Als je elementaire emoties dient uit te leggen dan heb je een narcist aan de haak.

Het eeuwige slachtoffer weet geen weg met de elementaire emoties van het leven.

De traumatische jeugd van de narcist waar jij mag aan helpen om de elementaire emoties te klaren.

Op de één of andere manier leidt hun vals spelen en liegen altijd terug naar een gesprek over hun traumatische jeugd. Het is best ook mogelijk dat het gesprek gaat over het geheel van hun traumatisch leven waar hun elementaire emoties werden gefrusteerd. Dat zou best eens waar kunnen zijn. Als je immers niets verandert aan gedrag en gedachten blijf je steeds hetzelfde produceren.

Andere uitwegen die de narcisten vinden is hun voortdurende worsteling met verslaving, al hun problemen met jou, de kinderen, werk of een gekke ex. Nooit nemen ze de verantwoordelijkheid op zich. Het is een elementaire emotie dat hoewel ze superieur zijn aan iedereen, ze door iedereen worden mishandeld.

Het slachtoffer voelt zich slecht door de narcist.

Zelfs als de narcist iets vreselijks verkeerd gedaan heeft voelt het slachtoffer zich vaak slecht in de plaats van de narcist. Vaak voelt het slachtoffer dat ze deze keer misschien de oorzaak zijn van deze aanhoudende problemen.

Het slachtoffer denkt misschien dat het narcistisch vals spelen, maar ook het liegen en het stelen hen in staat stelde om zich te verbinden door deze intense gesprekken over al hun trauma’s en eerdere misbruik. Het slachtoffer denkt, er is hier iemand die naar mij luistert. Maar de vraag is hoe lang nog?

Gezamenlijke elementaire emoties.

Slachtoffers denken dikwijls dat ze door deze gesprekken een nieuw niveau van eerlijkheid en communicatie hebben bereikt. De narcist kent ondertussen door die gesprekken zijn slachtoffer door en door. Later zal hij die kennis gebruiken om het slachtoffer te triggeren. Terzelfdertijd heeft hij bij het slachtoffer medelijden opgewekt. 

Het slachtoffer denkt vaak dat de relatie nu “echt wordt”. Zij hoopt dat deze keer het echt kan worden opgelost. Maar in werkelijkheid zal het gewoon meer van hetzelfde zijn. Ironisch genoeg klagen narcisten er altijd over dat ze het slachtoffer zijn.  Terwijl zij het in werkelijkheid degenen zijn die het dichtst bij hen staan die voortdurend door hen worden misbruikt.

Je begint elementaire menselijke emoties en / of gedragingen te verklaren.

Je merkt dat je dingen uitlegt zoals wat het betekent om aardig te zijn. Als je aan een narcist dient uit te leggen wat flirten is dan ben jij nog steeds aan het denken dat je met normale mensen te doen hebt.

Ze weten immers perfect hoe hun zeer voor de hand liggende gedrag duidelijk anderen beïnvloedt.

Slachtoffers hebben de neiging om (begrijpelijkerwijs) te denken dat ze een normale relatie hebben met een normaal persoon, vooral als de narcist “verborgen” is.

Ze denken dat als ze hun probleem met hun gedrag uitleggen, het gedrag zal stoppen, maar dat doet het nooit.

Ze blijven steeds weer schaduwen van dezelfde kwestie zien.  Elke keer worden ze steeds meer gefrustreerd dat ze de zeer voor de hand liggende verbanden tussen de verschillende situaties niet lijken te zien.

Normale volwassenen hoeven deze dingen niet uitgelegd te worden. En ze hebben deze dingen zeker niet nodig om ze keer op keer uitgelegd te worden.

Voorbeeld van een elementarie menselijke emoties uitleggen.

Slachtoffer: Waarom noemde u uw collega gewoon ‘schat’ en gaf je haar een dikke knuffel als afscheid? Ik sta hier precies voor lol, weet je.

Narcist: ik zie daar geen probleem mee. Wij zijn collega’s.

Slachtoffer: Dat is flirten. Je bent getrouwd en daar ben ik niet mee akkoord.

Narcist: Ofwel zal hij blijven ontkennen wat ze weten dat ze aan het doen zijn, of zal hij een nep verontschuldiging geven.

Sorry dat je van streek bent. Zie hoe een ware verontschuldiging niet wordt gegeven.

Nieuw voorbeeld over elementaire emoties

Slachtoffer: Oké. Drie maanden later …

Slachtoffer: ik ben boos dat je een foto van jezelf hebt gepost in een nachtclub. Immers je hebt je armen om twee vrouwen!

Narcist: We hadden gewoon plezier. Het waren maar een paar meisjes in een club.

Slachtoffer: het lijkt erop dat je flirt achter mijn rug. Waarom moet ik je daarop blijven wijzen ?

Narcist: Nou, we kunnen niet allemaal zo perfect zijn als jij.  Je moet leren opfleuren. Uiteraard heb je vertrouwensproblemen. Mijn excuses.

conclusie

Narcisten zijn nooit verantwoordelijk voor hun gedrag.

Dat is op zich al een gek maker. Als de narcist er dan nog belachelijke excuses aan toevoegt dan is het zelfs nog uitdagender. Bovenal is er het feit dat hun woorden zelden overeenkomen met hun acties. Er verandert niets, het wordt enkel erger.  

narcisten zullen verschillende versies van de feiten

Narcisten zullen hun slachtoffers verschillende versies aanbieden van wat er gebeurd is.

Zij zullen blijven excuses aanbieden waarom het gebeurde totdat het slachtoffer één van de versies accepteert. Het is ook mogelijk dat ze zo worden uitgeput door het hele gesprek dat ze opgeven.

Voorbeeld: Narcist wordt betrapt op vals spelen en ontkent het in eerste instantie. Meer bewijs komt naar voren, dan geeft hij toe tot het absolute minimum. Ja, hij sliep ooit met haar. Maar nu komt het, het is de schuld van het slachtoffer omdat ze nooit thuis was.

Nog meer informatie komt uit, dan geeft hij de andere vrouw de schuld, door te zeggen dat ze zichzelf naar hem gooide. Ondanks meer informatie die uit komt verandert het verhaal en de excuses voortdurend.

Narcisten zijn niet alleen pathologische leugenaars.  Nog een reden waarom ze doen wat ze doen is dat ze het ook heerlijk vinden om te liegen.  Op hetzelfde moment voelen ze zich superieur wanneer ze hun slachtoffer iets kunnen laten geloven. Dat is immer de mind-game waarvan ze genieten.

Narcisten hebben altijd een handvol verschillende versies van wat er gebeurd is. Wees er echter 100% van overtuigd,  geen daarvan is de waarheid. Dit is één van de vele redenen dat een oplossing voor een conflict niet mogelijk is met een narcist.

“Wat er in de wereld net is gebeurd”.

Het gesprek was zo droog, het slachtoffer spendeerde vaak uren of dagen aan het herhalen van wat er gezegd werd. Het slachtoffer deed een poging om de elementaire emoties van de narcist te ontwarren. Soms adviseer ik om het op te nemen, zodat je die woordsalade kunt beluisteren. Meestal probeert het slachtoffer ook reacties te formuleren op alle punten die ze niet kregen. Maar dat is zinloos gepieker. Tergend pijnlijk en dat is net de bedoeling, omdat je zou uitgeput geraken.

Het gesprek met een narcist is vaak zo’n mengelmoes van niet-verwante punten. Bijgevolg kan het slachtoffer zelfs niet  uitdrukken wat er net is gebeurd of wat is gezegd tegen vrienden of anderen. Vandaar dat het slachtoffer zo’n gesprek vaak beschrijft als “Een stelletje gekkigheid” of “Het gesprek ging naar nergens … zoals gewoonlijk .”

Als je elementaire emoties dient uit te leggen

Willekeurige woorden en zinsdelen aan elkaar geregen.

Voorbeeld: zowel Narcist als het slachtoffer kijken tv, en de narcist vraagt uit: “U bent zo stom.”

Het slachtoffer wendt zich vervolgens tot hen en  vraagt de narcist(e) wat zij in hemelsnaam hebben gezegd, waarop de narcist(e) zou kunnen antwoorden dat zij ofwel niets zeiden als alles, of dat ze zeiden: “Kun je een glas sinaasappelsap voor me halen?” “mogelijks ontkenning” zoals volgens het goede oude Bill Clinton-type.

Ze kiezen hun woorden heel zorgvuldig. Zeer zorgvuldig (“IS GEEN relatie,” in plaats van “Er was GEEN relatie”).

Het is alsof het een spel voor hen is om te liegen zonder te liegen.

De behoeftes aan eerlijkheid zijn elementaire emoties die narcisten missen.

Elk woord dat ze uit hun mond halen is zorgvuldig gekozen. Wat je gehoord hebt doet je beseffen dat ze nooit gezegd hebben wat ze lijken te hebben gezegd.

Je hoort jezelf dezelfde vraag stellen, die op tien verschillende manieren is geformuleerd.  Je blijft er maar obsessief aan denken om er zeker van te zijn dat je al je feiten bij elkaar hebt.  Zij het echter dat je je dan nog afvraagt wat je nog steeds aan feiten hebt gemist omdat de elementarie emoties van de narcist(e) niet duidelijk zijn.

Het doet er niet toe, want als je echt raakt aan wat ze deden en hun elementaire emoties komen bloot te liggen, zullen ze hoe dan ook hun toevlucht nemen tot een kale leugen.

Noteer de kwaliteiten die je leuk vindt aan jezelf. Herinner jezelf eraan dat je gaven en talenten hebt en dat je uniek bent in deze wereld. Wat ze ook mogen je wijs maken.

Heb je dergelijke communicatie al meegemaakt, waar je vanzelfsprekende zaken uitlegd en toch niet begrepen wordt? Laat het ons weten, want een voorbeeld kan een aha-moment zijn voor iemand. Heb je vragen? Ik antwoord graag.

Johan Persyn

Lees meer, kijk meer

The Following – Seizoen 1 DVD

Memento & Following Memento and Following DVD

Catch Me If You Can DVD

The Stanford Prison Experiment Never Lose Control

Prisoners DVD

Advertisements

1 Feedback on “Als je elementaire emoties dient uit te leggen dan heb je een narcist aan de haak.”

 1. Het is zo herkenbaar zo eng.
  Ben er nu aan ontsnapt maar heb af en toe nog “contact” ( er bestaa geen echt contact met een narcist/psychopaat)
  Ik heb nu weer gesprekken met echte mensen, die wel reageren op datgene wat je zegt.
  Ipv een woordenbrei aan leugens en eenrichtingsverkeer en of eindeloze stiltebehandelingen, zodra er dan een “vriend” of familielid langs kwam kon hij ineens de knop omzetten en weer een voorraad met leugens tevoorschijn toveren.
  Alles is schijn, vals, nep.
  Hetgeen gezegd wordt door een narcist/psychopaat verandert binnen de minuut en alles is altijd de schuld van een ander.
  Kitty

Bedankt, om creatief te zijn in uw reactie die een aha-moment kan zijn voor een lezer.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.