Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Psychologische magie of psychologie? deel 2

Psychologische magie of psychologie? deel 2

Hoe werkt dat eigenlijk psychologie? 

Functionele analyse en klinisch belangrijk gedrag van de klant.

Zoals ik in een vorige post al zei over dit onderwerp (deel 1), is de tool die we gaan gebruiken de functionele analyse (AF). Dat is de centrale as van het theoretische model dat we hier presenteren. Dat is dus echt geen psychologische magie of therapeutische toverkracht.

Met deze tool kunnen we de juiste technieken ontwerpen en toepassen op het probleem van de klant. Dit alles nadat hij de functionaliteit van zijn gedrag heeft geanalyseerd om de problemen die hem bij het consult brengen te verklaren.

Daarbij dienen we ervoor te zorgen dat we geen contextuele variabelen verliezen.

Voordat we verder gaan, ALLE psychologische functies moeten worden begrepen als gedrag.

“Doen”, “zeggen”, “voorstellen”, “emoties hebben”, “onthouden” en “denken”.

Het is niet de bedoeling om nu het debat in te gaan over de vraag of denken een stil praatje is. Zoals Marino Pérez zelf zegt of, integendeel, het cognitieve is anders dan de verbale.

Als eenmaal begrepen is dat ALLE gedrag dient begrepen te zijn, moet je het gedrag als interactie begrijpen.

Dat betekent, het heeft geen eigen extensie, maar het houdt een relationele eigenschap tussen twee variabelen.

Deze hele benadering is gebaseerd op de uitgangspunten van radicaal behaviorisme voorgesteld door Skinner, waar taal zou worden geanalyseerd als verbaal gedrag. 

Rekening houdend met het milieukarakter in de analyse van gedrag, pakt de therapeut de pathologische verschijnselen aan door een contextuele therapie.

Taal is en verwijst naar een zinvolle sociaal-culturele praktijk. In deze praktijk wordt de stoornis zelf gemaakt.

psychologische magie
https://narcisme.blog/wat-heeft-het-trauma-in-de-kindertijd-met-narcisme-te-maken/

Dus, hoe verander je het probleemgedrag?

Therapeutische verandering vindt niet op onverklaarbare manier plaats.

Het is het gevolg van verbale interactie binnen de therapie dat therapeuten enkele klinisch belangrijke gedragingen waar beschouwen (CCR). Deze interactie vindt plaats in een natuurlijke context. 

Met andere woorden, de problematische gedragingen of psychische problemen verschijnen op dezelfde manier waarop ze verschijnen in de externe omgeving.

Daardoor kan de klant het probleem ook gaan zien en toestaan dat de therapeut handelt. Door dit leerproces ontstaat rechtstreeks een bevorderende generalisatie.

De verandering komt door leerprocessen die ons in staat stellen om het probleemgedrag te veranderen in meer adaptieve gedrag.

Belangrijk punt: alles wat eerder is geformuleerd, helpt niet veel zonder de ontwikkeling van een goede therapeutische relatie en is dus geen psychologische magie.

De therapeutische relatie zal de sleutel zijn tot het produceren van de verandering.

Bevordering van de processen van leren en generalisatie van wijzigingen in externe contexten van de probleemstelling.

De therapeut smeet de therapeutische relatie door interactie in de therapie. Tot slot wil ik benadrukken dat de meeste psychologische modellen het therapeutische proces baseren op een verbale interactie tussen therapeut en cliënt en niet op een soort psychologische magie.

Maar in principe zou ook een non-verbale die mogelijkheid geven zoals in creatieve therapieën (muziek, dans, schilder, bio-energetica enz.)

Het belang van CCR’s (klinisch belangrijke gedragingen) en functionele analyse.

Binnen deze interactie geven psychologen klinisch belangrijke gedragingen aan en ze wijzigen deze door deze interactie. Dus niet door een soort psychologische magie.

Het verschil is of de therapeut op de hoogte is van deze processen of in staat is om de CRC’s te identificeren. De leerprocessen zijn onafhankelijk van of we ons ervan bewust zijn of niet.

Onafhankelijk of ze een provocatie krijgen of geven door “geïnfundeerde wetenschap” ontstaat er een leerproces.

Een psycholoog met een goede theoretische basis zal uiteraard de CCR bevorderen.

En daarom kun je ernaar handelen in de gewenste richting. Integendeel, als we hier niet vertrouwd mee zijn, kunnen we sleutels spelen en ons geluk beproeven. Later zullen de leerprocessen plaatsvinden.

Door je bewust te zijn van deze processen, kun je controle hebben over wat er in de therapie gebeurt. En in staat zijn om onze cliënten effectieve therapie te bieden.

Een gebrek aan empathie.

Veel modellen en soorten therapieën wijzen niet op psychologische magie.

Om af te sluiten, het verschijnen van zoveel modellen en soorten therapieën is te rechtvaardigen, omdat het lijkt op en theoretiseert over gedrag in topografische (formele) termen in plaats van functionele. >

Daarom bieden ze, geconfronteerd met hetzelfde “pathologische verschijnsel”, afhankelijk van het model, verschillende “oplossingen”. Toch zijn sommige meer geldig dan andere.

Daarom wordt een fenomenologische benadering van de pathologische benadering overwogen.

Men legt de nadruk nu meer op het individu – context – interactie. 

Er is nu ook meer aandacht voor de functionaliteit van het probleemgedrag van klanten bij psychologen. Om al deze redenen is functionele analyse zo belangrijk. Dit is veel wetenschappelijker dan de psychologische magie of therapeutische toverkunst van één specifiek individu.

Echt bruikbare suggesties.

Gezonde zelfliefde Waarom het nodig is en hoe je het kunt beoefenen

‘Gezonde zelfliefde’ is een door Hans Knibbe ontwikkelde werkvorm om de liefde die in ieder mens besloten ligt vrij te maken. Deze werkvorm leert ons ontspannen en weer aanwezig te zijn bij de lege plekken in onszelf.

Hierdoor ontwikkelen we compassie voor onszelf en voor anderen. Niet door te streven, maar juist door vertrouwend te rusten in jezelf, kan de liefde en helderheid van je aard toegang tot jou krijgen.

Zo creëer je een goed uitgangspunt om passende antwoorden te vinden op de uitdagingen die het leven ons iedere dag stelt. Gezonde zelfliefde is niet vanzelfsprekend.

Onze westerse leefstijl en de emotionele tekorten uit onze jeugd maken dat we wegkijken van onszelf en vervulling zoeken in iets buiten ons. Deze zoekende houding zet zich door in onze omgang met geliefden.

Dat is het te bespeuren op het werk en in de psychologische of spirituele ontwikkeling die we doormaken. In essentie blijven we zo blijven we van onszelf verwijderd.

Gezonde zelfliefde is daarom geen luxe, maar een noodzaak. Dit boek biedt een schat aan inzichten en praktische methoden om deze kunst te ontwikkelen.

Van kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma Paperback

auteurs:

Eileen Tang, Nicole Vliegen, Patrick Meurs

Ouders melden kinderen met complex trauma (ook gehechtheidstrauma of vroeg ontwikkelingstrauma genoemd) aan in de hulpverlening omdat ze moeilijk in de omgang zijn.

Hun opvoeders, begeleiders en ouders kunnen een gespecialiseerde handleiding gebruiken om deze kinderen zonder kleerscheuren te helpen opgroeien.

Ontwikkelingstaken die bij andere kinderen iets meer ‘vanzelf’ verlopen, of met slechts kleinere hobbels in de weg, zijn voor deze kinderen soms onoverkomelijke struikelblokken of doen de ontwikkeling helemaal vastlopen.

Van kwetsuur naar litteken
meer info

Ze krijgen wel eens etiketten als ‘ontwikkelingsgestoord’, ‘gedragsgestoord’, of ‘gehechtheidsgestoord’ opgeplakt.

Deze kinderen en hun ouders verdienen een trauma-sensitieve context met veel begrip en professionele kennis.

Dit boek wil daartoe bijdragen.

In het boek bekijkt men hoe moeilijke ervaringen tijdens de eerste levensfase de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden, en welke ontwikkeling deze kinderen (vaak adoptie- en pleegkinderen) vervolgens kunnen doormaken.

Daarna nemen ze de lezer mee in de therapieruimte. Daar sta je om na te denken bij de processen van verandering. Hopelijk zul je daardoor groei kunnen stimuleren.  Op die manier maak je meer constructieve ontwikkelingssporen mogelijk.

Engelstalig NARP-programma

Je hebt ook de mogelijkheid voor online therapie (Engelstalig).

Zonder online programma is het heel moeilijk om een snelle transformatie naar herstel en bloei te hebben, maar niet als je begrip hebt van de werkwijze. Die vind je in de gelinkte teksten als je zoekt op werkwijze en heel veel werkt aan je” zelfliefde tekort”.

Zeker in de beginperiode om je stabiliteit te herverzekeren.
Het is een noodzaak om systematisch te werken aan je zelfliefde tekort, zodat het negatieve in je leven stopt en kan transformeren. Links vind je in het menu of met de zoekfunctie.

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol.com:

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Door op de afbeelding hierboven te klikken kun je contact met me nemen via Whatsapp, messenger, mail en sociale media!

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq

knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder