderlijk, en het komt in de loop van de tijd voor als een infuus van gif dat je aderen binnendringt.

Het is een beetje alsof je verslaafd raakt aan een drug.

Een psychologisch abusieve relatie is een achtbaan, met straf en vervolgens versterking van vriendelijkheid als je je “gedraagt” vooral als dan alles gedaan wordt om je seks verslaafd te maken.

Waarom sommige mensen, en niet anderen, een verslaving aan seks ontwikkelen, wordt slecht begrepen. Mogelijk verhogen sommige biochemische afwijkingen of andere hersenveranderingen het risico.

De afwijkingen kunnen genetisch uit de familie van oorsprong komen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat seksverslaafden vaak afkomstig zijn van disfunctionele families. Bovendien dat ze vaker dan niet door seksverslaafden zijn misbruikt.

Uit één onderzoek bleek dat 82 procent van de seksverslaafden aangaf seksueel als kinderen te werden misbruikt.

Seksverslaafden beschrijven hun ouders vaak als rigide, afstandelijk en onverschillig.

Deze families, inclusief de verslaafden zelf, hebben meer kans om verslaafden te zijn.

Uit één onderzoek bleek dat 80 procent van de herstellende seksverslaafden melding maakt van een vorm van verslaving in hun oorspronkelijke familie.

Het feit dat antidepressiva en andere psychotrope geneesmiddelen effectief zijn gebleken bij de behandeling van sommige mensen met seksverslaving, suggereert dat dit mogelijk het geval is. Dit is een inzicht in traumabanden die overgaat van generatie naar generatie.

Dus als een narcist bij jou een seksverslaving kan stimuleren is moeilijk te voorspellen, maar het is zeker dat daardoor verschillende vrouwen zich ook terug in een relatie kunnen laten stofzuigen om dat ze zich zo eenzaam voelen door de verslaving aan de seks met hun ex-narcist.

Jouw brein kan je immers vertellen dat het hebben van seks goed is op dezelfde manier als het anderen vertelt dat voedsel goed is als ze honger hebben.

Ook hoog sensitieve personen kunnen de behoefte van een ander aanvoelen en dat als liefde zien.

inzicht in traumabanden
Wat is het verband tussen seksverslaving en narcisme?

Wat is seksverslaving?

Er ontstaan veranderingen in de hersenen die zich vertalen in de preoccupatie met seks en uitsluiting van andere interesses, dwangmatig seksueel gedrag ondanks negatieve gevolgen en mislukte pogingen om seksueel gedrag te beperken of te beëindigen.

Uiteraard zijn er de negatieve gevolgen omdat het slachtoffer angst ondervindt doordat de narcist haar zou kunnen verlaten, wat hij insinueert met triangulatie, door zijn verleden van ontrouw, en doordat hij toegeeft dat hij er verschillende sekspartners op na hield.

Die angst is niet alleen psychologisch emotioneel, maar er is effectief gevaar voor het ontwikkelen van ziekte.

Een narcist kan immers suggereren dat je aan zijn seks niet kan weerstaan.

Meestal is de narcist zelf verslaafd aan seks, en om hem te behagen kun je dus telkens je behoefte opzij zetten. Dat is een belangrijk inzicht in hoe de traumabanden ontstaan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een seksverslaving.

Als de narcist via seksuele handelingen jouw hersenen kan dwingen jouw lichaam door intense biochemische beloningen te produceren  (orgasmes) voor dit zelfdestructieve gedrag dan heeft hij jou altijd ter beschikking als object want dan loop je niet meer weg.

Mensen die verslaafd zijn aan seks krijgen er een gevoel van euforie van dat lijkt verder te gaan dan wat de meeste mensen hebben gemeld. De seksuele ervaring gaat niet over intimiteit.

Verslaving om stressfactoren te vermijden

Verslaafden gebruiken seksuele activiteit om plezier te zoeken, onaangename gevoelens te vermijden of te reageren op stressfactoren van buitenaf, zoals werkmoeilijkheden of interpersoonlijke problemen.

Wanneer zowel de narcist als het slachtoffer verslaafd zijn aan seks kan de traumabanden zich verder zetten ongeacht de situatie waarin de narcist het slachtoffer brengt.

inzicht in traumabanden
Een traumaband ontwikkelen met de narcist?

Waarom je werd uitgekozen voor seksverslaving?

De narcist zal nagaan of je al geleden hebt aan seksueel misbruik tijdens de lovebombing fase en of je uit een disfunctioneel gezin komt, want dat vergemakkelijkt hem of haar de mogelijkheid om jou seksverslaafd te maken en dus aan haar te binden.

Dit is niet anders dan hoe een alcoholist alcohol gebruikt. In beide gevallen maakt elke beloning die de ervaring oplevert al snel plaats voor schuldgevoelens, wroeging en belofte om te veranderen.

Dit betekent dat het lichaam zijn eigen onrust doormaakt, met hoge niveaus van het stresshormoon cortisol, in combinatie met dopamine wanneer affectie wordt gegeven als een beloning.

Door dit heen en weer raakt het lichaam verslaafd.

Wanneer we op zoek zijn naar iets wat we willen hebben dat we ooit hebben gehad, wat een connectie met iemand is, en ze spelen kat en muis waar en wanneer ze het wel of niet zullen geven, dan wordt het lichaam echt afhankelijk van het hebben van die goedkeuring en die bijbehorende seks of aandacht. Dit onvoorspelbaar gedrag is een belangrijk inzicht in traumabanden.

De gevolgen voor het lichaam van het slachtoffer.

Deze hormonale achtbaan eist zijn tol echt op iemands lichaam vooral als je dan zoveel werkt en haast niet slaapt.

Slachtoffers kunnen ontdekken dat ze uitbreken in acne, ook al hebben ze altijd een goede huid gehad.

Ze kunnen pijn op de borst hebben..

Hun lichaam begint te verzwakken.

Opnieuw worstelde je met chronische rugpijn en peesontstekingen.

Ook al drink paardenmelk, nam Vit B 6, ontstekingsremmers enz. Weinig helpt want de oorzaak – de stress bleef.

Je bent dag en nacht aan het zoeken naar oplossingen en probeert het gedrag van de narcist te begrijpen en te voorspellen.

Uiteindelijk kun je niet meer tegen die grote hoeveelheid stress van het werk en de scheefgelopen relatie.

Een paar jaar later ontwikkel je verschillende trombose.

inzicht in traumabanden
Anderen je laten dienen met narcistische seks

Ik bleef zolang in deze relatie, ondanks de stress op mijn lichaam.

Het is vaak niet duidelijk of mijn narcist(e) wel of niet de werkelijkheid zou inzien op een bepaald moment.

Dit was België. En niet Dubai. Ik was een sportmanager en niet de sjeik van de Verenigde Emiraten.

Maar door gaslicht, controle en afwisselend liefde kon ze mij in een hoek van zelfverwijt en wanhoop duwen om de genegenheid van haar te winnen.

Helaas zijn veel mensen, wanneer ze proberen deze relaties te verlaten, zo gehecht aan hun misbruiker.  Ze gaan daarna nog verschillende keren terug. Dikwijls krijgen ze dan nog een beschuldiging van stalking erbij.

Anderen proberen niet weg te gaan bij hen. Daardoor worden ze alleen bevrijd uit de klauwen van het misbruik wanneer ze worden weggegooid.

Mijn inzicht in traumabanden ontstond later toen haar pro-deo-advocaat haar adviseerde om mij aan te klagen voor een schijnhuwelijk.

Dit is de reden waarom het onderhouden van “Geen Contact regel” met de narcist van vitaal belang is.  Dus telkens als je teruggaat verlies je je kredietwaardigheid (emotioneel financieel juridisch).

De reden waarom ze jou verlaten.

In mijn droom toen ik verdoofd was onderging ik haar verlangens. Daar veranderde zij langzaam in een afzichtelijke slang. Haar hoofd werd kleiner zoals dat van een slang. Ze begon de emotionele en psychologische mishandeling uit haar mond te spuwen.

Na maanden van gewelddadige geruzie en vernederingen was er geen sprake meer van behoefte aan intimiteit met haar. Doordat vol te houden is dat ook de voornaamste reden geweest waarom zij uiteindelijk mij verliet.

Zij had immers die bewondering nodig van mannen.

Maar dit was een nachtmerrie!

Ik werd wakker schuddend en vol angst.

Toen ik me realiseerde dat het een droom was, was ik opgelucht. Nog beter dan ooit tevoren zou ik volhouden om mezelf tegen narcisme te beschermen.

Hoelang het duurt om te bekomen van een narcist als je verslaafd bent geweest aan zijn misbruik?

Het antwoord kan bepalend zijn om het nooit op te geven, nadat je een einde hebt gemaakt met de relatie met een narcist.

Ik besefte dat het niet goed is wanneer we de “geen contact regel” verbreken.  Daardoor brengen we onszelf in deze lange strijd weer op het verkeerde pad. Het wordt moeilijker om vrij te zijn van de narcist. Afkicken van hun vernietigende effect op ons leven wordt steeds moeilijker.

Hoe dieper je gaat in je reserves hoe meer kans op chronische ziektes.

Het risico voor de fysieke gezondheid is een belangrijk inzicht in traumabanden.

In zo’n situatie krijgt je immuunsysteem zware klappen. Ik kan sterker worden, maar ook breken. Veel hangt af van de emotionele steun die je krijgt van soms maar één vertrouwvolle persoon.

Ik besefte dat het verbreken van de “Geen Contact regel “onmiddellijk alle vooruitgang ongedaan maakt die je hebt gemaakt in jouw herstel.

Ze heeft me na 5 jaar nog eens gebeld.  Toen heb ik geantwoord dat ik niet geïnteresseerd was om haar te ontmoeten. Het was net toen mijn vader gestorven was.

Op een gegeven moment had de slang me verlaten.  Omdat er niets meer te stelen viel. Terwijl ik werkte verkochte ze mijn spullen om aan geld te komen. Zij kon geen voordeel meer halen uit het misbruik van mij.

Als ze eenmaal weg was, kon ik  eindelijk beginnen te wennen aan het idee dat ik werd misbruikt.

Ik kon treuren.  Eindelijk zag ik de schade die me werd aangedaan. Daarom besefte ik dat het niet alleen mijn fout was.

De moeilijke weg naar boven.

Van terug gaan was geen sprake meer.

Daarmee zou ik  alle nachtmerrieachtige, traumatische emotionele wendingen die ik had doorgemaakt om het zo ver te brengen verspillen.  Als ik éénmaal weer zou toegeven aan contact met de narciste wat zou het gevolg zijn?

Dan zou ik opnieuw moeten genezen van dit nieuwe trauma.  Ook al is het met de belofte van een feestje en de bijhorende seks.  Dus  zou ik weer opnieuw kunnen beginnen haar macht over mij te breken.

Dan moeten we die gruwelijke reis opnieuw afleggen naar onze vrijheid.

Ik weet het niet hoe dat zit bij jou, maar dat is een weg die ik niet wil blijven lopen.

Jij bent zo’n speciaal persoon.

Ik hou ervan als je regelmatig terugkomt. Herhaalde kennis gebruik je in jouw leven. Diepgaande kennis kan jou raken. Weten wat specifiek een doorbraak bezorgt kan anderen helpen. Wat zou jij nog willen toevoegen? Ik hoor het graag van jou.

Bedankt, zoals altijd om aardig en creatief te zijn in de reacties.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees