Aanhoudende traumasymptomen: waarom zijn ze zo hardnekkig?

aanhoudende traumasymptomen

Ik heb de afgelopen jaren zo hard gewerkt aan persoonlijke training om mijn aanhoudende traumasymptomen te verlichten. Soms lijkt het gewoon niet te werken.
Ik voel me een beetje gefrustreerd omdat ik alles goed doe. Maar op het moment dat ik me getriggerd voel, ervaar ik verergering van de traumasymptomen.
Allereerst.. dit ben ik. Ik ervoer frustratie, ik voelde me slechter en ik deed al het werk maar voelde me daarna gemakkelijk weer getriggerd.

Dit komt omdat wanneer we beginnen te genezen, we nog steeds opereren als ons overlevings-zelf.

En wanneer we ons overlevings-zelf ertoe aanzetten (uitdagen) om te veranderen, voelt het nog meer gedreven om ons te beschermen. Ons overlevingszelf houdt ervan om die traumasymptoompaden op te voeren als een middel om pijn te vermijden.
De pijn blijft onverwerkt en ongeadresseerd en de aanhoudende traumasymptomen worden luider.

Paradoxaal genoeg is het overlevings-zelf door ons ontworpen om ons veilig te houden.
Maar door ons (tegen elke prijs) veilig te houden, voorkomt het dat we genezen en daadwerkelijk veilig zijn.
De pijn die ons overlevings-zelf onderdrukt (komt uit het lichaam). Het informeert de geest dat in het lichaam we onveilig zijn. De geest probeert alles te begrijpen.
Het creëert dus een verhaal, meestal gevoed door angst en zorgen of apathie en dissociatie.
Onze geest voedt dan ons lichaam met dit verhaal. Het lichaam (ongehoord en niet ondersteund) creëert luidere aanhoudende symptomen die de geest verder voeden. Het is een vicieuze feedbacklus!

Wanneer we deze feedbackloops alleen via onze geest proberen te onderbreken, kan het overlevings-zelf sterker worden, waardoor de aanhoudende traumasymptomen nog luider en hardnekkiger worden.

Maar alleen tijdelijk als je de middelen hebt om dit te veranderen.
Hint: het overlevende zelf begrijpt geen taal.
Je kunt niet kalmeren door tegen jezelf te zeggen dat je moet kalmeren – het werkt gewoon niet. Maar je kunt kalmeren door in het lichaam te gaan. Je kunt de angst aanpakken en de reden vinden waarom het er is.
Dus om de symptomen te helpen verdwijnen, kunnen we hulpmiddelen gebruiken om te beginnen met werken vanuit een plek in het lichaam van veiligheid, eigenliefde en verbinding.

Dit kan het beste worden gedaan door middel van bottom-up- en zenuwstelselwerk dat een aanvulling vormt op het werk van top-down en hersentraining!
Het is maar dat je het weet dat resistente aanhoudende traumasymptomen betekenen dat je buitengewoon adaptief bent en goed in leven blijft!
Door de nieuwe hulpmiddelen te leren, kun je uitzonderlijk goed worden in je veilig voelen in lichaam en geest, de aanhoudende traumasymptomen verschuiven en je kunt gaan bloeien in het leven.

Gepubliceerd door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe!