“Controleer-mij” Syndroom beschrijft een tendens om relaties met mensen aan te gaan die een controlerende narcistische natuur bevorderen.

Mensen met het “controleer-mij syndroom” voelen zich comfortabel als ze de verantwoordelijkheid geven voor het nemen van beslissingen aan anderen.

Het is verleidelijk om anderen beslissingen te laten nemen voor ons. Wanneer:

 1. We bang zijn voor de vernedering van het maken van nieuwe fouten.
 2. Anderen projecteren een sfeer van vertrouwen of autoriteit.
 3. Anderen lijken meer succes te hebben dan wij.
 4. Je je minder succesvol dan anderen acht.
 5. We voelen ons minder in staat dan anderen.
 6. Je bent vernederd door fouten uit het verleden.
klik voor meer info

Het nemen van een passieve “controleer-mij” aanpak is een gevaarlijke strategie om volgende redenen:

 1. Andere mensen maken fouten.
 2. Het aannemen van een passieve benadering van de besluitvorming leidt tot een passief-agressieve houding vergeleken met het oplossen van problemen.
 3. Sommige mensen met persoonlijkheidsstoornissen, met inbegrip van narcisten en controllers worden aangetrokken door “Controleer-jou” persoonlijkheden.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat wanneer je de controle over de besluitvorming aan een ander geeft dat je dan niet echt de controle opgeeft. Dan heb je dit maar voor zoveel gedaan als je hebt gekozen om de controle naar een ander over te dragen. Dit betekent dat u verantwoordelijk bent voor de uitkomst.

Voorbeelden van “controleer mij” Syndroom.

 • Een man zal een gewelddadige relatie niet verlaten, maar niet als iemand die hij ziet als een autoriteitsfiguur hem vertelt om het te doen.
 • Een vrouw heeft de neiging om relaties aan te gaan met mannen die haar vertellen wat te doen.
 • Een jonge vrouw is opgelucht om te verhuizen en te ontsnappen aan haar gewelddadige huis, direct raakt ze opnieuw betrokken bij een gewelddadig vriendje.

Mensen die door het leven gaan met een “controleer-mij” strategie vinden teleurstelling over de resultaten. De reden is omdat ze wankelen van de ene disfunctionele relatie naar de volgende.

Zij kunnen zich herhaaldelijk bevinden in gewelddadige situaties. Ook kunnen ze gevangen zitten in relaties die ook hun belang niet dienen.  Daarnaast blijven ze vaak hangen met mensen die een “controleer-jou” syndroom hebben.

Hoe het voelt:

Als je in een relatie bent met een persoon die “controleer-mij” syndroom heeft, kan u worden gevlijd door hun schijnbare “vertrouwen” in je. Maar uiteindelijk kan je gefrustreerd worden als de onvermijdelijke teleurstellingen komen.

Als u de symptomen van “controleer-mij” syndroom hebt, kunt u genieten van de kortere weg van de uitvoering van verantwoordelijkheid op een andere. Echter, zal u ook gefrustreerd raken wanneer ze onvermijdelijk u in de steek laten op de lange termijn.

Aanverwante teksten.

De geheimen van meditatie een praktische gids voor innerlijke vrede en transformatie.

Kern-transformatie.Nlp als weg naar je innerlijke bron.

Verander je overtuigingen Technieken van de Amerikaanse nlp goeroe.

VERANDEREN KAN LEUK ZIJN.

Je ongekende vermogens Nlp: de weg van excellentie.

Wanneer koesteren hoop betekent de helende kracht van het kind in jezelf.

Het complete NLP-werkboek. Leer de technieken van het Neurolinguïstisch Programmeren praktisch toepassen.

Het ABC van NLP neurolinguistisch programmeren

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!