Vroegkinderlijk trauma in de eerste levensjaren.

Dit is ook de titel van een boek van Frans Ruppert. Het onderwerp: trauma in de eerste levensjaren, kortom kindertrauma…

Dit is ook de titel van een boek van Frans Ruppert. Het onderwerp: trauma in de eerste levensjaren, kortom kindertrauma interesseert me sterk zowel als pleegouder en als armoede consulent. Vroegkinderlijk trauma wordt soms ook vergeten trauma, kinderen met trauma’s in de eerste levensjaren, emotioneel trauma in de babytijd, preverbaal trauma, kinderen met complex trauma of traumatisering bij kinderen genoemd.

Ongeboren en pasgeboren kinderen zijn kwetsbare wezentjes.

Vroeger werd gedacht dat zij niets voelen. Nu weten we dat ervaringen in de moederschoot, of tijdens het geboorteproces of de eerste levensjaren zo overweldigend kunnen zijn dat het hen traumatiseert.

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij lichamelijke of psychische nood van de moeder. Preverbaal trauma kan ook bij complicaties bij de bevalling. Vergeten trauma kan ook bij abortuspogingen. Traumatisering bij kinderen kan het gevolg zijn van medische behandelingen. Vanzelfsprekend hebben verwaarlozing en zuigelingenzorg die de wezenlijke gevoelens van een kind niet erkent ook een vroegkinderlijk trauma tot gevolg


Vroegkinderlijke trauma’s laten hun sporen na in de ontwikkeling van een mens.

Vaak worden gedrags- en relatieproblemen en gezondheidsklachten niet in verband gebracht met deze trauma’s.

Opstellen van het verlangen

Om deze samenhang inzichtelijk te maken en de dieperliggende oorzaak van menselijke problemen te kunnen helen, ontwikkelde Franz Ruppert de methode ‘opstellen van het verlangen’.


In het eerste en laatste deel van het boek zet Franz Ruppert zijn visie op trauma in de eerste levensjaren uiteen. Daarbij belichten vijftien verschillende auteurs diverse aspecten van ‘opstellen van het verlangen’. Vervolgens beschrijven ze praktijkvoorbeelden van het werken met deze methode.

Ook is dit boek zowel interessant voor wie om persoonlijke redenen belangstelling heeft voor dit onderwerp als voor hen die zich beroepshalve willen verdiepen in vroegkinderlijk trauma.


Met bijdragen van:

Birgit Assel, Vivian Broughton, Doris Brombach, Annemarie Denk, Christina Freund, Gabriele Hoppe, Liesel Krüger, Petra Lardschneider, Manuela Specht, Andrea Stoffers, Dagmar Strauss, Cordula Schulte, Alice Schultze-Kraft, Marta Thorsheim en Margriet Wentink.

Wie is Frans Ruppert?


Dr. Franz Ruppert is docent psychologie aan een hogeschool in München en werkzaam als vrijgevestigd psychotherapeut.

LoPT

Niet alleen ontwikkelde hij een identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie maar ook een identiteitgeoriënteerde psychotraumatherapie (IoPT). In deze traumatheorie en traumatherapie is het ‘opstellen van het verlangen’ doorslaggevend. Ten tweede is het onderscheiden van eigen gevoelens van die van vorige generaties zeer bepalend. Bovendien staat het integreren van afgesplitste persoonlijkheidsdelen centraal.

Hij geeft seminars over de hele wereld.

Andere artikelen van Franz Ruppert

Bevrijding van trauma, angst en onmacht

Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik

Symbiose en autonomie

De verborgen boodschap van psychische stoornissen

Who am I in a traumatised and traumatising society?

Trauma Fear and Love

Nieuw behandelmodel voor kinderen met traumatische eerste levensjaren.

Kinderen die in hun vroege kindertijd psychologische kwetsuren opliepen, dragen de gevolgen daarvan voor de rest van hun leven met zich mee. Dat is de conclusie van Professor Nicole Vliegen en onderzoekster Eileen Tang. Ze ontwikkelden een manier om deze kinderen, hun ouders en hun omgeving hiermee te leren omgaan.

Van kwetsuur naar litteken

Trauma bij kinderen

Kinderen of jongeren die schokkende gebeurtenissen hebben ervaren, kunnen last krijgen van psychische problemen. Deze kunnen leiden tot een (psycho)trauma, maar dat gebeurt niet altijd.

Het merendeel van de kinderen die een schokkende, traumatische gebeurtenis meemaakt, herstelt hier als vanzelf van. Dit neemt niet weg dat de gebeurtenis zeker op korte termijn wel het gedrag van kinderen (tijdelijk) kan beïnvloeden.

De eerste 1001 dagen zijn kritiek voor de ontwikkeling van een kind.

Belangrijk uitgangspunt voor de visie 1001 Kritische dagen is de onderbouwing vanuit wetenschappelijk onderzoek.

lees meer

Wist je dat vroegkinderlijk trauma ook gevolgen heeft voor de lichamelijke gezondheid van je kind?

In Amerika is een groot onderzoek gedaan, het ACE-onderzoek: The Adverse Childhood Experience [de negatieve ervaringen uit de kindertijd]

Het ACE-onderzoek is een van de grootste onderzoeken dat is uitgevoerd. Dus uit dit onderzoek blijkt dat negatieve ervaringen in de vroege jeugd grote gevolgen hebben voor het verdere leven van een persoon.

In dit onderzoek zijn meer dan 17.500 volwassenen onderzocht. Daarom dat er een uitgebreide familiegeschiedenis anamnese plaats vond. Uit die anamnese kwamen ervaringen van mishandeling, buitengewone stressfactoren, verwaarlozing, en familie disfunctie naar boven kwamen.

Vervolgens zijn deze mensen gevolgd en is er gekeken hoe hun verdere leven is verlopen. Hoe was hun mentale gezondheid en hun lichamelijke gezondheid? Waren zij intussen succesvol in het leven? Hoe gelukkig waren zij over het algemeen? Hebben zij gelukkige, fijne relaties en families weten op te bouwen? Zoals gebleken uit andere onderzoek hebben zij op bijna alle punten een mindere score dan de veilig gehechte volwassenen.

Je kunt de vragen vinden door op deze link te klikken: Wat is jouw ACE score?

Wat is de betekenis van die ACE score?(ENG)

Ga voor meer informatie over de wetenschap van ACE en hoe deze wordt gebruikt naar:: ACEs Science 101.

Voor meer informatie over de ACE-studie, bekijk de CDC’s ACE Study site.

Hier is een link naar de long questionnaire (200+ questions).

Ga voor meer informatie over de wetenschap van ACE naar ACEs Science 101.

lees meer

Zorg ervoor dat je je complete aandacht kunt vestigen.

Bereik dat je comfortabel zit om te kijken en te luisteren.

Maak dat je iets bij de hand hebt om uw eigen reacties te noteren. Kijk natuurlijk ook om iets te kunnen drinken.

Zorg dat je de gepaste kledij aan hebt om je comfortabel te voelen.

Sluit de deuren zodat je niet kunt gestoord worden.  En wees bij ons.

Hoe jezelf genezen van narcistische ouders?

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Like onze Facebook pagina, verwittiging nieuwe post en chat …

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

klik op de foto voor meer info

Klik op de link om naar de homepage te gaan: https://narcisme.blog

Related Post
Share

Recent Posts

 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • Steun narcisme.blog

Alle modeartikelen vind je bij bol.com

Zonder extra kosten narcisme.blog steunen Je kunt deze blog ook zonder extra kosten voor jezelf steunen door je bol.com online… Read More

 • bijbels maar geen godsdienst
 • gemeenschapsvorming
 • mijn verhaal
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • zingeving

Patrick een rots in de branding: getuigenis van Annemie

Patrick die zingt Terwijl de eerste woorden op mijn computerblad verschijnen, lees ik dat de Italianen, momenteel volledig in lock-down… Read More

 • afkicken van de narcist
 • Bestrijd de krachten van het kwaad
 • mijn verhaal
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent
 • Transformeren naar geluk na misbruik door een narcist
 • zelfgenezing
 • zelfliefde

Kracht van de geur van een Grasmachine gevonden en andere geheimen.

Verjaardag van mijn vader en zijn grasmachine De Noordstraat 29, Oostnieuwkerke waar het licht brandde op 23/9 op de verjaardag… Read More