Nieuws uit Oekraïne op 19 februari 2023

Nieuws uit Oekraïne op 19 februari 2023

De mannen van Poetin: de siloviki hebben als doel het herstel van de imperiale macht van Rusland.

Catherine Belton, een gerenommeerde zakenjournalist die jarenlang verslag deed van Rusland voor de Financial Times, volgt het geld in Rusland en de opkomst van Poetins siloviki. Ze heeft een ongeëvenaarde beheersing van de labyrintische geschiedenis van aandelenregelingen, herfinancieringspakketten, fusies, lege vennootschappen en offshore-rekeningen die de heimelijke verovering van de post-Sovjet-economie en staatsinstellingen door een coterie van voormalige KGB-officieren, of siloviki, blootleggen

Cathérine Belton combineert deze financiële geschiedenis met getuigenissen van een oogverblindende reeks insiders van het Kremlin, diplomaten, inlichtingenofficieren, aanklagers, gangsters en oligarchen. Het resultaat in De mannen van Poetin, leest soms als een roman van John le Carré.

Poetins Siloviki

Het zijn de siloviki, Russisch voor ‘gewelddadige mannen’ – de mannen die centraal staan ​​in de kring van Vladimir Poetin.

Ze zijn uiterst loyaal aan de lijn van het Kremlin en zijn de vertrouwdste adviseurs van Poetin. Velen hebben een achtergrond in nationale veiligheidsorganisaties zoals de FSB, de opvolger van de beruchte KGB van de Sovjet-Unie.

Ruslandwaarnemers zijn ervan overtuigd dat als Poetin ooit de macht overdraagt, zijn opvolger waarschijnlijk uit hun midden zal komen.

Sergey Shoigu, 66, generaal van het leger en minister van Defensie.

Niemand heeft op dit moment meer het oor van Poetin dan generaal Shoigu, hoofd van de strijdkrachten. Geboren in Chavan, een stad in het zuiden van Siberië, grenzend aan Mongolië, was zijn vader een etnische Tuvan, inheems in de regio.

Hij groeide op tot minister van noodsituaties in de jaren negentig en werd uitgeroepen tot held van de Russische Federatie voordat hij in 2012 minister van Defensie werd. Hij werd herbenoemd in 2018 en 2020.

Een van de architecten van de Russische interventie in Syrië, zijn ster kan stijgen of dalen, afhankelijk van wat er in Oekraïne gebeurt.

Igor Sechin, 61, voorzitter en CEO van Rosneft.

Een uitgelekt telegram van de Amerikaanse ambassade noemde hem “de grijze kardinaal van het Kremlin”, het hoofd van de staatsoliemaatschappij is een van de siloviki die het dichtst bij Vladimir Poetin staat, en een oligarch.

Zoals het geval is met veel van de siloviki van de president – ​​en dat zijn allemaal mannen – komt de heer Sechin uit Leningrad, nu Sint-Petersburg, en was hij vice-premier van 2008 tot 2012 nadat hij in 2000 vice-stafchef van Poetin was geweest.

Soms beschreven als de rechterhand van de president en een vertrouweling sinds het begin van de jaren negentig, heeft zijn rol bij Rosneft hem ook buitengewoon rijk gemaakt.

De heer Sechin werd uitgekozen voor EU-sancties na de invasie van Oekraïne, waarbij de Franse autoriteiten zijn jacht Amore Vero van $ 120 miljoen in beslag namen terwijl het probeerde uit te varen.

Nikolai Patrushev, secretaris van de Russische veiligheidsraad

De heer Patroesjev, de politieke havik, heeft verklaard dat het doel van het Westen in Oekraïne is “de Russische Federatie te vernietigen”. Soms beschreven als de op een na machtigste man in Rusland, werd hij geboren in Leningrad en begon hij aan de macht te komen onder de oude Sovjet-Unie.

Hij trad in de jaren zeventig toe tot de KGB, werd in 1998 adjunct-directeur van de FSB en een jaar later directeur. In 2008 werd hij secretaris van de Russische veiligheidsraad, die Poetin adviseert.

Volgens berichten kent hij de heer Poetin, die eveneens in Leningrad is geboren, al ongeveer 50 jaar.

Alexander Bortnikov, directeur van de FSB (siloviki)

De heer Bortnikov is een andere afgestudeerde van de KGB in Leningrad, waar hij naar verluidt eerst met de heer Poetin heeft gewerkt. Hij werd in 2008 benoemd tot directeur van de FSB en was verantwoordelijk voor een enorm netwerk van agenten die alle aspecten van het leven in Rusland beheersen, waardoor de greep van Poetin effectief werd versterkt.

Zijn zoon, Dennis, is voorzitter van de door de staat gerunde VTB-bank, die samen met zijn vader werd getroffen door sancties van de Amerikaanse president Joe Biden.

Sergey Naryshkin, directeur van de buitenlandse inlichtingendienst

De heer Naryshkin, van opleiding econoom en ingenieur, studeerde samen met Poetin aan de Hogere School van de KGB en werd in 2016 benoemd tot hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst.

Aan de vooravond van de invasie van Oekraïne was de heer Naryshkin publiekelijk uitgedost tijdens een televisiesessie van de Nationale Veiligheidsraad nadat hij stotterde en de officiële lijn over de erkenning door Rusland van de Oekraïense enclaves Donetsk en Loehansk verdraaide, waarbij Poetin hem opdroeg dat te doen. “spreek duidelijk”.

Als het ook zijn advies als spionnenchef aan Poetin was dat Russische soldaten door het volk van Oekraïne als bevrijders zouden worden verwelkomd, zou zijn positie verder worden uitgehold.

Sergey Ivanov, speciale vertegenwoordiger van de president

Belangrijker dan zijn huidige rol is de hechte vriendschap van de heer Ivanov met Poetin, gesmeed in de KGB, waar hij uiteindelijk de plaatsvervanger van de Russische president werd. Hij vervulde dezelfde rol bij de FSB en werd in 2001 minister van Defensie.

Hij was een havik en weigerde een nucleaire eerste aanval uit te sluiten als dat in het belang van Rusland was, en pleitte sterk voor militaire interventie in Syrië. Hij verwierp ook de dodelijke vergiftiging van FSB-overloper Alexander Litvinenko in 2006 en zei dat hij “niets was. Het kon ons niet schelen wat hij zei en wat hij op zijn sterfbed schreef.”

Hij werd door de VS onder sancties geplaatst na de invasie van Oekraïne.

Dmitry Rogozin, 58, directeur-generaal van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos

Rogozin, voormalig vicepremier en ambassadeur bij de NAVO, werd in 2018 benoemd tot hoofd van Roscosmos.

Als sterke verdediger van Russische minderheden in enkele voormalige Sovjetlanden, is hij uitgesproken over interventie en zei hij in 2015 dat “tanks geen visum nodig hebben”.

Hij dreigde publiekelijk om het Russische deel dat de voortstuwing van het internationale ruimtestation levert, los te koppelen, waardoor de bezorgdheid ontstond dat Moskou het station op aarde zou laten neerstorten, en om een ​​NASA-astronaut in de ruimte achter te laten als gevolg van het verzet van Amerika tegen de invasie van Oekraïne.

Vyacheslav Volodin, 58, voorzitter van de Doema Poetins siloviki

De heer Volodin is een politicus in het lagerhuis van het Russische parlement en voormalig vicepremier. Hij behoort tot een nieuwe generatie jongere siloviki , is een voormalig assistent van Poetin en werkte aan zijn laatste verkiezingscampagne. Hij is genoemd als mogelijke opvolger als Poetin in de toekomst aftreedt.

Witwassen van geld

Net als Poetin sneden de siloviki die zijn binnenste cirkel vormden hun tanden in de clandestiene operaties van de KGB in de laatste jaren van de koude oorlog. 

De siloviki leerden geavanceerde technieken voor het wassen van geld via nepbedrijven in het buitenland om Kremlin-vriendelijke politieke bewegingen te financieren en ontwikkelden illegale netwerken om gesanctioneerde westerse technologie terug de Sovjet-Unie in te smokkelen. 

De siloviki zaaiden desinformatie om westerse leiders in diskrediet te brengen, perfectioneerden het gebruik van kompromat om zakenlieden en ambtenaren te chanteren en allianties aan te gaan met terroristische groeperingen en de georganiseerde misdaad. 

Deze toolkit is bijgewerkt voor een tijdperk van globalisering en internet en ondersteunt nu de greep van het Kremlin op de macht in eigen land en zijn lange politieke bereik in het buitenland.

Onder Poetin hebben de siloviki een enorm slush-fonds vergaard dat zowel persoonlijke hebzucht als geopolitieke strategie dient. 

De stijgende fortuinen van Poetin’s binnenste cirkel, waarvan een glimp is opgevangen in de onthullingen van de Panama Papers, zijn niet te onderscheiden van de enorme off-the-books oorlogskas die het Kremlin gebruikt om zijn uitvluchten en interventies in het buitenland te financieren. Als er een ideologische lijm is die de siloviki samenbindt is het hun droom van herstel van de imperiale macht van Moskou en de overtuiging dat het westen erop uit is Rusland te pakken te krijgen.

Een baanbrekende en nauwkeurig onderzochte anatomie van het Poetinregime, het boek van Cathérine Belton, werpt een licht op de verderfelijke bedreigingen die Russisch geld en Russische invloed nu vormen voor het westen. 

De toenemende sociale ongelijkheid en de opkomst van populistische bewegingen in de nasleep van de financiële crisis van 2008 hebben “het westen wijd opengelaten voor de agressieve nieuwe tactieken van Ruslands siloviki om extreemrechts en extreemlinks aan te wakkeren”. 

De vrijgevigheid van Poetins siloviki heeft politieke partijen over het hele continent gefinancierd, van het Front National in Frankrijk tot Jobbik in Hongarije en de Vijfsterrenbeweging in Italië, die verenigd zijn in hun vijandigheid tegenover zowel de EU als de NAVO.

Het ‘zwarte geld’ van het Kremlin, klaagt voormalig Kremlin-insider Sergei Pugachev, ‘is als een vuile atoombom. In sommige opzichten is het er, in sommige opzichten niet. Tegenwoordig is het veel moeilijker te traceren.”Putin’s People – De mannen van Poetin legt de omvang van de uitdaging bloot als het Westen zijn politiek wil zuiveren.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig advertentievrij en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter

alle artikels over Oekraïne