Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Het veerkrachtprincipe – Boris Cyrulnik +video

Het veerkrachtprincipe – Boris Cyrulnik +video

” Ik was een kind na de Tweede Wereldoorlog, maar toch heb ik duidelijk begrepen dat, wanneer je bang bent van de schaduw, je kan ontsnappen door je rustig te houden, maar je angst kan ook verborgen zitten in het licht van de wereld waar anderen naar kijken.” Boris Cyrulnik over veerkracht.

Dit is uiteraard geen toeval dat Boris Cyrulnik weet hoe getraumatiseerde kinderen, deze  “lelijke eendjes”  weet om te toveren, titel van zijn redactionele succes, tot bijna normale individuen, zelfs uitzonderlijke kunstenaars.

Waar anderen anoniem gebleven zijn, vertelt Boris Cyrulnik over het drama van de deportatie van de nazi’s. Zijn moeder, van Poolse afkomst, in 1942, en zijn vader, een Rus, een jaar later. Hij was maar 6 jaar.

Enige tijd later, zal ook Boris Cyrulnik op zijn beurt door de Gestapo worden gearresteerd. Opgesloten in een synagoge, slaagde hij erin te ontsnappen, dankzij een leraar, en hij gaat zich verenigen met “Assistance Publique”.

God als therapeut veerkracht
klik op de foto

God als therapeut.

In 1972 zal Boris Cyrulnik echt zijn weg vinden:

De studie van het menselijk gedrag in de gemeenschap, daar wordt hij een pionier van, en hij geeft nu les aan de universiteit van Toulon.

Boris Cyrulnik is niet de wetenschapper die de mens ziet als een machine die zich door het leven laat voortbewegen. In plaats daarvan ziet hij een mens, een bij uitstek sociaal wezen, waarvan de omgeving het bouwproces beïnvloedt.

Wat is die veerkracht?

Veerkracht is de mogelijkheid voor een individu om om te gaan met een lastige positie waar hij of zijn spanning genereert.

In de psychologie werd het concept van veerkracht of “Kunst van het navigeren tussen de rivieren” in Frankrijk geïntroduceerd door Boris Cyrulnik.

Psychologen definiëren veerkracht als het proces van goed aanpassen door tegenspoed, trauma, tragedie, bedreigingen of belangrijke bronnen van stress, zoals familie- en relatieproblemen, ernstige gezondheidsproblemen, of werk- en financiële stressoren. 

Zoveel als veerkracht inhoudt dat je moet “terugveren” van deze moeilijke ervaringen, kan het ook diepgaande persoonlijke groei met zich meebrengen.

We dienen duidelijk te beseffen dat dit vermogen niet aangeboren is. Het heeft zijn wortels in de kindertijd, en in de relatie die ouders met hun kind hebben. Een veilige relatie helpt kinderen de kracht vinden om eruit te komen.

Dan komen de vermijdende relaties, dubbel of ongeorganiseerde relaties.

Om samen te vatten veerkracht houdt in:

defensie, bescherming, evenwicht om de spanningen aan te pakken, commitment, uitdaging, terugwinnen, inschatten, wat betekent beoordeling, zelfpositiviteit en creatie.

Uiteindelijke is veerkracht mogelijk dankzij een therapie of analyse.

Maar in een “narcistische” cultuur, waar de ideologie van het zelf heerst, is het idee van veerkracht haast onmogelijk.

Wat is veerkracht?

Veerkracht komt van een Latijns woord “bounce.” In essentie, is het vermogen van de mens om te herstellen van een hevige schok. Het herstel komt er niet door vergeetachtigheid of ontkenning, maar door te vechten. Het is de integratie van de benadeelde partij of nabestaanden. Dit is volgens de auteur van “een genot om te leven, ondanks het gefluister van geesten.”

Spoken Uit Het Verleden Leven na een jeugd zonder warmte.

spoken uit het verleden, veerkracht
Klik op de foto!

Onverschilligheid is geen veerkracht.

Hoewel bepaalde factoren sommige individuen veerkrachtiger kunnen maken dan anderen, is veerkracht niet per se een persoonlijkheidskenmerk dat alleen sommige mensen bezitten. Integendeel, veerkracht omvat gedragingen, gedachten en acties die iedereen kan leren en ontwikkelen. 

Het vermogen om veerkracht te leren is een van de redenen waarom onderzoek heeft aangetoond dat veerkracht gewoon bestaat en niet buitengewoon is. Een voorbeeld is de reactie van veel Amerikanen op de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en de pogingen van individuen om hun leven weer op te bouwen na een tragedie.

Net als het opbouwen van een spier, kost het vergroten van je veerkracht, tijd en doelbewustheid. 

Veerkracht vermeerderen door je te concentreren op vier kerncomponenten:

verbinding, welzijn, gezond denken en zingeving.

Je kunt weerstand bieden aan en leren van moeilijke en traumatische ervaringen. 

Gebruik deze strategieën om je vermogen om weerbaarder te worden en te groeien van de moeilijkheden.

Vanzelfsprekend om zich te beschermen zullen we de “niet veerkrachtige kinderen” strategieën uitvoeren variërend van de ontkenning van gebeurtenissen waren ze het slachtoffer waren. Ze gebruiken humor of haat om afstand te nemen.

Op een dag komen de kinderen in opstand. Ze weigeren te worden gestigmatiseerd in de rol van een slachtoffer dat lijdt.

foto cover boek Het leven roept
klik op de foto

Het leven roept je een kind in de oorlog.

Veerkrachtig zijn is iets narcistisch.

Omdat er iets van uitdaging in zit: “Het beeld dat je hebt van mij komt niet overeen met mijn werkelijkheid. Op een dag zal ik eruit stappen en laten zien waartoe ik in staat ben.”

Tegelijkertijd is deze uitbarsting van trots gebaseerd dankzij de ontwikkeling van docenten of mentors.

In dit geval wil ik erop wijzen dat docenten als een surrogaat zijn, die ze vertrouwen, door hen te vragen een nieuwe look te geven.

Hoe kun je veerkracht ontwikkelen?

Leer van je verleden. 

Door terug te kijken naar wie of wat behulpzaam was in eerdere tijden van nood, ontdek je hoe je effectief kunt reageren op nieuwe moeilijke situaties. Herinner jezelf eraan waar je kracht hebt kunnen vinden en vraag jezelf af wat je van die ervaringen hebt geleerd.

Zorg voor een hoopvolle kijk. 

Het is moeilijk om positief te zijn als het leven niet gaat zoals je wilt. Een optimistische kijk doet je verwachten dat er goede dingen met je zullen gebeuren. Probeer te visualiseren wat je wilt, in plaats van je zorgen te maken over waar je bang voor bent. Merk onderweg alle subtiele manieren op waarop je je beter begint te voelen als je met moeilijke situaties omgaat.

Geef prioriteit aan relaties. 

Verbinding maken met empathische en begripvolle mensen kan je eraan herinneren dat je niet de enige bent die te midden van moeilijkheden zit. Richt je op het vinden van betrouwbare en meelevende personen die je gevoelens uiten waarderen. Je gevoelens uiten zal de vaardigheid van veerkracht ondersteunen.

Sluit je aan bij een groep. 

Naast een-op-een relaties vinden mensen dat actief zijn in maatschappelijke groeperingen, geloofsgemeenschappen of andere lokale organisaties die sociale steun bieden je kunnen helpen weer hoop te krijgen. Onderzoek groepen in je omgeving die je ondersteuning en een gevoel van doel of vreugde kunnen bieden wanneer je het nodig hebt.

Zorg goed voor je lichaam. 

Zelfzorg is een populair modewoord, maar het is ook een rechtmatige praktijk voor geestelijke gezondheid en het opbouwen van veerkracht. Dat komt doordat stress net zo fysiek als emotioneel is.

Het bevorderen van positieve leefstijlfactoren zoals goede voeding, voldoende slaap, hydratatie en regelmatige lichaamsbeweging kan je lichaam versterken om zich aan te passen aan stress en de tol van emoties zoals angst of depressie te verminderen.

Accepteer verandering. 

Verandering is een onderdeel van het leven. Soms betekent dit dat bepaalde doelen onbereikbaar zijn geworden. Door de dingen te accepteren die je niet kunt veranderen, kun je je richten op de dingen die wél veranderd kunnen worden.

Houd de zaken in perspectief. 

Je manier van denken kan beïnvloeden hoe je je voelt en hoe je met problemen omgaat. Probeer onredelijke manieren van denken te herkennen, zoals wanneer je denkt dat een klein probleem een enorme ramp is, of dat iedereen je altijd dwarszit. Zoek naar een evenwichtiger en realistischer denkpatroon. 

Als je je bijvoorbeeld overweldigd voelt door een uitdaging, herinner jezelf er dan aan dat wat je is overkomen geen aanwijzing is van hoe je toekomst zal verlopen. Herinner je er aan dat je niet hulpeloos bent. 

Je kunt een stressvolle gebeurtenis niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je deze interpreteert en erop reageert.

Zoek naar mogelijkheden voor zelfontdekking. 

Mensen beschouwen zichzelf als groeiend in een bepaald opzicht na een worsteling, bijvoorbeeld na een tragedie of ontbering. Dit kan leiden tot een betere relatie en/of een groter gevoel van kracht, zelfs als ze zich kwetsbaar voelen. Dit kan vervolgens het gevoel van eigenwaarde en/of waardering voor het leven vergroten.

Beweeg in de richting van je doelen. 

Stel enkele realistische doelen op en doe regelmatig iets. Zelfs als het een kleine prestatie lijkt waardoor je in de richting kunt gaan die je wilt bereiken is dat belangrijk. In plaats van je te concentreren op taken die onhaalbaar lijken, stel jezelf de vraag: “Wat is één ding waarvan ik weet dat ik het vandaag kan bereiken dat me helpt in de richting die ik wil gaan?” 

Als je bijvoorbeeld worstelt met het verlies van een dierbare en je wilt verder gaan, kun je je aansluiten bij een rouwondersteuningsgroep bij je in de buurt.

Wees proactief. 

Het is nuttig om je emoties in moeilijke tijden te erkennen en te accepteren. Ook is het belangrijk om je te helpen jezelf te ontdekken door jezelf af te vragen: “Wat kan ik doen aan een probleem in mijn leven?” Als de problemen te groot lijken om aan te pakken, deel ze dan op in behapbare stukjes.

Talking of Love, veerkracht
Klik op de foto

Talking of Love: How to Overcome Trauma and Remake Your Life Story.

Help anderen. 

Of je nu vrijwilligerswerk doet bij een plaatselijke opvang voor daklozen of gewoon een vriend steunt in hun eigen tijd van nood, je kunt een gevoel van doel krijgen. Ook kun je je eigenwaarde bevorderen, contact maken met andere mensen en anderen tastbaar helpen. Dat allemaal kan je in staat stellen om te groeien in veerkracht.

Vermijden van maskering. 

Het kan verleidelijk zijn om je pijn te maskeren met alcohol, drugs of andere middelen. Maar dat is hetzelfde als een verband op een diepe wond leggen. Richt je in plaats daarvan op het geven van middelen aan je lichaam om stress te beheersen, in plaats van te proberen het gevoel van stress helemaal te verwijderen.

Resilience How your inner strength can set you free from the past.

resilience Boris Cyrulnyik
Klik op de foto

Oefen bewustzijn.

Mindful journaling, yoga en andere spirituele oefeningen zoals gebed of meditatie kunnen mensen ook helpen verbindingen op te bouwen en hoop te herstellen. Dat kan hen helpen om te gaan met situaties die veerkracht vereisen. 

Als je een dagboek bijhoudt, mediteert of bidt, denk dan na over positieve aspecten van je leven. Denk terug aan waar je dankbaar voor bent, zelfs tijdens persoonlijke beproevingen.

Disclaimer: Sommige standpunten zijn van ons niet noodzakelijkerwijs die van wetenschappelijk, America en Europa.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelfdiagnoses.

Het enige doel van dit artikel is strikt voor leerzame doeleinden. Mijn doel is om de lezer te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden. Mijn doel is ook om je eigenwaarde te doen toenemen.

Als je dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren, commentaar te geven en te delen. Met dit in gedachten kun je ook de veerkracht bij anderen stimuleren.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.
Lees meer
knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder