Geen spijt of wroeging! Hoe narcisten omgaan met hun gedrag

Geen spijt of wroeging! Hoe narcisten omgaan met hun gedrag

Heb je je ooit afgevraagd of narcisten weten wat ze doen?

Ja, ze doen alles wat ze doen om een ​​narcistische voorraad veilig te stellen zonder het narcistische effect op anderen na te gaan. Daar is geen spijt of wroeging voor. Het is echter essentieel om te begrijpen dat ze weinig of geen idee hebben hoe dit andere mensen beïnvloedt.

De waarheid is dat het narcistische effect voor de narcist niet relevant is.

Het maakt ze niet uit, want mensen zijn sowieso, maar objecten voor hen. Hebben ze ooit spijt van hun gedrag? Ja, een narcist kan spijt hebben van zijn gedrag, maar alleen in de context dat het alleen om de narcist en zijn agenda gaat en dat hij niet bereikt wat hij wil. Dus niet over zijn narcistische effect bij anderen.

Doen ze ooit boete voor wat ze hebben gedaan?

Een narcist zal niet echt boeten voor wat ze hebben gedaan. Ze kunnen goed berouw “veinzen” en zelfs (vluchtig) hun excuses aanbieden. Dit is echter om hun persoonlijke agenda te herstellen, die helaas niets te maken heeft met zorg, mededogen of liefde voor anderen.

Welke schade veroorzaakt het narcistische effect aan de hersenen van het slachtoffer? 

In een blog op Psych Central schreef auteur en onderzoeker Kim Saeed dat narcistisch misbruik werkt als traumatische stress en kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSD).

Studies suggereren dat langdurige traumatische stress drie belangrijke delen van de hersenen beïnvloedt: de hippocampus, de prefrontale cortex en de amygdala.

Hippocampus:

De hippocampus slaat de korte-termijn herinneringen op in je hersenen voordat ze worden omgezet in langetermijngeheugen. Daarom bepaalt het hoe en wanneer u nieuwe dingen leert. Aanhoudende stress door misbruik kan de hersencellen in de hippocampus beschadigen, waardoor deze geleidelijk kleiner wordt. Het resultaat is dat de persoon dingen gemakkelijk begint te vergeten en het moeilijk vindt om nieuwe dingen te leren.

De prefrontale cortex:

Dit is het gebied van de hersenen dat zich direct achter de ogen bevindt. Deze regio regelt aandacht, geheugen, besluitvorming en planning. Net als de hippocampus wordt waargenomen dat dit gebied krimpt bij traumatische stress. Mensen die lijden aan narcistisch misbruik, vinden het moeilijk om beslissingen te nemen en hebben doorgaans een kortere aandachtsspanne. Ze zijn ook vaak depressief en hebben een gebrek aan zelfzorg.

Ten slotte de amygdala:

het angstcentrum van de hersenen – geactiveerd elke keer dat je je angstig of bang voelt. Het slaat alle herinneringen aan het misbruik op en wordt geactiveerd telkens wanneer iemand erover praat. Traumatische stress vergroot de omvang van de amygdala. Dit manifesteert zich als verhoogde angst- en stemmingsstoornissen.

Om meer waarheden en inzichten te ontdekken over narcisten en wat ze wel of niet doen – gebruik de categorie functie. Weten tot wat een narcist in staat is, is de allereerste stap op je herstelreis van narcistisch misbruik.

Het nemen van deze eerste stappen kan beangstigend zijn – wees dapper en sluit je aan bij de honderden die begrijpen waar je doorheen gaat en die je zullen helpen om de bloeiende kant van het leven te bereiken.

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol.com:

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq

knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder