Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Zal je het recht van eerste weigering opnemen in het ouderschapsplan?

Zal je het recht van eerste weigering opnemen in het ouderschapsplan?

Recht van eerste weigering

Stel dat je tijdens een periode van bezoek met jouw kind ontdekt dat je door een omstandigheid buiten jouw macht afwezig zult zijn. Als de voogdij over jouw kind vereist dat je contact opneemt met de andere ouder om hem of haar op de hoogte te stellen van jouw verwachte afwezigheid en hem of haar de gelegenheid te geven om voor jouw kind te zorgen, wordt dit een recht van eerste weigering genoemd.

De andere ouder kan ervoor kiezen om bezit te nemen of jouw kind, of kan weigeren. Je kunt jouw kind dan achterlaten bij een oppas of een ander familielid. De bijzonderheden van jouw recht van eerste weigering kunnen enorm variëren.

Bij sommige omstandigheden is het recht van eerste weigering al na een paar uur van kracht. Als je voor een zaterdagmiddag op het werk wordt geroepen, moet je theoretisch misschien contact opnemen met je ex-man om te zien of hij je kind voor deze tijd wil hebben in plaats van dat je moeder langskomt om naar je kind te kijken.

recht van eerste weigering
Hier vind je onze zelfgenezersprogramma’s

Het goede en slechte van het recht van eerste weigering:

Er zijn zowel positieve als negatieve kenmerken aan het opnemen van een recht van eerste weigering in jouw ouderschapsplan. Soms is het logisch dat een ouder met een flexibel schema het recht van eerste weigering heeft in een ouderschapsplan.

Stel dat je een ouder bent die alleen bezoekrechten heeft voor jouw kind. Dit betekent dat jouw kind voornamelijk bij jouw ex-echtgenoot woont en je hem of haar alleen in het weekend en tijdens de vakantie kunt zien.

Bedenk nu of jouw echtgenoot, die primair hoederecht heeft, een baan heeft waarbij hij of zij vaak het huis onmiddellijk moet verlaten om extra ploegen te werken. Als je een flexibel werkschema hebt en beschikbaar bent om je kind mee te nemen, krijg je extra ingebouwde dagen.

Deze extra tijd kan snel oplopen en een groot verschil maken als het gaat om extra tijd met jouw kind. Aan de andere kant van de medaille, als je de ouder bent die wel het recht heeft om de hoofdverblijfplaats van jouw kind te bepalen, kan een recht van eerste weigering in veel opzichten een pijn in de rug zijn.

Je kunt het recht van eerste weigering als beperkend voor jouw gedrag beschouwen, omdat jij het bent die jouw kind vaker in jouw bezit heeft dan opgemerkt en daarom zul je waarschijnlijk met jouw ex-echtgenoot moeten overleggen over hun beschikbaarheid elke keer dat je voor langere tijd onverwachts jouw huis moet verlaten.

Is dit werkbaar?

Het volstaat om te zeggen dat je, om een ​​recht van eerste weigering op te nemen in een ouderschapsplan, van tevoren moet bepalen of het waarschijnlijk voor je en voor jouw echtgenoot werkbaar is.

Het heeft niet veel zin om het op te nemen als het alleen voor jou werkbaar is. Als u dit doet, ondanks de onwerkbaarheid van de voorziening voor jouw echtgenoot, zul je in veel frustrerende situaties terechtkomen waarin het eindresultaat voor de rechtbank terugloopt om de schending van jouw ex-echtgenoot door jouw ex-echtgenoot aan te pakken.

Hoewel u misschien gelijk heeft, is het nog steeds lastig om een ​​advocaat in te huren, de kosten van een advocaat te betalen en voor de rechtbank te verschijnen voor een hoorzitting.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder