Niemand verdient het om zich zo te voelen. Hoe ptsd voelt voor het slachtoffer?

Hoe ptsd voelt wordt gekenmerkt door drie hoofdtypen van symptomen: het opnieuw ervaren van het trauma door opdringerige verontrustende herinneringen aan de gebeurtenis, flashbacks en nachtmerries. Emotionele gevoelloosheid en vermijding van plaatsen, mensen en activiteiten die herinneren aan het trauma.

 

 

Los staan van de liefde.

Psychische mishandeling laat langdurige gevoelens van waardeloosheid en ontoereikendheid na, een gevoel van los te staan van de liefde.

Na langdurige blootstelling aan psychische mishandeling komt het veel voor dat het slachtoffer PTSS ontwikkelt, immers in hun hoofd spelen zich taferelen opnieuw af, soms heel heftig.

Waarom gebeurt dit?

De gevoelens van waardeloosheid en ontoereikendheid zijn zo ondraaglijk dat de geest wanhopig probeert te achterhalen wat er gebeurd is, om ervoor te zorgen dat dat nooit meer voorvalt.

De geest ontwikkelt zich langzaam een illusie van controle, door het analyseren van alles en het willen weten van al de “waarom” antwoorden. Dat is dan ook de reden waarom psychotherapie voor slachtoffers van narcisten in de context dient te worden geplaatst van wat narcisme feitelijk is.

Er ontstaat woede, wrok, angst en schuldgevoel als een beschermende muur tegen de PTSS, en dat is ook allemaal volkomen begrijpelijk na misbruik.

Deze gevoelens kunnen leiden tot veranderingen in de persoonlijkheid.

Verandering is soms nodig, zowel in vriendenkring als in het zelfbeeld van het slachtoffer en het denken over een sociale context.

Kortom op één of andere manier dient het slachtoffer er mee rekening te houden dat narcisten bestaan, en dat als je niet streng jouw grenzen afbakent, je nooit zult weten dat je terug met een narcist te doen hebt.

Als je verschillende malen chat op een vriendschappelijke manier, en je hebt die persoon nog nooit gezien, is het dan mogelijk dat die persoon ‘je graag ziet’?

Als deze persoon dan wilt daten, dan zou je nog kunnen denken dat die persoon zijn gevoel wil verifiëren aan de werkelijkheid.

Maar dat betekent dat je het oorspronkelijke “ik zie je graag” eerst als een wensbeeld dient te zien. Een illusie. Uiteraard als je zegt dat je iemand graag ziet heeft dat een effect op die persoon.

Maar zonder iemand gedurende een tijdje te kennen in de werkelijkheid kan dit niet. Wat was dan de bedoeling?

Love-bombing. (liefdesbombardement)

Als dan blijkt dat deze persoon te kennen wenst te geven dat hij een sex-buddie wil zijn, is het duidelijk dat deze persoon misbruik van je wilt maken, en dat het “ik zie je graag” slechts manipulatie was.

Er zijn dus wel enige muren nodig die opgericht worden, en controle posten om je te beschermen.

Maar hoe hoog die muren dienen te zijn om niet te leiden tot gevoelloosheid, overmatige eenzaamheid, perfectionisme, onaangenaam menselijk contact en vechten is ook een zinnige vraag. Immers zo’n hoge muren leiden dan weer tot depressie, angst, slapeloosheid en zelf paranoia.

Als de gevoelens van ptsd, de herinneringen aan het misbruik zo ondraaglijk zijn dan zal je lichaam muren opzetten om dat te stoppen.

Die herinneringen zitten nog steeds opgeslagen in je lichaam. Als je de puzzel wilt ontrafelen is de enige manier het werken met een professionele therapeut gespecialiseerd in genezing van misbruik door narcisten.

De transformationele reis begint wanneer we ons bewust worden van wat er werkelijk aan de hand is in ons lichaam en geest.

Hoge muren zijn beschermende mechanismen en we kunnen beginnen met ze op te merken.

Als je die ziet kun je in eerste instantie geneigd zijn om ze te beoordelen.

Je kunt er zelfs door een tijd een hekel aan jezelf krijgen, of minstens aan dat deel van jezelf. Dat is natuurlijk niet het doel. Het bewustzijn kan verder gaan en een soort nieuwsgierigheid ontwikkelen om volledig te weten wat er aan de hand is.

Je kunt je afvragen wat het betekent om boos te zijn op jezelf of jezelf te be(ver)oordelen.

Wanneer we werken aan een narcistische kwetsuur, is het belangrijk om aandacht te besteden aan ons lichaam (hart, spieren, darm, haar enz.), die een groot deel van hun eigen wijsheid hebben.

Onze lichamelijke mechanismen beschermen ons.

Het is frustrerend om te communiceren met lichamelijke gewaarwordingen zoals “gevoelloosheid” of “spanning”, maar we kunnen beginnen met de wetenschap dat ons lichaam die verdediging opzet om ons te beschermen tegen een aantal echt overweldigende ervaringen.

Door deze nobele inspanning te erkennen van ons lichaam, kunnen we beginnen met veel zorg en vriendelijkheid te bieden aan deze sensaties, in plaats van er angst voor te hebben.

Gezien het feit dat psychologische misbruikers het effect op jouw emoties minimaliseren  is het heel gebruikelijk in dit proces om te denken: “Dit is dom” of “Ik fantaseer dit allemaal” of “Ik ben eigenlijk de schuld.”

In feite zou je eerst moeten genezen worden van uw eigen denken dat zegt “Wat is er mis met mij?”

Nogmaals, gewoon deze opnemen in uw soort bewustzijn. Het zal niet gemakkelijk zijn op het eerste zicht, omdat deze angst en twijfel “dat er iets mis is met je” diep gegrift is in je denken.

Maar als u de gedachten elke dag omarmt  (hen als een gevolg van het psychisch misbruik ziet), zal het bewustzijn sterker worden.

Als uw bewustzijn sterker groeit, zal uw lichaam beginnen om de oude wond, stuk voor stuk te ontrafelen. Deze gevoelens zijn in het begin waarschijnlijk overweldigend en ondraaglijk .

Zij kunnen je wakker houden in het midden van de nacht.

Het gevoel van waardeloos te zijn kan ook sterker en “meer echt” zijn dan het bewustzijn dat dit het gevolg is van het psychisch misbruik.

Maar hoe intenser deze gevoelens worden, hoe sterker je eigen bewustzijn wordt.

Geen enkel mens verdient het om zich waardeloos te voelen. En dat is exact hoe ptsd voelt.

Omdat het de waarheid erkent: geen mens, inclusief uzelf, verdient het om op deze manier te voelen.  En die waarheid zal blijven vechten voor je.

Na verloop van tijd, kunt u beginnen te merken hoe hard en analytisch je met jezelf bent geweest. U kunt beginnen om uw oude beschermingsmechanismen te beschouwen met dankbaarheid en begrip, in plaats van walging.  

U kunt beginnen om jezelf te zien als een echt mens, met echte gevoelens, die lijdt. 

Hoe meer je deze waarheden ziet, hoe sterker u uw soort bewustzijn laat groeien. En uiteindelijk,  zal het een liefdevolle bewustzijn geworden zijn.

Je zult jezelf zien als iemand die zo hard probeert, veel te lang.

Het liefdevol zijn tegenover jezelf zal uiteindelijk sterker worden dan de angst dat je niet goed genoeg zou zijn.

Het ultieme werk dat je moet doen.

Dit is het gevolg van jezelf te observeren, het zien van de context waarin de narcist psychisch misbruik van je nam en het ultieme werk dat je geleverd hebt gedurende de coaching en de therapie.

Tegen het eind van dit alles, heb je iets wat je nooit eerder hebt gehad.

Wetend dat je kunt houden van jezelf zoals je bent.

Dat je je hart kunt volledig overgeven, maar niet aan een narcist.

Het kan soms maanden of jaren werk in beslag nemen.

Soms heb je een aha moment, dan weer een terugval.

Maar eerder langzaam zie je een verschuiving.

De duur tussen de terugvallen vergroot en de geestelijke recuperatie verloopt sneller.

Er ontstaat een langzame verschuiving in het denken met betrekking op onszelf.

Oude gewoonten en gedachten worden vervangen door nieuwe.

Je gelooft gewoon in jezelf, en je hebt jezelf lief genoeg om fake-van welgemeende complimenten te kunnen onderscheiden en er op de gepaste manier te kunnen op reageren.

Eenmaal je gelooft dat je iets groots bent, en niet meer of minder dan anderen, dan gaat

je dat voelen in je lichaam. Net zoals je de waardeloosheid voelde door de PTSD.

Een ander zelf-concept.

Als je nu in een coma zou zijn, wat ik je natuurlijk niet toewens, en je wordt wakker zonder geheugen en ze vertellen dat je vroeger aan de universiteit werkte, en dat ze je daar terug willen wanneer je genezen bent, wat zou je denken over jezelf?

Denk je dat je dan anders gaat reageren en gedragen en een ander zelf-concept zou hebben van wie je bent dan wanneer je vertelt wordt dat je een dokter bent geweest?

Als je je wilt gelukkig voelen in het leven, is het heel belangrijk dat je een realistisch geloof-systeem hebt.

Narcisten zijn ongelofelijk goede acteurs, manipulators, bedriegers en oplichters. Je wist niet dat dat bestond, of je wist niet in welke mate ze in staat zouden zijn je te belagen.

Dat een narcist zo slecht kon zijn had je nooit gedacht.

Tezelfdertijd zijn er ook empathische personen die steeds maar geven aan de mensen, meeleven met het lijden van anderen, luisteren en waar ze kunnen willen helpen.

Dat jij die mens bent die zo goed is had je ook nooit gedacht.

Je kunt werkelijk geloven dat je een uniek persoon bent. En je kunt ook inzien dat de narcist net dat niet geeft wat je wel hebt, en dat hij net daarvan wil gebruik maken en dat bij jou vernietigen.

Je bent iemand speciaal in de omgang met anderen, en in het helpen van anderen.

Als je nu werkelijk innerlijk gaat geloven dat dat niet verkeerd is, zolang je maar op tijd weet de narcisten te spotten en je grenzen bewaakt dan ben je één van de beste coachen, therapeuten, consulenten ter wereld.

Als je dat gaat geloven dan zal je totaal anders zijn dan wanneer je gelooft dat je hoopt dat je goed bent in wat je doet.

Wanneer je je zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfbeeld hebt versterkt zullen je uitdrukkingen totaal anders zijn, de toon van je stem zal zelfs anders zijn.

Je begint dan te praten op een meer overtuigende manier.

In plaats van een ‘professionele’ stem gebruik je een natuurlijke stem. Je gaat dan nog meer empathisch worden omdat je het misbruik tijdig opmerkt.

Je wordt meer realistisch en gemakkelijker in de omgang.

Ons brein is zoals een circuit en als we de juiste bedrading introduceren ga je rechtstreeks naar dat deel dat je nodig hebt.

Als je  onzeker bent over wie je bent en een ongemakkelijk gevoel hebt bij jezelf dan zullen je dromen en doelen nooit realiteit worden.

Iedereen heeft van tijd tot tijd mentale twijfels over zichzelf, maar bij een slachtoffer van psychisch misbruik door een narcist is dat exponentieel. Dat veroorzaakt constant interne conflicten waarvan PTSS het lichamelijk signaal was/is.

Zelfs de meest succesvolle mensen waar tegen je nu opkijkt hebben van tijd tot tijd een waardeloos gevoel.

Maar ze leven daar niet.

Ze gaan op een goede manier om met die negatieve gedachten. Bij jou echter, als je een slachtoffer bent van psychisch misbruik door een narcist werden die oorspronkelijke kwetsbaarheden aangewakkerd op dat exacte moment dat ze intense gevoelens bij jou hadden opgeroepen.

M.a.w., je meest intense gevoelens zijn gekoppeld geweest aan de sterkste gevoelens van waardeloosheid.

Je kunt verandering brengen door tijdens de goede momenten positieve actie te ondernemen zoals sporten, creativiteit, werken aan je gezondheid, een vertrouwde kring van vrienden ontwikkelen, kennis op doen, een instrument bespelen enz.

Hoe meer je dat kunt doen, hoe meer daaruit een voortreffelijk zelfvertrouwen zal groeien.

Er gaat dan een geloof groeien over je jezelf dat je zelfs beter bent dan op dat moment.

Je krijgt dan een idee van het potentieel bij jezelf.

Succesvolle mensen denken anders en zien de realiteit anders dan diegene met weinig zelfvertrouwen. Ze hebben een andere kijk op de wereld. Ze benaderen het leven op een totaal andere manier.

Ik heb een grote gunst van je nodig. Kun je bewust worden over wat je denkt wanneer je inspanning laag is?

Ik heb het dan niet over de periodes van PTSD. Maar wanneer je je een beetje beter voelt. Ben je dan begonnen met je creativiteit te ontwikkelen? Ben je dan begonnen met je kennis te ontwikkelen  bij jezelf, nieuwe vaardigheden?

Want als je dat kunt begrijpen, als je dat kunt snappen, kun je vanaf dan elke realistisch doel dat je je stelt stap voor stap bereiken, als je dat wilt.

De volgende keer als je weinig moeite doet wanneer je je creativiteit zou kunnen ontwikkelen dan geef je jezelf een 70%, of 50% of 30%.

Het is namelijk goed om te beseffen waarover je denkt wanneer je inspanning gering is.

Als je inspanning gering is, denk je waarschijnlijk niet over de kans dat je nu hebt om narcisten te ontmaskeren voor anderen, en hen te coachen gedurende het proces. Maar dat is wel de unieke ervaring die je nu hebt.

Je denkt misschien over de verplichtingen die je hebt.

Maar als je terug denkt aan vroeger, een activiteit die heel belangrijk was voor je en waarvoor je veel inspanningen hebt gedaan. Stel dan de vraag: hoe het mogelijk was dat je gepassioneerd bleef? Wat heeft je in je verleden vooruit gedreven?

Zelfs te midden van uitdagingen en beproevingen.

Maar deze motivaties kunnen je ook nu voortdrijven, te midden van je hater en zijn vlooien (handlangers), te midden van een omgeving die je probeert te breken en met een campagne probeert neer te halen.

Hoe kun je sterk blijven, zelf al heb je van tijd tot tijd last van de symptomen van PTSD?

Je kunt blijven denken aan de kans die je nu hebt om narcisten te ontmaskeren en om liefdevolle relaties te ontwikkelen die niet vergiftigd zijn met narcistische kenmerken.

Je kunt elke dag opnieuw aan die kans denken waardoor je niet alleen jezelf helpt maar ook anderen. Maar dat is geen verplichting, het is iets waar je naar toegegroeid bent. Iets dat je hebt, en dat van binnen zit. Ga je het nu gebruiken, of niet? (uw keuze)

Het is iets waar je niet naar kijkt alsof je iets moet doen. Want meer dan ooit ben je ervan overtuigd dat je geen bevelen moet opvolgen, als ze niet vanuit je eigen hart komen.

Je bent niet gedwongen, het is niet iets dat je doet omdat je daardoor gemanipuleerd, gebrainwasht bent. Je hebt immers al die technieken door.

En langzaam aan kreeg je het gevoel van dankbaarheid als je wakker wordt.

Dan denk ik : Ik leef.

Dit is weer een dag, dit is weer een kans om mijn unieke ervaringen, kennis en zijn te beleven en delen met anderen.

Als je iets wilt dat je nooit eerder had.

Wanneer je iets wilt doen dat je nooit eerder hebt gedaan.

Indien je wenst iemand te zijn, die je nooit eerder was.

Verander dan nu jouw mentaliteit. En je zult zien dat je inzet toeneemt als je naar je leven kijkt als de kans van jouw leven.

Hoe opgewonden ben je over het feit dat je de kans hebt om het narcisme een belangrijke slag toe te brengen in je omgeving?

Is de droom die je hebt om gelukkige relaties te hebben, om een gelukkige gezin te stichten voor je kinderen sterk genoeg?

Je kunt enorm ontgoocheld zijn terwijl je de laatste jaren er alles hebt voor gedaan.

Maar nu je inziet dat je dit niet kon verwezenlijken in de omgeving van een narcist kun je je minder focussen op die ontgoocheling.

Maar deze droom die je reeds lange tijd in je hart hebt, en die ook andere mensen hebben kan nu herleven om dat het mogelijk is, zolang je uit de omgeving van narcisten blijft.

Sommigen weten dat, en het is met deze mensen dat je je kunt verbinden want zij weten dat het hard is. Dat het niet gemakkelijk is. Dat het hard is om PTSD te overwinnen en je leven te veranderen zodat een narcist geen toegang meer heeft.

Stap voor stap met terugval vooruitgaan.

Maar in het proces van terug stap voor stap aan je droom te werken, en daardoor te genezen van je PTSD, zal je ook in dat proces nu en dan een terugval hebben en ontgoocheld worden en mislukkingen ondervinden. Waarschijnlijk zal je ook weer geconfronteerd worden met pijn. Het leven is immers geen rozentuin.

Er zullen dan ook weer momenten komen dat je aan jezelf zult twijfelen, en negatieve herinneringen uit het verleden weer naar boven komen.

Je zult jezelf en misschien God opnieuw vragen waarom dit bij jou gebeurt?

Je doet immers je uiterste best om voor je kind(eren) te zorgen, je besteelt niemand. Waarom moet dat weer bij jou gebeuren?

En dan zal je je opnieuw herinneren dat dat een proces is als je veel van die waarom vragen stelt.

Als je zware tijden hebt meegemaakt om je te bevrijden van narcisten, geef niet op. Hernieuw jouw droom. Als er zware tijden waren in het verleden, zijn die voorbij gegaan, en deze die kunnen komen in de toekomst zullen ook voorbij gaan, want je bent immers een overlevende.

Gelukkig zijn.

Zich goed voelen in zijn vel is niet iets magisch. Gelukkig zijn is niet iets esoterisch dat je bekomt door een speciale geur of voedingssupplement. Gelukzalig zijn is niet iets dat een goddelijke eigenschap is van de super getalenteerden onder ons, of van de Vips.

Als je gelukkig bent ziet als een vaardigheid is het iets dat echt bestaat in allen, ook diegenen die werden misbruikt door een narcist.

Het is zeer belangrijk voor jou om te geloven, dat jij diegene bent met een unieke boodschap dankzij jouw unieke ervaringen. Niemand kan jouw verhaal vertellen, want het is jouw verhaal, maar uit jouw verhaal kan ieder leren.

De meest mensen brengen een familie groot, maken dat ze iets hebben en dan gaan ze dood.

Op een bepaald moment zijn ze gestopt om te groeien.

Ze werkten niet meer aan zichzelf.

Bij jou ligt dat anders, enerzijds was je er toe verplicht want je werd gek gemaakt door een narcist en zijn handlangers.

Wie dat niet heeft meegemaakt is misschien gestopt om te werken aan zichzelf en het beste uit zichzelf te halen.

Soms vraag je je af waar deze mensen allemaal over klagen zonder dat ze ook maar iets aan hun situatie doen, terwijl jij er met veel pijn aan werkt en overleeft. (al dan niet met een grote verantwoordelijkheid voor de kinderen).

Waarom werken deze mensen niet aan hun dromen?

Terwijl jij alles gedaan hebt om je droom te bereiken maar in de handen viel van een narcist?

De reden echter is dezelfde als de reden die je jezelf vertelt als je geen grote inspanning doet.

De angst om weer te mislukken. Wat als ik nu deze keer niet slaag? En de angst om te slagen. Want als het me wel lukt om bijvoorbeeld een goede man te vinden, zal ik er dan mee blijven overweg kunnen. Zullen we toch niet uit elkaar groeien?

Als je zo denkt, ben je geen echte risico nemer. En het vergt moed om een risico te nemen.

In het verleden heeft je veel tijd besteed aan andere mensen, je hebt zo veel tijd besteed om te proberen dat ze van jou zouden houden.  En de narcist heeft zich precies voorgedaan door je te spiegelen, dat het onmogelijk was zijn ware bedoelingen te doorzien. Je was zo blij, dat er eindelijk iemand van jou hield.

Nu ken je die mensen beter dan jezelf.

Soms heb je nog de neiging om die andere volledig te willen analyseren. Je blijft hen bestuderen. Je wilt op de hoogte blijven. Soms zelfs had je liever gehad dat je net als hen was.

En je weet dat dat komt omdat je reeds zoveel verloren tijd hebt geïnvesteerd in hen.

Ondertussen heb je nog niet alles geleerd over jezelf.

Het is een uitdaging om ook tijd te besteden aan jezelf, met jezelf, in stilte. Het is een uitdaging om jezelf even graag te zien als anderen.

Diegenen echter die je niet volledig kunt vertrouwen zal je uit je leven moeten laten verdwijnen. Wie zou willen dat je aan je verslaving aan de narcist vasthoudt? Diegenen die niet tactvol zijn en achter je rug mee roddelen en van je situatie gebruik maken.

Als je je droom wilt leven, zal je er moeten plaats voor maken in je geest, door hen er uit te bonjouren.

Mensen die werken aan hun dromen hebben een speciaal soort mening.

Wanneer je komt goed te zitten in je vel, dan begin je je ook af te scheiden van andere personen, die niet vooruit willen. Die niet willen luisteren naar de kennis over een onderwerp waar je veel ervaring mee hebt.

Je wilt er wel zijn voor anderen waarvoor de tijd rijp is. Ze zijn er klaar voor.

Maar tijd verliezen wil je niet meer doen.

Je hebt immers een soort uniek zijn die maar door enkelen opgemerkt worden.

Zolang je andere mensen volgde, zolang je maar een kopie was van andere leraars, consulenten enz. had je dit uniek zijn niet. Maar door de ervaring die je aan het transformeren bent door je ervaring met narcisme en PTSD, kun je niet en nooit meer het beste exemplaar van een volger zijn.

Wat je wel kunt zijn dat is 100% jezelf, en dat is ook wat je verwacht van anderen.

Alle fakers zijn zichtbaar voor je geworden.

Door al die ervaringen werd je uitgedaagd om je echte waarden te definiëren.

Je kunt het zelfs accepteren dat niet iedereen het zal zien, dat niet iedereen je zal begrijpen, dat niet iedereen een visie zal hebben.

Het is echt nodig dat je dat weet.

Niet iedereen zal van je houden.

Niet iedereen zal met je meewerken.

Want door je ervaringen sta je op één of andere manier veel verder in je mensenkennis en in observeren van menselijke gedragingen dan iemand anders.

Maar er zijn ook andere mensen die gelijklopende ervaringen hebben gehad en met deze kun je je bevrienden en sommige toelaten in je kleine kring van vertrouwelingen.

Dit zijn mensen die honger hebben naar een betere wereld. Een gelukkiger wereld voor iedereen.

Die kleine vriendenkring zijn mensen die niet te stoppen zijn om hun droom te bereiken en 100% zichzelf zijn. Dit zijn mensen die hun leven heropbouwen met een heel realistische visie die ook een betere wereld willen. Maar ze weten dat de slechteriken bestaan.

Dit zijn mensen die weten dat als hun droom zal uitkomen dat dat niet zal liggen aan de slappelingen, dat dat niet zal gebeuren door de klagers, dat dat niet zal gebeuren dankzij de narcisten en hun handlangers. Het zal enkel aan henzelf liggen.

Als je meer geluk in het leven wilt hebben, en dingen wilt doen of hebben die je nog nooit gedaan hebt dat zal je zelf niet alleen er van moeten overtuigen dat je dat waard bent, maar je gaat ook moeten investeren in nog meer kennis en creativiteit dan wat je tot nu hebt gedaan.

De mening van de narcist en zijn handlangers zal niet jouw realiteit worden.

Je kunt dan wel een slachtoffer zijn van een misbruiker, maar je hebt niet de slachtoffer mentaliteit. In tegendeel je bent een onverwoestbare strijder.

Zelfs al zal je nog ontgoochelingen tegenkomen in de toekomst, toch weet je dat je binnen-in jezelf weet dat je hindernissen kunt overkomen, en dat je kunt komen waar je wilt, zelfs al is er niemand in je omgeving die dat gelooft.

Je kunt nu immers veel klaarder zien in de leugens van een ander. Bovendien ook in wat je jezelf wijs maakt.

Immers je weet het verschil. Ken je de stem.  Je ziet klaar en duidelijk wat je wilt.

Daardoor is het toekomstbeeld iets geworden waarin je gelooft en waarvoor je bereid bent alles te doen. Daaraan wens je je volledig aan over te geven. Te sterven zelfs. Het is immers de erfenis voor je kinderen.

Toch doen waarvoor je staat.

Hoe slecht het soms nog voelt, of hoe groot de ontgoocheling nog kan worden als je ziet dat bepaalde mensen je proberen te fnuiken in je groei, je zult doen waarvoor je staat.

Mensen dringen zich op aan je leven die je niet wilt. Anderen proberen het je geliefden moeilijk te maken. Anderen denken zich toch nog op een schalkse wijze in je leven te nestelen. De éne narcist is nog maar net verdwenen, of een andere dient zich weer aan.

Naarmate je meer hebt van wat zij niet hebben, ga je meer en meer je grenzen moeten bewaken.

Je vertegenwoordigt immers een idee van liefde en niet van egoïsme.

Je vertegenwoordigt een idee van mogelijkheden en verantwoordelijkheden.

Sommige van mijn vrienden willen echt iets bereiken en de volgende stap nemen.

Anderen slaan een zijweggetje in. Erger nog is als ik zie dat sommigen zich nestelen in hun slachtoffer rol.

Anderen hebben een verborgen agenda.

Luister naar mij : Je kunt niet vooruit komen in het leven wanneer je tijd investeert in de verkeerde mensen, en niet de tijd investeert in kennis en creativiteit voor jezelf.

Je gaat daadwerkelijk nieuwe zaken moeten doen.

Om die dingen te doen ga je moeten investeren in je geest.

Lees je de nodige boeken en artikelen om vooruit te komen? Ga je naar conferences waar je je vervolmaakt in het gebied dat je wil uitblinken?

Ik durf je te zeggen dat je tijd gaat moeten investeren om alleen te zijn.

Je zult jezelf beter moeten leren kennen en daar veel uren aanbesteden, en in veel gevallen zal een psychotherapeut nodig zijn, om alles wat je verdrongen hebt dat je blokkeert te ontgrendelen.

Tijd investeren in jezelf maakt dat je de persoon kunt worden waartoe je bestemd werd te zijn. Diegene die in je hart ligt te wachten, tot je hem/haar ontdekt.

Wanneer je je individuele mogelijkheden gaat exploreren ga je de gelijkenissen maar ook de verschillen met anderen zien.

Sommigen mensen zullen dan niet meer met je contact onderhouden, omdat je niet meer slaafs alles voor ze doet om hen gelukkig te maken, om hen het leven lichter te maken.

Het is een uitdaging om zo ver te gaan in je ontwikkeling dat dit echt gebeurt.

Het gebeurt zonder dat je het absoluut wilt, maar is een gevolg omdat die mensen zich afgestoten voelen door jouw passie om elke dag iets te bereiken in de richting van je droom.

Je moet echt investeren in je geest, je attitude en gedragingen.

Als je praat over je droom, je doelen maar je hebt daar nog niets voor gedaan, neem dan nu de eerste stap.

Je kan je kinderen fier maken over wie je bent.

Je kan honderden mensen raken in hun leven en er zal een belangrijk deel veranderd zijn omdat je het niet hebt opgegeven en daardoor een sterke persoonlijkheid hebt ontwikkeld.

Laat geen enkele narcist je droom stelen.

Als we een neen krijgen, of we staan alleen voor een zware taak, of iemand die zei dat je er op kon rekenen en ze houden zich niet aan hun afspraak zul je dan in de toekomst opgeven?

Als je die houding niet zou veranderen, zal uiteindelijk niemand echt in je geloven.

Telkens als je opgeeft verlies je telkens tijd en het licht dat zou kunnen schijnen over jou verdwijnt tijdelijk. Som voor één dag, soms voor 6 maanden want een kans werd verkeken.

Als je aan je droom werkt, voel je je gelukkig.

Maar als je elke dag aan je droom werkt, en als je dan tegen jezelf zegt dat het mogelijk is, dat je het kunt bereiken zolang je je inzet voel je je gelukkig.

Ik wil u bedanken voor het lezen van dit artikel.  Dit is misschien een moeilijk artikel. Het onderwerp is zo delicaat … zo verpletterend. Als ze dit u op een kleine manier heeft geholpen, schrijf u dan alstublieft in en volg deze blog.

Bedankt voor het lezen, voel je vrij om een reactie te plaatsen.

Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren of een gids te zijn voor zelf-diagnoses. Het enige doel van dit artikel is strikt voor educatieve doeleinden. Mijn doel is om de lezer  te laten nadenken om schadelijke individuen beter te vermijden.

Als u dankzij deze post meer inzicht hebt gevonden, vergeet dan niet om te reageren.  Commentaar geven en delen wordt ook door ons sterk geaprecieerd.

Johan Persyn.

Zou het je lukken om je verder te verdiepen?

Handboek EMDR een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrEMDR EBOOK. De meest effectieve traumatherapie.

Casusboek EMDRCasusboek EMDR. EBOOK.

Praktijkboek EMDR casusconceptualisatie en specifieke doelgroepenPraktijkboek EMDR. Casusconceptualisatie en specifieke doelgroepen.

Vraagbaak EMDR oplossingen en tips voor emdr-behandelingenVraagbaak EMDR. Oplossingen en tips voor emdr-behandelingen.

Handboek EMDR een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrHandboek EMDR. Een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma.

Je verleden voorbij je leven opnieuw in handen met de zelfhulptechnieken uit de emdr-therapieJe verleden voorbij. Je leven opnieuw in handen met de zelfhulptechnieken uit de emdr-therapie.

Getting Past Your Past Take Control of Your Life With Self-Help Techniques from EMDR TherapyGetting Past Your Past. Take Control of Your Life With Self-Help Techniques from EMDR Therapy.

De EMDR-revolutie, verander je leven herinnering na herinnering verander je leven herinnering na herinnering : een gids voor cliëntenDe EMDR-revolutie, verander je leven herinnering na herinnering.  : een gids voor cliënten.

1 Feedback on “Niemand verdient het om zich zo te voelen. Hoe ptsd voelt voor het slachtoffer?”

  1. Dit artikel was heel confronterend en heel leerrijk.Precies zoals ik me soms voel.

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.