Ons bewust worden van intergeneratie trauma

Ons bewust worden van intergeneratie trauma

audio van deze blog op narcisme.blog

Als we klein zijn, kijken we op naar onze ouders. We denken dat ze alle antwoorden hebben of op de een of andere manier perfect zijn. Maar naarmate we groeien, beginnen we te zien dat onze ouders menselijk en gebrekkig zijn. We gaan inzien dat de meesten van hen hun best hebben gedaan om ons op te voeden (zoals zij werden opgevoed). Als onze ouders of verzorgers ons opvoeden vanuit hun eigen onopgeloste kernwonden, kunnen deze wonden intergeneratie trauma’s veroorzaken.

De boodschap die men leert – zelfs subliminaal – is gebaseerd op de wortel “oorzaak” van het trauma zelf.

intergeneratie trauma
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Als onze ouders bijvoorbeeld schreeuwden, dingen naar ons gooiden of ons sloegen, heeft dat onmiddellijke gevolgen voor ons zelf uit onze kindertijd.

Dit is waar we beginnen te geloven dat we niet “goed genoeg” zijn. Snel vooruit naar ons volwassen leven. We hebben een geschiedenis van het aantrekken van giftige relaties die ons blijven behandelen alsof we niet “goed genoeg” zijn. We leggen niet het verband dat onze kindertijd ons in deze patronen heeft geconditioneerd.

Als onze ouders het zwijgen oplegden, afwijzend werden of het huis uit stormden om confrontatie of stress te vermijden, kan deze conditionering als volwassenen overslaan in vermijdend worden. Dan gaan we vechten tegen gezonde communicatie met onze belangrijke partners, of hebben geen voeling met onze eigen gevoelens wanneer we boos zijn. We sluiten ons misschien af, wenden ons tot zelfmedicatie of dissociëren ons wanneer stressoren onze innerlijke onrust veroorzaken.

Als onze verzorger ten onder ging, altijd in een bepaald stadium van een relatie was en niet alleen kon zijn, is de boodschap die een kind leert dat ze “er niet toe doen”, maar niet als ze een relatie hebben. Dat hun identiteit is gebaseerd op met wie we zijn.

Als volwassene loopt deze giftige conditionering over in niet weten wie we zijn. Maar het kan bovendien een onvermogen worden om alleen te zijn. Om alleen zijn te vermijden zijn we ontrouw of jagen we idealen na. Dat verhindert niet dat ons eenzaam, leeg en onvervuld voelen.

Deze patronen beginnen als een manier om af te stemmen, om kwetsbare emoties te vermijden en te verdoven.

Wanneer men ons intergenerationeel trauma aanreikt en we ons er niet van bewust zijn dat we de onopgeloste bagage van onze verzorger onterecht met ons meedragen, kunnen we ons wenden tot patronen van zelfsabotage om onze innerlijke criticus het zwijgen op te leggen.

Wanneer we de lagen afpellen, vinden we vaak onder verslavingen of dwanghandelingen een intergeneratie trauma dat van de ene generatie op de andere is overgedragen.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees