Hoe “stofzuig’ je een slachtoffer terug in de misbruik relatie met de narcist? Hoovering. Deel 24 Veranderen na misbruik door een narcist.

Een Hoover is een metafoor die verwijst naar het populaire merk van stofzuigers.

Stofzuigen is dan gelijk aan hoovering.

Waarschijnlijk is het dat een slachtoffer van misbruik door een narcist(e) een tijdlang depressief rondloopt. Je eigenwaarde is tot het vriespunt gedaald door alle vernederingen, beledigingen, verkrachtingen, leugens en bedrog door de narcist(e).

Je voelt je een stuk afval en de narcist(e) weet dat, dat was zijn bedoeling.

Maar na regen komt zonnig schijn, als je batterij half gevuld is bestaat de kans dat je die status-quo van emotioneel in de macht zijn van de narcist(e) zou kunnen doorbreken en een gevaar zijn voor de reputatie, voor zijn nieuwe relatie en voor zijn superioriteitsgevoel.

Vandaar dat ik stofzuigen gebruik. In veel gesprekken word ik gevraagd wat het slachtoffer moet doen wanneer de narcist(e) bij hen weer voor de stoep staat.

Vele slachtoffers weten niet wat ze zullen doen wanneer ze een telefoon, een sms berichtje of een email krijgen van hun ex. Ze zijn in een periode van rouw, en het is net alsof ze spoken zien.

Eigenlijk zijn ze bang dat ze de controle over zichzelf zullen verliezen. Ze lopen uren te piekeren en komen tot geen besluit.

Want op één of andere manier voelen ze zich verslaaft aan de narcist(e) en vrezen ze dat ze zich zullen laten doen. Ze weten niet wat precies zou kunnen triggeren dat ze de narcist(e) opnieuw een kans geven.

Het voelt bij hen zo raar. Eigenlijk zouden ze liefst stoppen met de narcist(e), dat zegt hun verstand maar hun gevoel wilt dat nog niet totaal volgen.

Het omschrijft hoe een narcist(e)ische dader “een slachtoffer dat probeert om voor hun eigen rechten op te komen door het verlaten van het contact in die disfunctionele relatie te beperken”, “terug gezogen” wordt als de dader tijdelijk verbeterd of gewenst gedrag vertoont.

Net als stof gevangen raakt in de stofzuiger, worden slachtoffers terug in de status quo gezogen wanneer ze proberen om aan een gewelddadige situatie te ontsnappen.

Dit fenomeen dat we dus stofzuigen of met de Engelstalige term “Hoovering” noemen valt zeer frequent voor. Vandaar dat slachtoffers van narcist(e)en jaren soms geheel hun leven in zo’n misbruik blijven leven.

Het meest waarschijnlijk gebeurt dit wanneer:

Er net een emotionele uitbarsting, episode van geweld of andere extreme periode van misbruik heeft plaats gehad; op het punt waar de dader beseft dat het slachtoffer waarschijnlijk zal vertrekken, wraak of hulp van anderen zoeken.

Het slachtoffer begint zich terug te trekken uit de relatie, verlaat de relatie of steviger grenzen stelt.

De dader voelt zichzelf onwaardig  en vreest het verlies van de relatie.

De dader kan hun slachtoffer met geschenken, complimenten, beloften, demonstraties van liefde en daden van genegenheid overstelpen om het vertrouwen of geloof van het slachtoffer terug te winnen, en daardoor de status quo herinstellen.

Stofzuigen is een van de belangrijkste onderdelen van een gewelddadige cyclus. Het is de tactiek die ervoor zorgt dat veel misbruikers niet hoeven alleen te leven. Het kan ook fungeren als de ‘plus’ kant wanneer het slachtoffer de emotionele balans berekent zodat ze verder hen kan manipuleren in het behoud van de gewelddadige relatie.

Net als een tango, gebeurt een tango met twee: de persoon die stofzuigt en de persoon die wordt aangezogen. (in de ogen van de narcist(e) – het afval)

Beluister aandachtig en herhaaldelijk naar ” Hoe “stofzuig’ je een slachtoffer terug in de misbruik relatie met de narcist(e)? Hoovering. Deel 24 Veranderen na misbruik door een narcist(e).

narcist(e)ische dochters johanpersyn.com narcist(e)ische zuster narcist(e)ische broer narcist(e)ische zoon

Hoe voelt het om te worden gestofzuigd door een narcist(e)?

Stofzuigen voelt goed – en dat is het punt!

Wanneer u wordt gestofzuigd, worden uw warme-en-zachte knoppen ingedrukt, je gevoelens worden steeds gevalideerd – erkent – gewaardeerd, uw behoeften wordt voldaan, je stoutste materiële dromen komen waar, zelfs naar je mening wordt er geluisterd, je bent de belangrijkste persoon in de wereld voor die bepaalde persoon.

Het voelt vaak als rechtvaardiging. Misschien gaat u zelf denken “Eindelijk! De boodschap dringt door! Ik ben niet gek na alles! Nu dat is waar ik het over heb! Hij/zij doet echt zijn best voor me!” Maar let op …

Al je honger hebt voor emotioneel eten, zowat elke soort van persoonlijke validatie zal dan heerlijk smaken. Echter, alleen omdat het goed smaakt, betekent niet dat het eigenlijk gezond of voedzaam is.

Manipulatieve misbruikers zijn vaak bedreven in het geven van hun slachtoffers genoeg van wat ze willen om hen te houden waar ze willen.

Zelfs slaafeigenaren weten dat ze hun slaven net genoeg moeten voeden om ze gezond en productief te houden.

Hoe weet ik of het een “echte” stofzuiger is ?

Het kan tot een innerlijke strijd komen bij het slachtoffer of een narcist(e)ische stofzuiger een echte stofzuiger is of niet, omdat het in eerste instantie lijkt alsof het een oprechte poging tot verandering van de narcist(e) is waar ze vinden dat ze nog zorg moeten over dragen en een kans moeten geven. Dat is precies wat de dader zou willen.

De foute logica is dat het veronderstelt dat zij niet beiden kunnen zijn.

Veel verslaafden en- narcist(e)ische persoonlijkheidsstoornis mensen zijn echt oprecht en proberen ook echt als ze ook stofzuigen.

Mensen die stofzuigen proberen u niet bewust te manipuleren of te misleiden.

Zij kunnen oprecht proberen, zelfs in de hoop, om het “deze keer beter” te doen. Zij mogen niet bewust gelogen hebben toen ze beloften van verandering maakten en in praktijk brachten. Ze kunnen zo overtuigend zijn, omdat ze zo overtuigend zijn, althans op dit moment.

Je gaat te doen hebben met een volwassene in een ouder-kind relatie, die luistert naar zwart-wit beloften van hun kind en zegt: “Hmm, we zullen afwachten”.

Als je niet zeker weet of je wordt gestofzuigd moet je afwachten. Neem de lange-termijn visie.

Het karakter van een persoon is als een gemiddelde van hun gedrag over hun leven. Mensen kunnen soms positieve veranderen in hun leven na een beslissing om hun gedrag ten goede te veranderen.

Het best is dan een jaar wachten en te zien.

Als je voelt dat je een jaar niet kunt wachten, dan kan het zijn dat je relatie balans diep in het rood is, en dat is een alarmbel die het beluisteren waard is.

Hoe om te gaan met een persoon die stofzuigt?

Als iemand waarvan sprake is dat hij u met misbruik heeft behandeld en hij begint om u goed te behandelen, dan kan het geen kwaad om hen te laten kloppen aan uw deur voor je hen binnen laat.

Misschien zelfs 1 jaar. Geef jezelf een pauze, wees gewoon voorzichtig om het aas niet te nemen/ Laat je grenzen niet eroderen.

Waarom genoegen nemen met minder dan je verdient?

Waarom zou je stoppen met dingen die gezond zijn voor u?

Waarom zou je stoppen met de uitoefening van uw eigen onafhankelijkheid?

narcist(e)ische dochters johanpersyn.com narcist(e)ische zuster narcist(e)ische broer narcist(e)ische zoon

Wat je niet moet doen als je gestofzuigd wordt door een narcist(e)?

Wijzig geen grenzen of stel hen niet in staat om een grens van jezelf te breken.

Niet toegeven of vergeven van de eventuele gevolgen van eerdere slechte beslissingen door de dader.

Stop niet met de gezonde activiteiten of relaties waarmee je elders bezig bent.

Neem niet aan dat het stofzuigen eeuwig zal duren.

Gebruik het stofzuigen van de narcist(e) niet om te onderhandelen voor een beter leven.

Laat niet toe dat de dader een belofte kan opzetten die hij kan breken waardoor je jezelf instelt voor een teleurstelling.

Wat moet je doen wanneer je gestofzuigd worden door een narcist(e)?

Vergeet niet dat stemmingswisselingen een normaal onderdeel zijn van een aantal persoonlijkheidsstoornissen en dat wat omhoog gaat zal omlaag gaan.

Accepteer dat pieken en dalen een onderdeel zijn van het emotionele leven van iedereen en dat voor een persoonlijkheid-gestoorde persoon, die mogelijk meer intens zijn en leiden tot schommelingen in hun gedrag.

Handhaaf al uw gezonde leefgewoonten en relaties met anderen.

Neem de lange-termijn visie. Wacht een jaar of het veilig is om dat te doen om in te gaan op de uitnodiging van de narcist(e).

Ga niet terug op de achtbaan.

Positioneer jezelf, zodat uw veiligheid en geluk niet afhankelijk is van de stemming van een persoon met een persoonlijkheidsstoornis.

Als het stofzuigen werd voorafgegaan door daden van geweld tegen u, een kind of een huisdier, dan raad ik je aan om onmiddellijk het advies in te winnen van een Huiselijk Geweld dienst.

Laat me weten hoeveel pogingen de narcist(e) bij jou ondernomen heeft om je terug binnen zijn invloedsfeer te stofzuigen en wat hij/zij daarvoor ondernomen heeft?

PS : Vindt u dit artikel interessant, leerrijk, controversieel, of hebt u eens kunnen glimlachen van herkenning en erkenning? Dan is een donatie, hoe bescheiden ook, een goed idee want dan kan ik voor meer van dit zorgen. Dank U wel.

Download en beluister herhaaldelijk hier dit artikel. Hoovering en stofzuigen door de narcist(e) om het slachtoffer opnieuw te misbruiken.

 

Advertisements

Dank je om creatief te zijn in uw reactie!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.