Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Het controleer mij syndroom van het slachtoffer van de narcist.

Het controleer mij syndroom van het slachtoffer van de narcist.

“Controleer-mij” Syndroom beschrijft een tendens om relaties met mensen aan te gaan die een controlerende narcistische natuur bevorderen.

Mensen met het “controleer-mij syndroom” voelen zich comfortabel als ze de verantwoordelijkheid geven voor het nemen van beslissingen aan anderen.

Het is verleidelijk om anderen beslissingen te laten nemen voor ons. Wanneer:

  1. We bang zijn voor de vernedering van het maken van nieuwe fouten.
  2. Anderen projecteren een sfeer van vertrouwen of autoriteit.
  3. Anderen lijken meer succes te hebben dan wij.
  4. Je je minder succesvol voelt dan anderen achten.
  5. We voelen ons minder in staat dan anderen.
  6. Je bent vernederd door fouten uit het verleden.

Het nemen van een passieve “controleer-mij” aanpak is een gevaarlijke strategie om volgende redenen:

  1. Andere mensen maken fouten.
  2. Het aannemen van een passieve benadering van de besluitvorming leidt tot een passief-agressieve houding vergeleken met het oplossen van problemen.
  3. Sommige mensen met persoonlijkheidsstoornissen, met inbegrip van narcisten en controlleerders worden aangetrokken door “Controleer-jou” persoonlijkheden.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat wanneer je de controle over de besluitvorming aan een ander geeft dat je dan niet echt de controle opgeeft. Dan heb je dit opgeven van controle voor zoveel gedaan als je hebt gekozen om de controle naar een ander over te dragen. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor de uitkomst.

Voorbeelden van “controleer mij” Syndroom.

  • Een man zal een gewelddadige relatie niet verlaten, maar niet als iemand die hij ziet als een autoriteitsfiguur hem vertelt om het te doen.
  • Een vrouw heeft de neiging om relaties aan te gaan met mannen die haar vertellen wat te doen.
  • Een jonge vrouw is opgelucht om te verhuizen en te ontsnappen aan haar gewelddadige huis, direct raakt ze opnieuw betrokken bij een gewelddadig vriendje.

Mensen die door het leven gaan met een “controleer-mij” strategie vinden teleurstelling over de resultaten. De reden is omdat ze wankelen van de ene disfunctionele relatie naar de volgende.

Ze kunnen zich herhaaldelijk bevinden in gewelddadige situaties. Ook kunnen ze gevangen zitten in relaties die ook hun belang niet dienen.  Daarnaast blijven ze hangen met mensen die een “controleer-jou” syndroom hebben.

Hoe het voelt:

Als je in een relatie bent met een persoon die “controleer-mij” syndroom heeft, kan je worden gevlijd door hun schijnbare “vertrouwen” in je. Maar uiteindelijk kan je gefrustreerd worden als de onvermijdelijke teleurstellingen komen.

Als je de symptomen van “controleer-mij” syndroom hebt, kun je genieten van de kortere weg van de uitvoering van verantwoordelijkheid op een andere. Echter, zal je ook gefrustreerd raken wanneer ze onvermijdelijk je in de steek laten op de lange termijn.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder