Niet meer op bezoek bij mijn narcistische moeder.

Als je  bij toeval op deze website bent terecht gekomen, kan het akelig zijn om eigenlijk heel veel dingen uit je eigen leven te lezen.
Bijvoorbeeld : Leg het eens uit aan andere mensen als je niet meer op bezoek gaat bij je narcistische moeder.

Ze zullen je zeggen dat je narcistische moeder zo’n leuke vrouw is.

Het onmogelijk is dat je haar niet meer zou bezoeken. Dan denk je toch dat het aan jezelf ligt? Dat jij een akelig mens bent?
Je gaat een aantal jaren nodig hebben om er achter te komen dat je gehersenspoeld werd, en dat je een heel ander persoon bent als je met je narcistische moeder samen bent, dan waar dan ook.

Heeft er ooit iemand tegen je gezegd bij voorbeeld een broer of zus : Jij ziet het niet hoe ze is… en heb je dat toen niet begrepen wat ze bedoelden?

En plots lijkt het alsof er iets knapt en gaat je vrijuit denken.

Misschien heb je al een tijd geen contact meer gehad met je broer of zus door het toedoen van wie?

Moest je haar/hem nu eens een brief schrijven en samen praten?

Heeft er jou al eens iemand geadviseerd om naar een psycholoog te gaan en je verhaal daar te doen?

narcistische moeder VKoN johanpersyn.com steun aan slachtoffers van narcisme

Hoelang ben je al onder de stress van je narcistische moeder?

En hoe heelhuids voel je jezelf?

Wordt dit een breken met je ouders?
Je weet, je zult dreigmails en brieven krijgen gedurende een tijd. Wellicht een vreselijke tijd.

Ze zal een groot drama maken als ze haar kleinkinderen niet meer ziet.

Misschien dat ze zelfs een zelfmoordpoging gaat faken, maar ze zal net niet genoeg innemen, zodat ze de volgende morgen gewoon wakker wordt maar er wel in slaagt om even in de belangstelling te staan en je de schuld ervan te geven. Want die poging zal dan het bewijs zijn van haar grote liefde.

Word je vader vaak ingezet als boodschappenjongen met berichtjes en brieven?

Je narcistische moeder doet precies wat zij wil en gebruikt je vader waardoor hij een persoon wordt die je niet kunt vertrouwen.

Als je vader iets over je moeder zegt, dat zal zij beweren dat je liegt, dat hij zoiets niet zegt. (oa. waarom hebben wij zo’n moeilijke moeder?)

Hoeveel keer heeft ze gezegd, je moeder, dat je er lelijk uit ziet?

Hoeveel keer heeft ze gezegd dat je dankbaar mag zijn voor alles wat ze voor je doen?

Ook al heb je geen schuld dat ze zogenaamd alles voor je doen, je voelt je daardoor schuldig is het niet?

Wie dergelijke narcistisch moeder gedrag heeft moeten ondergaan zal nog vele jaren iedere dag vechten tegen schuldgevoelens.

Hoeveel echte knuffels heb je gehad, en een echt complimenten?

Zo gaat jij toch niet om met je kinderen.

Jij zult in ieder geval je kinderen leren knuffelen en sorry zeggen, en ik hou van jou, is het niet?

De enige reden trouwens waarom je het contact verbreekt is dat je rust wil hebben, dat je je eigen ding kunt doen zonder commentaar.

Sommige mensen zullen dat niet begrijpen en blijven zeggen dat het toch je ouders zijn. Zulke mensen doen je twijfelen? Dan stel je de vraag ben je te hard voor hen?
Beschadigd ben je zeker heel erg, maar de vrijheid en rust die je kunt hebben als je geen contact meer hebt, en je je eigen dingen mag doen zonder commentaar is al een heel goed begin voor jou.

Maar welke jeugd heb je gehad?

narcistische moeder

Hoe voelt het als je gelukkig bent? Raar hé, want dat viel niet zoveel voor, en zelfs daarvoor moest je je een dromer voelen en schuldig.

Kippenvel krijg je ervan als je terugdenkt aan de periode dat je het niet zag en snapte als je constant gemanipuleerd werd. Eens er een barst in dat filter komt dringt de waarheid door als een tsunami, met veel inzichten in situaties, die heel erg zwaar zijn om te verwerken.

Je gaat beseffen dat alles waar je altijd in geloofd hebt niks meer is dan een illusie.

Het is heel pijnlijk ook en het nieuwe inzicht heeft op alle aspecten van je leven zijn invloed. Het is soms heel moeilijk om daar mee om te gaan.

Toch weet je dat er een moment komt dat je er niet om heen kunt om geconfronteerd te worden met je familie.

Mocht je in therapie gaan dan zal alles alleen nog maar meer duidelijker worden hoeveel er eigenlijk niet klopte in de verhouding met je narcistische moeder. Wat je nu altijd al gevoeld hebt en waar je net je vinger op kan leggen, is pas het begin.

Ken je dat eeuwige schuldgevoel over het feit dat je bestaat?

Zo laten ze je voelen, dat je niet had mogen bestaan.

Dat is zo’n complexe vorm van kindermishandeling en hersenspoeling dat de mensen die dat niet kennen of hebben gekend in hun leven het ook erg weinig kunnen begrijpen, laat staat dat ze je bevestigen in het contact verbreken.

Het valt ook niet uit te leggen want dat gaat het verstand van een normaal gezond mens volledig te boven. Zelfs al heb je nog zo’n goed inlevingsvermogen als je vanaf je jeugd niet beter weet ben je kansloos tegenover een narcistische moeder.

Wellicht is het oppervlakkigheid of onwetendheid als mensen je hierop veroordelen.

Maar luister vooral naar je eigen gevoel.

Je zult in de toekomst absoluut momenten kennen waar je het heel erg vindt dat je geen familie meer hebt. Zeker rond de feestdagen of momenten die je het liefst zou willen delen met mensen die je je hele leven kent.

Maar eigenlijk is het iets missen wat je nooit hebt gehad want als je je nu voorstelt dat je gezellig een kop thee zit te drinken met je moeder moet je toch eerlijk zijn en beseffen dat die gezellige kop thee er nooit is geweest en er ook nooit zal zijn.

Het is een kop thee met een hele nare bijsmaak die zelf nog goed te proeven is als je in de auto zit naar huis en misschien nog wel een paar dagen later want jij weet het net zo goed als ik dat jouw narcistische moeder daar wel zal voor zorgen.

Het is cru maar het is een geschenk dat je afstand genomen hebt, beetje bij beetje.

Een geluk ook voor jouw kinderen want zo’n narcistische oma hebben, zou alleen maar een gevaar zijn voor hen.

Nu je je kinderen kunt geven wat jij nooit (voldoende) hebt gekregen is het goed dat dit niet verder verpest wordt.

Je hebt in ieder geval het perfecte voorbeeld meegekregen van hoe het niet moet. Dus als je weer een keer een minder moment hebt tijdens een kerstaflevering van All you need is love met happy gezinnen denk dan dat je het goede hebt gedaan.  Ook als iemand jou veroordeelt omdat je geen contact meer met haar hebt of minder en minder, denk dan dat je het juiste hebt gedaan.

Je bent immers bovenal verantwoordelijk voor je eigen gezin.

Dat jij instaat bent om een gelukkig gezin op te bouwen daar heeft zij je altijd van af proberen te houden. Jouw ongeluk is haar geluk, hoe triest dat ook mag zijn.

Het is om te huilen, hoewel het ook hoop heeft dat de cyclus eindelijk doorbroken wordt. Zet hem op want je bent op de goede weg nu je je aha moment hebt gehad over jouw familie.

Eerst was er dat ongeloof dat je dat hebt meegemaakt en doorstaan. Dat je moeder zo’n narcist is en dat allemaal heeft gedaan.

Het was vreemd, ergens heb je altijd dat gevoel gehad.narcistische moeder

Alles draaide vroeger direct en indirect om haar en hoe ze er in slaagde om in het middelpunt te staan. Je begrijpt het waarom niet, omdat anderen die het ook hebben gezien, niks deden, omdat je zelf zo niet bent.

Mocht je ooit terug toegeven omdat het moeilijk is om jezelf ervan te overtuigen om weg te blijven uit die familie, besef dan dat na een tijdje, als je terug bent ingepalmd, de ellende weer van voor af aan begint. Ik kan het weten, we hebben dat hier meegemaakt.

Als je dit herkent wat ik hier schrijf over een narcistische moeder, waar je eventueel het contact mee aan het verbreken bent besef dan dat het de plicht is om je eigen welzijn te redden. Immers niemand anders dan jij zal dat doen.

Zelfs al voel je je er schuldig door, gezien de cultuur en de waarden van de meeste mensen rondom ons is het niet alleen daardoor dat je je schuldig voelt.

Door jarenlang gehersenspoeld te zijn en te leven in dienst van je narcistische moeder voelt het als “onnatuurlijk” als je dat verandert.

De onnatuurlijkheid ligt hem in opgevoed te worden door een narcistische moeder.

Door die internalisatie die afbrokkelt kan ze zelfs op afstand nog macht over je hebben.

Je hoeft niets uit te leggen aan de omgeving die alleen maar haar beste kant heeft gezien en niet hun moeder was. Bij hen profileert zij zich immers als ‘s wereld beste moeder en dat maakt jou dus de ondankbare dochter/zoon. Alles gaat immers maar verergeren met de jaren.

Wees trots op jezelf dat je ondanks de aanwezigheid van schuldgevoelens, je jouw kinderen lief kunt hebben. Het is om trots op te zijn dat je beetje bij beetje kunt groeien. Eindelijk kies je voor een leven waar liefde mogelijk is en geen schande.

Ondanks de dagen waar je het even niet ziet zitten is het goed als je gelukkig bent. In de toekomst kan dat enkel toenemen. Daarbij heb Ik het idee dat jij ook op tijd voor jezelf gekozen hebt, want narcisme versterkt alleen maar met de jaren.

Dat eeuwige schuldgevoel is immers het grootste bewijs van de mate van narcisme van je moeder.

Wellicht zal dat schuldgevoel voor de rest van je leven blijven op bepaalde momenten. Gelukkig dat het met de jaren zal minderen. Nieuw is echter dat je je eigen beslissingen kunt nemen zonder altijd dat negatieve commentaar en dat is heerlijk.

Relaties die je moeder heeft proberen kapot te maken, uit jaloezie kunnen terug gaan groeien. Wie niet op de hoogte is van de schade die narcistische moeders bij hun kinderen aanrichten zullen dat bekende zinnetje blijven zeggen, zodat je het niet meer wilt horen, noch erover in discussie gaan.

Kiezen voor jezelf

Je gaat de energie steken in de vrienden die je hebt. Trouwens als je zo goed bent als je bent, is het enige waar je noch dient voor te kiezen – jezelf.

Als je definitief hebt gebroken met jouw ouders, zul je er na een tijdje geen spijt meer van hebben . Plots gaat alles op z’n plek vallen.

Misschien ga je eerst een periode van stalking meemaken. Je zult hatelijke mailtjes ontvangen, of familieleden zullen je sturen dat je moeder zichzelf iets gaat aandoen.

Vergeet niet, een narcistische moeder ziet zichzelf te graag.  Hoeveel zelfmoordpogingen pleegde mijn moeder? Tussen de 50 à 100.

Ze zal er nooit mee akkoord gaan dat jij uit haar leven stapt.   Hoewel ze er jou de schuld van geeft dreigt zij ermee dat ZIJ uit je leven wilt stappen.

Ze zal je vragen om het weer goed te maken, voor iets wat jij niet hebt gedaan, vrij subtiel.

Ze zal proberen je leeg te zuigen, en anderen boos op je maken, door je ondankbaarheid te verwijten.

Je dient er op voor te bereiden dat je kunt alleen komen te staan in de familie. Die eenzaamheid en uitgesloten worden daar kan je nare gedachten van krijgen.

Want wie verwacht dit negatieve gedrag van een moeder?

Het is om te janken, want elk kind verdient een goede moeder om op te groeien. Geen liefde ontvangen te hebben, geen hechting te hebben gevoeld heeft er immers jou leven niet op vergemakkelijkt.

Het blijft een lange weg naar volledig herstel.

Je moet echter weten wat je wilt.  Anders gezegd is dat uit het patroon stappen dat je niet verantwoordelijk bent voor wat je voelt. Waarom blijf je denken dat het behagen van je moeder, je zou goed doen  voelen? Heb je dat dan ooit ervaren?

Word lid van mijn Facebook Groep of start een persoonlijke chat met mij op mijn profiel.

Johan Persyn

Hoezeer is de situatie voor jou herkenbaar, laat het me weten in de commentaren.

Liken en sharen van dit artikel betekent niet alleen waardering voor de waarde die ik je schenk. Je kan ook uw vrienden helpen door te sharen.

PS : Vindt u dit artikel interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u eens kunnen glimlachen van herkenning en erkenning? 

Aanverwante teksten

Hebt u een narcistische moeder in de familie?

Mama ik mis je EBOOK het waargebeurde verhaal van een klein meisje dat wanhopig graag naar huis wil

The Resilience Breakthrough: 27 Tools for Turning Adversity into Action 

De narcist controleert anderen door te vergelijken.

Will I Ever Be Good Enough?: Healing the Daughters of Narcissistic Mothers 

The power of the heart laat je hart je gids zijn

Narcistische moeder gedragspatroon.

Achter gesloten deuren het perfecte huwelijk of de perfecte leugen?

Star Wars Episode 8: The Last Jedi

Steps Of Mindfulness

Goed of slecht ik ben de dochter van een seriemoordenaar…

You’re Not Crazy – It’s Your Mother: Understanding and Healing for Daughters of Narcissistic Mothers (Daughters Of Narccissistic Mothers Book 1)

Het spel van de narcistische moeder.

Wat narcisten zeggen over jou.

Advertisements

2 Feedbacks on “Niet meer op bezoek bij mijn narcistische moeder.”

  1. O M G…………………………………………………………………………. (stil)

Bedankt, om creatief te zijn in uw reactie die een aha-moment kan zijn voor een lezer.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.