Onze kinderervaringen van belang bij het genezen van chronische ziekten +video

Onze kinderervaringen van belang bij het genezen van chronische ziekten +video

Waarom zijn onze kinderervaringen van belang bij het genezen van chronische ziekten?
Omdat onze ervaringen in de vroege kinderjaren de manier bepalen waarop ons zenuwstelsel ons door het leven leidt, inclusief ons vermogen om met fysiologische, psychologische en fysieke stress om te gaan.

Afhankelijk van onze kinderervaringen (meestal met onze primaire verzorgers) van veiligheid, onvoorwaardelijke liefde, genegenheid, regulering, veiligheid en meer, passen we ons aan door (onbewust) manieren te creëren om om te gaan met alles wat ontbrak of overweldigend was.

Ons (autonome zenuwstelsel) ANS leert dan dat we op deze manier in leven blijven en overleven. Het blijft hetzelfde patronen herhalen, ook als deze patronen niet meer nodig zijn omdat de omstandigheden veranderd zijn. Deze patronen worden ook wel copingmechanismen genoemd. Dat is precies hoe we leren navigeren door het leven. Wanneer we een chronische ziekte ervaren, willen we eerst begrijpen wat er in onze ANS gebeurt.

Je kunt leren inchecken en vervolgens opnieuw onderhandelen, waarbij je de reacties van jouw ANS leert, zowel cognitief als somatisch. Je kunt leren hoe je deze kunt verschuiven.
Deze mind – body tracking stelt je in staat te leren waarom je zo vastzit. Het leer je waarom je fysiologische, psychologische en fysieke toestanden niet nuttig voor je zijn – namelijk dat je je ziek voelt. Je ANS-toestanden worden aangedreven door deze neuropathieën/patronen/copingmechanismen.
voorbeeld: perfectionisme, te veel presteren, angst, OCS, overanalyseren, dissociatie, derealisatie en depersonalisatie, uitstelgedrag, enz.

Oorsprong begrijpen

En in plaats van deze te herkaderen, te disciplineren of uit te knippen … is het nog nuttiger om hun oorsprong te begrijpen, zodat ze zich opnieuw kunnen aanpassen aan meer bruikbare patronen.
Bijv.: geaard zijn, aanwezig zijn, veiligheid in het lichaam voelen, zelfvertrouwen en liefde voelen, waardig zijn, proactief zijn in het doen van wat ons vreugde brengt enz.…

Hoe doe je dit somatisch?

Hoe je zich kunt afstemmen op het lichaam! Je kunt het lichaam laten communiceren over zijn behoeften en waarom het zich niet veilig voelt. Bovendien kun je lichaam je vertellen waarom je deze symptomen ervaart. Het kan je vertellen wat het in plaats daarvan echt wil doen, zodat je zich goed voelt en van overleven naar bloeien gaat.

Je kunt top-down en bottom-up innerlijk kindwerk doen en neuroceptief volgen, om te begrijpen hoe je deze reacties kunt verschuiven. Door ze te verschuiven kun je op een nieuwe manier door het leven kunt gaan.
Een leven dat veilig en overvloedig aanvoelt, waarin je voelt dat je de vaardigheid hebt om gereguleerd en vervuld te worden.
Een ander onderwerp waar vaak over wordt gesproken in de geest en lichaamverbinding en een hot topic is onze programmering in de kindertijd.

Waarom moet ik traumawerk doen om te genezen? Wat heeft mijn zenuwstelsel met mijn vermoeidheid te maken? Maar ik heb jarenlang praattherapie gedaan, hoe gaat dit soort genezing mij genezen?

Het is heel anders. Wie jaren gesprekstherapie doet kan ook erg ziek en bedlegerig worden zonder een idee te hebben waarom. Je kunt compleet verrast zijn om te weten dat jouw trauma’s nog grotendeels onopgelost zijn. Kinderervaringen kunnen allemaal erg activerend en triggerend zijn.

Vroegkinderlijk trauma ACE

Er is veel onderzoek gedaan naar ongunstige ervaringen uit de kindertijd. ACE’s: verwijzen specifiek naar 10 soorten trauma’s die zijn onderzocht in een eerste onderzoek uit 1998, uitgevoerd door dr. Vincent Felitti, een internist bij Kaiser Permanent in San Diego, en dr. Robert Anda, een epidemioloog met de CDC) en elke vorm van traumatische overweldigende ervaring vóór de leeftijd van 18 jaar die rechtstreeks verband houdt met een hoger risico op chronische ziekte later in het leven.

stop externe validatie, kinderervaringen
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Fysiologisch gezien is een verlaagd cortisol in deze omstandigheden inderdaad niet te wijten aan een bijnier- of hypofyse-insufficiëntie. Dit is wat het meest wordt aangenomen.

Het komt van een lichaam dat vastzit in een staat van overleven door zich herhalende onaangepaste chronische copingpatronen. Veranderingen in cortisol weerspiegelen een plausibele aanpassing in het vroege leven om de persistentie van actief cortisol te vergroten.

Deze aanpassing kan met succes veranderen wanneer we de hersenen en het zenuwstelsel opnieuw bedraden door top-down en bottom-up werk. Je kunt genezen consequent van chronische vermoeidheid, postvirale vermoeidheid, fibromyalgie, POTS en andere chronische onverklaarbare ziekten.

https://videos.files.wordpress.com/1PNfW0AB/meditatieverschuiving_weg_met_trauma.mp4

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder