Categorieën
Begrippen Narcisme symptoom van een stoornis

De narcist(e) doet aan splitting van idealisatie naar devaluatie.

Splitsen is het beschouwen van mensen en situaties als volledig “goed” of volledig “slecht”.

Er is geen Middenweg.

Splitting wordt beschreven in de Diagnostic & Statistical Manual (DSM-IV) van de American Psychiatric Association als “Een patroon van onstabiele en intense interpersoonlijke relaties die worden gekenmerkt door het wisselen van buitengewone idealisatie en devaluatie.”

Mensen die worden beschouwd als “allemaal goed” worden soms aangeduid als “gespleten wit” of “wit geschilderd”. Mensen die als “allemaal slecht” worden beschouwd, worden soms “zwart gespleten” of “zwart geverfd ” genoemd.

Wanneer een persoon of een groep mensen “wit gespleten” is voor een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, kunnen ze net zo plotseling “zwart worden” (en vice versa). Omdat er geen middenweg is – geen grijstinten — is het een of / of het ander. Voor de doelwitten kan dit verwarrend en verontrustend zijn.

Dus is er gewoonlijk enige rechtvaardiging door de persoon met de persoonlijkheidsstoornis gepresenteerd voor hun daden, beslissingen of plotselinge veranderingen van hart, maar hun logica is vaak gebrekkig, tegenstrijdig of onvolledig

Voorbeelden in de praktijk van splitsing idealisatie en devaluatie.

Een vrouw looft haar man als een geweldige echtgenoot en vader in het openbaar, maar beschuldigt hem later op dezelfde dag van misbruik.

Een moeder vertelt haar dochter gewoonlijk dat ze “nutteloos” of “waardeloos” is, maar wanneer ze een goed cijfer krijgt op school, luidt: “We zijn allemaal zo trots op je!”

Een vriendelijke medewerker of buurman begint plotseling, zonder een waarschuwing heel onvriendelijk te doen.

Een persoon trekt zich blijvend voort van de ene sociale groep naar de andere en prijst elke groep in het begin voordat hij kritisch wordt.

Splitsing is een voorbeeld van dissociatie — of ‘Feelings Create Facts’.

Bij splitsing hebben de gevoelens van een narcist voorrang op wat de feiten hen feitelijk vertellen.

Als ze een stemmingswisseling ervaren en zich plotseling goed of slecht voelen over een bepaalde persoon of situatie, kunnen ze onmiddellijk hun meningen, herinneringen of attitudes aanpassen om die gevoelens samenhangend te houden, de eventuele schijnbare tegenstrijdigheden maken niets uit.

Hoe het voelt splitsing te ondervinden?

Wanneer u in contact komt met iemand die zich bezig houdt met splijten, kunt u zich bedreigd voelen door hoe gemakkelijk of hoe snel zij u of andere mensen zonder duidelijke reden kunnen idealiseren of demoniseren.

U kunt zich nog steeds onveilig voelen omdat u weet dat uw favoriete “status” zonder waarschuwing kan veranderen.

Als u in de buurt bent van een persoon die splitsen gebruikt, kunt u af en toe het verzoek krijgen om te kiezen tussen het eens zijn met hen, of het verdedigen van uzelf of andere mensen die zij “zwart hebben gespleten”.

Dit kan een echt probleem worden als je denkt dat er een kwestie van keuzes bij betrokken is of als een gewaardeerde relatie plotseling wordt uitgedaagd of bedreigd.

Verzoening.

Je kunt je heel ongemakkelijk voelen bij het proberen om je relatie te verzoenen tussen het persoonlijkheidsgestoorde individu en je persoonlijke waarden of gewaardeerde relaties met andere familieleden, vrienden en collega’s.

U kunt plotseling onder grote druk komen te staan ​​om het contact met bepaalde mensen af ​​te sluiten en merken dat u vriendschappen en sociale instellingen opoffert om “de vrede te bewaren”.

Het probleem met dit te doen is terwijl het op korte termijn conflict lijkt te vermijden, je jezelf pijn zou kunnen doen en jezelf uithongeren van steun en sociale interactie die je nodig hebt om emotioneel gezond te blijven.

Je kunt ook onder een plotselinge druk komen te staan ​​om je eigen waarden of uitgangspunten te verwaarlozen of in het gedrang te brengen wanneer ze in conflict komen met het zwart-wit denken van iemand die splijt.

Het probleem met toegeven aan dit soort druk is dat je je na afloop waarschijnlijk nog slechter voelt over jezelf.

Wat je niet moet doen bij een splitter die splitsing toepast?

Maak geen ruzie met iemand die splijt noch probeer er met hem of haar verstandig over te praten. Dat is een recept voor een circulair gesprek.

Geef jezelf de schuld niet.

Mensen met persoonlijkheidsstoornissen kunnen feiten gemakkelijk verdraaien om te passen bij de manier waarop ze zich voelen. Dat is hun zorg, niet de jouwe.

Gedraag je niet als een gedachtecontroleur.

Doe niet als de gedachtecontroleur dus gebruik geen trucs, intimidatie of ultimatums om te proberen iemand mening over bepaalde dingen of gedragingen te veranderen.  Iedereen heeft het recht te denken wat hij wil denken en te geloven wat hij wil geloven.

Wees niet boos op hen of probeer wraak te nemen.

Geef je eigen realiteit over een persoon of groep niet op of isoleer jezelf niet van gezonde vriendschappen, familie, sociale groepen alleen maar om ‘de vrede te bewaren’.

Probeer die relaties niet te verbergen.

Het is OK voor je om meningsverschillen te hebben.

Ga er niet automatisch vanuit dat alles wat de ander gelooft of zegt, niet waar is. Ren niet automatisch naar de tegenovergestelde hoek of speel niet “de advocaat van de duivel”.

Probeer objectief te denken.

Af en toe, zoals de jongen die de wolf riep, kunnen ze je iets belangrijks vertellen.

Wat kan je doen bij splitsen — splitsing door een narcist? 

Behandel meningsverschillen met een persoon die splits on-emotioneel, stevig en kort.

Probeer ‘akkoord te gaan met het oneens te zijn’.

Erken dat je de dingen anders ziet.

Respecteer hun recht op een eigen standpunt en beweer je eigen recht op een standpunt. (Dank je wel voor het uiten van je mening, maar ik heb duidelijk een verschillende mening over dit onderwerp.)

Vermijd ideologische debatten.

Probeer het grijs in elke situatie te zien en oordeel over de verdiensten. Kijk buiten de box van politieke, filosofische, religieuze opvattingen.

Onderhoud uw gezonde vriendschappen, familierelaties en sociale groepen, zolang ze geen belangrijke bedreiging vormen voor uzelf of een ander individu.

Zoek een ondersteuningsnetwerk, een groep mensen die begrijpen hoe het is om te leven met een narcist en met wie je kunt praten over de moeilijke situaties.

Praat wanneer nodig met mensen die door je geliefde in zwart of wit zijn gesplitst om hen te laten weten dat je het “grijs” kunt zien.

Handhaaf uw gezonde levensstijl en gezonde relaties. Je hebt ze nodig.

Leg zachtjes aan je geliefde uit, als nodig dat je je beslissing hebt genomen. Dat is dat en ga dan verder. Als ze echt van je houden, zullen ze je graag ondersteunen in wat goed voor je is.

Heb je ervaring met zo’n situatie? Uw verhaal kan iemand helpen.

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel!

4 reacties op “De narcist(e) doet aan splitting van idealisatie naar devaluatie.”

IK woon bij mijn schoonouders, maar ik heb niet het gevoel dat ze mij graag hebben, zeggen bijna nooit iets vriendelijks tegen mij, mijn ma is pas anderhalve maand dood en kijken op alles wat ik doe, ben precies alleen goed voor huishouden, en had mijn vriend zin boterhammen gesmeerd, maar had per ongeluk kaas genomen i.p.v worst en kreeg weer uitbrander, ben zo blij als ik weg ben, of met Kurt alleen

Iemand wees mij op deze blog. Na 30 jaar met een narcist te hebben samen geleefd en nu al 9 jaar weg te zijn (op eigen initiatief) heb ik nooit naar de narcist gekeken als iemand die aan splitten doet. Wel zag ik hem als een kameleon. Verontrustend waren de snel veranderende gemoedstoestanden en het ophemelen of zo kunnen laten vallen van mensen. Opvallend was wel, dat ik altijd dacht, okay, dat doet hij met anderen, maar met mij doet hij dat niet. Laten vallen zal hij niet doen. Maar niets is minder waar. Een narcist is goed in het kunnen afwegen, wat iemand voor hem betekent. Beteken je niets meer dan laat hij je vallen. Een heel belangrijk zinnetje uit deze blog haal ik er uit : U kunt zich nog steeds onveilig voelen omdat u weet dat uw favoriete “status” zonder waarschuwing kan veranderen. Ik ga zeker verder lezen.

De onveiligheid over je status stopt wanneer je aan reparenting doet, waardoor je geen “favoriet” meer wilt zijn van een ander, de behoefte om met iemand te leven die onvoorspelbaar is, is er niet meer. Je vertrouwen dient tenslotte verdient te worden vooraleer je iemand toelaat. Dank je wel voor het lezen van de blog. Nu hoop ik ook dat je de categorie groeitaken gaat bekijken en er iets mee zult doen. Groeten Johan

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren