Razernij en de Razernij Cyclus van de narcist. Deel 26

Razernij is een destructieve handeling.

Met razernij is het de intentie van iemand om jou te verwonden. Erger nog, om iemand of iets te breken. Razernij is ook blind. De aanval is tegen een onschuldige hulpeloos persoon of kind.

We praten over een persoon die ‘in een blinde woede,’ of ‘blind van woede is’ gestoken. Woede is explosief. Dat betekent dat het niet gemakkelijk kan worden bestuurd wanneer het begint. Razernij ontstaat wanneer een persoon voelt dat zijn macht wordt gedwarsboomd of gefrustreerd.

Tijdens de woede, zal het geheugen afnemen en weet de persoon niet wat hij doet. Om al deze redenen, noemen we woede vaak dissociatieve woede. Razernij werkt door de kortsluiting van de ervaring van schaamte. Dat wil zeggen, het gevoel van minderwaardig of niet goed genoeg te zijn.

Razernij kan blinde furie worden in tegenstelling tot een helende en universele ervaring. Door emotie kan razernij blinde woede worden. Het is een woede vertekend door geïnternaliseerde schaamte.

Hoewel elke razernij zeer gevaarlijk is in een relatie, is het zeldzaam dat razernij de enige primaire vorm van agressie is.

razernij narcist(e)ische persoonlijkheid

Cyclus van geweld

In relaties, is razernij echt zeldzaam, maar woede heeft de geneigdheid zich te ontwikkelen tot een patroon of een cyclus. Dit noemen we de “cyclus van geweld”, de “cyclus van misbruik,” of de “woede cyclus”.

Het meest zichtbare deel van de woede cyclus is de uitbarsting. Die cyclus kan bestaan uit verbaal geweld, fysiek geweld of verslavend gedrag. Maar ook kan het een dramatische vorm omvatten.

Een uitbarsting kan meerdere malen per dag of om de paar maanden optreden. Op de uitbarsting volgt dan een periode waarin opwinding van de primaire aanvaller laag is. Niettemin kunnen ze vriendelijk of berouwvol handelen.

Dit noemen we ook wel de wittebroodsweken. Het verlangen naar controle blijft echter. Signaal dat het narcisme betekent. Een signaal dat het om narcisme gaat is er als de primaire aanvaller niet bereid is om de uitbarsting later te bespreken op een zinvolle en eerlijke manier.

Verontschuldigingen tellen niet mee. Vrij snel, zijn de verwachtingen van de razende persoon niet voldaan.

Bijgevolg begint de spanningsfase opnieuw.

Nervositeit vervormt verder de perceptie. Daarom ziet de woedende persoon een routine gebeurtenis of kleine frustratie als een groot vergrijp. Later heeft dit een uitbarsting als uitkomst.

In een fase van woede, wordt de vlucht of strijd sterk geactiveerd. Dit maakt dat iedereen die de woedende persoon waarneemt vervolgens wordt behandeld als een bedreiging of een vijand.

In deze vervormde waarneming, heeft het geen zin om eerlijke communicatie te stimuleren. Immers de woedende persoon ziet je toch als zijn vijand. Dat betekent dat zelfs de onverantwoordelijkheid gedurende de razernij niet past bij het zelfbeeld van de primaire aanvaller. Alhoewel zijn eigen razende gedrag per definitie onverantwoord zal zijn heeft de narcist(e) daar geen zelfreflectie over.

Anderen kunnen eindigen met een bepaalde communicatie. Dat ‘zet’ de primaire agressor aan tot vragen. Wanneer je informeert om verantwoording kan dat het begin zijn van een nieuwe razernij.

Weet je wat het effect is dat de woede van de razende persoon teweeg brengt op diegenen die met hem leven?

Dat is dat ze voortdurend op eieren proberen te lopen om een uitbarsting te voorkomen.

Geheugenverlies bij de narcist(e)

De primaire aanvaller, aan de andere kant zal na een razernij of woede episode zowel de aandrang hebben om zich beter te voelen, en zal snel een ‘geheugenverlies’ ontwikkelen over wat er gebeurd is.

razernij spiegelneuronen en vlooien en narcisme

Hoop en zon buiten de wolk van een narcist(e)ische relatie.

Er is duidelijkheid van hart, ziel en geest. Er is vrede.

Ik ben een levend bewijs. Je kunt de narcist(e) op een ander niveau dan voorheen behandelen.  Eindelijk met niet op te geven is je innerlijke mentale kracht opnieuw geactiveerd en versterkt. Je zult in staat zijn om weg te lopen wanneer ze je verbaal aanvallen.

Op een gegeven moment zal je kunnen lachen om hoe krankzinnig hun gedrag is geworden.

Denk eraan, hun enthousiasme komt van je reactie en je fysieke en / of verbale reactie op hun woede. Als je niet reageert, lopen ze leeg.

In plaats van de narcist(e) pep te geven door je reactie, bewaar het voor je kinderen en jezelf. Investeer diezelfde energie in het helen van jezelf. Je hebt veel meegemaakt maar je bent niet de enige.

Dat wilt niet zeggen dat je geen politierapport mag vragen voor hun daden van partnergeweld of stalking. Je hebt immers recht op gerechtigheid. Als je dat realiseert spreek je ook voor andere mensen die zijn misbruikt. Je doet iets goeds als je je partnergeweld aanklaagt en daardoor voel je je minder langer slecht. Als je dat doet, dan weet je dat je vrij bent en niet meer gevangen.

Als je dat wenst, kunnen we over deze tekst praten wanneer je me bevriendt op Facebook of me een e-mail (jo030256@gmail.com) zendt of een skype bericht stuurt naar mijn skype id jo030256.

Als je dit artikel liked, becommentarieert of shared zal je ook iemand onder uw kennissen kunnen helpen, waarvoor dank.

 

Johan Persyn

 

PS: Vindt u dit artikel interessant, leerzaam, controversieel, of hebt u kunnen glimlachen van herkenning en erkenning?Laat het me weten in de commentaren hieronder.

 

Aanverwante teksten

Razernij Stephen King

De verandering in jou zal de narcist(e) ongelukkig maken

Our Family Wizard Features Clear communication in one central location.

Conflictueus ouderschap na scheiding en in nieuw samengestelde gezinnen

Kinderen op de eerste plaats

René Girard mimesis and theory/ on demystifaction of narcissism

Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness geluk, veerkracht & intuïtie

Veerkracht bij kindertrauma Handboek voor hulpverleners

Omarm je emoties vrij van angst voor je gevoelens

Goede keuze met een NPD maken

Vuur en woede in het Witte Huis van Trump

Rage—Coming Soon From a Narcissist Near You

De narcist(e)ische primaire agressor

Advertisements

Dank je om creatief te zijn in uw reactie!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.