Begrippenlijst Narcisme A – G

narcist(e)ische Achterwaardse conditionering.

Dit begrip verwijst naar een procedure waarbij een ongeconditioneerde stimulus consistent wordt gepresenteerd voor een neutrale stimulus. Deze opstelling produceert geen verandering in het effect van een neutrale stimulus. Af en toe kan de neutrale stimulus echter remmende functies aannemen, omdat deze consequent de afwezigheid van de ongeconditioneerde stimulus voorspelt.

Het kan ook exciterende functies aannemen als gevolg van pseudo-conditionering of valse conditionering. Ook bekend als backward pairing. Vergelijk met forward conditioning.

ACHTERWAARTSE CONDITIONERING: “De persoon die zich bezighield met achterwaartse conditioneringstechnieken, werd de dinerbel vele malen toegediend voorafgaand aan een wasmand.

Begrippenlijst Narcisme narcisme blog : door mijn teksten te lezen zul je manieren ontdekken om een narcist(e) te spotten en het dan ook grondig begrijpen met verschillende ervaringsverhalen, je vindt er definities en meer uitleg over de pathalogie van narcisme.
Uit het laatste onderzoek blijkt dat narcisme aanzienlijk verschilt van het gevoel van eigenwaarde bij de ontwikkeling, oorsprong, gevolgen en uitkomsten. Dit heeft belangrijke implicaties voor ons begrip van narcisme, en voor interventies om gezond zelfrespect te vergroten. Om echt narcisme te begrijpen heb je verschillende teksten en ervaringsverhalen, zodat u uw zelfvertrouwen kunt opbouwen zonder te denken dat je in narcisme bent vervallen.

Acons  – VKoN.

Dit acroniem – begrip – terminologie  staat voor “volwassen kinderen van narcist(e)en.” Het wordt vaak gebruikt door overlevenden van narcist(e)en en degenen die met hen werken.

 

Acting-Out – uitvoering.

Dit begrip Acting-Out is wanneer een persoon die niet in staat is zijn verhaal uit te drukken dit doet door het uitvoeren van een extreem gedrag.

Afkortingen van veel gebruikte termen en begrippen in verband met narcisme.

NM = Narcissistic Mother – narcist(e)ische moeder.
NF = Narcissistic Father – narcist(e)ische vader.
NP = Narcissistic Parent  – narcist(e)ische ouder.
N = Narcissist – narcist(e).
Narc = Narcissist – narcist(e).
MN = Malignant Narcissist – gevaarlijke narcist(e).

EM = Enabler Mother – een overdreven bemoederende moeder.
EF = Enabler Father – een overdreven ondersteunde vader.
EP = Enabler Parent – een overdreven ondersteunde ouder.
GC = Golden Child – gouden kind.
NGC = Narcissistic Golden Child – narcist(e)ische gouden kind.
SG = Scapegoat – zondebok.
FM = Flying Monkey – vliegende apen.
FOO = Family of Origin – originele familie.
FOC = Family of Choice, or of Choosing – familie volgens eigen keuze.
NPD = Narcissistic Personality Disorder – narcist(e)ische persoonlijkheidsstoornis.
ACoN = Adult Child of a Narcissist – een volwassen kind van een narcist(e).
DoNM = Daughter of Narcissistic Mother  – dochter van een narcist(e)ische moeder.

NC = No Contact – geen contact.
LC = Low Contact – weinig contact.
FOG = Fear, Obligation, Guilt – angst, verplicthing, schuldgevoel.
DH = Dear Husband – de liefste man.
DW = Dear Wife – de liefste vrouw.
DD = Dear Daughter – de liefste dochter.
DS = Dear Son – de liefste zoon.
MIL = Mother in Law – de schoonmoeder.
MOTY = “Mother of the Year”  – de moeder van het jaar.
FIL = Father in Law – de stiefvader.
SIL = Sister in Law- de stiefzuster.
BIL = Brother in Law  – de stiefbroer.
BPD = Borderline Personality Disorder- borderline persoonlijkheidsstoornis.
DID = Dissociative Identity Disorder – werd vroeger aangeduid als een meervoudige persoonlijkheidsstoornis – gedissocieerde persoonlijkheidsstoornis.
DPD = Dependent Personality Disorder – afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.
HPD = Histrionic Personality Disorder – hysterische persoonlijkheidsstoornis.
AA = Alcoholics Anonymous – anonieme alcoholisten.
NA = Narcotics Anonymous – anonieme drugsverslaafden.
RBT = Rational Behaviour Therapy – rationele gedragstherapie.
CBT = Cognitive Behavioural Therapy – cognitieve gedragstherapie.

