Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Het Stockholm syndroom. deel 2

Het Stockholm syndroom. deel 2

naar deel 1

Voorbeelden van het Stockholm Syndroom.

Sinds die tijd zijn er enkele goed gedocumenteerde gevallen van ontvoering of misbruik van een individu waarbij het slachtoffer is begonnen samen te werken met hun gijzelnemer waaraan het label van “Stockholm Syndroom” door de media is gegeven.

In 2003 werd ontvoerd tiener Elizabeth Smart geïdentificeerd met Stockholm Syndroom nadat ze werd ontdekt na meerdere mogelijkheden om te ontsnappen.

Ook nadat ze hulp van vreemden bleek te hebben gehad, maar verplaatste zich vrij rond met haar ontvoerders in de openbare ruimte.  Zij vertelde zelfs de politie tijdens een verhoor dat de ontvoerders haar ouders waren.

In 1977 werd tiener lifter Colleen Stan ontvoerd en vastgehouden voor 7 jaar door Cameron Hooker en zijn vrouw Janice.

Tijdens haar gevangenschap, werd ze gemarteld. Ze werd verkracht en verbleef in een doos onder het bed van het paar om te leven.

Gehouden als Hooker’s seksslaaf, werd ze zo nu en dan toegestaan om met het paar haar huis te verlaten. Bij één gelegenheid zelfs een bezoek aan haar eigen familie. Toen ze ontsnapte na 7 jaar in gevangenschap bij haar dader gaat ze niet onmiddellijk de misdaden melden, die uiteindelijk werden gemeld door Hooker’s vrouw, Janice.

In 1974 werd 19-jarige Patricia “Patti” Hearst in Californië ontvoerd door een guerrilla groep die bekend staat als de Symbionese Liberation Army (of SLA).

Haar ontvoerders sloegen haar, verkrachtten haar en hielden haar in een kast. Over haar 17 maanden gevangenschap werd ze een sympathisant van het doel  van deze groep.

Zij nam zelfs deel aan een bankoverval met hen, waarvoor zij later 2 jaar in de gevangenis zat.

Hoewel deze dramatische voorbeelden zijn, de uitgangspunten van Stockholm syndroom komen vaak voor bij huiselijk geweld scenario’s.

Hier hebben we enkele niet-persoonlijkheidsstoornis (Non-PD) personen die de acties van gewelddadige partners en familieleden hebben verdedigd ontmoet.

En velen van ons hebben, onszelf, gerationaliseerd, verdedigd, zelfs gefaciliteerd of samengewerkt met onze misbruikers in een wanhopige poging om conflicten te verminderen, slapende honden wakker maken en de vrede te bewaren.

Waarom kan Stockholm Syndroom gebeuren?

Het misbruik wordt tijdelijk onderbroken.

Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat de meeste misbruikers – zelfs ernstig misbruikers hun misbruik onderbreken – dat betekent dat het niet 24 uur op 7 dagen gebeurt.

Misbruikers zijn vaak nuttig of coöperatief – zelfs sympathieke mensen 90% van de tijd.

Dit betekent echter niet dat ze niet veel van het misbruik doen om veel schade toe te brengen aan een persoon.

Cognitieve dissonantie.

Ten tweede, het helpt om het uitgangspunt te begrijpen van cognitieve dissonantie. Cognitieve dissonantie is een psychologische term voor het ongemak dat de meeste mensen voelen wanneer ze informatie die hun bestaande set van overtuigingen of waarden tegenspreekt tegenkomen.

En wat er gebeurt met je persoonlijkheid als je daarmee voortdurend te maken hebt in een angstwekkende situatie.

Overlevingsinstinct.

Ten derde is het belangrijk om te onthouden dat het aangeboren instinct van de meeste mensen is om te overleven. Kwesties van persoonlijk comfort en veiligheid worden naar achter geschoven tegenover kwesties die als “leven en dood problemen” worden waargenomen.

Soms is een persoon minder in staat om objectief te denken, verstandig of logisch wanneer ze in een survival mode zijn.

Hoe omgaan met Stockholm Syndroom?

Als je jezelf verdedigt of weg rationaliseert van de acties van een partner of familielid die een vriend denkt te worden door u te mishandelen, kan het een goed idee zijn om na te denken over het Stockholmsyndroom en/of uw oordeel wordt vertroebeld door uw instinct om te overleven en cognitieve dissonantie.

Vraag jezelf:

Ben ik te bang of te beschaamd om mensen te vertellen hoe mijn leven echt is?

Wat is het waar ik het meest bang voor ben dat er zal gebeuren als ik de persoon die me heeft gekwetst confronteer?

Als dit gebeurde tegenover mijn vriend wat zou ik voor ze willen doen?

Zal de situatie beter zijn binnen 5 jaar dan nu?

Kan ik het objectief advies van iemand zoeken die buiten mijn situatie is zoals vertrouwde vrienden, familie of therapeuten.

Als je bang bent om uw situatie met iemand anders te bespreken dan moet je dat vooral doen.

Natacha Kampusch.

In een interview in 2010 met de Guardian verwierp Natacha Kampusch het etiket van Stockholm Syndroom. Zij legde uit dat het geen rekening houdt met de rationele keuzes die mensen in bepaalde situaties maken.

“Ik vind het heel natuurlijk dat je jezelf aanpast om je te identificeren met je ontvoerder,” zegt ze. “Vooral als je veel tijd met die persoon doorbrengt, het gaat om empathie, communicatie.”

Het zoeken naar normaliteit in het kader van een misdaad is geen syndroom, het is een overlevingsstrategie. “

In haar boek, “3096 Tage” (3,096 dagen) zei ze dat de suggestie dat ze Stockholm syndroom had onrespectvol was. De complexe relatie die ze had met Priklopil (haar dader) werd niet goed beschreven door het Stockholm syndroom.

Je moet er immers vanuit gaan dat een mens-slachtoffer meer is dan zijn syndroom dat maar één aspect is van de situatie.

Ga naar een therapeut en gebruik de zoekfunctie met het keyword noodsituatie.

Jij bent zo’n speciaal persoon die dat kan doen. Dank u om je tijd te nemen om dit te lezen en te beluisteren.

Ik hou ervan als je regelmatig terugkomt, omdat dan de kennis kan gebruikt worden in jouw leven. Als ik van je hoor wat jou het meeste raakte, is dat interessante terugkoppeling voor mijn toekomstige teksten.

Ook andere lezers zijn nieuwsgierig om te horen wat jij nog zou willen toevoegen.

Hoe cognitieve dissonantie (h)erkennen & verminderen?

Stockholm syndroom bij narcistisch misbruik! Deel 1

Trauma en traumazorg in Europa

Stockholm syndroom: De hypnotiserende narcist(e) heeft geen liefde. Deel 3

Free materials MTE narcisme.blog

Suggesties rond Emotionele Afhankelijkheid en aantrekkingskracht syndroom?

Hoe cognitieve dissonantie verminderen? Deel 2 video

Door redderssyndroom ongeschikt voor een conflictoplossing. d1


Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder