Is het zinvol om een narcist te confronteren met zijn gedrag? Deel 2

Als je het schema ziet, is het een perfecte beschrijving voor een narcist.

Het wordt alleen maar erger als  jezelf empathisch bent. Als je het niet meer kunt verdragen en je ontsteekt in woede dan kun je het masker van de narcist afnemen. Maar zorg voor je veiligheid want ze handelen niet normaal.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Veel van wat je hier aan diepgaande informatie vindt zal van toepassing zijn in jouw situatie en dat voelt eng aan. Maar je bent niet geboren met deze informatie, dus gaat er veel tijd verloren en kan de narcist u beïnvloeden. Wat vooral helpt, is de “no contact rule”- “Geen Contact regel” met narcisten.

Het is een doodzonde van jouw tijd om hen te willen confronteren met hun misbruik.

Hoe pijnlijk het ook is om te moeten beseffen dat je geen moeder of vader hebt als zij of hij een narcist is. Pedofielen en narcisten lijken veel met elkaar gemeen te hebben. Sommige slachtoffers lijden ook door misbruik door de mannen van hun moeder.

klik op foto voor meer info

De enige liefde dat een slachtoffer kind ontvangt is dikwijls dat van de grootouders. Toch als je een empathische persoon bent kun je dat zien als een bijzonder ervaring die je kunt gebruiken om anderen te helpen.

Dit kan betekenen dat je psychotherapeut wil worden om nog meer bewust te worden van wat narcisme inhoudt. Het is alsof je de gevoelens van anderen kunt vangen. Deze hoge sensitiviteit kan het gevolg zijn van het opgroeien met een narcistische moeder.

Je kan je zelfbeeld gaan veranderen door in te zien dat je met deze gave gemaakt bent om een raadgever te worden, andere mensen te waarderen, te troosten, naar hen te luisteren en in te leven.

Natuurlijk is die gave een vloek als je ze gebruikt in de verkeerde situatie met de narcistische moeder.

Dikwijls is het zo dat als een therapeut nog geen situatie als een relatie met een narcist heeft meegemaakt dat je een breuk voelt en dat de therapeut dan vraagt of de gebeurtenissen niet gedramatiseerd worden of overdreven? Veel slachtoffers denken dan ook dat ze ook schuldig zijn, omdat ze slechte keuzes hebben gemaakt en dat ze daarom niet de kracht zullen hebben om te herstellen.

Je kunt jezelf onderwijzen om veel kennis op te doen over narcisme. Terwijl kunt u de ‘geen contact regel‘ volgt om volledig te kunnen herstellen.

Je moet jezelf in veiligheid brengen om nieuw narcistisch geweld te vermijden.

70 % van de slachtoffers van narcisten werden ook misbruikt door pedofielen.  Psychotherapie is in veel gevallen echt nodig. De mensen zullen zien dat je een goed gebaseerd persoon wordt en dat je een rots in de branding kunt worden voor anderen. Sommigen zullen verschieten en zeggen dat je sterk veranderd bent.

Je bent niet ontworpen om de conciërge van je moeder te zijn. Het is de moeder die wordt verondersteld om diegene te zijn om voor je te zorgen, met je sterke en zwakke punten. Er wordt helaas niet onderzocht en je gemeld dat ze daar niet toe in staat is als je een kind bent. (parentificatie)

Maar het antwoord is niet dat jij diegene bent die voor haar moet zorgen.

Diegenen die de narcistische moeder nu helpen verkrijgen geen echt leven. Ze hebben er geen kans op, want de narcist is hun leven aan het ruïneren. (parentificatie)

Zeker als je sterk empathisch bent zal de narcist het leven weg nemen uit jou. Hun aura zul je je verstikken. Je voelt de pijn van anderen, en ook de leegte bij de narcist. Als een zwart gat word je erin gezogen.

Empathische mensen zijn anders dan anderen. Ze zijn in staat de problemen van anderen te helpen oplossen. Ze hebben een attitude dat mensen open zijn tegenover hen. Hopelijk zijn er meer empaten in de wereld dan narcisten. Maar narcisten beklimmen snel de top in organisaties. En niet alle empaten zijn emotioneel afhankelijk of hebben een zelfliefde tekort.

Veel narcisten overtuigen zichzelf in een valse empathie.

Zij spreken en handelen alsof ze heel goed zijn in empathie, zonder enig echte meetbare en consequente actie, of daad om te helpen, maar niet als de camera niet is ingeschakeld op hen.

Veel mensen kunnen niet het onderscheid maken tussen een vals empathische persoon en een echte. Het is echter zo dat narcisten de empaten wel weten te vinden.

Je kunt nog zo begaafd zijn in het lezen van anderen, maar niet in staat zijn om te zien of je zelf mishandeld wordt door anderen.

Je kunt misschien narcistisch misbruik zien vanop een mijl, maar oppervlakkig en egocentrisch gedrag van veel mensen lijkt vandaag zo normaal en de middelen om een fantastisch imago op te bouwen zijn veel groter geworden dan vroeger.

Als je het leuk vindt om met mij te corresponderen bevriendt me dan op Facebook.

Dan kunnen we samen uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om negativiteit weg te duwen. Zo zul je kunnen leren hoe te overleven met je gave en dat je niet lijdt onder de “stofzuig” pogingen van de narcist. Een empathische persoon die slachtoffer is geweest van een narcist dient al haar contactgegevens te veranderen.

Laat weten in de commentaren welk advies je nog hebt voor een empathisch persoon.

Klaar voor de volgende stap?

Misschien wil je een gesprek met me hebben over je problemen. Je gaat kunnen actie ondernemen door naar de volgende pagina te gaan. 

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen en te groeien in onoverwinnelijk worden! Als je het beu bent om je slachtoffer te voelen, dan is het vandaag een goede dag om helemaal onoverwinnelijk te worden.

Ik hoop dat deze post over onoverwinnelijk worden  je van dienst is! Als je het leuk vond, vergeet dan niet om het te delen.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel te liken en te sharen van dit artikel of foto.

We hopen dat dit je heeft geïnspireerd, zelfs als je nu de meest verschrikkelijke pijn en omstandigheden meemaakt dan is er toch nog hoop.

Sterker nog, we willen je hand vasthouden en je door een werkelijke verschuiving brengen die trauma vrijgeeft en je op dit moment vrede en een verschuiving schenkt (of zodra er een geschikte tijd voor je is).

Destructieve relaties op de schop. Psychopathie herkennen en hanteren. Paperback.  E-book.

Een destructieve relatie kan iedereen overkomen. Een geestelijke stoornis is niet altijd aan de buitenkant te merken. Destructieve mensen – psychopaten – doen zich meestal mooier voor dan ze zijn.

Psychopathie is een diepe geestelijke stoornis, met als hoofdkenmerk: een ernstig verstoord geweten.

Psychopathie is wijdverbreid, wordt sterk onderschat en richt grote maatschappelijke schade aan.

Destructieve relaties informeert u over wat psychopathie is, hoe je psychopathisch gedrag kunt herkennen, geeft technieken om je ertegen te beschermen en aanwijzingen voor herstel van schade die jij zelf, of iemand in je omgeving, hebt opgelopen.

Bijzondere aandacht is er voor kinderen die in een afhankelijkheidsrelatie tot een psychopaat verkeren.

Het boek besluit met tips voor hulpverleners en aanbevelingen gericht op preventie.
Psychopathisch gedrag herkennen, je ertegen beschermen en schade herstellen

Jan Storms is leraar in de Vedische kennistraditie, de wetenschappelijke en spirituele traditie uit het oude India. Hij spreekt, schrijft, dicht en begeleidt mensen.

Hij richt zich vooral op de mogelijkheden tot positieve ontwikkeling van het bewustzijn en maakt daarbij gebruik van de verworvenheden van de moderne en van de Vedische psychologie.

De aanleiding voor het schrijven van dit boek vormden de ervaringen van hemzelf en anderen met mensen voor wie elke vorm van reële positieve ontwikkeling moeilijk of uitgesloten bleek en de zeer schadelijke invloed van hun gedrag op mensen in hun omgeving.

Waarom gaat het altijd over jou? Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen. Paperback.

Een betweter van een baas, een vriendin die altijd het hoogste woord voert, een partner die ervan uitgaat dat alles altijd om hem of haar draait: omgaan met narcisten kan zeer frustrerend en intimiderend zijn.

Helaas is vermijden of negeren niet altijd een optie. Soms ben je genoodzaakt met hen om te gaan, op je werk of privé. Misschien houd je er zelfs wel van een…

In ”Waarom gaat het altijd over jou?” ontdek je hoe narcisten de wereld zien en hoe eenzaam ze soms kunnen zijn. Je leert hoe je voorbij hun verdedigingsmuren kunt komen door empathisch en met compassie te communiceren.

En praktische strategieën helpen je voor je belangen op te komen, zonder in een onproductieve machtsstrijd te belanden.

Nieuw in de geheel herziene uitgebreide editie:

– Aandacht voor de narciste: drama queen, dominante moeder en flirterige femme fatale
– Hoofdstuk over omgaan met een gevaarlijke, agressieve narcist
– Empathie en compassie komen nog uitgebreider aan bod

Iedereen die veroordeeld is om met een narcist om te gaan moet dit boek lezen. Het biedt klinkende tips en glasheldere inzichten – een doorbraak […] Daniel Goleman, auteur van Emotionele intelligentie

Wendy Behary ontstijgt de clichés en simpele adviezen van vele andere boeken.
Jeffrey Young, auteur van Leven in je leven

Wendy Behary is oprichter en klinisch directeur van het Cognitive Therapy Centre of New Jersey en is verbonden aan het Cognitive Therapy Centre and Schema Therapy Institute of New York.

Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk Paperback. 

 Ebook.

Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers laat op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Van kwetsuur naar litteken. Hulpverlening aan kinderen met complex trauma. Paperback.

Super interessant boek voor professionals en de hulpverlening. Je krijgt een goed inzicht in het hoe en waarom van trauma en hoe dit het functioneren van een kind en zijn gezin beïnvloed.


Deel dit artikel met de mensen van wie je houdt en waarvan je weet dat ze zelf geen anderen uitsluiten in je gemeenschappen, zodat zij en hun families ook kunnen ontsnappen aan misbruik.

Wat ga je met de tips uit het artikel doen? Heb je een vraag of suggestie? Laat zeker even een reactie achter:). Dank je wel! Reactie annuleren