Agressieve uithalen vermomd als grappen.

Verborgen narcist(e)en houden ervan kwaadaardige opmerkingen te maken op uw kosten. Deze zijn meestal verkleed als “gewoon grappen”, zodat ze weg kunnen komen met het zeggen van afschuwelijke dingen terwijl ze toch een onschuldige, koele houding behouden.

Antisociaal (ASP).

In de volksmond wordt dit begrip vaak gebruikt om intro-verten te beschrijven. Maar in klinische termen betekent dit ongeveer hetzelfde als een psychopaat. Het is de verkorting voor de antisociale persoonlijkheidsstoornis.

 

Arousal jag – opwinding.

Dit begrip betreft een toename van de activering gevolgd door een plotselinge daling, vaak gepaard gaand met lachen om een vrijzetting van spanning aan te duiden.

Lees meer

De narcist(e)ische beledigende cyclus.

Dit is de naam voor de voortdurende rotatie tussen destructief en constructief gedrag dat typerend is voor veel disfunctionele relaties en families.
De beledigende cyclus is een herhalend patroon waarbij zowel de dader als het slachtoffer van misbruik bijdragen aan de omstandigheden die de cyclus bestendigen.

Lees meer

Er zijn vier verschillende fasen:

Begrippenlijst Narcisme

Cluster B persoonlijkheidsstoornissen.

In de Cluster B persoonlijkheidsstoornissen bevatten; narcist(e)ische persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis, antisociale persoonlijkheidsstoornis en theatrale persoonlijkheidsstoornis.
Mensen met deze persoonlijkheidsstoornissen zijn vaak dramatisch en heel bedreven in emotionele manipulatie.

narcist(e)ische Cognitieve dissonantie.

De externe, vervaardigde identiteit van de narcist(e) is gebaseerd op leugens en ontkenning, en de narcist(e) verwacht van haar/zijn familieleden dat ze haar versie van de ‘waarheid’ accepteren.
Gebrek aan vastigheid van objecten.
Een onvermogen om te onthouden dat mensen of objecten consistent, betrouwbaar en betrouwbaar zijn, vooral wanneer ze buiten je directe gezichtsveld liggen.
Gebrek aan geloof in de werkelijkheid.

Cortical – opwindings – faktor.

Dit begrip is gepostuleerd door de Canadese psycholoog Daniel R Berlyne, een onderdeel van een kunstwerk dat wordt geassocieerd met verhoogde scores op de zwak-krachtige en slaperige weegschalen. CORTICAL-AROUSAL FACTOR: “De corticale opwindingsfactor van het kunstwerk van Jenny is in de beslissingen van de rechter opgenomen.”

 

C-PTSD.

Dit staat voor Complexe post-traumatische stressstoornis. Dit is een aandoening die vaak voorkomt bij slachtoffers van narcist(e)ische mishandeling, maar ook bij mensen met NPD. C-PTSS omvat een breed scala aan invaliderende symptomen, waaronder enkele of alle van de volgende stoornissen: hypervigilantie; gegeneraliseerde angst, angst en opwinding; over-reactiviteit; slapeloosheid; nachtmerries en / of nachtmerries; zelfgekozen isolement; moeite met vertrouwen; zelfdestructief gedrag; en opdringerige gedachten.

narcist(e)ische destructieve conditionering.

Toxische mensen stellen voor dat je je sterke punten, talenten en gelukkige herinneringen koppelt aan mishandeling, frustratie en gebrek aan respect.

narcist(e)isch Duwen trekken.

Wat is de definitie van narcist(e)isch duwen en trekken in een relatie?

Push-Pull – Een chronisch patroon van saboteren en herstel van nabijheid in een relatie zonder de juiste oorzaak of reden.

Lees Meer

 

Rijden op de narcist(e)ische emotionele lift.

Definitie van het psychologisch begrip “de narcist(e)isch emotionele lift” :

Rijden met de Emotionele Lift – Een snelle weg naar verschillende niveaus van emotionele volwassenheid.

Neerstorten…

Lees meer

Begrippenlijst Narcisme

Enabler – ondersteuner van de narcist(e).

Dit is meestal een echtgenoot of echtgenote van de narcist(e). De enabler ondersteunt de narcist(e) in zijn grandioze groter-dan-leven persona, zijn extreem gevoel van recht, en zijn houding en gedrag naar anderen toe.

Lees meer

 

De Algemene verklaringen en generalisaties van narcist(e)en.

Kwaadaardige narcist(e)en zijn niet altijd intellectuele meesterbreinen – velen van hen zijn intellectueel lui.

Fysiek misbruik

Definitie van fysiek misbruik :

Lichamelijk misbruik – Elke vorm van vrijwillig gedrag van één persoon die pijn, ziekte of ongemak op een ander toebrengt, of hen de noodzakelijke gezondheid, voeding en comfort ontneemt.

Lees Meer

 

Gevaren bedreiging intimidatie.

Definitie van intimidatie:

Bedreigingen – Ongepaste, opzettelijke waarschuwingen voor destructieve acties of consequenties.

Lees Meer

 Het psychologisch begrip “Fauxpologie Fauxapologie” in de context van narcisme.

Omdat narcist(e)en verantwoording weigeren af te leggen en denken dat ze altijd gelijk hebben, verontschuldigen ze zich zelden of nooit echt oprecht.
In plaats daarvan kunnen ze een valse verontschuldiging of fauxpologie opwerpen, bedoeld om af te buigen, schuldgevoel op te wekken of te weerleggen.

narcist(e)ische Gaslighting.

De praktijk van de hersenspoeling van een geestelijk gezond persoon tot deze overtuigd is een bewijs van hun krankzinnigheid zodat hun begrip van de werkelijkheid zo onduidelijk wordt of deze onjuist of onwaar is.
Dit kan eenvoudig door er ‘ontkenning’ bij te betrekken, “dat is niet gebeurd” (als het wel gebeurd is), ronduit liegen, “Ik heb je dat vooraf gezegd” (als er geen dergelijke uitspraak werd gedaan) of het creëren van een bizarre situatie om hun versie van de werkelijkheid te bewijzen.
Gaslighting is een manier waarop een narcist(e)ische ouder en andere misbruikers gebruik maken van al dan niet opzettelijke leugens tot het slachtoffer vragen heeft over een bepaalde werkelijkheid.
Een kind kan uiteindelijk het gevoel hebben alsof hij of zij gek is geworden. Als voorbeeld : een kind ervan te overtuigen dat de lucht groen is totdat het kind het gelooft. Gaslighting is een van de meest verraderlijke vormen van emotionele en psychische mishandeling.

Perceptie van werkelijkheid veranderen.

Gaslighting dit is een vorm van psychologische geweld waarin de narcist(e) de mentale toestand van iemand anders ondermijnt door geleidelijk hen te pushen hun perceptie van de werkelijkheid te veranderen. Dit is een duivels methodische wijze die de narcist(e) gebruikt met leugens en valse informatie om het denkkader van zijn slachtoffer te eroderen zodat het slachtoffer niet meer gelooft in zijn eigen oordeel en hun eigen gezond verstand. De term komt uit de 1944 Hollywoodfilm Gaslight, een klassieke voorstelling van dit soort hersenspoeling.
Gaslighting – iemand manipuleren door psychologische middelen in het twijfelen aan hun eigen geestelijke gezondheid. Projectie – om iemands onaangename impulsen / gedragingen te ontkennen, door ze aan anderen toe te wijzen / te projecteren;
Een persoon die bijvoorbeeld onbeleefd is, kan voortdurend andere mensen beschuldigen van onbeleefd zijn.
Het kan de vorm aannemen van schuldverlegging. Geen wonder dat u aan uzelf twijfelt / twijfelt.
Het is NIET JULLIE die de “gekke” is. Het is een misbruikstechniek om controle te krijgen over hun doelwit.
Ondersteuning krijgen van mensen die begrijpen hoe het is om te leven met iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

Het psychologisch begrip “Geen contact regel” in de context van narcisme

Mensen die zijn misbruikt door een narcist(e), kunnen ervoor kiezen om de banden met die persoon volledig te verbreken.
Typisch mensen die uiteindelijk geen contact meer hebben, hebben hun grenzen op traumatische manieren geschonden die uiteindelijk hen ertoe aanzetten om alle communicatie met de narcist(e) te stoppen.

Cyclus doorbreken.

Voor volwassen kinderen van narcist(e)en is contactloos zijn meestal een diep ambivalente en pijnlijke keuze die aanvoelt als een kwestie van overleven om de cyclus van pijn te doorbreken en te proberen te genezen.
Geen contact, vooral van een ouder, is moeilijk uit te leggen aan mensen die narcisme en de verwoestende effecten ervan niet begrijpen, waardoor slachtoffers verder worden geïsoleerd.
Onszelf leren over de technieken van narcist(e)en, sociopaten en psychopaten, is de sleutel tot gezonde relaties. Het is van vitaal belang dat we de diepte, schade en nasleep van giftige relaties volledig begrijpen om herstel en genezing te kunnen nastreven.
Onthoud altijd dat de misbruiker ervoor kiest om de volgende technieken te gebruiken, wat niet de schuld is van degenen die het slachtoffer worden.
Je bent niet verantwoordelijk voor hun gedrag of acties.

Gedachten controleren

Definitie gedachten controle:

Gedachte Policing – Elk proces van proberen de gedachten of gevoelens van iemand anders in vraag te stellen, te beheersen of op ongepaste wijze te beïnvloeden.

Lees meer.

 

 

Begrippenlijst Narcisme

Gouden kind.

Het gouden kind is getraind om te behagen. Het gouden kind van de narcist(e) kan niets verkeerd doen en is de uitverkoren favoriet die een speciale status verkrijgt.

De narcist(e) overstelpt haar/hem met uitverkoren lof, aandacht en goedkeuring, zelfs als hij/zij niets gedaan heeft in het bijzonder om dit te “verdienen”.

De narcist(e) projecteert vaak wat ze wil geloven over zichzelf op haar geïdealiseerde nakomeling. Als het past bij de narcist(e), kan ze haar tactiek verschuiven en selecteert ze een ander van haar kinderen voor de rol van het gouden kind. Rollen en -regels in de narcist(e)ische familie zijn vloeibaar en veranderlijk en afhankelijk van de motieven van de narcist(e) op een bepaald moment.

 

narcist(e)isch Grenzen testen en stofzuigen.

narcist(e)en, sociopaten en anderszins giftige mensen proberen voortdurend je grenzen te testen om te zien welke ze kunnen overtreden.

Hoe meer overtredingen ze zonder consequenties kunnen plegen, hoe meer ze de enveloppe zullen pushen.

Dat is de reden waarom overlevenden van zowel emotionele als fysieke mishandeling vaak nog meer ernstige gevallen van misbruik ervaren, elke keer dat ze teruggaan naar hun misbruikers.

Grenstest uitgevoerd door de narcist(e) bij het slachtoffer.

Misbruikers neigen ertoe om hun slachtoffers terug te “hooveren- stofzuigen” met zoete beloften, nep spijt en lege woorden over hoe ze zullen veranderen, alleen om hun slachtoffers nog gruwelijker te misbruiken.

In de zieke geest van de misbruiker dient deze grenstest als een straf voor het verzet tegen het misbruik en ook voor het teruggaan naar het misbruik.

Wanneer narcist(e)en proberen de knop voor emotionele reset in te drukken, versterken ze je grenzen nog sterker in plaats van ze terug te halen.

Vergeet niet: zeer manipulatieve mensen reageren niet op empathie of mededogen. Ze reageren op consequenties.

 

Gestopte Emotionele Groei

Definitie gestopte emotionele groei:

Gestopte Emotionele Groei – Een moeilijkheid, tegenzin of onvermogen om te leren van fouten, werken aan zelfverbetering of het ontwikkelen van effectievere copingstrategieën.

Lees meer

VKoN informatie tools werktuigen voor slachtoffers van narcisme johanpersyn.com Begrippenlijst Narcisme

 

Aanverwante teksten

Begrippenlijst PsychologieBegrippenlijst misbruik en narcismeCoach BegrippenBegrippen lijst sociale psychologieEen Verklarende freudiaanse termenVerklarende narcist(e)isch misbruik termen en definities met voorbeeldenWoordenlijst van narcismeNarcissistic Personality Disorder Treatment & ManagementNarcissismIk geef je mijn verhaal 

Allemachtig via veerkracht naar invloed

Veerkracht

Hét boek voor iedereen die een droom heeft.
Ben jij bereid om hard te werken, af te zien, doelen te stellen, pijn te verdragen en toch door te gaan? Alles voor dat gevoel van euforie?

Aagje Vanwalleghem ging door een hel om haar droom te verwezenlijken. In een klimaat dat niet klaar was voor haar talent. Zij nam op zestienjarige leeftijd deel aan de turnfinale op de Olympische Spelen in Athene en zette niet alleen zichzelf maar ook het Belgische turnen op de kaart.

Maar tegen welke prijs?

Dit boek brengt niet alleen de waarheid over haar afkomst, maar vertelt ook hoe Aagje Vanwalleghem het boegbeeld van het Belgische turnen werd. Met een finale op de Olympische Spelen, de eerste Belgische turnmedaille ooit op een EK en tal van wereldbekermedailles zette Aagje Vanwalleghem het Belgische turnen op de kaart.

Toch is Veerkracht niet alleen een sportief verhaal.

Het is ook een verhaal over vallen en opstaan, balanceren tussen twijfel en vertrouwen en over de kracht om de juiste energie aan te spreken en door te gaan.

Een topsportverhaal wordt hier omgevormd tot een schatkist vol inspiratie. Voor iedereen die het verschil wil maken in topsport, maar ook in het leven.

Talent is één zaak maar zonder het verwerven van bepaalde skills en denktechnieken kun je nooit doorbreken in een wereld waar elk resultaat staat of valt met een duizendste van een punt. Aagje Vanwalleghem geeft je met dit boek de kracht en de souplesse om je eigen koers te varen met een focus op de winnaarsmodus!

De cirkel is rond mijn lessen over leven, liefde, geluk en veerkracht

‘De cirkel is rond’ is het laatste en complete boek van Wayne Dyer.

In ‘De cirkel is rond’ blikt Wayne Dyer terug op zijn veelbewogen leven. Aan de hand van persoonlijke verhalen, anekdotes en ontboezemingen geeft Dyer inzicht in de levenslessen of de synchroniciteit die daarmee verbonden zijn.

En dan blijkt dat niets in het leven voor niets is geweest! Wayne Dyer is een internationaal bestsellerauteur en vermaard spreker en heeft tientallen bestsellers op zijn naam staan, die in vele talen zijn verschenen.

The Selfishness of Others: An Essay on the Fear of Narcissism

Het drama van het begaafde kind Op zoek naar het ware zelf

Tussen de eerste publicatie van Het drama van het begaafde kind (1981) en deze bewerkte aangevulde editie liggen vijftien jaar van ervaringen.

Ervaringen van de schrijfster met haar eigen therapie en met andere moderne therapeutische methoden, en ook ervaringen met de levensgeschiedenissen van de lezers die haar hebben geschreven en wier aantal zij op enkele duizenden schat.

In de tussentijd heeft zij onderzoek gedaan naar de kinderjaren van tal van personen, en dat leidde tot nadere precisering van eerdere inzichten, die ze in dit boek met tal van voorbeelden documenteert en illustreert.

De schrijfster houdt zich bezig met de gevolgen van verdringing op persoonlijk en sociaal gebied, met de oorzaken van krenkingen in de kindertijd en het voorkomen daarvan, en ten slotte met de recente, nieuwe mogelijkheden om de gevolgen van vroege traumatiseringen op te heffen.

Het drama van het begaafde kind EBOOK Op zoek naar het ware zelf

Vrij van leugens Oorzaken en gevolgen van kindermishandeling

Rusteloze benen Alles liever dan de waarheid – Alice Miller

Van A tot ggZ – Leven met een psychisch zieke ouder

Te vroeg volwassen Over parentificatie

Doorgeschoten loyaliteit en grensvervaging tussen de rollen van kinderen en hun ouders komen vaker voor dan we denken.

Maar is het per definitie slecht als zoiets gebeurt? Te vroeg volwassen gaat over kinderen die voor hun ouders zorgen, een verschijnsel dat we ‘parentificatie’ noemen, en over de verwachtingen die ouders van hun kinderen hebben.

Het gaat hierbij zowel om praktische handreikingen als om emotionele ondersteuning.

Aan de hand van concrete voorbeelden wordt beschreven wat parentificatie is en hoe ze zich manifesteert.

Verschillende risicogroepen, zoals kinderen van gescheiden ouders en kinderen van ouders met een psychische aandoening, worden uitgebreid behandeld, zodat duidelijk wordt hoe de gezinsproblematiek kan uitmonden in parentificatie.

Marinka Kamphuis bespreekt de schade die kinderen kunnen oplopen, welke problemen zich nu, maar ook in hun verdere leven kunnen voordoen, en wat eraan te doen is.

Ook komen verschillende theorieën aan bod en wordt onderzocht waarom sommige mensen de parentificatie uit hun jeugd beter te boven zijn gekomen dan anderen.

Het boek is bedoeld voor mensen die zich in de problematiek herkennen, maar daarnaast is het ook relevant voor psychologen, psychotherapeuten, orthopedagogen en andere hulpverleners.

 

Krijg steun en bespreek uw zorgen met iemand die om u geeft en die persoonlijkheidsstoornissen begrijpt

Advertisements

Dank je om creatief te zijn in uw reactie!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.