Categorieën
Complex trauma Recent trauma

Het ACE-onderzoek

Traumatische ervaringen in de kindertijd (alles wat ons vermogen om het hoofd te kunnen bieden, leidt tot overweldiging en geest-lichaam-nood of sluiting) zijn in verband gebracht met verhoogde medische aandoeningen gedurende het hele leven van een kind. Dit werd onderzocht in het ACE-onderzoek.

De Adverse Childhood Experiences (ACE) Studie is een longitudinale studie die de langdurige invloed van jeugdtrauma naar volwassenheid onderzoekt.

Het ACE-onderzoek omvat meer dan 17.000 deelnemers variërend in leeftijd van 19 tot 90 jaar. Onderzoekers verzamelden in de loop der tijd medische geschiedenis en verzamelden ook gegevens over de blootstelling van de proefpersonen aan chronische stress en trauma.

De resultaten wijzen erop dat bijna 64% van de deelnemers ten minste één blootstelling ondervond, en 69% daarvan meldde twee of meer incidenten van jeugdtrauma.

Uitslagen van het ACE-onderzoek toonden het verband tussen blootstelling aan trauma in jeugdtrauma en chronische ziekten.

Hoe kan dit gebeuren?

Door het zenuwstelsel. Ons autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de homeostatische fysiologische staat van balans en evenwicht.

Dankzij zijn receptoren blijven we in contact met onze omgeving, zowel de buitenwereld als de binnenwereld. Wanneer we onze binnen- of buitenwereld als bedreigend ervaren, past ons zenuwstelsel zich daar automatisch aan aan, verkleinen we ons tolerantievenster, blijven we in een staat van waakzaamheid en overleving en maken we fysiologische stress.

Dit is een tijdelijke oplossing, maar op de lange termijn zou het wat problemen kunnen opleveren. Wanneer we ons over een langere periode aan stress blootstellen, verandert de manier waarop ons zenuwstelsel werkt van gereguleerd naar dereguleerd.

Wanneer we chronisch buiten ons venster van tolerantie zijn, kunnen we chronische symptomen ervaren die leiden tot verschillende syndromen (een verzameling chronische symptomen).

Het geweldige nieuws is: vanwege het vermogen van de hersenen om zichzelf opnieuw te bedraden op basis van de input die het krijgt, kunnen we herstellen wanneer we het nieuwe en nuttige input geven.

We kunnen beter worden en ons leven verbeteren. Het is niet definitief, je kunt beter worden – zoals ik dat deed! In het menu vind je groeitaken en tools die je kunnen helpen te bepalen wat het beste bij je situatie en persoon past.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren