Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Wat met narcisme en psychopathie op het werk?

Wat met narcisme en psychopathie op het werk?

Psychopathie op het werk is een vreselijke ervaring die vaak in verschillende vormen voorkomt, maar narcisme op het werk ook.

Het is haast onbegrijpelijk dat er zo weinig onderzoek gedaan wordt naar narcisme of psychopathie op het werk.

Toch is het wezenlijk dat een narcistische baas er alles aan zal doen om mensen tegen elkaar op te zetten. Op die manier kan hij een cultuur van narcisme op het werk invoeren.

Daardoor kan hij  zichzelf als koning vredestichter zien. De cultuur binnen een bedrijf speelt een belangrijke rol. Als je baas veel narcistische kenmerken heeft, zal je sneller carrière maken als je dat narcistisch spel meespeelt.

Als je zelf een narcist bent maar nog geen stoornis hebt ontwikkeld, zul je vol bewondering staan voor je narcistische baas.

Echter, voor wie als mens wil groeien, en geluk zich niet laat invullen door leugens en anderen vernederen zijn er belangrijke keuzes te maken. Onder politici bevinden zich veel narcisten. Die zullen bij uitsteek geen beleid voeren dat narcisme onderzoekt en aan de kaakt stelt.

Daarom dat bij politie, justitie, pedagogie, psychologie, criminologie en onderwijs de laatste bevindingen over narcisme alleen traag doorsijpelen. Tenslotte kun je je bedenken dat narcisten en psychopaten van alle tijden zijn. 

Je leert ervan als je het nodige werk doet, maar een harde leerschool is het wel.

Het is de moeite om aan jezelf te werken, want dat is niet alleen hoe we nieuwe ervaringen kunnen op doen, maar een vrijer mens worden. Tijdens dit proces van leven leer je je bagage kennen, van generaties ver, en kun je ze afwerpen.  Het is indrukwekkend als mensen daarin slagen.

Een narcist gebruikt je eerst en werpt je dan weg. Dan geeft een behoorlijke deuk in je zelfvertrouwen, maar niet als je inziet dat zo’n collega’s of baas je nooit een redelijke werkervaring en werkvervulling zullen bieden.

Maar het kan om weerbaarder, zelfstandiger te worden in een nieuwe werkervaring als je genoeg overdenkt en enkele denkpatronen en gedragingen verandert.

Praktijkverhalen zoals je vindt in sommige boeken bezorgen echte helderheid en duidelijkheid aan diegene die midden in het narcistisch misbruik vastzitten. Als je zo’n gelijkenis ervaart met een bepaald verhaal kan het hard binnenkomen en toch een aha-moment geven.

Een verhaal kan voorkomen dat je leven geleefd wordt door en voor de narcist. Neem je je leven tijdig in eigen hand om een erger trauma te vermijden. Er is genoeg voor iedereen, en we hoeven ons niet tevreden stellen met de schaarste positie van niet het beste werk voor je op dat moment.

Praktijk verhalen raken de kern, spreken voor zich en vertellen zonder omhaal waar het om gaat, zoals in het verhaal van Wendy, hieronder.

Ook als je met mensen die narcistisch misbruik hebben meegemaakt spreekt of chat kunnen je nieuwe leermomenten ontvangen. Onder verhalen kunnen een metafoor zijn voor uw eigen situatie.

Door ervaringsverhalen te lezen samen met het leren van de mechanisme en de begrippen van deze persoonlijkheidsstoornis kunnen we alle aspecten van invloed op ons van zo’n destructieve relatie ontmaskeren. We kunnen onze eigen emotionele verwonding en deze van de narcist zien, en begrijpen waarom er een trauma binding ontstaat.

narcisme op het werk, psychopathie op het werk vrouw van een narcist, een narcistische man, Is mijn man een narcist? narcistische echtgenoot,de realiteit van de narcist voor de slachtoffers van narcisme,werktuigen voor veerkracht weerstand tegen narcisme johanpersyn.com VKoN
Klik op de foto voor werktuigen voor veerkracht!

De zogenaamde teamvorming waar een narcist kan voor pleiten is een vorm van lovebombing.

Het is een gevaarlijk en vervelend spel. Het wordt gespeeld met leugens en bedriegen. Immoreel natuurlijk, maar hoe hard te bewijzen voor rechters, politie, personeelsdienst enz.

De schade aan uw reputatie kan enorm zijn en dikwijls word je al veroordeeld als het in de pers komt, voordat een onderzoek is uitgevoerd. Hoe onpartijdig zijn die onderzoeken? Daarom dat het belangrijk is om te blijven op ons goede te zijn voor gemanipuleer, geroddel en leugens. Afstand bewaren is absoluut een must in werkrelaties.

Al snel wordt er gepraat alsof collega’s die elkaar zullen steunen om je vertrouwen te winnen en de realiteit te kunnen verbergen. Je kunt er uit leren om die signalen van narcistische persoonlijkheden niet meer te negeren. Want dergelijke wezens komen voor in alle lagen van de bevolking en in alle beroepen en functies.

Als je plots niet weet wat je overkomt, dan heb je al een belangrijke reden om over narcisme te leren en lezen.

De klap die je krijgt kan zo hard zijn dat je een tijdje bent verdoofd. Dat je haar uitvalt. Dat je depressief wordt.

Als dat zo is, ga dan op zoek naar een therapeut, want dat is lezen en zelfhulp niet voldoende. Iedereen zit met oude onopgeloste wonden. Sommige kunnen zo ver terug gaan tot in je eerste levensmaanden dat je er nog geen taal voor had ontwikkeld.

Herstel van narcistisch misbruik is complex. Eens je je veerkracht terug gevonden hebt, is je kwetsuren genezen tot een litteken. Hoe pijnlijk ook een situatie is, hoe meer je je gaat kunnen verbinden met anderen.

Hoe harder je de strijd gaat moeten voeren om je leven in eigen hand te nemen, hoe meer hulp je gaat kunnen bieden uit je ervaringen.

Een voorproefje uit “Je leven in eigen hand nemen!

narcisme op het werk, psychopathie op het werk, pijnverwerking en transformatie na misbruik door een narcist
Klik op de foto voor pijnverwerkingadvies!

In haar laatste boek licht Iris Koops in elk hoofdstuk een bepaald onderwerp toe.

Hoofdstuk 8 gaat over narcisme en psychopathie op het werk. Narcistische mishandeling op de werkvloer komt vaak voor. In het hoofdstuk wordt ingegaan op de achtergronden en staan diverse voorbeelden en adviezen hoe je ermee om kunt gaan. Het werken onder een baas of bazin met een persoonlijkheidsstoornis is niet niets.

Wendy vroeg Iris Koops haar verhaal te vertellen:

Wendy vertelt.

Ik werkte als assistente voor een manager. Deze knappe vrouw, Inge, had me zelf aangenomen en was vanaf het begin heel open tegen me. Ze was alleen een beetje vaag over waar ze gewerkt had en welke functies ze had gehad, maar daar zocht ik niets achter.

Ik begreep dat ze een heel moeilijk leven achter zich had en wilde haar graag helpen. Ook al had ze een hoge functie binnen de organisatie, ik wist als enige van haar kwetsbaarheid.

Tijdens vergaderingen leek het alsof ze alles perfect op orde had. Ze leek wel licht te geven en iedereen hing aan haar lippen. Haar kantoor zag er piekfijn uit, maar toen ik mijn eerste dag een map uit een kast moest pakken werd ik letterlijk bedolven onder de spullen die er lagen opgestapeld. Had ik toen maar geweten hoeveel ellende er achter die mooie façade zat.

Ze prees me omdat ik zo behulpzaam was.

Ze zei dat ze me vertrouwde en daarom gaf ze me steeds meer taken. Soms zei ze: ‘Ik weet dat je mijn vertrouwen nooit zult beschamen.’ Ik voelde me speciaal en dat was nieuw voor me. Ik was een nogal saai en gewoon persoontje vond ik en dat had ik haar ook wel eens gezegd. ‘Maar daarom pas je juist zo goed bij me!’, had ze uitgeroepen. ‘Jij en ik begrijpen elkaar; we zijn een team.’

Ze gaf me het gevoel dat ze me accepteerde ondanks mijn minpunten.

Ik koesterde me in haar aandacht, alsof ik zoveel mogelijk zonnestralen op wilde vangen op een grijze dag. Door haar ging ik me anders kleden, werd ik zelfverzekerder en veranderde ik van een grijze muis in een leuke, jonge vrouw (dat zei ze me ook steeds). Ik had zoveel aan haar te danken dat ik nog harder ging werken. Vaak zat ik nog op kantoor als zij al naar huis was.

Wendy corrigeerde haar uitgaande brieven niet langer alleen taalkundig, maar ook inhoudelijk. Wendy deed alles voor haar. Ik had in haar documenten al een paar keer een grote fout ontdekt en was blij dat ik die kon herstellen voordat iemand anders hem zou zien.

Een keer, in de pauze met de andere secretaresses, zei ik dat ik zo geboft had met mijn baas. Mijn collega Peggy keek me bezorgd aan en zei: ‘Ik zou maar oppassen. Ik hoorde haar over jou praten tegen de directeur, en dat was niet positief.’ Ik kon het niet geloven.

Inge had me vaak verteld dat mijn collega’s jaloers op me waren en dat ik mezelf naar beneden haalde door zoveel met hen om te gaan. Ik siste tegen Peggy dat ze zich dingen inbeeldde. Had ik maar begrepen dat haar waarschuwing oprecht en heel terecht was.

Na dat incident was ik van streek, waardoor ik minder alert was dan anders.

In het rapport dat ik net verzonden had, bleek nog een ernstige fout te staan. Het werd een grote rel. Die brief was, met mijn naam eronder, naar de grootste klant van het bedrijf gegaan.

De directeur stormde mijn kamer binnen. Inge zat in de kamer erachter en hoorde wat er gaande was. Ze liep naar ons toe, en terwijl ik op haar steun rekende, keek ze me ijskoud aan en zei: ‘Dit is nu wat ik bedoel, Frank.’

Ik wist niet wat me overkwam.

Ik weet nog dat ik hard in mijn arm kneep omdat ik hoopte dat het een boze droom was. De directeur zei tegen haar: “Je hoeft haar niet langer de hand boven het hoofd te houden, Inge.”

Het is prijzenswaardig hoe goed je voor je medewerkers zorgt, maar de maat is vol.’ Ik werd ontslagen. Later bleek dat Inge al weken negatieve verhalen over mij bij de directeur en Personeelszaken had verteld.

De directeur had in het begin een heel goede indruk van me gehad en wilde dat ik zijn assistente werd. Dit wilde zij voorkomen, omdat ik praktisch al haar werk deed. Ze kreeg alles terwijl ze daar bijna niets voor terug hoefde te doen.

Ik begreep dat ze geen zier om me gaf. Ze had me juist aangenomen omdat ik mijn werk meer dan aankon. Dat was haar heel goed uitgekomen. Ze wist dat het een keer mis zou gaan dat ik niet al haar fouten op kon vangen.

En dat moment had ze goed voorbereid door direct de schuld naar mij te kunnen schuiven. Mijn opvolgster leek dan ook op mij: een capabele, grijze muis die bij haar tot bloei kon komen, om weer afgedankt te worden als ze was opgebruikt.

Hoe naar dit narcisme op het werk ook was, het heeft me wel geleerd meer op eigen benen te staan.

Ik weet nu beter wie ik ben en hierdoor ben ik minder makkelijk ‘in te palmen’. Op het werk moet het over werk gaan; prettig contact met collega’s is mooi meegenomen, maar het moet niet zo zijn dat ik mezelf emotioneel aan iemand moet kunnen opladen, omdat ik niet sterk in mijn schoenen sta. Ik zorg er nu voor dat ik meer afstand houd en buiten mijn werk de dingen doe die me voeden.

Dit stukje van Wendy werd geplaatst in Boeken, ervaringen en getagd met Boeken, iris, verborgen narcisme, wendy, werk op de website van Iris Koops het verdwenen zelf.

Boeken van Iris Koops kun je bestellen via haar website

Narcisme is complex, maar het kan beter worden begrepen door er meer over te lezen.

Als je nu het gepaste boek koopt en start met lezen, dan heb je een belangrijke stap gezet, nog voor de vakantie begint.

Ik dring er bij u op aan om te lezen over de narcistische persoonlijkheid. Zelfs therapeuten moeten ook blijven lezen om het best mogelijke begrip van het onderwerp te verzekeren.

Ik hoop dat individuen beter begrijpen hoe de superioriteit van narcisten eigenlijk een masker is – een psychologische verdediging – die de onderliggende oorzaak van het probleem verbergt: de narcist kan niet tolereren dat hij kwetsbaar is.

Als je dat eenmaal begrijpt, kun je jezelf een belangrijke vraag stellen: wat voor soort relatie kan ik hebben met een persoon die niet kwetsbaar is voor mij?

Laat me je ervaring weten met narcisme op het werk of in een organisatie. Je ervaring kan een lichtpunt voor iemand anders zijn.


Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder