Je behoeften verraden in een relatie is geen liefde maar traumabonding

oppervlakkig plezier

Is het een traumaband of authentieke liefde?

Trauma bonding komt op als een langzame verbranding van je energie en het langzaam verraden van je behoeften. De meesten van ons weten niet eens dat we een traumatische band met iemand hebben tot dat het kleed onder ons wordt weggetrokken en we worden weggegooid, “geghost” of anderszins in de steek gelaten.

De hoogte- en dieptepunten die zich in de relatie voordoen, versterken de traumatische binding. Deze banden worden overschaduwd door ondertonen van ‘redden’ en ‘repareren’. 

Ze kunnen bijvoorbeeld binnenkomen als een held om je te helpen met een promotie of met je gevoel van eigenwaarde. Maar als het gebaseerd is op een traumaband, is er achter de schermen een meer sinistere agenda gaande die gebaseerd is op het bevredigen van hun behoeften.

Trauma-banden gaan over onvervulde behoeften. Ze spelen in op onze behoefte aan liefde, aandacht, vertrouwen en veiligheid. Dit zijn basisbehoeften die alle mensen hebben. Maar als onze behoeften in de kindertijd niet werden vervuld, lopen we het risico verstrikt te raken in narcistische relaties die ‘voelen’ als liefde, maar dat niet zijn. Omdat idealisering (“loveboming”) inspeelt op onze onvervulde behoeften, worden we overrompeld door te denken dat het de echte deal is.

Zodra de devaluatie plaatsvindt, zien we de push-pull, of de achtbaan, en wordt de traumaband sterker. We proberen harder. Bovendien geven we meer gevoel van onszelf. We vinden manieren om ze gelukkig te maken. We verraden onze eigen behoeften.

Tekenen dat het een traumatische binding is (geen liefde):

“Repareren” of “bewaren” gebeurt in de relatie. Heldenrollen vervullen. Een “storing” of decompensatie vindt plaats wanneer je wordt weggegooid. Zelfverraad (het negeren van de rode vlaggen). Om decompensatie te voorkomen, heeft de ander al snel een andere relatie nadat hij is afgedankt.

De relatie is gebaseerd op emotionele verslaving, niet op liefde. Angst voor verlating. Emotionele hoogte- en dieptepunten. Behoeften worden geminimaliseerd of genegeerd. Verstrengeling gebeurt (jij en je partner verliezen je Zelf in de relatie). Eén persoon is meer emotioneel geïnvesteerd in de relatie. Ontrouw is gebruikelijk. Persoonlijke en relatiegrenzen worden vaak geschonden.

#orthopedagogischegedachten #psychologischegedachten #zelfcoaching #zelfgenezers #zelfherstel #trauma #traumabonding #relatiememes #innerlijkekindgenezing #emotioneleverslaving #emotionelegenezing #welzijn #innerlijkesterkte

Gepubliceerd door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe!