Hersenscan over seks

Terwijl een normale MRI (magnetic resonance imaging scan) een magnetisch veld en radiogolven gebruikt om gedetailleerde beelden van de organen en weefsels in het lichaam te creëren, meet een fMRI de verschillen tussen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed om de stroom naar de hersenen verder te volgen via een hersenscan. 

Met deze beeldvormende techniek kunnen wetenschappers de hersenen van mensen in realtime scannen om te zien welke regio’s actief of inactief zijn tijdens bepaalde taken, handelingen of zelfs denkprocessen. Hierdoor kunnen we verder zien hoe de hersenen werken en welke delen ervan in directe communicatie staan ​​met onze geest, gedachten en acties. 

Een fMRI – hersenscan is fascinerend, omdat ze het vermogen hebben om ongelooflijke dingen te doen, zoals patiënten in een vegetatieve staat vrij laten communiceren, of ons zelfs met magnetische technologie laten zien of iemand de waarheid vertelt.

Maar wat kunnen ze precies doen voor ons seksleven?

De meer recente explosie van neurowetenschappen heeft een spelveranderend effect gehad voor het begrijpen van de innerlijke werking van de hersenen. De fMRI geeft onderzoekers hebben nu de mogelijkheid om het menselijk brein op een niet-invasieve manier te onderzoeken terwijl ze met gemak interne activiteiten observeren. 

Met zo’n hersenscan is het mogelijk om onze eigen gedachten, motivaties en gedragingen beter te begrijpen.

Het is zelfs mogelijk om hersenactiviteit te gebruiken om zo toekomstige gedragspatronen te voorspellen. Ze nemen dit in overweging bij het duiken in menselijk seksueel gedrag. Deze beeldvorming onderzoekers hebben ook de mogelijkheid om hersenstructuren en hersenfuncties te visualiseren, terwijl ze verschillende delen van de hersenen onderzoeken die verhoogde activering vertonen tijdens seksuele stimulatie. In termen van menselijke seksuele gedragspatronen is een hersenscan opmerkelijk inzichtelijk gebleken.

Seksuele stimulatie leidt tot activering van de regio’s die bekend staan ​​als onze verwerkingscentra, specifiek gerelateerd aan onze tastzin. Maar ook andere gebieden van ogenschijnlijk ongerelateerde hersenmassa, zoals het limbisch systeem (geheugen en emoties), de hypothalamus (controle van lichaamsbewegingen) en de prefrontale cortex (oordeel en probleemoplossing), doen mee met verhoogde niveaus van activering. 

Als het tijd is om echt een orgasme te krijgen, worden meer dan dertig van de hersensystemen daadwerkelijk geactiveerd. Dus onderzoek toont ons aan dat er geen seksueel centrum is. In plaats daarvan is het eigenlijk overal in de hersenen verspreid.

Het is waar dat er enkele duidelijke fysiologische verschillen zijn tussen het mannelijke en vrouwelijke orgasme.

Recent scanonderzoek toont aan dat in de hersenen een orgasme een orgasme is. Ongeacht iemands biologische geslacht, lichten de hersenen op en worden ze tijdens de handeling in dezelfde gebieden geactiveerd. 

Wetenschappelijk gezien is er nog zoveel te leren over orgasmen. Maar onderzoeken naar hersenafbeeldingen hebben fundamentele en verrassende observaties kunnen vaststellen over hoe orgasmen werken. Bij zowel mannen als vrouwen die een orgasme naderen, doet zich een reeks gebeurtenissen. Beeldvormende onderzoeken bewijzen dat orgasmen feitelijk onze hersenfunctiecentra overnemen. Dus wat gebeurt er precies in onze hersenen terwijl we seksuele handelingen verrichten?

Hier is onze lijst met een paar verrassende dingen die in de hersenen gebeuren tijdens seksuele stimulatie. (gebaseerd op fMRI-scanonderzoek)

Bij deelname aan seksuele handelingen wordt het logische deel van onze hersenen in wezen afgesloten.

Mensen voelen zich vaak moediger en veel minder geremd. Dat komt doordat het deel van je hersenen dat geassocieerd is met je logisch redeneervermogen, besluitvorming en oordeel – de laterale orbitofrontale cortex – tijdelijk uitvalt. Deze deactivering wordt ook geassocieerd met minder angst en ongerustheid.

Meerdere delen van de hersenen worden geassocieerd met een orgasme.

Met beeldvormend onderzoek is het gemakkelijk te zien dat er meerdere ruimtelijk afgelegen plekken in de hersenen zijn die zeer betrokken zijn als het gaat om seksuele reactie. Onderzoek toont aan dat de genitale sensorische cortex, hypothalamus, thalamus, motorische gebieden en de substantia nigra allemaal oplichten bij seks en het bereiken van een orgasme. 

De thalamus helpt ons informatie te verwerken die verband houdt met beweging, aanraking en het oproepen van seksuele herinneringen die kunnen ontstaan. De hypothalamus werkt om snel oxytocine te produceren dat helpt bij verhoogde opwinding.

De hersenen geven tonnen dopamine af tijdens seksuele activiteit.

Wanneer we een seksuele climax bereiken, beginnen de hersenen overuren te maken om een ​​veelvoud aan hormonen en neurochemicaliën te produceren en af ​​te geven. Dopamine is een van de belangrijkste hormonen die vrijkomen. Het is verantwoordelijk voor onze gevoelens van verlangen, motivatie en plezier. Wetenschappers hebben geleerd dat dit hormoon werkt om kennis te nemen van en te verlangen naar specifieke beloningen (zoals seks of voedsel). Deze hormonen kunnen ons op hun beurt helpen erachter te komen hoe we meer van die dingen kunnen krijgen.

hersenscan
Ik leer je een heel bewuste versie van jezelf te scheppen

Oxytocine wordt ook in grote hoeveelheden afgegeven tijdens seksuele opwinding.

Bovendien wordt oxytocine gemaakt en vrijgegeven door de hersenen tijdens seksuele activiteit. Dit hormoon wordt uitgescheiden door de hypofyse en afgegeven in de hypothalamus. Het is een hormoon dat genegenheid bevordert en ons helpt ons dichter bij andere mensen te voelen. 

Men noemt dit ook het “bindingshormoon” omdat het ook vrijkomt tijdens het geven van borstvoeding. Dit hormoon helpt om een ​​gevoel van gehechtheid te creëren. Oxytocine speelt verschillende rollen door het hele lichaam. Oxytocine helpt de hersenen over het algemeen bij het creëren en versterken van onze sociale verbindingen.

Een orgasme stimuleert de hersenen op dezelfde manier als wanneer je naar je favoriete muziek luistert of je favoriete eten eet.

Onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen verrassend genoeg niet veel onderscheid maken tussen seksuele handelingen en andere plezierige ervaringen. De delen van je hersenen die plezier geven als je je favoriete eten eet of die je gelukkig maken als je naar je favoriete band luistert, zijn dezelfde gebieden die de controle lijken te hebben tijdens seks en orgasme. Op dezelfde manier activeren de beloningspaden in onze hersenen tijdens en vooraf aan een orgasme.

Tijdens seks komen er chemicaliën vrij in de hersenen die ons minder gevoelig maken voor pijn.

Bij seksuele activiteit wordt het lichaam veel minder gevoelig voor pijn. Dit komt door activatie van de hypofyse. Er is dan een toename in de afgifte van endorfines die pijnvermindering, intimiteit en een verhoogd gevoel van hechting bevorderen.

Pijn en orgasmen delen enkele van dezelfde hersenactiviteitscentra.

Er is een specifieke reden waarom sommige mensen seksueel genot van pijn lijken te krijgen. Orgasme en pijn beïnvloeden een paar van exact dezelfde delen van de hersenen, namelijk de cortex.

De hersenen geven hormonen af ​​na een orgasme die ons slaperig kunnen maken.

Na een orgasme vertragen onze hersenen meestal, maar sluiten ze niet volledig af. Voor zowel mannen als vrouwen stopt het parasympathische zenuwstelsel snel met werken om rust door het hele lichaam te bevorderen. Nadat een overvloed aan oxytocine is vrijgegeven om een ​​gevoel van gehechtheid te creëren, begint de prefrontale cortex zichzelf te reguleren en ook te vertragen. Dit stimuleert ons lichaam om een ​​moment van slaap en ontspanning te beleven.

De hersenen kunnen nieuwe wegen naar seksuele stimulatie creëren.

Vaak denkt dat seksueel genot en orgasme afhankelijk zijn van genitale stimulatie. Onderzoek toont aan dat de hersenen soms verschillende wegen naar plezier kunnen creëren die niet afhankelijk zijn van onze seksuele organen. Dit opnieuw toewijzen van de zintuigen kan soms voorkomen. Het stelt ons in staat orgastische sensaties in andere delen van het lichaam te ervaren. Bij mensen met verlamming hebben de hersenen bijvoorbeeld het potentieel om zichzelf opnieuw te bedraden, zodat die persoon een orgasme kan bereiken door stimulatie van andere delen van het lichaam.

Seksuele activiteit kan helpen om de hersenen gezond te houden.

In evolutionaire termen moedigen orgasmen ons aan om ons voort te planten. Maar ze helpen ook om onze hersenen gezond te houden, omdat deze activiteit de consistentie van de bloedstroom naar veel regio’s verhoogt, wat je gemakkelijk kan ziet met fMRI-scantechnologie. Dus ga je gang, het is allemaal in naam van de gezondheid.


door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees