Bipolaire stoornis Een verkeerde diagnose voor NPD

Wat is de oorzaak van je bizar gedrag? Bipolaire stoornis of narcisme?

Heb je iemand ooit deze vraag gesteld? Of ze soms denken over wat de oorzaken van enkele van hun bizarre gedragingen zijn? Hier is een mogelijke verklaring: de manische fase van bipolaire stoornis is vaak een verkeerde diagnose.

Vaak is het een narcistische persoonlijkheid stoornis (NPD). Dus we gaan wat dieper in op de verschillen en gelijkenissen tussen bipolaire stoornis en narcisme

Bipolaire stoornis patiënten in de manische fase vertonen veel van de tekens en symptomen van pathologisch narcisme – hyperactiviteit, zelfgeabsorbeerd,  gebrek aan empathie, en controle freaks.

Tijdens deze terugkerende hoofdstuk van de ziekte, is de patiënt euforisch, met grandioze fantasieën. De realiteit wordt verdraaid. Hij treft ook onrealistische regelingen.

Vaak komen er ook woedeaanvallen en zijn ze slecht gezind. Onvermijdelijk lukken de plannen niet en zijn ze gefrustreerd.

Manie.

De manische fasen van de bipolaire stoornis is bij de NPD niet in tijd beperkt. Bovendien, wordt de manie bij de bipolair gevolgd door meestal een langdurige depressieve episode.

De narcist is ook vaak dysforisch. Dysforisch is het omgekeerde van euforisch. Maar de bipolaire stoornis persoonlijkheid putten in diep zelfbeklag, zelf devaluatie, onbegrensde pessimisme en een alles doordringende schuld.

Zelfs wanneer de narcist depressief is, zal hij nooit afzien van zijn narcisme: zijn grandeur, gevoel van recht, overmoed, en gebrek aan empathie.

Narcistische dysphorias zijn veel korter en reactief. Ze vormen een reactie op de grandeur kloof in het narcisme.

Op één of andere manier komt de narcist nu en dan tot een klein besef dat hij overdrijft dat hij liegt en bedriegt dat zijn visie niet de werkelijkheid is.

In duidelijke woorden, de narcist is neerslachtig wanneer geconfronteerd met de afgrond of kloof tussen zijn opgeblazen zelfbeeld en grandioze fantasieën – en de saaie realiteit van zijn leven: zijn mislukkingen, gebrek aan prestaties, allerlichtste interpersoonlijke relaties en lage status.

Toch is één dosis van narcistische levering genoeg om het verheffen van de narcisten uit de diepte van ellende naar de hoogten van manische euforie.

Niet zo met de bipolaire stoornis.

De bron van de stemmingswisselingen bij de bipolaire stoornis is de biochemie van de hersenen.

Dus niet het al of niet beschikbaarheid zijn van de narcistische levering. De narcist echter heeft de volledige controle over zijn capaciteiten. Zelfs wanneer hij maximaal door elkaar geschud wordt, voelt de narcist zich nog redelijk stabiel.

Maar voelt de bipolaire vaak dat hij of zij de controle verloren heeft over zijn of haar hersenen. Dit voelt aan als een “vlucht van ideeën”, zijn of haar toespraak, zijn of haar aandacht span of distractibiliteit en zijn of haar bewegingsfuncties heeft de bipolaire niet meer in de hand.

Inderdaad, een narcist kan er ook een fantastische chaos van maken. Bijvoorbeeld als hij zelf op straat gezet wordt, als zijn bedriegerijen uitkomen op zijn werk en wordt ontslagen.

Even goed kan er lichte chaos ontstaan als hij het al te gortig maakt met zijn verslavingen.

De bipolaire stoornis is vatbaar voor roekeloos gedrag. Ook middelenmisbruik is typisch voor de bipolaire stoornis.

Buitengewone gedragingen komen alleen tijdens de manische fase voor.

De narcist doet drugs, drankjes, gokken, winkels op krediet, verwent in onveilige seks of in ander compulsief gedrag constant, ongeacht of hij depressief is of niet.

Gewoonlijk verstoort de bipolaire stoornis in de manische fase zijn of haar sociale en beroepsmatige functioneren.

Veel narcisten, in tegenstelling, bereiken de hoogste sporten van hun gemeenschap, de kerk, de onderneming, of vrijwillige organisatie. Gedurende de meeste tijd werken ze vlekkeloos.

Maar er zijn ook de onvermijdelijke “opblaas” fase en de “verleidingsfase” voor nieuw narcistische levering die ook dikwijls een einde aan een bepaalde carrière kan maken. Ook zijn sociale relaties komen in het gedrang als het leven weer eens te saai wordt.

De manische fase van bipolaire stoornis persoonlijkheid vereist soms hospitalisatie en – vaker dan toegelaten – betreft het psychotische kenmerken.

Narcisten worden haast nooit opgenomen in het ziekenhuis, omdat het risico voor zelfbeschadiging te klein is. Bovendien zijn de psychotische micro-episodes in narcisme natuurlijke decompensaties.

Die psychotische micro-episodes verschijnen alleen als de stress ondraaglijk wordt bijvoorbeeld in een intensieve therapie.

De bipolaire stoornis manie veroorzaakt ongemak zowel bij vreemden als bij de dichtstbijzijnde en de partner van de bipolaire persoon.

Zijn of haar constant en dwangmatig aandringen op interpersoonlijke, seksueel, en beroepsmatige of professionele interacties leidt tot onbehagen en afkeer.

Zijn of haar labiliteit van stemming – snelle wisselingen tussen de onbeheersbare woede en onnatuurlijke goede geest – is ronduit intimiderend.

De grandioze narcist, ter vergelijking, wordt berekend, “koud”, gecontroleerd en doelgerichte om zijn narcistische levering te kunnen binnenhalen.

Zijn cyclus van stemming en invloed zijn veel minder uitgesproken en minder snel. Hij is perfect in zijn verleidingstechnieken gedurende de lovebombing fase.

De bron van de diagnostische verwarring.

De persoon met een bipolaire stoornis heeft een gezwollen gevoel van eigenwaarde, overdreven zelfvertrouwen, duidelijk grandeur en waanvoorstelling en fantasieën zijn verwant aan de navelstaarder.

De bron van de diagnostische verwarring komt uit volgende gedragingen.

  1. Beide soorten patiënten beweren te adviseren.
  2. Ze voeren allebei een opdracht uit.
  3. Een missie volbrengen is voor allebei hun visie.
  4. Ze zijn aan boord voor een onderneming waarvoor ze de unieke onvoorwaardelijke talenten, vaardigheden, kennis of ervaring die vereist is ontbreken.

Maar de bipolaire stoornis bombast is veel meer onderhevig aan waanvoorstellingen dan de narcist.

Ideeën van verwijzing en magisch denken zijn gemeenschappelijk en, in die zin staat de bipolaire dichterbij de schizofreen dan bij een typische narcist.

Er zijn andere onderscheidende symptomen tussen bipolairen en narcisten:

Slaapstoornissen – vooral directe slapeloosheid – zijn gebruikelijk in de manische fase van bipolaire en ongewoon in narcisme.

Zo is “manische toespraak” –  luid, snelle dramatische (inclusief zingen en humoristische zijnoten) soms onbegrijpelijk, onsamenhangend, chaotisch, en duurt uren.

Het weerspiegelt de bipolaire innerlijke onrust en zijn of haar onvermogen om de gedachten te controleren.

Concentratieproblemen bij bipolaire stoornis persoonlijkheden.

In tegenstelling tot narcisten, zijn bipolaire stoornis persoonlijkheden  in de manische fase vaak afgeleid door de geringste prikkels.

Mensen met een bipolaire stoornis zijn niet in staat om zich te concentreren op belangrijke gegevens. Daarnaast kunnen ze ook moeilijk de draad van een gesprek behouden. Ondertussen zijn ze “overal tegenwoordig”.

Tegelijkertijd beginnen ze talrijke ondernemingen.  Op hetzelfde moment treden ze toe tot enkele organisatie.

Anders dan anderen schrijven ze talloze brieven, zenden honderden mails, nemen contact op met honderden vrienden en vreemden.  Net zo handelen ze in een dominante, veeleisende en opdringerige manier.

Opvallend daarbij is dat ze totaal geen rekening houden met de behoeften en emoties van de ongelukkige ontvangers van hun ongewenste attenties. Ze volgen zelden hun projecten op.

De Niet meer zichzelf zijn bipolaire stoornis persoonlijkheid.

De transformatie is zo dat de bipolaire stoornis vaak door zijn of haar naaste beschreven wordt als “niet zichzelf of haarzelf”.

Inderdaad, sommige bipolairen verhuizen.

Andere bipolaire stoornis persoonlijkheden wijzigen hun naam en uiterlijk. Anderen verliezen zelfs contact met hun “vorig leven”.

Asociaal of zelfs criminele gedrag is niet ongewoon.

Er is agressie vastgesteld, gericht op zowel anderen door een aanval en ook op  zichzelf door zelfmoord.

Sommige bipolaire stoornis individuen beschrijven een acute versterking van de zintuigen.

Dit fenomeen lijkt verwant aan de ervaringen beschreven door drugsgebruikers. Zowel de geuren, als geluiden en bezienswaardigheden zijn geaccentueerd en bereiken een onaardse kwaliteit.

In tegenstelling tot narcisten, betreuren bipolaire stoornis hun wandaden na de manisch fase.

Zij het echter dat ze proberen te boeten voor hun daden wat de narcist absoluut niet gaat doen.

Ze beseffen en aanvaarden dat “er iets mis is met hen”.

Na de manische fase gaan ze ook zelfs hulp aanvaarden. Dat echter gebeurt alleen bij een narcist onder dwang en zelfs dan nog uiterst zelden.

Tijdens de depressieve fase zijn ze egodystonische en hun verdediging is autoplastisch. Daarom dat ze zichzelf de schuld geven voor hun nederlagen, mislukkingen en ongelukken.

Tenslotte is het pathologische narcisme al merkbaar in de vroege adolescentie.

De volwaardige bipolaire wanorde waaronder een manisch fase treedt zelden op vóór de leeftijd van 20.

De narcist blijft in zijn pathologie. Dat is niet zo met de bipolaire die kan veranderen.

Meest in het oog vallend daarbij is dat het begin van de manische episode snel en woedend is. Het leidt tot een opvallende metamorfose van de patiënt.

Helaas is het dikwijls zo dat de narcist een man is. Daarom dat ik meestal ook over de man als narcist spreek. De meeste artikels zijn er dan ook op gericht om vrouwelijke slachtoffers te ondersteunen.

Voel je je gevangen in een relatie met een narcist?

Wordt u emotioneel mishandeld? Wees eerlijk tegen jezelf. Het kan misschien je hele leven veranderen – en op een goede manier.

Weten dat er een probleem is, is de eerste stap naar een beter resultaat. Heb je hulp nodig met je krachtig voelen als je te maken hebt met een buitengewoon giftige narcist? Laat me een persoonlijk bericht na in Facebook of Messenger, alle links vind je in het menu.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!