Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

De Realiteit van Westers Boeddhisme nu Onderzocht +video

De Realiteit van Westers Boeddhisme nu Onderzocht +video

Bron: GEWELD EN SEKSUEEL MISBRUIK: BOEDDHISTEN ZIJN NIET ZO ZEN ALS WE DENKEN IN HET WESTEN | SPIRITUEEL Boeddha

Paul van der Velde weet dat er geen enkele geschiedenis zo wordt geromantiseerd als de Tibetaanse, die van de Cubaanse revolutie wellicht uitgezonderd.

Lees Meer

 

Westers Boeddhisme Paul Van der Velde.

De benarde situatie van de Rohingya heeft geleid tot wereldwijde veroordeling, maar er is minder aandacht besteed aan de islamofobie die hun uittocht drijft.

Waarnemers zeggen dat er een perceptiekloof is als het gaat om religieus extremisme – waarbij moslims regelmatig onterecht als terroristen worden bestempeld, terwijl boeddhisten over het algemeen worden afgeschilderd en begrepen als pacifisten.

“Het probleem is dat veel te veel westerlingen niet begrijpen dat het boeddhisme, net als elke andere religie, kan worden misbruikt voor politieke doeleinden”, zei Phil Robertson, plaatsvervangend Azië-directeur bij Human Rights Watch, tegen ABC.

Ongeveer 900.000 Rohingya leven nu in vluchtelingenkampen in Bangladesh, van wie de meesten vorig jaar zijn gevlucht. (AP: Manish Swarup)
Boeddhistisch nationalisme is steeds prominenter geworden in Myanmar sinds het land in 2011 openging, met toenemende spanningen die leidden tot kolkend gemeenschapsgeweld in de deelstaat Rakhine.

De meeste aanhangers van de wereldreligies beweren dat hun tradities deugden als liefde, mededogen en vergevingsgezindheid hoog in het vaandel hebben staan, en dat de staat waarnaar ze streven een staat van universele vrede is.

De geschiedenis heeft ons echter geleerd dat religieuze tradities menselijke aangelegenheden zijn, en dat ze, hoe nobel ze ook zijn in hun aspiraties, een volledige reeks van zowel menselijke deugden als menselijke tekortkomingen vertonen.

Hoewel maar weinig ervaren waarnemers geschokt zijn door het optreden van religieus geweld, is er in dit opzicht één opmerkelijke uitzondering; er blijft een hardnekkig en wijdverbreid geloof bestaan ​​dat boeddhistische samenlevingen echt vredig en harmonieus zijn.

Deze veronderstelling blijkt duidelijk uit de verbazing die veel mensen hebben op gebeurtenissen zoals die in Myanmar plaatsvinden.

Hoe, vragen velen zich af, zou een boeddhistische samenleving – vooral boeddhistische monniken! – iets te maken hebben met zoiets monsterlijk gewelddadigs als de etnische zuivering die nu wordt uitgevoerd op de lang geplaagde Rohingya-minderheid in Myanmar? Moeten boeddhisten niet meelevend en pacifistisch zijn?

Behalve homo’s en immigranten!

Er christenen zijn die geloven dat het idee om van je naaste te houden en voor je vijanden te bidden betekent dat je van iedereen houdt behalve homo’s en immigranten, terwijl er andere christenen zijn die geloven dat het betekent dat je van diversiteit en inclusie houdt, maar niet van de mensen houden die het niet eens zijn met ideeën over diversiteit en inclusie.

“Hou van iedereen” zou iedereen moeten omvatten (voor beter of slechter), maar mensen schrijven hun eigen kleine lettertjes van uitzonderingen op de regel.

Individualisme versus collectivisme

In het geval van het boeddhisme hebben westerlingen het gefilterd door hun reeds bestaande overtuigingen en wereldbeelden, waaronder individualisme in tegenstelling tot de meer collectivistische cultuur van het Oosten. Dat is belangrijk.

Waar het traditionele boeddhisme een enorme nadruk legt op verlichting met als doel Nirvana, een mystieke onthechting van de wereld, lijkt het westerse boeddhisme meer te gaan over het hervormen van je karakter en gedrag om vreugde en vervulling te vinden (wat ironisch is omdat zulke dingen vluchtig zijn, volgens traditionele boeddhistische leerstellingen).

Hebben jullie vragen of suggesties? We antwoorden graag.

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol.com:

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Door op de afbeelding hierboven te klikken kun je contact met me nemen via Whatsapp, messenger, mail en sociale media!

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq

knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder