Geen contact meer is een kwestie van overleven.

Het psychologisch begrip “Geen contact regel” in de context van narcisme

Over het algemeen zullen mensen die  misbruikt zijn door een narcist(e), ervoor kiezen om de banden met die persoon volledig te verbreken.  Dat wil zeggen dat ze de geen contact regel gaan toepassen.
Het is typisch dat mensen die uiteindelijk geen contact meer hebben, dat dat komt omdat hun grenzen op traumatische manieren werden geschonden. Immers het is die schending van hun grenzen die uiteindelijk hen ertoe aanzet om alle communicatie met de narcist(e) te stoppen.
geen contactregel radiostilte

Cyclus doorbreken.

In het bijzonder is voor volwassen kinderen van narcist(e)en het contactloos zijn met hun ouders meestal een diep ambivalente en pijnlijke keuze. Zo’n keuze die voelt aan als een kwestie van overleven om de cyclus van pijn te doorbreken. Zo’n slachtoffer probeert ook om te genezen door geen contact meer te hebben.
Dat Geen contact, vooral van een ouder tegenover een kind, moeilijk is uit te leggen aan mensen die narcisme en de verwoestende effecten ervan niet begrijpen is een feit. Als je dat probeert uit te leggen worden slachtoffers verder worden geïsoleerd.
Onszelf leren over de technieken van narcist(e)en, sociopaten en psychopaten, is de sleutel tot gezonde relaties. Het is van vitaal belang dat we de diepte, schade en nasleep van giftige relaties volledig begrijpen. Alleen door diep begrip kunnen we herstel en genezing nastreven.
Onthoud altijd dat de misbruiker ervoor kiest om de narcist(e)ische technieken te gebruiken. Die keuze van de narcist(e) is niet de schuld van degenen die het slachtoffer geworden is.
Het slachtoffer werd uitgekozen omwille van zijn kwetsbaarheid.  Die kwetsbaarheid omzetten tot veerkracht is weliswaar de taak van het slachtoffer.
Je bent niet verantwoordelijk voor hun gedrag of acties wel voor je eigen gedrag.
Johan Persyn
Heb je vragen rond de geen contact regel ? Zijn er volgens jou andere alternatieven, laat het me weten. Ik antwoord graag.

Zie meer

The War Of The Roses

Oliver en Barbara Rose zijn al 18 jaar samen. Barbara wil nu een scheiding, maar wanneer het op de beslissing aankomt aan wie hun weelderige huis zal worden toebedeeld, geven beide geen duimbreed toe. De advocaat van Oliver geeft enkele gewiekste adviezen, maar het is al te laat. Oliver en Barbara raken verstrikt is een poel van snel escalerende wrok en vergelding als strijd van de Roses zich richting zijn verbluffende afloop voortbeweegt.

Mrs. Doubtfire Madame Doubtfire

Komediesuperster Robin Williams is absoluut onweerstaanbaar als Mrs. Doubtfire: de knuffelbare Britse huishoudster die in feite veel meer is dan een vrouw. ” Zij” is eigenlijk een gescheiden vader in een ongewone vermomming, die niks anders probeert dan meer tijd door te brengen met zijn kinderen zonder bemoeienis van zijn ex-vrouw. Een must-see film voor het hele gezin.

The Squid and the Whale

In The Squid and The Whale ontkomt niemand – kind of ouder – aan de greep van het leven. Bernard (Jeff Daniels) is een intellectuele snob die ooit een groot romanschrijver was.

Hij heeft zich nu gesetteld met een baantje aan de universiteit. Als zijn vrouw Joan (Laura Linney) haar eigen schrijftalenten ontdekt drijft jaloezie een wig in het gezin. De beide zoons Walt en Frank kiezen ieder een kant. Walt kiest voor zijn vader en Frank staat achter zijn moeder.

Maar dan begint Joan afspraakjes te maken met de tennisleraar (William Baldwin) van haar jongste zoon en begint Bernard studente Lili (Anna Paquin) het hof te maken terwijl Walt haar ook heel leuk vindt. The Squid and The Whale is een Oscar-genomineerd meesterwerk over de echte gevolgen van een scheiding.

The First Wives Club

Sluit je aan bij de club – The First Wives Club – een satire over de goede ouderwetse strijd tussen de sexes, gelardeerd met scherpe on-liners, fantastische fysieke grappen en drie onvergetelijke sterren in topvrom.
Bette Midler, Goldie Hawn en Diane Keaton portretteren drie middelbare vrouwen uit Manhattan die meer dan alleen een zeer lange vriendschap gemeen hebben. Na jarenlang hun mannen te hebben geholpen te klimmen op de ladder van succes, zijn ze alledrie gedumpt voor een jongere, welgevormde schoonheid.
Maar het trio is vastbesloten hun pijn om te zetten in geldelijk gewin. Ze bedenken een slim en duivels plant om hun ex-en te raken waar het echt pijn doet: in hun portomonnee! Ga rustig zitten en zie de vonken er vanaf vliegen als de vrouwen kwaad worden, wraak nemen en alle krijgen. Gerechtigheid is nog nooit zo zoet geweest. Of zo grappig.
Advertisements

Dank je om creatief te zijn in uw reactie!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.