Geschatte leestijd: 3 minuten

Zelfbewustzijn is een superkracht.

Weinigen van ons weten wie we zijn, maar willen dat andere mensen ons of onze levenservaringen begrijpen. Velen hebben het moeilijk als ze het gevoel krijgen verkeerd begrepen te worden.

Om meer zelfbewustzijn te hebben dien je jezelf te leren kennen. Breng je tijd alleen door. Leer je stil te zitten en vind je stilte.

Soms komt de obsessie om verkeerd begrepen te worden voort uit het feit dat we niet echt weten wie we zijn. Leren wie we werkelijk zijn, maakt het minder belangrijk om door iedereen om ons heen begrepen te worden.

De meesten van ons maken een wilde rit die naar ons wordt gebracht door onze gedachten te geloven. Dit is dikwijls waardoor we denken dat we verkeerd begrepen worden.

Maar hoe gaan we om met onze gedachten en in het bijzonder met de gedachte dat we verkeerd begrepen worden?

We hebben een gedachte, nemen aan dat deze waar is en handelen dan onmiddellijk naar die gedachten. Ons onderbewustzijn neemt onze beslissingen.

Gedachten zijn in feite overblijfselen uit het verleden. Ze zijn waar conditionering en gewoonten elkaar ontmoeten. Als we elke gedachte die we hebben geloven, lijden we omdat we geen ruimte hebben om te kiezen. We kunnen niet zeggen “is dat waar?” we doen alsof het al waar is. Bij een bepaalde reactie van een persoon komt bij onszelf soms de gedachte op dat we verkeerd begrepen worden. Maar is dat zo? Misschien begrijpen ze wel onze gedachte maar communiceren we die gedachte verkeerd, of misschien is onze gedachte verkeerd. Misschien is onze gedachte juist, maar misinterpreteren we de reactie. Er zijn nog verschillende mogelijkheden die tot een misverstand kan leiden. Om te kunnen onderscheiden wat de betekenis is hebben we mentale fitheid nodig.

Onze geest is het krachtigste hulpmiddel, maar als je niet aan mentale fitheid werkt, kun (en zul je) een slaaf van je gedachten worden. Je springt in nanoseconden van de ene gedachte naar de andere, zonder controle en je wordt overweldigd. De gedachte dat je verkeerd begrepen wordt kan voor sommigen met een voorgeschiedenis van niet gehoord te worden een obsessie worden, we worden daar hyperalert over.

Het doorbreken van deze cyclus van opspringende gedachten van verkeerd begrepen te worden vereist opmerkzaamheid.

Het is nu een modewoord, maar mindfulness is aanwezigheid. Mindfulness is de manier om nieuwe reacties op gedachten te creëren. Het haalt je net genoeg weg van de denkende geest om gedachten te observeren. Ga zitten en proef uw eten echt. Ga in de zon liggen en voel de warmte op je huid. Verlaat uw denkende geest en gebruik andere verwaarloosde zintuigen. Zorg ervoor dat u niet op elk moment naar hen hoeft te handelen. Dit is vrijheid en gemoedsrust.

Narcisten kunnen doelbewust de communicatie (verbaal en non-verbaal) zo doen dat je een slecht gevoel zou kunnen krijgen. Maar bij een grote zelfbewustzijn over de gedachten die bij je opkomen en die gedachten niet zomaar klakkeloos overnemen worden de woorden van de narcist minder belangrijk.

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!