Onopgelost trauma leidt dat we op zoek gaan naar een ouder in een partner.

Onopgelost trauma leidt dat we op zoek gaan naar een ouder in een partner.

Onze vroegste relaties bepalen hoe we onszelf zien en hoe we onze volwassen relaties aangaan. Als we uit een relatief stabiele thuisomgeving kwamen, dan gingen de lessen die we leerden over het waarderen van onszelf en anderen. Daarmee leerden we een solide zelfgevoel. Als we geen relatief stabiele thuisomgeving hadden kunnen we onze niet-genezen kernwonden van de ene relatie naar de andere herbeleven. Ons onopgelost trauma kan ertoe leiden dat we op zoek gaan naar een ouder i.p.v. een partner.

Laten we eerlijk zijn, geen enkele jeugd is “perfect”. Velen hadden een gezonde jeugd. Als je bent opgegroeid in een relatief gezond gezin, is de kans groot dat je ook een goed begrip hebt van jezelf, je behoeften, je gehechtheidsgeschiedenis en je emotionele groei.

Aan de andere kant zijn velen van ons opgegroeid in meedogenloze, nalatige of invaliderende omgevingen waar we niet leren hoe we onszelf moesten waarderen. Daar hadden we geen gezonde relatie met onszelf en konden we dat niet hebben met anderen.

We zijn ongehoord of ongezien gebleven. We zijn het zwijgen opgelegd en onze stem was niet toegestaan. Of we werden beschaamd omdat niets wat we deden “goed genoeg” was. Ze leren ons niet om een ​​solide zelfgevoel te vormen omdat onze gevoelens geen bevestiging kregen.

onopgelost trauma
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Als we geen voeling hebben met onze emoties, of in de “overlevingsmodus” leven, zullen onze relaties een spiegelbeeld hiervan worden.

Wanneer men rode vlaggen in onze kindertijd als ‘normaal’ leert te beschouwen, zullen we ze als ‘vertrouwd’ opzoeken in onze volwassen relaties.

We zien dit in het onbewust kiezen van partners die ons in staat stellen onze niet-genezen hechtingswonden steeds opnieuw her te beleven. Hebben we de gewoonte om partners te kiezen die ons doen denken aan een verlaten moeder, of een partner met haar temperament, persoonlijkheid of giftige patronen? Hebben we de gewoonte om betrokken te raken bij partners die ons uiteindelijk verraden en ons achterlaten zoals onze vader, of een andere verzorger?

Deze patronen spelen zich af in:

Een onvermogen om alleen te zijn, zoals altijd bij onze partner moeten zijn, of constant samenzijn om te voorkomen dat we ons in de steek gelaten voelen.

Held en “fixer” rollen.

Ongehoord, ongezien of niet in staat onze waarheid te spreken blijven voelen.

Beschuldigen, beschamen, provoceren.

Onverschilligheid, verveling, ontrouw.

Nooit “compleet” of vredig voelen in de relatie.

Zelfsaboterend gedrag.

Wat was je aha-moment waarop je herkende dat je niet-genezen gehechtheidswonden herbeleefde?

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol.com:

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq


Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder