Bipolaire stoornis Een verkeerde diagnose voor NPD

 

Wat is de oorzaak van je bizar gedrag? Bipolaire stoornis of narcisme?

Heb je iemand ooit deze vraag gesteld? Of ze soms denken over wat de oorzaken van enkele van hun bizarre gedragingen zijn? Hier is een mogelijke verklaring: de manische fase van bipolaire stoornis is vaak een verkeerde diagnose.

Vaak is het een narcistische persoonlijkheid stoornis (NPD). Dus we gaan wat dieper in op de verschillen en gelijkenissen tussen bipolaire stoornis en narcisme

Bipolaire stoornis patiënten in de manische fase vertonen veel van de tekens en symptomen van pathologisch narcisme – hyperactiviteit, zelfgeabsorbeerd,  gebrek aan empathie, en controle freaks.

Tijdens deze terugkerende hoofdstuk van de ziekte, is de patiënt euforisch, met grandioze fantasieën. De realiteit wordt verdraaid. Hij treft ook onrealistische regelingen.

Vaak komen er ook woedeaanvallen en zijn ze slecht gezind. Onvermijdelijk lukken de plannen niet en zijn ze gefrustreerd.

Manie.

De manische fasen van de bipolaire stoornis is bij de NPD niet in tijd beperkt. Bovendien, wordt de manie bij de bipolair gevolgd door meestal een langdurige depressieve episode.

De narcist is ook vaak dysforisch. Dysforisch is het omgekeerde van euforisch. Maar de bipolaire stoornis persoonlijkheid putten in diep zelfbeklag, zelf devaluatie, onbegrensde pessimisme en een alles doordringende schuld.

Zelfs wanneer de narcist depressief is, zal hij nooit afzien van zijn narcisme: zijn grandeur, gevoel van recht, overmoed, en gebrek aan empathie.

Narcistische dysphorias zijn veel korter en reactief. Ze vormen een reactie op de grandeur kloof in het narcisme.

Op één of andere manier komt de narcist nu en dan tot een klein besef dat hij overdrijft dat hij liegt en bedriegt dat zijn visie niet de werkelijkheid is.

In duidelijke woorden, de narcist is neerslachtig wanneer geconfronteerd met de afgrond of kloof tussen zijn opgeblazen zelfbeeld en grandioze fantasieën – en de saaie realiteit van zijn leven: zijn mislukkingen, gebrek aan prestaties, allerlichtste interpersoonlijke relaties en lage status.

Toch is één dosis van narcistische levering genoeg om het verheffen van de narcisten uit de diepte van ellende naar de hoogten van manische euforie.

Niet zo met de bipolaire stoornis.

De bron van de stemmingswisselingen bij de bipolaire stoornis is de biochemie van de hersenen.

Dus niet het al of niet beschikbaarheid zijn van de narcistische levering. De narcist echter heeft de volledige controle over zijn capaciteiten. Zelfs wanneer hij maximaal door elkaar geschud wordt, voelt de narcist zich nog redelijk stabiel.

Maar voelt de bipolaire vaak dat hij of zij de controle verloren heeft over zijn of haar hersenen. Dit voelt aan als een “vlucht van ideeën”, zijn of haar toespraak, zijn of haar aandacht span of distractibiliteit en zijn of haar bewegingsfuncties heeft de bipolaire niet meer in de hand.

Inderdaad, een narcist kan er ook een fantastische chaos van maken. Bijvoorbeeld als hij zelf op straat gezet wordt, als zijn bedriegerijen uitkomen op zijn werk en wordt ontslagen.

Even goed kan er lichte chaos ontstaan als hij het al te gortig maakt met zijn verslavingen.

De bipolaire stoornis is vatbaar voor roekeloos gedrag. Ook middelenmisbruik is typisch voor de bipolaire stoornis.

Buitengewone gedragingen komen alleen tijdens de manische fase voor.

De narcist doet drugs, drankjes, gokken, winkels op krediet, verwent in onveilige seks of in ander compulsief gedrag constant, ongeacht of hij depressief is of niet.

Gewoonlijk verstoort de bipolaire stoornis in de manische fase zijn of haar sociale en beroepsmatige functioneren.

Veel narcisten, in tegenstelling, bereiken de hoogste sporten van hun gemeenschap, de kerk, de onderneming, of vrijwillige organisatie. Gedurende de meeste tijd werken ze vlekkeloos.

Maar er zijn ook de onvermijdelijke “opblaas” fase en de “verleidingsfase” voor nieuw narcistische levering die ook dikwijls een einde aan een bepaalde carrière kan maken. Ook zijn sociale relaties komen in het gedrang als het leven weer eens te saai wordt.

De manische fase van bipolaire stoornis persoonlijkheid vereist soms hospitalisatie en – vaker dan toegelaten – betreft het psychotische kenmerken.

Narcisten worden haast nooit opgenomen in het ziekenhuis, omdat het risico voor zelfbeschadiging te klein is. Bovendien zijn de psychotische micro-episodes in narcisme natuurlijke decompensaties.

Die psychotische micro-episodes verschijnen alleen als de stress ondraaglijk wordt bijvoorbeeld in een intensieve therapie.

De bipolaire stoornis manie veroorzaakt ongemak zowel bij vreemden als bij de dichtstbijzijnde en de partner van de bipolaire persoon.

Zijn of haar constant en dwangmatig aandringen op interpersoonlijke, seksueel, en beroepsmatige of professionele interacties leidt tot onbehagen en afkeer.

Zijn of haar labiliteit van stemming – snelle wisselingen tussen de onbeheersbare woede en onnatuurlijke goede geest – is ronduit intimiderend.

De grandioze narcist, ter vergelijking, wordt berekend, “koud”, gecontroleerd en doelgerichte om zijn narcistische levering te kunnen binnenhalen.

Zijn cyclus van stemming en invloed zijn veel minder uitgesproken en minder snel. Hij is perfect in zijn verleidingstechnieken gedurende de lovebombing fase.

De bron van de diagnostische verwarring.

De persoon met een bipolaire stoornis heeft een gezwollen gevoel van eigenwaarde, overdreven zelfvertrouwen, duidelijk grandeur en waanvoorstelling en fantasieën zijn verwant aan de navelstaarder.

De bron van de diagnostische verwarring komt uit volgende gedragingen.

  1. Beide soorten patiënten beweren te adviseren.
  2. Ze voeren allebei een opdracht uit.
  3. Een missie volbrengen is voor allebei hun visie.
  4. Ze zijn aan boord voor een onderneming waarvoor ze de unieke onvoorwaardelijke talenten, vaardigheden, kennis of ervaring die vereist is ontbreken.

Maar de bipolaire stoornis bombast is veel meer onderhevig aan waanvoorstellingen dan de narcist.

Ideeën van verwijzing en magisch denken zijn gemeenschappelijk en, in die zin staat de bipolaire dichterbij de schizofreen dan bij een typische narcist.

Er zijn andere onderscheidende symptomen tussen bipolairen en narcisten:

Slaapstoornissen – vooral directe slapeloosheid – zijn gebruikelijk in de manische fase van bipolaire en ongewoon in narcisme.

Zo is “manische toespraak” –  luid, snelle dramatische (inclusief zingen en humoristische zijnoten) soms onbegrijpelijk, onsamenhangend, chaotisch, en duurt uren.

Het weerspiegelt de bipolaire innerlijke onrust en zijn of haar onvermogen om de gedachten te controleren.

Concentratieproblemen bij bipolaire stoornis persoonlijkheden.

In tegenstelling tot narcisten, zijn bipolaire stoornis persoonlijkheden  in de manische fase vaak afgeleid door de geringste prikkels.

Mensen met een bipolaire stoornis zijn niet in staat om zich te concentreren op belangrijke gegevens. Daarnaast kunnen ze ook moeilijk de draad van een gesprek behouden. Ondertussen zijn ze “overal tegenwoordig”.

Tegelijkertijd beginnen ze talrijke ondernemingen.  Op hetzelfde moment treden ze toe tot enkele organisatie.

Anders dan anderen schrijven ze talloze brieven, zenden honderden mails, nemen contact op met honderden vrienden en vreemden.  Net zo handelen ze in een dominante, veeleisende en opdringerige manier.

Opvallend daarbij is dat ze totaal geen rekening houden met de behoeften en emoties van de ongelukkige ontvangers van hun ongewenste attenties. Ze volgen zelden hun projecten op.

De Niet meer zichzelf zijn bipolaire stoornis persoonlijkheid.

De transformatie is zo dat de bipolaire stoornis vaak door zijn of haar naaste beschreven wordt als “niet zichzelf of haarzelf”.

Inderdaad, sommige bipolairen verhuizen.

Andere bipolaire stoornis persoonlijkheden wijzigen hun naam en uiterlijk. Anderen verliezen zelfs contact met hun “vorig leven”.

Asociaal of zelfs criminele gedrag is niet ongewoon.

Er is agressie vastgesteld, gericht op zowel anderen door een aanval en ook op  zichzelf door zelfmoord.

Sommige bipolaire stoornis individuen beschrijven een acute versterking van de zintuigen.

Dit fenomeen lijkt verwant aan de ervaringen beschreven door drugsgebruikers. Zowel de geuren, als geluiden en bezienswaardigheden zijn geaccentueerd en bereiken een onaardse kwaliteit.

In tegenstelling tot narcisten, betreuren bipolaire stoornis hun wandaden na de manisch fase.

Zij het echter dat ze proberen te boeten voor hun daden wat de narcist absoluut niet gaat doen.

Ze beseffen en aanvaarden dat “er iets mis is met hen”.

Na de manische fase gaan ze ook zelfs hulp aanvaarden. Dat echter gebeurt alleen bij een narcist onder dwang en zelfs dan nog uiterst zelden.

Tijdens de depressieve fase zijn ze egodystonische en hun verdediging is autoplastisch. Daarom dat ze zichzelf de schuld geven voor hun nederlagen, mislukkingen en ongelukken.

Tenslotte is het pathologische narcisme al merkbaar in de vroege adolescentie.

De volwaardige bipolaire wanorde waaronder een manisch fase treedt zelden op vóór de leeftijd van 20.

De narcist blijft in zijn pathologie. Dat is niet zo met de bipolaire die kan veranderen.

Meest in het oog vallend daarbij is dat het begin van de manische episode snel en woedend is. Het leidt tot een opvallende metamorfose van de patiënt.

Helaas is het dikwijls zo dat de narcist een man is. Daarom dat ik meestal ook over de man als narcist spreek. De meeste artikels zijn er dan ook op gericht om vrouwelijke slachtoffers te ondersteunen.

Voel je je gevangen in een relatie met een narcist?

Wordt u emotioneel mishandeld? Wees eerlijk tegen jezelf. Het kan misschien je hele leven veranderen – en op een goede manier.

Weten dat er een probleem is, is de eerste stap naar een beter resultaat. Heb je hulp nodig met je krachtig voelen als je te maken hebt met een buitengewoon giftige narcist? Laat me een persoonlijk bericht na in Facebook of Messenger.

Dat kun je verder leren …

 

Handboek bipolaire stoornissen / druk 1
Handboek bipolaire stoornissen / druk 1.

 

Manisch-depressief gids voor patiënten, familie en hulpverleners
Manisch-depressief gids voor patiënten, familie

 

Destructieve relaties op de schop EBOOK Tooltip psychopathie herkennen en hanteren
Destructieve relaties op de schop. E-book? Psychopathie herkennen en hanteren.

 


zorgen voor jezelf ik ben geweldig of toch niet over gezond problematish narcisme
zorgen voor jezelf – Ik ben geweldig! of toch niet? Over gezond en problematisch narcisme.

 

Ben ik nou gek? De invloed van de narcistische ouder op het kind - narcisme De invloed van de narcistische ouder op het kind
Ben ik nou gek? De invloed van de narcistische ouder op het kind. 
 
''Waarom gaat het altijd over jou?'' Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen
Waarom gaat het altijd over jou? Omgaan met narcisme en egocentrisme bij anderen.

Bekijk nu de Engelstalige ontwikkelingsprogramma’s van  Melanie het nieuwe herstelprogramma, het Quantum Healing Starter Pack,  The Empowered Self Course   en het Transforming Family of Origin Wounds-programma.

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN. Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Op 26 en 27 september organiseert Melanie Tonia Evans het “You Can Thrive After Narcissistic Abuse evenement”. Dit is een live online Première Global Healing workshop voor iedereen die lijdt aan misbruik van een echtgenoot, partner, familielid, vriend, baas, collega of ander individu.

Deze gebeurtenis is belangrijk voor u, ongeacht uw geslacht of leeftijd. Hoe lang geleden u gescheiden bent van deze persoon speelt geen rol. Zelfs als ze nog steeds in je leven zijn ben je welkom.

Klik voor meer info

Hier is een samenvatting van wat Melanie behandelt tijdens de komende workshop:

🔮 Hoe word je glashelder en krijg je klaarheid als de persoon waarmee je te maken hebt je narcistisch misbruikt.

✅ De #1 factor die bepaalt of ze in staat zijn om te veranderen.

!?️ Hoe herken je de meest voorkomende persoonlijkheidskenmerken in JOU die je een doelwit maken voor narcisten. Hoe je in de toekomst kunt stoppen met het aantrekken van misbruikers.

💻 De 6 redenen waarom de meeste mensen niet herstellen van misbruik.

Dit zal u niet meer gebeuren na deze workshop!

⚖ Hoe kun je omgaan met een narcist in moeilijke situaties zoals co-ouderschap, voogdij gevechten, echtscheiding en andere juridische / zakelijke deals.

⚕ Hoe te genezen van trauma symptomen zoals C-PTSS, angst, depressie en fibromyalgie en leven vrij van hen eens en voor altijd.

Deze gebeurtenis is niet alleen bedoeld om u te helpen los te komen en te genezen van elke misbruiksituatie. Dit healing event leert u ook hoe u een nieuw en bloeiend leven kunt creëren die giftige mensen niet langer kunnen beïnvloeden.

Als je dit soort relaties hebt meegemaakt, kan ik je sterk aanbevelen om deel te nemen aan een hele dag “healing event”.

Laat Melanie je leren hoe je kunt verschuiven van een slachtoffer van misbruik naar een bloeier na misbruik op een manier die gemakkelijk te begrijpen en onmiddellijk van toepassing is op je leven.

Ik ken Melanie’s werk en wat ze zal delen is de meest geavanceerde en impactvolle informatie over genezing van giftige en beledigende relaties.

Het is Melanie’s diepe begrip van het trauma toegebracht door narcisten die haar passie om zo veel mogelijk mensen te helpen om te genezen aanwakkert. En Melanie’s wijsheid en genezingsprocessen hebben zoveel mensen geholpen hun leven te herstellen en voorbij het overleven naar een echt bloeiend leven te gaan.

Dit is een zeldzame kans voor u om rechtstreeks te leren van een vertrouwde collega die een bekende misbruik herstel expert is.

Klik hier om uw ticket voor deze baanbrekende misbruikherstel gebeurtenis veilig te stellen.

PLUS zo veel meer …

PS Ik heb gezien dat Melanie ook een aantal spannende bonussen heeft voor u ook! Na aankoop van uw ticket krijgt u direct toegang tot het volgende:

De 50 Traits of a Narcissist Checklist zodat u kunt achterhalen of u te maken hebt met een narcist.

Plus een exclusieve 35 minuten durende videotraining genaamd “The 6 Mistakes That People Make When Recovering From Abuse”. Dit biedt een uitstekend startpunt voor je genezingsreis.

Klik hier om je ticket te reserveren en om alle speciale bonussen te ontvangen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een implicatie dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

Geef een reactie, vraag of antwoord.