Er is een verschil tussen narcisme, een persoonlijkheidskenmerk en narcistische persoonlijkheidsstoornis, de cluster B persoonlijkheidsstoornis die vaak comorbide is met sociopathie (of antisociale persoonlijkheidsstoornis, waarin men geen enkele empathie en geen enkel geweten heeft en geniet van het spel om anderen nadelige gevolgen te bezorgen) .

Narcisme, het persoonlijkheidskenmerk, is iets wat we allemaal in verschillende graden hebben.

Het is geworteld in de zin dat een persoon meer  of minder ‘reëel ‘is en volledig ontwikkeld als een ‘persoon’, in zijn innerlijk leven, in het inzicht in zijn waarden, in zijn prioriteiten en criteria en daar aan vast houdt in het belang van zijn behoeften, in hoe iemand pijn ervaart en die uit.

Andere mensen zijn min of meer ondersteunende personages in een verhaal over mij.

Wij allen hebben dit gevoel tot op zekere hoogte, omdat we alleen volledig deel hebben aan onze eigen innerlijke ervaringen.

Volwassenheid en persoonlijke groei (zelfs gewoon normale ontwikkeling uit de kindertijd, toen we allemaal buitengewoon narcistische zuigelingen waren  en opereerden als  een kleine narcistische dictator die alleen haar/zijn eigen behoeften had–naar volwassenheid begrijpt) bestaat uit de ontwikkeling van empathie en bewustzijn dat andere mensen en hun behoeften een verrijking  zijn en net zo echt zijn als onze eigen behoeften.

Normale mensen met normale niveaus van narcisme, het persoonlijkheidskenmerk en niet de stoornis, kunnen meer  of minder empathie ontwikkelen met de manier waarop deze artikels hier neer geschreven zijn, doelbewust om slachtoffers te helpen, die noodgedwongen meer gefocused worden door de problematiek van het narcisme.

Uiteraard zal dat variëren volgens de mate dat ze bewust zijn van hun eigen donkere schaduw, en in hoeverre ze daar goed of kwaad in zien.

Er is enige mate van narcisme noodzakelijk dat goed en gezond en normaal is voor het vaststellen van de grenzen met andere mensen. Ook voor het ontwikkelen van het gevoel van eigenwaarde.

 

Maar wees er zeker van empathie geneest niet het narcisme van een normaal persoon, laat staat dat van een gestoord persoon.

De persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, dat is een compleet verschillend soort mens. Soms noem ik het bewust een monster, om te choqueren.

Ziekelijke narcisten kunnen heel diep en intensief luisteren en zullen empathie tonen, je woorden kunnen herhalen, vooral in het vroege stadium van een relatie.

De gestoorde narcist zal u ook idealiseren, ze kunnen zelfs emotioneel gebonden en afhankelijk worden door wat je  voor hen doet, hoe je hen helpt en aanvult.

Ze zullen je ondertussen compleet bestuderen en geen cm van je vergeten. Ze kunnen een periode compleet gefixeerd zijn, geobsedeerd zelfs. en zeggen dat je hen ongelovelijk helpt en gelukkig maakt.

Ze zullen je dramatisch, romantisch en passioneel ‘liefde’ geven en je soms zelfs dienen en jou de zon van hun leven maken, je in het middelpunt plaatsen bij momenten op een manier dat je wonderbaarlijk voelt, zoals in een sprookje, een liefdesfilm als je meespeelt.

Het lijkt alsof je een zeer diepe identificatie met jou hebt. De stukken lijken te passen zoals in een puzzel, de chemie is desdanig dat je nog nooit zoiets gevoeld hebt.

Ze vertellen hun fouten, zelfs hun weinige zwaktes en ook daardoor gaat je geloven dat je die ene speciale persoon bent die hen kan helpen om alle wonden van het verleden te vergeten. En je laat hem compleet binnen.

Je doet wat moet gedaan om voor eeuwig samen te zijn. In korte tijd woon je samen, alles wordt geregeld, je bent open over je financiën, je koopt voor hem een ring, je verandert aan jouw huis de naamplaatjes.

Maar je vergeet : jij hebt empathie, maar de narcist niet.

Ze kunnen nooit voldoende begrip hebben van je gevoelens en behoeften, waardoor er nooit een echte identificatie ontstaat met wie je bent.  Ze zien de blaadjes, maar ze zien niet de bloem.

Je bent helaas enkel een verlengstuk van zijnhaar fantasie, net als een derde arm. Een derde arm die volledig kan goedmaken wat ze emotioneel missen.

Toevallig ben je wel geen arm, maar een uniek persoon, welk concept of fantasie ze ook hebben over jou, je bent dat niet. Niet omdat hun concept niet accuraat is, ook dat, maar omdat je een persoon bent.

Aangezien niemand een fantasie kan worden, een geest die enkel in hun brain leeft, je nooit het scenario zelfs kent van de rol die je misschien zelfs zou willen spelen val je vroeg of laat van je voetstuk.

Het doet er niet toe of jullie beiden het zo goed deden net voor de trouw, net achter de trouw, net na het eerste of tweede kind, vroeg of laat val je van je voetstuk.

Eens je valt, val je in de goot zoals een waardeloos stuk afval.

Dat kan heel plots gebeuren. Compleet onbegrijpbaar.

Het kan op een feestdag of op een feest zijn dat je plots het object bent van een razernij, van een infantiele woede, van een kinderlijke hysterie, werkelijk de persoon is plots een ander.

Al hun luisteren, en halve inzichten over jou, en pseudo-empathie biedt de gestoorde narcist nu alle mogelijkheden om je te schaden.

Niemand zou hun zo’n kans bieden om financieel, emotioneel, seksueel, relationeel zo’n schade te kunnen toebrengen tenzij je empathisch en open bent en tenzij ze hun technieken konden perfectioneren met de studie van hun prooi-object.

Ze timen het zo, om u te raken op je meest kwetsbare punt, op de manier dat je het meest kwetst.

En ze kunnen dit helaas niet stoppen.

Het is zelfs gevaarlijk om te proberen hen te genezen, om ze therapie te geven, want als ze jou kunnen doorgronden, je zwakke plek vinden, gaan ze je ruïneren.

Loop weg zo snel als je kan want hun motto is ‘Laat ik haar nog eens kwetsen!’ geconcentreerd als ze zijn om er van te genieten hoe ze jou kunnen kwetsen.

Kan ik een antwoord krijgen op de vraag of je ooit een relatie gehad hebt met een narcist?

Als je dat wenst en uzelf er door geen gevaar loopt, laat ons iets daarover weten in de commentaar sectie hieronder. Dat is een geweldige manier om elkaar te helpen in deze gemeenschap. Maar als u verkiest dat te delen met mij persoonlijk kan je dat als je me bevriendt op Facebook en een persoonlijk bericht stuurt. Ik ga dan in op al je vragen. Het is geen therapie of coaching sessie,  gewoon luisteren naar je verhaal en zien of we daar klaarheid kunnen in krijgen.

Ook als je genoten hebt van deze inhoud, en u wilt voorkomen dat deze narcistische personen je leven gaan domineren, dan zorgen we er voor dat je goede vrienden gaat maken. Zet dan de stap om mijn facebook pagina te liken.

We zullen jou een ton aan verbazingwekkende middelen aan reiken die u zullen helpen u door elke fase van herstel van misbruik door een narcist  kunnen helpen. Iedereen wenst uiteindelijk te bouwen aan een warme gezellige thuis.

Gelieve mij niet te contacteren als je geen inlevingsvermogen hebt.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

De standpunten zijn Johan Persyn zijn niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk America en Europa.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen.

Johan Persyn

Aanverwante teksten

EMDR EBOOK de meest effectieve traumatherapie

Casusboek EMDR EBOOK

Praktijkboek EMDR casusconceptualisatie en specifieke doelgroepen

Vraagbaak EMDR oplossingen en tips voor emdr-behandelingen

Handboek EMDR een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma

Je verleden voorbij je leven opnieuw in handen met de zelfhulptechnieken uit de emdr-therapie

Getting Past Your Past Take Control of Your Life With Self-Help Techniques from EMDR Therapy

De EMDR-revolutie, verander je leven herinnering na herinnering verander je leven herinnering na herinnering : een gids voor cliënten

 

Print Friendly, PDF & Email
Advertisements

4 Feedbacks on ““Laat ik haar nog eens kwetsen!”: zei de narcist.”

  1. Rust of innerlijke vrede is waaruit je geluk aantrekt en de mate van dankbaarheid. Hoe ben je zo ver gekomen om te kunnen neerpennen wat een rust, het klinkt zelfs dankbaar. groeten Johan

  2. Ben ook absoluut dankbaar voor deze rust. Geen idee of je iets met mijn antwoord kan, maar ik put inderdaad kracht uit mijn christelijke geloof en ervaar ook Zijn hulp. Ook rust omdat ik ervoor kies geen partner meer te willen hebben. Vrijheid.

  3. Dit is exact wat er gebeurd is en hoe ze was, geen enkel woord aan toe te voegen. En zoveel herkenning.

Wat betekent deze tekst voor U?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.