Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

klik naar home
klik hier naar het menu op linktree

Wat kun je doen aan de symptomen van depressie na narcistisch misbruik?

Wat kun je doen aan de symptomen van depressie na narcistisch misbruik?

Wil je iets doen aan de depressie bij een slachtoffer van narcistisch misbruik? Natuurlijk wil je dat. De echte vraag is hoe ga je dat doen en wat kun je doen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Waar kun je beginnen? Je kunt beginnen bij de symptomen van depressie na narcistisch misbruik.

Depressie is wanneer je droeviger voelt dan je omstandigheden zouden verwachten.

Je voelt je langer dan je omstandigheden laten dicteren verdrietig, maar nog steeds niet dat je die depressieve gevoelens kunt doorbreken.

Het is bijna onvermijdelijk als je hebt gewoond in een beledigende omgeving voor een aanzienlijke lange tijd dat je een soort van depressie of negatief gevoel zal ervaren.

U hebt misschien emoties die je verwarren of je afschrikken. Je kunt jezelf niet worden. Voor slachtoffers van narcistisch misbruik is dit normaal. Is het niet te verwachten dat een persoon die lijdt na misbruik door een narcist niets voelt daarna of geen littekens heeft?

Een ding is het te weten dat we depressief zijn, maar het is iets heel anders daaraan iets te doen.

Het is mogelijk om alle feiten te weten, de diagnose, de voorspelling en de technische details en toch machteloos staan om depressie te repareren.

We kunnen zelfs weten dat we depressief zijn, maar we kunnen er niet gewoon uitstappen. Als iemand ons net vertelt “stap eruit” of “zet je erover” kan het ons beschamen, vernederd voelen, of zelfs boos maken op hen.

Dergelijk advies, alhoewel goed bedoeld is toch slecht getimed als een komisch gezegde bij een begrafenis.

symptomen van depressie na narcistisch misbruik
Handbook Narcissism Recovery

Symptomen van depressie na narcistisch misbruik

Hier is een lijst (Mayoclinic.com) van gemeenschappelijke symptomen van depressie:

Verlies van belangstelling in normale dagelijkse activiteiten.

Verdrietig of down.

Gevoel van hopeloosheid.

Huilen zonder aanwijsbare reden.

Problemen met slapen.

Moeite om zich te concentreren.

Geen moeilijk beslissingen kunnen nemen.

Onbedoelde gewichtstoename of – verlies.

Prikkelbaarheid.

Rusteloosheid.

Wordt gemakkelijk geïrriteerd.

Gevoel van vermoeidheid of zwakte.

Gevoel van waardeloosheid.

Verlies van interesse in seks.

Gedachten van zelfmoord of suïcidaal gedrag.

Onverklaarbare lichamelijke problemen, zoals pijn in de rug of hoofdpijn.

Depressieve symptomen kunnen variëren, omdat verschillende mensen depressie op verschillende manieren ervaren.

Bijvoorbeeld, misschien een 25-jarige man met depressie zal niet dezelfde symptomen hebben als een 70-jarige vrouw.

Voor sommige mensen zijn de depressie symptomen zo ernstig dat het heel duidelijk is dat er iets niet klopt. Anderen voelen zich over het algemeen ellendig of ongelukkig zonder echt te weten waarom.

symptomen van depressie na narcistisch misbruik
Recover, Heal & Thrive Masterclass

Depressie, terwijl je in een relatie bent.

Als je in een relatie bent en sommige van de symptomen van depressie ervaart, is het belangrijk om te weten dat wat je ervaart niet ongewoon is.

Het is heel normaal om emotioneel te worstelen wanneer ze worden geconfronteerd met uitdagingen die chronisch en aanzienlijk invloed hebben op onze levenskwaliteit.

Het zou abnormaal zijn niet te lijden onder een soort van depressie uit een dergelijke ervaring.

Een depressie, terwijl je in een relatie bent met een persoon die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft kan zich ontwikkelen om enkele redenen:

Verlies van “de droom”

Iedereen droomt van een idyllisch leven en wij allen ervaren teleurstelling en frustratie wanneer we ontdekken dat ons eigen leven niet aan de manier beantwoordt waarop we hadden gehoopt, waarin ons leven bleek of het net het leven was als van de helden en heldinnen van populaire fictie.

Het kan moeilijk zijn om de realiteit te accepteren dat ons leven volledig anders zal zijn.

Buiten beschouwing gelaten onze topprioriteiten natuurlijk.

Als we in een “crisis te bestrijden-modus” zijn, is het gebruikelijk om onze prioriteiten te verbannen naar “niet-essentiële” voorrangen.

Dit is oké, zolang de crisis van korte duur is. De problemen komen als de crisis nooit weg gaat.

Vind je dat je belangrijke doelen in je leven verwaarloost en ontregeld zijn zoals familie, carrière, vriendschappen, dromen en ambities die alle op een achterbank terecht gekomen zijn, terwijl je omgaat met de problemen uit jouw relatie met een narcistische persoonlijkheid?

De frustratie die je onder de oppervlakte onderdrukt heeft een manier van “zijwaarts uit te komen” en depressie is een logisch gevolg.

Oogsten van de vrucht van slechte beslissingen.

Het is gebruikelijk om keuzes te maken die we later komen te betreuren zoals in een relatie zijn met een persoon die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Soms zijn deze minder dan perfecte besluiten genomen in een verwoede poging om “de vrede te bewaren”, te pacificeren van een razende partner of familielid.

Kun je dingen zoals vriendschappen, carrièremogelijkheden opofferen?

Je kan besluiten om de familie te vermijden.

Je kunt geld uitgeven aan nutteloze projecten om te proberen de schijnbaar bodemloze put van de behoefte van jouw geliefde te vullen.

U kan dingen opgeven die voor je belangrijk zijn. Het probleem is dat deze offers op langetermijngevolgen kunnen hebben waarmee men moet leven voor maanden, jaren zelfs een mensenleven. Leven met de gevolgen van deze beslissingen kun je erg depressief doen voelen.

Als alleen deze tragischte woorden: “Wanneer alleen.”

Als je met een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt geleefd dan heb je waarschijnlijk zulke gedachten. Dat zijn belangrijke symptomen van depressie na narcistisch misbruik.

Het is bijna onmogelijk om niet na te denken over wat zou zijn geweest, wat had kunnen zijn, wat had moeten zijn als alleen dingen anders waren als ze hadden moeten zijn. Waarom ik?

Waar is het misgegaan? Wat heb ik gedaan om dit te verdienen? Veel mensen zullen je vertellen dat je niet op die manier moet denken. De realiteit is – het is zeer moeilijk om dat precies niet te doen.

Aanhoudende depressie na een relatie met een narcist.

Wat niet zo duidelijk is en moeilijker te begrijpen is hoe depressie ons beïnvloedt zelfs nadat een relatie voorbij is en de schijnbare bron van alle problemen is verdwenen.

Dit gebeurt er met mensen die worden gescheiden of die contact met een familielid die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis verbreken, of die de dood van een geliefd iemand met een persoonlijkheidsstoornis ervaren.

Wat de depressie veroorzaakt, nadat het stof is gaan liggen is niet zo duidelijk.

Misschien is het, omdat we een stillere meer rustige plaats hebben en nu tijd hebben om in te gaan op onze eigen gevoelens, in plaats van op de gevoelens van de mensen die we hebben verzorgd.

Soms is het, omdat we onszelf stoppen met het onderdrukken van de eigen gevoelens toestaan.

Wellicht is het, omdat we vooruit kijken naar de toekomst met onzekerheid.

Eventueel zijn we angstig dat we de dingen niet beter krijgen. Dat zijn belangrijke symptomen van depressie na narcistisch misbruik.

Wellicht betreuren we de verspilde jaren en de verloren schatten van tijd, vriendelijkheid en liefde.

De redenen zijn onzeker, maar op één of andere manier lijken onze hersenen te zijn geprogrammeerd op een zodanige manier dat wij niet onmiddellijk onze trauma’s uit het verleden kunnen vergeten.

Het valt dus veel voor dat mensen die stoppen met een relatie met iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis vaak het gevoel hebben zich meer depressief te voelen onmiddellijk na de scheiding en dus niet beter.

Dit kan moeilijk te begrijpen zijn en soms zorgt het ervoor dat het slachtoffer twijfelt aan de wijsheid van hun beslissing om te vertrekken of uit de relatie te stappen.

Er kan sprake zijn van enige duidelijke uitleg over die depressie – na het vertrek van het slachtoffer.

1. Daling van de adrenaline.

Kan er een golf van energie of “buzz” zijn die mensen voelen wanneer ze verwikkeld zijn in een crisis?

Wanneer dit wordt weggenomen moeten we terugvallen op ons meer “natuurlijke” energiebronnen.

U kunt de sensatie van de strijd of de onmiddellijke bevrediging van de korte termijn “brandbestrijding levensstijl” missen.

Het kan even duren om zich daaraan aan te passen.

2. Lopende gevolgen.

Terwijl het verwijderen van jezelf van iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis een bron van problemen wegneemt, is het ook niet het onmiddellijk verwijderen van alle problemen.

U hebt schulden, kinderen, vermoeidheid, slechte levenskeuzes, een willekeurig aantal gevolgen op lange termijn van de relatie die niet alleen verdampen als de relatie voorbij is.

3. Het verlies van iemand waar we de schuld kunnen aan geven.

Na het verwijderen van jezelf van iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, kun je niet langer de vinger op die persoon leggen voor jouw situatie.

Maar het instinct om te vechten kan even duren voor het verdwijnt.

Geconfronteerd met een plotselinge rust, zodat agressie soms kan worden omgezet naar buiten op weg naar de mensen waarmee we in contact mee komen of naar binnen naar onszelf.

4. Eenzaamheid.

verlaten van een persoon die misbruik maakt van je kunt een zeer eenzame ervaring zijn. Je kan worden ontheven van de plotselinge verwijdering van het probleem en de angst, maar kun je zelf het gevoel geven zeer alleen te zijn en geconfronteerd met een onzekere toekomst, bang en verlangend naar gezelschap.

5. De vrees dat de geschiedenis zich zal herhalen zijn symptomen van depressie na narcistisch misbruik.

Als je naar de toekomst kijkt dat kun je jezelf pessimistische vooruitzichten aanpraten.

U kunt zich beginnen met af te vragen als je misschien bijgedragen hebt tot de problemen die je hebt ervaren – of dat je geen goede beslissingen neemt in relaties of in het leven in het algemeen.

Misschien voel je ongelukkig, vervloekt, of onaantrekkelijk. Begin je te geloven dat op een of andere manier je niet een beter leven verdient? Misschien begin je te geloven dat je niet slim genoeg bent of goed genoeg bent om jouw situatie te verbeteren?

U kunt beginnen te geloven dat de geschiedenis zich zal herhalen. En wanneer je het gevoel van machteloosheid over je eigen lot, of hopeloosheid over jouw eigen toekomst, ontwikkelt dan gaat je depressie ondervinden.

Het is het moment voor genezing en een nieuwe start.

Je geest gaat in de goede richting.

Als je een gesprek wenst, contacteer me met een persoonlijke boodschap. Voordat je dat doet als dat mogelijk en veilig is voor u, geef commentaar, like en share dit artikel. Links vind je in het menu.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelfdiagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor leerzame doeleinden. Mijn doel is om de lezer te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Als je dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren. Commentaar geven en delen is een toegevoegde waarde schenken aan anderen.

Wat gaat er door je heen terwijl je deze post leest?

Jouw gedachten, gevoelens en ervaringen zijn ontzettend waardevol voor ons, want iedere perspectief is uniek. In deze bijzondere tijd wil ik benadrukken hoezeer ik om jou geef. Hoe zorg jij voor jezelf en je dierbaren terwijl je die speelse levenslust behoudt?

Ik daag je uit om zorgvuldig te zijn, maar ook om met moed nieuwe kansen te omarmen. Wie weet welke geweldige avonturen er op je pad kunnen komen! Ik kan niet wachten om je reacties te lezen!

miljoenen artikelen razendsnel in huis

Steun onze missie door aankopen te doen via bol.com:

via de links naar bol. of overweeg een donatie. Jullie support betekent alles voor ons. Laten ons weten hoe we elkaar verder kunnen inspireren op deze reis naar emotionele vrijheid en zelfontdekking? Werk met de vragen voor zelfreflectie.

Laten we samen een inspirerende dialoog beginnen in de commentaarsectie hieronder!

alle artikelen over zelfgenezing

Als deze blog je aanspreekt, deel hem dan alsjeblieft.

Door te delen kunnen we nog meer mensen inspireren en ondersteunen op hun reis. Vergeet niet om ons te volgen op sociale media. Laat je stem horen door een reactie achter te laten en de tekst een duimpje omhoog te geven. Ontzettend bedankt voor je steun!

Toxische individuen en organisaties kunnen soms veel schade aanrichten, maar laten we ons richten op de positieve veranderingen die we zelf kunnen bewerkstelligen.

We bieden jullie gratis mogelijkheden aan om te groeien, met zelfzorgtips, helende oefeningen en manieren om trauma’s te verwerken. Samen kunnen we echt een verschil maken!

Annemie Declercq auteur bij narcisme.blog
Klik naar wie ben ik?

Door op de afbeelding hierboven te klikken kun je contact met me nemen via Whatsapp, messenger, mail en sociale media!

Zet je vandaag nog een stap VOORUIT met de Groeitaken? Kies maar!

Ik moedig jullie aan om door te zetten!

Annemie Persyn-Declercq

knop voor alle groeitaken

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is. Dit is niet bedoeld om therapie te verstrekken. Deze informatie vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling.

Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals. Annemie Declercq is een bachelor orthopedagoge met ervaring. Je gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van Zelfzorghelpers samen vrij en verbonden!

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder