Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Referenties: Euphoric Recall

Referenties: Euphoric Recall

  1. Cannon, R., Lubar, J., en Baldwin, D. (2008). Zelfperceptie en ervaringsschema’s in de verslaafde hersenen. Toegepaste psychofysiologie en biofeedback, 33 (4), 223-238.
  2. Perkinson, Robert R. (2011-06-17). Chemische afhankelijkheidstherapie: een praktische gids. SAGE-publicaties. blz. 107-108.
  3. Fleeman, William (2003). The Pathways to Peace Werkboek voor woedebeheersing. Hunter House. blz. 87-88.
  4. interessante teksten ‘Eng’
https://videos.files.wordpress.com/GcXZU8VI/narcissism-and-health.mp4

Wat is euforische herinnering?

Euforische herinnering verwijst naar de neiging van mensen om gebeurtenissen uit het verleden in een positief daglicht te stellen. Tijdens euforische herinneringen hebben mensen ook de neiging zich de negatieve dingen die verband houden met die gebeurtenissen uit het verleden niet te herinneren. Het is een soort selectieve herinnering voor het goede in plaats van het slechte.

De effecten op verslaving

Euforische herinnering vindt plaats omdat  verslaving de hippocampus aantast. De hippocampus is een grote structuur binnen het limbisch systeem die verantwoordelijk is voor geheugenvorming, opslag en ophalen. Het speelt ook een bijzonder grote rol bij de verwerking van ruimtelijke en omgevingssignalen. 

Wanneer verslaving optreedt en veranderingen in de hersenen het gevolg zijn, verandert dit de manier waarop een persoon de context verwerkt. Context, eenvoudig gedefinieerd, zijn alle kenmerken waaruit een bepaalde omgeving bestaat. Tijdens euforische herinnering onthouden mensen contexten anders.

De hippocampus heeft voldoende verbindingen met hersengebieden zoals de nucleus accumbens, die een groot deel uitmaakt van het verslavingscircuit. Vanwege deze verbindingen en  acties van dopamine binnen deze circuits, maakt een persoon die zich contexten verkeerd herinnert, vatbaarder voor verslavingsgedrag.

Euforische herinnering heeft dus het vermogen om  terugval  en herstel te beïnvloeden. Hierdoor kan het herstel van een verslaving  moeilijk zijn, vooral tijdens de vroege stadia van herstel.

Euforische herinnering kan leiden tot terugval omdat, wanneer mensen contexten verkeerd onthouden, de kans groter is dat ze naar die contexten terugkeren. Wanneer ze terug zijn in de omgeving die geassocieerd wordt met drugssignalen, zorgen euforische gedachten ervoor dat mensen sneller terugvallen.

Overmoed om in deze omgevingen te zijn, is ook een factor die bijdraagt ​​​​aan terugval. Wetenschappers zijn van mening  dat deze gevoelens van euforie ook  voorafgaan aan sterke hunkering  in deze omgevingen en een belangrijk aspect zijn van de kwetsbaarheid voor verslaving.

De euforische herinneringsrelaties in de hersenen en hun effecten op contextuele verwerking maken de vroege stadia van drugsherstel erg gevaarlijk. Bovendien zijn de effecten van euforische herinnering op  alcoholterugval  net zo sterk.

Het risico van euforische terugroeping herkennen

Euforische herinnering vergroot het risico op terugval tijdens het herstelproces aanzienlijk. Terugvaltriggers,  zoals positieve herinneringen in een omgeving die geassocieerd wordt met drugssignalen, kunnen voor veel mensen een grote hindernis vormen. Terugvalpreventie kan echter   worden bereikt door de herkenning van euforische herinneringen.

Door rekening te houden met de signalen en triggers die aan terugval voorafgaan, is het mogelijk om het risico op terugval te verkleinen. Het herkennen van euforische herinneringen kan een persoon ook de tijd geven om contact op te nemen met zijn ondersteuningssysteem, wat ook het risico op terugval verkleint.

English courses

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder