De kindertijd dat je gevoelig maakt voor narcisme? Deel 2

Wat is trauma?

Trauma is het onvermogen om een ​​bepaalde stressvolle situatie aan te pakken, waardoor je overweldigd en machteloos wordt. Trauma, kortom, is niet in staat om moeilijke emoties tot een goed einde te brengen en vervolgens de oplossing uit te werken. Het is de kindertijd dat je gevoelig maakt voor narcisme.

Dit is wanneer trauma wordt geïnternaliseerd en een eigen leven heeft in onze hersenen en zenuwstelsel.

Het beïnvloedt onze emoties, ons denken en vaak elk deel van ons leven.

Begrijp alsjeblieft dat de traumacentra en functies van je hersenen die te maken hebben met stress zich in je rechterhersenhelft bevinden.

Trauma wordt gemaakt in uw emotionele en zenuwstelselcentra.

Trauma wordt daarom opgeslagen in en beïnvloedt bovendien uw lichaam.

Hoe voelt trauma in ons lichaam?

Wanneer we afgestemd zijn op onszelf, weten we hoe en waar dit is.

Wat ik hiermee bedoel, is dat wanneer je een trigger ontvangt over een niet-genezen trauma, je  ‘steken’ in je lichaam voelt.

Het kan een zwaarte zijn, een gevoel van vlinders in je maag, een schok van ‘koud ijs’ door je aderen, of je kunt gaan zweten en trillen.

Allerlei processen beginnen af ​​te starten in je lichaam, inclusief de drang om te vluchten, te reageren in verdediging(vechten) of zelfs te stoppen waar je letterlijk niet kunt denken, beantwoorden of zelfs bewegen (bevriezen).

Dit zijn alle rechterhersenhelft instinctieve functies die oplichten als een overlevingsmechanisme wanneer verstandige, duidelijke en ‘veilige’ probleemoplossende centra in je zenuwstelsel en hersenen niet beschikbaar zijn.

Niet-opgeloste spanningen worden trauma’s.

Spanningen komen in het leven voor en zullen altijd een deel van ons dagelijks leven zijn, voor altijd.

Of ze ons nu wel of niet naar beneden halen en naar een trauma leiden, hangt af van hoe we ermee omgaan.

Een leven van CPTSD (gecompliceerde posttraumatische stressstoornis) en angst, depressie en machteloosheid (slachtofferschap) versus onszelf voortdurend opwaarderen naar meer kansen, groei, vreugde, evolutie en grotere verwevenheid met onszelf, het leven en anderen (bekrachtiging).

Het vermogen om dit te doen hangt af van hoe gezond de emotionele centra van onze rechterhersenen en ons zenuwstelsel functioneren.

Een van de ernstigste fouten die we kunnen maken over het proberen om ons trauma te reguleren en te beheren, is denken dat het antwoord cognitief is.

Het is zo dat in feite onze logische linkerhersenfuncties niet kunnen communiceren met onze rechterhersenen.

Ze helpen ons niet om trauma’s tot een goed einde te brengen.

Ze helpen niet bij de ontwikkeling van deze centra om effectief uitdagingen en spanningen aan te pakken.

Echt, herseninterceptie van de linker hersenhelft maakt de rechterkant traumacentra zelfs nog meer zwak en verwondt ze – zoals je later in deze serie zult ontdekken.

Zie ook deel 1

Wat ga je met de tips uit het artikel doen? Heb je een vraag of suggestie? Laat zeker even een reactie achter:). Dank je wel!