Narcist zijn betekent niet dat je niet het vermogen hebt om te voelen wat anderen voelen op mentaal en psychologisch niveau. Je hebt wel een narcistische empathie. Verborgen narcisten zijn over het algemeen verlegen, gevoelig en introvert. Ze kunnen empathie faken, voor hun eigen doel, ze voelen goed aan wat de kwetsbaarheden zijn zonder diepe betrokkenheid.

 

 

Er is een verschil tussen narcisme, een persoonlijkheidskenmerk en narcistische persoonlijkheidsstoornis, de cluster B persoonlijkheidsstoornis die vaak comorbide is met sociopathie of antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Waarin de gestoorde geen enkele empathie en geen enkel geweten heeft. De gestoorde geniet van het spel om anderen nadelige gevolgen te bezorgen .

Narcisme, het persoonlijkheidskenmerk, is iets wat we allemaal in verschillende graden hebben.

Het is geworteld in de zin dat een persoon meer of minder ‘reëel ‘is en volledig ontwikkeld als een ‘persoon’, in zijn innerlijk leven, in het inzicht in zijn waarden, in zijn prioriteiten en criteria en daar aan vast houdt in het belang van zijn behoeften, in hoe iemand pijn ervaart en die uit.

Andere mensen zijn min of meer ondersteunende personages in een verhaal over mij.

Wij allen hebben dit gevoel tot op zekere hoogte, omdat we alleen volledig deel hebben aan onze eigen innerlijke ervaringen.

Volwassenheid en persoonlijke groei bestaat uit de ontwikkeling van empathie en bewustzijn dat andere mensen en hun behoeften een verrijking  zijn en net zo echt zijn als onze eigen behoeften.

Zelfs gewoon normale ontwikkeling uit de kindertijd, toen we allemaal buitengewoon narcistisch waren betekende dat we nog een zekere mate van empathie hadden.

Normale mensen met normale niveaus van narcisme, het persoonlijkheidskenmerk en niet de stoornis, kunnen meer of minder empathie ontwikkelen met de manier waarop deze artikels hier neer geschreven zijn, doelbewust om slachtoffers te helpen, die noodgedwongen meer gefocused worden door de problematiek van het narcisme.

Uiteraard zal dat variëren volgens de mate dat ze bewust zijn van hun eigen donkere schaduw, en in hoeverre ze daar goed of kwaad in zien.

Er is enige mate van narcisme noodzakelijk dat goed en gezond en normaal is voor het vaststellen van de grenzen met andere mensen. Ook voor het ontwikkelen van het gevoel van eigenwaarde.

Maar wees er zeker van empathie geneest niet het narcisme van een normaal persoon, laat staat dat van een gestoord persoon.

De persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, dat is een compleet verschillend soort mens. Soms noem ik het bewust een monster, om te choqueren.

Ziekelijke narcisten kunnen heel diep en intensief luisteren en zullen narcistische empathie tonen, je woorden kunnen herhalen, vooral in het vroege stadium van een relatie.

De gestoorde narcist zal u ook idealiseren, ze kunnen zelfs emotioneel gebonden en afhankelijk worden door wat je  voor hen doet, hoe je hen helpt en aanvult.

Narcisten zullen je ondertussen compleet bestuderen en geen cm van je vergeten. Ze kunnen een periode compleet gefixeerd zijn, geobsedeerd zelfs. en zeggen dat je hen ongelovelijk helpt en gelukkig maakt.

Narcisten zullen je dramatisch, romantisch en passioneel ‘liefde’ geven en je soms zelfs dienen en jou de zon van hun leven maken, je in het middelpunt plaatsen bij momenten op een manier dat je wonderbaarlijk voelt, zoals in een sprookje, een liefdesfilm als je meespeelt.

Het lijkt alsof je een zeer diepe identificatie met jou hebt. De stukken lijken te passen zoals in een puzzel, de chemie is desdanig dat je nog nooit zoiets gevoeld hebt.

Ze vertellen hun fouten, zelfs hun weinige zwaktes en ook daardoor gaat je geloven dat je die ene speciale persoon bent die hen kan helpen om alle wonden van het verleden te vergeten. En je laat hem compleet binnen.

Je doet wat moet gedaan om voor eeuwig samen te zijn. In korte tijd woon je samen, alles wordt geregeld, je bent open over je financiën, je koopt voor hem een ring, je verandert aan jouw huis de naamplaatjes.

Maar je vergeet : jij hebt empathie, maar de narcist heeft narcistische empathie. Je ziet het verschil niet.

Ze kunnen nooit voldoende begrip hebben van je gevoelens en behoeften, waardoor er nooit een echte identificatie ontstaat met wie je bent.  Ze zien de blaadjes, maar ze zien niet de bloem.

Je bent helaas enkel een verlengstuk van zijn/haar fantasie, net als een derde arm. Een derde arm die volledig kan goedmaken wat ze emotioneel missen.

Toevallig ben je wel geen arm, maar een uniek persoon, welk concept of fantasie ze ook hebben over jou, je bent dat niet. Niet omdat hun concept niet accuraat is, ook dat, maar omdat je een persoon bent.

Aangezien niemand een fantasie kan worden, een geest die enkel in hun brain leeft, je nooit het scenario zelfs kent van de rol die je misschien zelfs zou willen spelen val je vroeg of laat van je voetstuk.

Het doet er niet toe of jullie beiden het zo goed deden net voor de trouw. Vroeg of laat val je van je voetstuk ondanks de narcistische empathie. Dat kan net achter de trouw, net na het eerste of tweede kind, of zelfs het derde kind.

Eens je valt voor de narcistische empathie, val je in de goot zoals een waardeloos stuk afval.

Dat kan heel plots gebeuren. Compleet onbegrijpbaar.

Het kan op een feestdag of op een feest zijn dat je plots het object bent van een razernij, van een infantiele woede, van een kinderlijke hysterie, werkelijk de persoon is plots een ander.

Al hun luisteren, en halve inzichten over jou hadden een doel. Narcistische empathie biedt de gestoorde narcist nu alle mogelijkheden om je te schaden.

Niemand zou hun zo’n kans bieden om financieel, emotioneel, seksueel zo open te staan. Maar precies daardoor konden ze hun technieken perfectioneren met de studie van hun prooi-object.

Ze timen het zo, om u te raken op je meest kwetsbare punt. Op die manier kunnen ze je het meest kwetsten.

En ze kunnen dit helaas niet stoppen.

Het is zelfs gevaarlijk om te proberen hen te genezen, om ze therapie te geven, want als ze jou kunnen doorgronden, je zwakke plek vinden, gaan ze je ruïneren.

Loop weg zo snel als je kan want hun motto is ‘Laat ik haar nog eens kwetsen!’ geconcentreerd als ze zijn om er van te genieten hoe ze jou kunnen kwetsen.

Kan ik een antwoord krijgen op de vraag of je ooit een relatie gehad hebt met een narcist?

Als je dat wenst laat ons iets daarover weten in de commentaar sectie hieronder. Zorg ervoor dat uzelf er door geen gevaar loopt. Dat is een geweldige manier om elkaar te helpen in deze gemeenschap.

Maar als u verkiest dat te delen met mij persoonlijk kan je dat als je me bevriendt op Facebook en een persoonlijk bericht stuurt. Ik ga dan in op al je vragen.

Het is geen therapie of coaching sessie,  gewoon luisteren naar je verhaal en zien of we daar klaarheid kunnen in krijgen.

Als je genoten hebt van deze inhoud dan wi!t u voorkomen dat deze narcistische personen je leven gaan domineren. Bovendien zorgen we er voor dat je goede vrienden gaat maken. Zet dan de stap om mijn facebook pagina te liken.

We zullen jou een ton aan verbazingwekkende middelen aan reiken die u zullen helpen u door elke fase van herstel van misbruik door een narcist  kunnen helpen. Iedereen wenst uiteindelijk te bouwen aan een warme gezellige thuis.

Ben jij een empathische narcist of een narcistische empaat?

Het grootste deel van jouw leven kun je geloven dat je een vriendelijke, geduldige, zorgzame en empathische persoon bnet. Dit geïdealiseerde zelfbeeld dat je voor jezelf had gemaakt, diende alleen om de echte waarheid van wie je bent te verbergen: dat van een egoïstische egocentrische persoon die zich niet echt kon inleven in anderen.

En plots ga je twijfelen. Het is de waarheid! Sommigen gaan nooit twijfelen. En weet je, soms kan je nog altijd egocentrisch zijn, maar sindsdien ben je veel verbeterd.

Trouwens, deze doorbraak van empathische narcist naar narcistische empaat kan het gevolg zijn van studie over narcisme en herprogrammering. Ook £therapie kan je opschudden en de spiegel van helderheid voor je plaatsten.

Het grootste gevaar als je denkt dat je een gevoelige empathische persoon bent:

Het kan je blind maken voor jouw donkere onderliggende eigenschappen.

Narcisten kunne katalysatoren zijn van verandering in het leven van mensen: ze wakkeren alle oude wonden, littekens en schaduwelementen in een persoon aan en dwingen tot groei.

Veel ontwaakte narcisten  zijn ook oprecht over het veranderen van hun gedragspatronen. Helaas zijn er slechts weinig die ontwaken.

Dus als je denkt dat je een narcist bent, of als ‘gediagnosticeerd’ bent, weet dan dat er een mogelijkheid bestaat om je gedrag te matigen en te leren empathischer te worden door zich te verbinden met een gemeenschap die zich inzet voor anderen.

Helaas hebben we de neiging om aan te nemen dat we alleen maar omdat we gevoelig zijn en kunnen “voelen” wat andere mensen voelen, we automatisch empathische mensen worden die echt mededogen / bezorgdheid jegens anderen kunnen begrijpen en voelen.

Dit is helemaal niet het geval. En ik geloof zelfs dat empathisch narcisme meer doordringend is dan we denken. Die empathie ga je enkel leren in een omgeving waar geluisterd wordt naar elkaar.

Het grote verschil omtrend empathie.

 

Er is een groot verschil tussen het voelen van een emotie als de jouwe zoals empaths doen en actief in de schoenen stappen van, begrijpen en ontwikkelen van vergeving en acceptatie voor een andere wat echte empathie is.

Kwetsbare empathische narcisten, zijn gevoelig en introvert van nature.

Maar om hun chronische gevoelens van zelfhaat en onwaardigheid te verbergen, overcompenseerden ze door geïdealiseerde beelden van zichzelf te creëren dit is waar het identificeren als een “empath” in het spel komt.

Empathische narcisten neigen ertoe te geloven dat ze het slachtoffer zijn van ieders gevoelens en gedachten omdat ze ze zo sterk voelen, maar weinig oprechte tederheid, begrip of compassie tegenover anderen hebben.

 

Het verschil tussen empathen en narcistische empaten/empathische narcisten?

Empathische empaths staan zichzelf toe om zich kwetsbaar te voelen, staan dus open voor het ontwikkelen van empathie voor anderen. Aan de andere kant lijken narcistische empathen kwetsbaarheid te ontkennen of te vermijden zich kwetsbaar te voelen vanwege hun lage eigenwaarde, en dus zijn ze gesloten om echt voor anderen te zorgen.

Kenmerken van de narcistische empaat.

De neiging om te wiegelen tussen superieur handelen ten opzichte van anderen en zich gekwetst voelen.

Gevoeliger en fundamenteel anders dan anderen.

Intens verstoord en beledigd door enig teken van waargenomen (of echte) kritiek.

Onvermogen om verantwoordelijkheid te nemen voor iemands acties en gevoelens resulterend in constante schuld.

Vaak wordt volledig verteerd in de eigen persoonlijke zaken tot het punt van het vergeten van anderen.

Zelf-martelaarschap als een manier om anderen te manipuleren en te beheersen.

Gevoel dat niemand iemands “unieke” problemen kan begrijpen.

Altijd slachtoffer voelen van de wereld / het leven / andere mensen bijv. anderen vallen je aan met hun energie.

Het waarnemen van anderen in extremen . Bijvoorbeeld het demoniseren van een persoon, of denken dat ze een engel zijn.

Onvermogen om te begrijpen, of flagrante gebrek aan interesse / aandacht voor de alternatieve overtuigingen, opvoeding, sociale conditionering en denkrichtingen van anderen en de manier waarop dit hun gedrag beïnvloedt.

Narcist(e) of narcistische gedrag.

 

Meestal schrijf ik in mijn teksten narcist maar liever zou ik schrijven persoon met “narcistisch” . Dus eerder het gedrag nader benoemen in plaats van ze een narcist te noemen (het etiket van de mens in plaats van het gedrag), of zegt dat ze NPD hebben (Narcistische persoonlijkheidsstoornis).

Maar dat vermindert de leesbaarheid. Toch ben ik overtuigd dat de persoon benoemen de polarisatie in de hand werkt.  Polarisatie kan ik een bepaalde fase een aanzet zijn voor het slachtoffer vanuit zijn/haar pijn en woede om afstand te nemen.  Immers gedrag zou kunnen geassocieerd worden met een gedragsverandering.

Die is echter zeer moeilijk te bewerkstelligen met een meestal niet meewerkende dader ook al ben je psychiater, en zeker niet als je een slachtoffer bent.

Het is veel genuanceerder om over een onverbeterlijk narcistisch gedrag te spreken toch in een later fase. Zoals je ook vaak hoort over ex-narcisten : hij/zij is nog geen haar beter.  Maar zo’n term maakt het minder leesbaar.

 

Niet alle empaten en narcisten zijn dezelfde.

Geen zwart en wit maar een spectrum aan variaties.

Sommige personen lijken biologisch geprogrammeerd te zijn , anderen ontwikkelen narcisme vanwege milieu- en sociale conditioneringsfactoren.

Om deze reden bestaat er niet één zienswijze, nog één ervaring in verband met narcisten.

Er is bewijs dat narcisme kan worden verminderd en vaak zelfs kan worden genezen. Maar niet in de zin dat het slachtoffer de narcist kan genezen. Wel een sterke therapeut.

Voor ieder van ons is de ontwikkeling van reflectieve vaardigheden belangrijk in alle omstandigheden. Ontdek jezelf door persoonlijke ontwikkeling en sociaal engagement. Verbeter je gevoel van eigenwaarde door de ontwikkeling van zelfliefde.

Studie, mediteren en je eigen mening vormen en eerlijke vrienden zullen u helpen om empathie te cultiveren. Je gaat veel geduld moeten hebben.

 

Gelieve mij niet te contacteren als je geen inlevingsvermogen hebt.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden en mogelijkheden aanbieden zodat schadelijke individuen kunnen ontwikkelen.

De standpunten zijn Johan Persyn zijn niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk America en Europa.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen. Wat is jou mening over empathie? Hoe moeilijk heb je het om empathie te tonen, voelen voor bepaalde anderen?

Houd er rekening mee dat er verschillende type narcist bestaan, de kwetsbare of verkapte narcist. Er zijn ook meer extreme en gewelddadige narcisten met eigenschappen die overlappen met antisociale persoonlijkheidsstoornis en psychopathie .

Vanwege de gevoeligheid van kwetsbare / verkapte narcisten, is het gemakkelijk om zichzelf te idealiseren als empaths. Dit is slechts één van de vele idealisaties. Hoewel dit een gevoelig onderwerp is, vind ik het belangrijk om alle illusies die we al dan niet over onszelf hebben te onderzoeken.

 

Johan Persyn

 

Therapie voor het slachtoffers van narcisten.

EMDR. EBOOK. De meest effectieve traumatherapie.
Casusboek EMDR. E-Boek.
Praktijkboek EMDR. casusconceptualisatie en specifieke doelgroepen.
Vraagbaak. EMDR oplossingen en tips voor emdr-behandelingen.
Handboek EMDR. Een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma.
Je verleden voorbij. Je leven opnieuw in handen met de zelfhulptechnieken uit de emdr-therapie.
Getting Past Your Past Take Control of Your Life With Self-Help Techniques from EMDR Therapy.
De EMDR-revolutie, verander je leven herinnering na herinnering: een gids voor cliënten.
Print Friendly, PDF & Email
Advertisements

4 Feedbacks on ““Laat ik haar nog eens kwetsen!”: zei de empathische narcist.”

  1. Rust of innerlijke vrede is waaruit je geluk aantrekt en de mate van dankbaarheid. Hoe ben je zo ver gekomen om te kunnen neerpennen wat een rust, het klinkt zelfs dankbaar. groeten Johan

  2. Ben ook absoluut dankbaar voor deze rust. Geen idee of je iets met mijn antwoord kan, maar ik put inderdaad kracht uit mijn christelijke geloof en ervaar ook Zijn hulp. Ook rust omdat ik ervoor kies geen partner meer te willen hebben. Vrijheid.

  3. Dit is exact wat er gebeurd is en hoe ze was, geen enkel woord aan toe te voegen. En zoveel herkenning.

Wat betekent deze tekst voor U?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.