Methoden en motieven voor het gebruik van triangulatie door de narcist

Als plots uw partner uiteten gaat met zijn ex, wees dan gewaarschuwd dit is triangulatie.

Als uw partner aankondigt dat hij voor een week alleen op reis gaat dan is het best mogelijk dat er een ander persoon in het spel is. Dat kan niet alleen wijzen op ontrouw maar tevens op triangulatie.

Triangulatie is één van de favoriete manipulatie-instrumenten gebruikt door narcisten en psychopaten.

Ook kan het een aangeleerde gedrag zijn die vele mensen doen als zij opgroeiden met een narcistische ouder of disfunctionele familie dynamiek.

Ik denk echter dat het essentieel is in elke relatie, dat we leren om te identificeren wat de vroege waarschuwingssignalen en rode vlaggen zijn.

Immers in de interactie met mensen met narcistische giftige gedragingen worden manipulatie-instrumenten steeds weergegeven.

Op deze manier kunnen we onszelf beter beschermen tegen uitbuiting en misbruik en de juiste beslissingen nemen over diegenen die wij in ons leven toelaten.

Hieronder volgen de vier meest voorkomende methoden van triangulatie die gebruikt worden door narcisten en giftige mensen. Ook de motieven achter deze methoden worden hier beschreven.

triangulatie slachtoffer van narcisme

Narcisten zijn scherpe waarnemers.

Zij kunnen een aardige en genereus persoon identificeren op dezelfde manier als een grote witte haai één druppel bloed in de Oceaan, van maximaal een mijl afstand ruiken kan.

Narcisten zijn ook geschoolde waarnemers.

Hun primaire doel is om te controleren en hun partners te domineren. Het stopt echter daar niet want bij zowat iedereen waarmee ze in contact komen is dat hun doel.

Dit is de reden waarom de liefde-bombardementen fase zo belangrijk is voor het succes van de narcist.

Het is geen kwestie hoe zelfverzekerd en zelfbewust u bent aan het begin van de relatie, de constante aandacht, vleierij en valse verklaringen van liefde die u onderuit veegt, zowel letterlijk als figuurlijk, brengt je uit balans en maakt u kwetsbaar. Dat is wat lovebombing met je doet.

Definitie triangulatie

Triangulatie kan worden gedefinieerd als een indirecte vorm van communicatie waar één persoon (meestal de narcist) als een boodschapper tussen twee andere mensen fungeert.

Of het kan een directe vorm van communicatie zijn waarbij één persoon probeert een ander medeplichtig te maken tegen een derde om het doel van zijn agenda te bereiken.

In beide gevallen zal de boodschapper een bericht fabriceren of wijzigen waarin vaak een splinter van de waarheid is vervat om zijn/haar doelstelling te bereiken.

Er zijn zoveel verschillende redenen waarom een narcist zou kunnen triangulatie gebruiken als er narcisten zijn, maar hieronder vindt u de vier meest voorkomende methoden en motieven.

1.Methode om de scheiding voor te bereiden door de narcist: het werven van versterkende ondersteuners

Eén van de manieren waarom narcisten triangulatie gebruiken is om toestemming te krijgen van hun slachtoffers om hun wensen en behoeften te manipuleren van hun partners en dit met behulp van het standpunt van derden  ter staving en versterking van hun narcistische adviezen.

Dit is een vorm van werven van bondgenoten, of als uiterste geval om deze bondgenoten aan te zetten om te pesten.

De narcist probeert iedereen te manipuleren die een andere mening of overtuiging erop nahoudt. Hij/zij kan met behulp van een onwetende derde partij, die uiteraard alleen het bericht heeft gehoord van de narcist, de vertolking van zijn waarheid versterken.

De derde-partij is meestal niet bewust van de narcistische truc en gelooft dat ze alleen probeert de narcist te helpen.

De derde partij is vaak een familielid of een lid van de fanclub van de narcist.

De narcist gebruikt deze ‘onschuldige’ mensen als instrumenten om te helpen de verschillen te regelen en hun partner of iemand anders te dwingen in het aanvaarden van hun standpunt door het gebruik van overtuigingskracht, verlegenheid, meerderheid regels of schuldgevoelens.

Download hier het eerste deel van de audioversie van dit artikel met als titel “Methoden en motieven voor het gebruik van triangulatie door de narcist.” van johanpersyn.com V K O N

In emotioneel gezonde relaties zullen paren geen derden of boodschappers werven en gebruiken om hun geschillen te regelen.

Ze hebben face-to-face gesprekken.

Zij  proberen niet gelijk te krijgen, te argumenteren of voordelen te halen met behulp van een derde persoon om hun partner te beïnvloeden.

Ze respecteren elkaar en hun relatie, en als ze het niet eens zijn, zullen ze proberen een gekwalificeerde, onpartijdige derde-partij te vinden, zoals een therapeut, coach of consulent. ( in sommige gevallen een geestelijke)

2. Tactiek van voorbereiding voor een scheiding van de narcist: mensen tegen elkaar opzetten

Deze methode van triangulatie omvat twee mensen tegen elkaar uitspelen.

De narcist doet dit door het besmeuren van het karakter van een of beide van de mensen achter hun rug.

Hierdoor kan de narcist  hun valse beeld behouden en zodat ze positief worden bekeken onder de driehoek. In veel gevallen, zal de narcist zich afbeelden als slachtoffer, vooral als ze het gevoel hebben dat hun partner hun gedoe aan het moe worden is of bewust worden van hun manipulatie, hypocrisie en misbruik. Of gewoon ook omdat ze het saai beginnen te vinden na een aantal maanden.

De narcist zal reageren door de plannen van hun partner te negeren, door het op  starten een volwaardige smeer- campagne achter de rug van het slachtoffer. Dus tegen de tijd dat ze hun partner dumpen, heeft de narcist al een cirkel van blinde supporters.

De narcist zal meestal aanhangers zoeken die hij/zij kent die het meestal met hem eens zien onafhankelijk van de inhoud.

Dit is hoe ze hun partner laten uitzien als de misbruiker – dader in de relatie, lang voordat de relatie voorbij is.

Hiervoor bewerkt de narcist zijn supporter (s) en partner door het delen van selectieve informatie, zodat de narcist meestal elke gemiddelde opmerking van het slachtoffer zal delen met de supporter(s) als die kan dienen als brandstof voor een breuk.

De narcist gebruikt deze triangulatie tactiek om te bepalen welke informatie gedeeld wordt tussen de partijen.

Het dient ook om de narcist tot de primaire contactpersoon te maken en de leverancier van informatie, waardoor het slachtoffer nog meer geïsoleerd wordt.

Aangezien iedereen met de narcist en niet met elkaar communiceert, kan de narcist verder zijn/haar agenda afwerken door het doorgeven van hun gemanipuleerde selectieve informatie tussen de partijen.

Emotioneel gezonde mensen hebben de neiging te deinzen voor het drama dat een scheiding met zich meebrengt.

De meeste mensen hebben een hekel om in het midden van andermans argumenten te komen.

De narcist gedijt daarop.

Ook emotioneel gezonde individuen kunnen niet genieten van het kwetsen van anderen door het delen van bekrompen opmerkingen die anderen al hebben gezegd over hen.

Nogmaals, de narcist heeft veel plezier daarin.

Bijvoorbeeld, de narcist  zal aan zijn/haar partner melden dat een familielid een hardvochtige opmerking over hen maakte, en dan pretenderen dat ze de woede van hun partner begrijpen en ondersteunen en weergeven dat zij (de narcist) het slachtoffer verdedigen.

Niet alleen voelt de narcist zich verrukkelijk als hij de pijn ziet op de uitdrukking op het gezicht van hun partner, maar ze kunnen zichzelf voorstellen als een held, en doen alsof ze hun partner verdedigen.

Dit maakt een heleboel drama en chaos en is een krachtige oplossing om de narcist te voorzien van amusement en drama voor de narcist die zich eeuwig verveelt.

Download nu en luister herhaaldelijk met aandacht naar deze audioversie van het artikel met als titel Methoden en motieven voor het gebruik van triangulatie door de narcist van johanpersyn.com

 

triangulatie slachtoffer van narcisme johanpersyn VKoN

3. Methode en motief van de narcist voor het gebruik van triangulatie:

Het doden van twee vliegen in één klap.

Voor het verkrijgen van controle, de aandacht en bewondering, zullen narcisten vaak hun partner informeren over hoe een derde partij, zoals een wederzijdse vriend of een mede-werker, flirterig is geweest met hen.

Deze derde persoon wordt binnengebracht in de relatie zodat de narcist twee vliegen kan doden in één klap!

Ten eerste, het beroert de gevoelens van jaloezie en onveiligheid in hun partner, en is een subtiele waarschuwing tegenover de partner dat ze potentieel vervangbaar zijn.

Het slachtoffer probeert instinctief de narcist te behagen zodat zij/hij niet wordt vervangen.

Ten tweede, het leidt tot een illusie van wenselijkheid ( dat de narcist begeerd wordt) en moedigt rivaliteit aan. Daardoor kan de narcist zich vullen met nieuwe narcistische voeding, bestaande uit kwaliteit en controle.

Dus, niet alleen de narcist krijgt zijn/haar dosis voorzieningszekerheid, hij/zij verhoogt ook de hoeveelheid stroom aan informatie die hij/zij heeft om zijn partners te manipuleren.

Emotioneel gezonde mensen doen geen beroep op gevoelens van jaloezie en onveiligheid in hun partners of in hun relaties. Zij weten  dat dit grote relatie killers zijn en hun partner uitput.

4. Methode van scheiden van een narcist : Het negeren en dumpen.

Dit is de laatste triangulatie tactiek die door de narcist wordt gebruikt als hij/zij heeft besloten om de relatie te beëindigen en zich te ontdoen van zijn slachtoffer partner.

In plaats van te praten met hun partner over hun problemen, zal de narcist zijn vertrouwen in mensen stellen die ze kennen en waarvan ze weten dat die het met hem eens zijn. Hun vertolking van de waarheid over hun partner en relatie gaan ze geloven.

Soms zullen ze hun relatiemoeilijkheden vertellen aan mensen, die nauwelijks hun partner, of helemaal niet kennen.

De narcist zorgt ervoor dat hun partner weet dat ze aan andere mensen  al hun problemen hebben toevertrouwd, en elke één van hen is het eens met de narcist. Waarschijnlijk zal een van de vertrouwelingen van de narcist de rol van de partner krijgen in de toekomst ter vervanging van het slachtoffer.

Na het uiteenvallen, zal de narcist openlijk opscheppen over hoe gelukkig hij met zijn nieuwe partner is.

En als hun ex-partner jaloers wordt, of smeekt om terug te komen zal de narcist genieten van de unieke voordelen van deze liefdes-driehoek  die hij heeft gecreëerd.

Dat emotioneel gezonde mensen praten net niet over iets dat zo belangrijk is als de beëindiging van hun relatie met anderen zonder dit eerst te bespreken met hun partner.

triangulatie methoden en tactieken van de narcist

Het spreekt ook voor zich, dat emotioneel gezonde mensen niet meteen schaamteloos pronken met hun nieuwe partner aangezien het bij hen schaamte en schuldgevoelens zou veroorzaken door zo snel een nieuwe relatie te starten.

Daarbij zou het tevens onnodig verdriet, verwarring en angst veroorzaken bij hun eventuele kinderen en geliefde familieleden. Immers zo’n plotse veranderingen zijn heel ingrijpend voor kinderen.

Als u een van de waarschuwingssignalen of gedragingen van triangulatie ziet in uw relatie dan raad ik u sterk aan zelf zo’n relatie te beëindigen.

U kan de wedstrijd verliezen, maar wonderbaarlijk, wanneer je giftige mensen niet langer je leven laat, neemt angst, depressie en wanhoop af.

Laat me weten wat er eventueel ontbreekt in dit artikel en met wat je het vooral eens bent.

Download nu en luister herhaaldelijk aandachtig naar deze audioversie van het artikel met als titel Methoden en motieven voor het gebruik van triangulatie door de narcist van johanpersyn.com

Johan Persyn

Aanverwante teksten

Triangulation: Narcissists, Borderlines, & Other Toxic People Do It. How You Can Stop It. Why You Must. (Happy Relationship Bootcamp Book 1)

Working with Relationship Triangles: One-Two-Three of Psychotherapy, The (Guilford Family Therapy Series)

Begrippenlijst Narcisme O – Z

Hoe stop je de emotionele afhankelijkheid en verslaving aan de narcist?

Advertisements

Bedankt, om creatief te zijn in uw reactie die een aha-moment kan zijn voor een lezer.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.